DÜNYA - 14 Temmuz 2022 Perşembe 18:55

İngiltere’de eski Maliye Bakanı Sunak başbakan olma yolunda ilerliyor

A
A
A
İngiltere’de eski Maliye Bakanı Sunak başbakan olma yolunda ilerliyor

İngiltere Başkanı Boris Johnson'ın istifasının ardından Muhafazakar Parti’nin yeni liderini ve ülkenin yeni başbakanını belirlemek üzere yapılan oylamada aday sayısı 5’e düşerken, eski Maliye Bakanı Rishi Sunak 101 oy olarak yine birinci oldu.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın 7 Temmuz’da Muhafazakar Parti liderliğinden ve başbakanlık görevinden istifasıyla beraber, yeni parti liderinin ve başbakanın seçilmesi için 12 Temmuz’da başlayan süreç devam ediyor. Muhafazakar Parti içerisinde yapılan oylamada, 30 oy barajını geçemeyen Galler ve İngiltere Başsavcısı Suella Braverman'ın seçimlerden çekilmesiyle day sayısı 5'e düştü.

Oylamam sonuçlarını açıklayan Muhafazakar Parti’nin 1922 Komitesi Başkanı Graham Brady, eski Maliye Bakanı Rishi Sunak'ın 101, Ticaret Bakanı Penny Mordaunt’un 83, Dışişleri Bakanı Liz Truss’ın 64, eski İskan ve Topluluklar Dairesi Eşitlik Bakanı Kemi Badenoch 49 ve milletvekili Tom Tugenhadt 32 oy aldığını belirtti.
Sunak, dün ve bugün yapılan seçimlerde birinci olurken, parti liderliğine ve başbakanlığa en yakın isim olarak görülüyor. Sunak, dün yapılan oylamada 88 oy almıştı.

“Ülkeyi yeniden birleştirebiliriz”

Sonuçların açıklanmasının ardından açıklama yapan Sunak, "Meslektaşlarımdan ve halktan gelen destek için minnettarım. Birlikte güveni yeniden oluşturabilir, ekonomimizi yeniden inşa edebilir ve ülkeyi yeniden birleştirebiliriz" dedi.

Maliye Bakanlığı görevinden istifa etmişti

Geçtiğimiz hafta İngiltere hükümetinden toplamda 59 Bakan ve milletvekilinin istifa ettiği siyasi krizde ilk istifa kararını Sunak almıştı. 5 Temmuz’da eski Sağlık Bakanı Sajid Javid ile aynı zamanlarda istifa ettiğini açıklayan Sunak, Johnson'a olan güvenini yitirdiği için istifa ettiğini söylemişti.

Yarın yapılacak oylamanın ardından ise 5 Eylül'le kadar seçim yarışında yalnızca 2 milletvekili kalacak şekilde oylamaların devam etmesi planlanıyor. Yeni lider seçilene kadar, istifa eden Johnson ise başbakanlık görevine devam edecek.

Muhafazakar Parti milletvekilleri arasında yapılan liderlik seçimlerinde aday sayısı 2'ye düşene kadar oylamalar devam edecek. Yeni lider seçilene kadar ise Johnson, başbakanlık görevine devam edecek. Yeni lider ve başbakanın 5 Eylül'e kadar seçilmesi bekleniyor.

Aylin Albayrak

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mehmetçiklerle bayramlaştı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Ülkemizin dört bir yanında Mehmedimizin verdiği bu kahramanlık mücadelesi hiçbir zaman unutulmayacaktır” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Mehmetçiklerin bayramını kutladı. Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, berberinde TSK Komuta Kademesi ile gittiği Hakkâri Çukurca’daki 2’nci Hudut Tugay Komutanlığında Mehmetçiklerle bayramlaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de telefonda konuşan Bakan Yaşar Güler, Mehmetçiklerin büyük bir özveriyle görev yaptıklarını yerinde müşahede ettiklerini söyledi. TSK’nın büyük bir özveriyle görevine devam ettiğini vurgulayan Bakan Güler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bayramını tebrik etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan da yurt içinde ve sınır ötesinde görev yapan Mehmetçiklere hitaben şunları söyledi: “Değerli Bakanım, tüm komutanlarımız, sizlerin de Kurban Bayramını en kalbi duygularla tebrik ediyorum. Allah nice bayramlara bizleri kavuştursun duasında bulunuyorum. Biliyorum ki bu süreç içerisinde Mehmedimiz, Mehmetçiğimiz gerçekten ülkemizin dört bir yanında teröre karşı çok çok ciddi mücadeleler verdi. Yine bugün de aldığımız raporlarda çok büyük bir oranda teröristleri Mehmedimiz yok etti. Tabi bu coşku içinde bu heyecan içerisinde ben de Mehmetçiklerimizi gözlerinden öpüyorum. Ülkemizin dört bir yanında Mehmedimizin verdiği bu kahramanlık mücadelesi hiçbir zaman unutulmayacaktır. Bu düşüncelerle bu sevgi içerisinde daha nice bayramlara hayırlısıyla kavuşmayı Allah’tan niyaz ediyorum. Sizi sevgiyle saygıyla selamlıyorum. Nice bayramlara.”
Şırnak Şırnak Valisi Atay, güvenlik güçleriyle bayramlaştı Şırnak Valisi Cevdet Atay, Kurban Bayramı dolayısıyla güvenlik güçlerini, 112 Acil Çağrı Merkezi ile yol kontrol noktalarını ziyaret ederek, bayramda görev alan personellerin bayramını kutladı. 23. Piyade Tümen Komutanlığı’na giden Atay, Tümen Komutanı Tümgeneral Emre Tayanç ile görüştü. Vali Atay, daha sonra helikopterle Cudi Dağı Şehit Jandarma Yüzbaşı Yunus Çelebi Üs Bölgesini ziyaret etti, buradaki askerlerin bayramını kutladı. Ardından Şırnak İl Jandarma Komutanlığına geçen Vali Atay, İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Murat Bulut tarafından karşılanan Atay, terör operasyonlarında başarılı olan Meteler Birliğinin ve güvenlik güçlerinin bayramını kutladı. Vali Atay ve beraberindeki il protokolü 23. Piyade Tümen Komutanlığındaki Şehitlik Anıtına karanfil bırakarak, şehitler için dua okudu. Buradan Uludere karayolu güvenlik noktasını ziyaret eden Vali Atay, polis ve mahalle bekçileriyle bayramlaştı. Arından da İl Emniyet Müdürlüğüne geçen Atay, İl Emniyet Müdürü Cemal Dalman ile polislerin bayramını kutladı. Şırnak Devlet Hastanesinde yatan hastaları da ziyaret eden Atay, hastaların bayramlarını kutlayarak, onlara geçmiş olsun dileğinde bulundu. Ziyaretlerde Vali Atay’a, Vali Yardımcısı Talha Altuntaş, AK Parti Milletvekili Arslan Tatar, Belediye Başkanı Mehmet Yarka, sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcileri eşlik etti.