DÜNYA - 25 Ağustos 2024 Pazar 11:37 | Son Güncelleme : 25 Ağustos 2024 Pazar 13:02

Hizbullah’tan İsrail’e 210 roket ve 20 İHA ile saldırı

A
A
A

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), ülkenin kuzeyine bu sabah saatlerinde Hizbullah’ın tarafından yaklaşık 210 roket ve 20 kadar insansız hava aracı (İHA) ile saldırı düzenlendiğini bildirirken, Lübnan’dan fırlatılan tüm roketlerin imha edildiğini aktardı.

İsrail ile Hizbullah arasındaki çatışma bu sabah saatlerinde doruğa çıktı. Lübnan’daki Hizbullah bu sabah saatlerinde İsrail'in kuzeyine yaklaşık 210 roket ve 20 kadar insansız hava aracı (İHA) ile saldırı düzenledi. İsrail Savunma Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada, “Hizbullah’a ait binlerce roket, İsrail Hava Kuvvetleri’ne ait 100 savaş uçağı tarafından Lübnan’ın güneyine düzenlenen eş zamanlı önleyici saldırılarla engellendi ve 40 fırlatma noktası imha edildi” denildi.
“Kim bize zarar verirse biz de onlara zarar veririz”

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu başkanlığında ulusal güvenlik kabinesi saldırının ardından başkent Tel Aviv’deki Kirya Karargahı’nda acil olarak toplandı. Toplantının ardından açıklama yapan Netanyahu, “Bu sabah Hizbullah'ın İsrail'e saldırmak için hazırlık yaptığını tespit ettik. Savunma Bakanı ve IDF Genelkurmay Başkanı ile istişare ederek IDF'ye tehdidi ortadan kaldırmak için proaktif bir şekilde hareket etme talimatı verdik” dedi.

IDF’in talimatın ardından tehditleri önlemek için yoğun bir şekilde çalıştığını belirten Netanyahu, “Ülkenin kuzeyini hedef alan binlerce roketi imha etti, diğer pek çok tehdidi de engelliyor ve hem savunmada hem de saldırıda büyük bir güçle çalışıyor” ifadelerini kullandı. Açıklamasında İsrail halkından İç Cephe Komutanlığı’nın talimatlarına uymalarını isteyen Netanyahu, “Ülkemizi korumak, kuzeyde yaşayanları güvenli bir şekilde evlerine döndürmek için her şeyi yapmaya kararlıyız. Basit bir kurala uymaya devam edeceğiz: Kim bize zarar verirse biz de onlara zarar veririz” şeklinde konuştu.

İsrail’de acil durum ilan edildi

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ülkeden önümüzdeki 48 saat için acil durum ilan edildiğini duyurdu. Gallant, “İç cephedeki özel durum IDF İç Cephe Komutanlığı'na kısıtlamalar getirme yetkisi vermektedir. Özel durum, acil durumlarda kullanılan ve yetkililere, halkı koruma çabalarını kolaylaştırmak amacıyla siviller üzerinde daha fazla yetki veren yasal bir terimdir. Bakanlar Kurulu tarafından uzatılmadığı sürece 48 saat süreyle geçerlidir” açıklamasını yaptı.

İsrail Savunma Bakanı Gallant ABD’li mevkidaşı Austin ile görüştü

Gallant, Hizbullah’ın saldırısının ardından ABD Savunma Bakanı Llyod Austin ile görüştü. İsrail Savunma Bakanlığı açıklamasına göre, Gallant ABD’li mevkidaşına IDF'nin Lübnan'daki saldırıları hakkında bilgi verdi ve ikili bölgesel tırmanıştan kaçınmanın önemini ele aldı. Görüşmede Gallant Austin’e “İsrail vatandaşlarına yönelik yakın bir tehdidi engellemek amacıyla Lübnan'da hassas saldırılar gerçekleştirdik. Beyrut'taki gelişmeleri yakından takip ediyoruz ve vatandaşlarımızı savunmak için elimizdeki tüm imkânları kullanmaya kararlıyız” dedi.

