GÜNDEM - 06 Ağustos 2013 Salı 15:03

İnal Batu son yolculuğuna uğurlandı

A
A
A
İnal Batu son yolculuğuna uğurlandı

İstanbul’da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden emekli büyükelçi ve eski milletvekili İnal Batu son yolculuğuna uğurlandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katıldığı cenaze namazı sırasında Pelin Batu ön safta yer aldı.İnal Batu için Teşvikiye Camii’nde cenaze töreni düzenlendi. Törene Batu’nın eşi Nevra Batu ve kızı Pelin Batu’nun yanı sıra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eski başbakanlardan Mesut Yılmaz, CHP’li Akif Hamzaçebi, Erdoğan Toprak, Oktay Ekşi, Süleyman Çelebi ve Onur Öymen ile BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Turgut Özal’ın oğlu Ahmet Özal, Mustafa Alabora, Tan Sağtürk, Hıncal Uluç ve çok sayıda kişi katıldı. Cenaze töreninde Batu’nun tabutuna Türk bayrağı ile Fenerbahçe bayrağı sarıldı. Kılıçdaroğlu, cenaze töreninde Batu ailesine taziyelerini iletti. Basın mensuplarının soruları üzerine kısa bir açıklama yapan Kılıçdaroğlu, “Saygın bir diplomattı. Dışişleri camiasının, hepimizin başı sağ olsun” dedi.Törene katılan Mesut Yılmaz, “Çok değerli bir arkadaşımızdı. Çok değerli hizmetleri vardı. Siyasete fazla uyum sağlayamadı. Kaybından dolayı çok üzüntülüyüm” diye konuştu.Ahmet Özal ise İnal Batu’ya çok büyük saygısı olduğunu belirterek, “Kendisi eski bir diplomattı. Maalesef Türkiye böyle bir diplomatları kolay yetiştirmiyor. Babamla birlikte çalışmıştı. Babam çok sever ve kendisini takdir ederdi” dedi.

Ergenekon davasında çıkan kararı da değerlendiren Özal, “Ümit ediyorum ki Yargıtay’da bazı cezaların hafifletileceğini ümit ediyorum. Çünkü o dönemler kötü dönemlerdi. 90’lı yıllar kötü yıllardı. Artık Türkiye’nin bu noktadan sonra yeni bir sayfa açması lazım. Bazı yaraları artık kapatmamız, sarmamız lazım. İntikam duygularıyla hareket etmemiz bize hiçbir fayda getirmez” dedi.

Ak Parti İstanbul Milletvekili Abdulkadir Aksu da İnal Batu ile çok eski dost olduklarını belirterek, “Çok uzun yıllar öncesine dayanırdı arkadaşlığımız. Bu arkadaşlık hep devam etti. Değerli bir diplomattı kendisi. İşini çok iyi bilen ve yapan bir diplomattı. Siyasete girdi, parlamentoya geldi. Parlamentoda da birlikte olduk. İyi de bir siyasetçi olmuştu. Allah rahmet etsin diyorum. Bütün ailesine, baştan hanımefendiye, kızına, oğluna, bütün herkese başı sağ olsun diyorum. Önemli bir kayıptır” şeklinde konuştu.
BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise, “4-5 yıllık bir tanışıklığımız vardı. Önemli bir kayıp” dedi.

Cenaze namazı sırasında İnal Batu’nun kızı Pelin Batu kalabalıkla birlikte ön safta yer aldı. Öğle vakti kılınan cenaze namazının ardından Batu’nun naaşı omuzlarda taşındı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da tabuta omuz verdi. Batu’nun cenazesi defnedilmek üzere Zincirlikuyu Mezarlığı’na götürüldü.

ERHAN YILMAZ
İSTANBUL

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Sumud yeniden yolda: İlkbaharda Gazze’ye ikinci sefer Muğla’nın Bodrum ilçesinde panele katılan Sumud hareketinin önde gelen ismlerinden aktivist Ayçin Kantoğlu, Gazze’ye yönelik insani yardım ve ablukanın kırılması amacıyla yürütülen Sumud hareketinin, ilkbahar aylarında yeniden yola çıkacağını açıklandı. Aktivistler, yeniden Gazze’ye ulaşmak için sivil insiyatifle hazırlıkların başladığını duyurdu. Bodrum’da Herodot Kültür Merkezi’nde düzenlenen "Yeniden Sumud ve Gazze Gerçeği" başlıklı panelde, aktivist Ayçin Kantoğlu, sanatçı Fethullah Badem ve yazar Mehmet Ercan, Gazze’de yaşanan insani drama ve Sumud hareketine ilişkin deneyimlerini paylaştı. Programa çok sayıda vatandaş katıldı. Program, İstiklal Marsı’nın okunmasıyla başladı. Ardından Kur’an-ı Kerim tilaveti okundu. Etkinlikte, Gazze’de yaşananlara ilişkin hazırlanan video katılımcılara izletildi. Açılış konuşmasının ardından panele geçildi. Panelde konuşan aktivist Ayçin Kantoğlu, hem geçmişteki Sumud sürecinin değerlendirileceğini hem de yeni yolculuğun müjdesinin paylaşıldığını belirterek, "Yeniden Sumud ilkbaharda yola çıkacak. İsrail, ateşkese rağmen agresif ve saldırgan tutumuna ara vermedi. Ölümlerin önüne geçilemedi, beklenen insani yardım koridoru hala açılamadı. Sivil insiyatif bir kez daha Gazze’ye ulaşmanın, ablukayı kırmanın yollarını arayacak" dedi. Gazze’de yaşananların, yaşadıkları zorlukların çok ötesinde olduğunu vurgulayan Kantoğlu, "Zorlu bir yolculuktu. Akdeniz’i fındık kabuğundan teknelerle geçmenin getirdiği ciddi bir mücadele vardı. Güçlü bir düşman var ama yenilmez değiller. Halkların iradesi Birleşmiş Milletleri ve devletleri görevlerini yapma noktasında baskılayacaktır. Bizim için as olan Filistin’in özgürlüğü ve selametidir. Daha kalabalık gitmeyi planlıyoruz. İlkinde yaklaşık 1 milyon başvuru vardı, ikincisinde bu ilginin daha da artacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.