Ben Gurion Havalimanı'nda uçuşlar yeniden başladı

İsrail Sivil Havacılık Kurumu tarafından yapılan açıklamada, Hizbullah’ın saldırısının ardından İsrail’in önleyici saldırıları nedeniyle kısa bir süre askıya alınan Tel Aviv yakınlarındaki Ben Gurion Havalimanı'nda operasyonların yerel saatle 07.00 itibarıyla yeniden başladığı bildirildi.

Hizbullah’tan İsrail’e 210 roket ve 20 İHA ile saldırı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Tekin: "Türkiye’de mesleki ve teknik eğitim, bilhassa 28 Şubat süreciyle beraber çok ciddi bir darbe aldı" Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "Türkiye’de mesleki ve teknik eğitim, bilhassa 28 Şubat süreciyle beraber çok ciddi bir darbe aldı. Hep beraber bir travma süreci yaşadık" dedi. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nda düzenlenen "Mesleğe Yöneltme Testleri Tanıtım Toplantısı"na katıldı. Bakan Tekin, yaptığı konuşmada öğrencilerin ilgi, yetenek ve becerilerine uygun alanlara yönlendirilmesinin önemine dikkat çekti. Eğitim süreçlerinde rehberlik çalışmalarının güçlendirilmesi gerektiğini belirten Tekin, mesleğe yöneltme testlerinin öğrencilerin kariyer planlamalarına katkı sağlayacağını ifade etti. Bakan Tekin, söz konusu uygulamanın öğrencilerin kendilerini daha iyi tanımalarına imkan sunacağını ve eğitim hayatındaki tercih süreçlerini daha sağlıklı yönetmelerine yardımcı olacağını belirtti. Toplantı kapsamında mesleğe yöneltme testlerinin kapsamı, uygulanma süreci ve hedefleri hakkında bilgilendirmeler de yapıldı. Ayrıca programda, bu testlerin öğrencilerin akademik başarılarının yanı sıra bireysel yetkinliklerini de geliştireceği vurgulandı. "Türkiye’de mesleki ve teknik eğitim, bilhassa 28 Şubat süreciyle beraber çok ciddi bir darbe aldı" Mesleki ve teknik eğitimin 2010 yılından sonra yakaladığı ivme ile yükselişe geçtiğini belirten Bakan Tekin, "Türkiye’de mesleki ve teknik eğitim, bilhassa 28 Şubat süreciyle beraber çok ciddi bir darbe aldı. Mesleki ve teknik eğitimde hep beraber bir travma süreci yaşadık. 2010’dan itibaren mesleki ve teknik eğitimde yeniden bir canlanma dönemi başladı. Bilhassa kat sayı uygulamasının kaldırılmasıyla beraber mesleki ve teknik eğitime yeniden bir yönlenme oldu. Mesleki ve teknik eğitim veren okullarımızı tepeden tırnağa revize ettik. Programları ve alanları yeniledik. Yeni okul modelleri ve proje okul modelleri geliştirerek sektörle ilişkisini sağladık. İşbaşı eğitimleri için okullarda çocuklarımızın uygulamalarını yaygınlaştırdık. Bunu yaparken çocuklarımıza asgari ücretin yüzde 30’u ve yüzde 50’si oranında cep harçlığı uygulamasını başlattık. İşletmelere beceri eğitimi için giden çocuklarımızın karşı karşıya kaldığı risklere karşı iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı çocuklarımıza sigorta imkanı getirdik" diye konuştu. "Bu testlerle birlikte süreçte çok daha güçlü bir adımı hep beraber atmış olacağız" Mesleğe yöneltme testlerinin gençlere birçok fırsat sunacağını ifade eden Bakan Tekin, "Bugün tanıtımını yaptığımız bu testlerle birlikte süreçte çok daha güçlü, çok daha sağlıklı bir adımı hep beraber atmış olacağız. Çünkü bu yaptığımız şey, kamunun diğer kurumları tarafından da destekleniyor. Bizim ne yaptığımızdan onların haberdar olması, onların yapmak istediklerine bizim temel teşkil edilecek işler yapmamız, yapacağımız işlerdeki bereketi arttıracak, sağlıklı sonuçlara erişimimizi sağlayacaktır" şeklinde konuştu.