DÜNYA - 14 Temmuz 2022 Perşembe 21:03

İtalya’da siyasi kriz!

A
A
A
İtalya’da siyasi kriz!

İtalya Başbakan Mario Draghi, koalisyon hükümetinin ortaklarından 5 Yıldız Hareketi’nin (M5S), hükümetin hazırladığı ekonomik yardım paketi için parlamentoda yapılacak olan oylamayı boykot etmesinin ardından ilerleyen saatler istifasını Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella’ya sunacağını duyurdu. Draghi’nin istifası Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella tarafından kabul edilmedi.

İtalya’da patlak veren siyasi krizde, İtalya Başbakan Mario Draghi’nin istifası Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella tarafından kabul edilmedi. Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Mattarella'nın Draghi’nin "istifayı kabul etmediği” belirtilerek, Mattarella'nın Draghi’yi açıklama yapması için parlamentoya hitap etmesini istediği aktarıldı.

Siyasi kriz

Hükümetin, Ukrayna-Rusya Savaşı artan enerji fiyatlarıyla mücadele için hazırladığı yaklaşık 23 milyar euro değerindeki ekonomik yardım paketi parlamentonun üst kanadı Senato'da oylanmış, koalisyon hükümetinin ortaklarından 5 Yıldız Hareketi (M5S), söz konusu yardın paketinin yeterli olmadığını öne sürmüş ve oylamayı boykot etmişti. Yardım paketi oylamasına 211 senatör katılırken, 39 "Hayır" oyuna karşılık 172 "Evet" oyuyla yardım paketi Senato tarafından onaylanmıştı.

Draghi ise boykotun ardından istifasını Cumhurbaşkanı Mattarella’ya sunmuştu. Draghi kabineye verdiği demeçte, “Bu akşam cumhurbaşkanına istifamı sunacağım. Bu hükümeti destekleyen ulusal birlik koalisyonu artık yok” demişti.
Şubat 2021den bu yana görevde olan Draghi, M5S’nin desteği olmadan da İtalya parlamentosunda çoğunluğu elinde tutuyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Niğde Bakü’de Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi iş birliğinde Ödüllü Ar-Ge Proje Pazarı düzenlendi Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ile Kazak Milli Kızlar Pedagoji Üniversitesi iş birliğinde, Bakü Avrasya Üniversitesi’nde Niğde TEKNOPARK A.Ş. organizasyonunda Ödüllü Ar-Ge Proje Pazarı düzenlendi. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ile Bakü Avrasya Üniversitesi ve Kazak Milli Kızlar Pedagoji Üniversitesi arasındaki bilim, Ar-Ge ve teknoloji alanına ilişkin iş birliği protokolü çerçevesinde tertip edilen organizasyonda katılımcıların projeleri değerlendirildi. Bu çerçevede toplam 63 projenin kabul edildiği pazarda, Türkiye’den sekiz ayrı üniversiteden 34, Kazakistan’dan iki ayrı üniversiteden 17, Azerbaycan’dan ise yine iki yükseköğretim kurumundan 12 proje yarıştı. Bakü Avrasya Üniversitesi Niğde TEKNOPARK A.Ş. İrtibat Ofisi’nde posterlerle sergilenen projeler, paydaş üniversitelerden akademisyenlerden oluşan jüri tarafından değerlendirildi. Bu çerçevede Türkiye’den Aslı Bozdağ ’Hydrooxplorer’, Kazakistan’dan Nazken Nabiyeva ’Student Radio’ ve Azerbaycan’dan Nermin Mammedova ise ’E-Çare’ başlıklı projeleriyle ödül almaya hak kazandılar. Jüri Özel Ödüllerini ise Türkiye’den Emine Çakmak ’Lifeline’, Kazakistan’dan Karlygash Ashirkanova ’Turkic World Metaverse’, Azerbaycan’dan ise Elshan İsayev ’Milli Guide’ isimli projeleriyle aldılar. Törende Aslı Bozdağ’a ödülünü ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu takdim etti. Nazken Nabiyeva ödülünü Kazak Milli Kızlar Pedagoji Üniversitesi Rektör Yardımcısı Dr. Zakir Jumakov’un elinden alırken, Nermin Mammedova’ya ise ödülü Bakü Avrasya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Nigar Hüseynli tarafından takdim edildi. Jüri özel ödülü almaya hak kazanan Emine Çakmak, Elshan İsayev ve Karlygash Ashirkanova’ya ise ödüllerini Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mutlu Başaran Öztürk verdi. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu törende yaptığı konuşmada; "Tüm katılımcılarımıza teşekkür ediyor, dereceye girenleri ise tebrik ederek başarılarının devamını diliyorum. Ar-Ge Proje Pazarı’mıza ev sahipliği yapan Bakü Avrasya Üniversitesine Rektör Prof. Dr. Nazim Hüseynli nezdinde şükranlarımı sunuyorum. Bir diğer paydaş üniversitemiz Kazak Milli Kızlar Pedagoji Üniversitesine de Rektör Dr. Gulmira Qanay Hanımefendi nezdinde teşekkürü bir borç biliyorum" dedi. Rektör Uslu ayrıca başta Niğde TEKNOPARK A.Ş. Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Rifat Battaloğlu olmak üzere pazarın başından sonuna kadar emek veren herkese teşekkür etti.
İstanbul Çekmeköy’de duygulandıran Babalar Günü sürprizi Çekmeköy Belediye Başkanı Orhan Çerkez, Kurban Bayramı’nda sahada olan personeller için özel bir organizasyona imza attı. Çekmeköylü vatandaşlara hizmet için sahada olan personellere eşleri ve çocuklarıyla Babalar Günü sürprizi yapıldı. Çekmeköy Belediye Başkanı Orhan Çerkez, bu yıl Kurban Bayramı ile aynı gün kutlanan Babalar Günü’nde sahada olan personel için sürpriz bir organizasyon yaptı. Zabıta ve temizlik personellerinin görev yaptığı yerlere çocukları ve eşleri kendilerinden habersizce getirildi. Başkan Çerkez’le görevleri ve bayramla ilgili sohbet eden personeller, çocuklarını ve eşlerini Babalar Günü hediyesi ve pasta ile karşılarında görünce şaşkınlıklarını gizleyemediler. Duygusal anların yaşandığı kutlamalarda personel ve ailelerinin heyecan ve mutluluğu görülmeye değerdi. Sürpriz öncesinde rutin bir ziyaret havası oluşturan Başkan Çerkez, personellerle iş ve işleyişler ile ilgili sohbet etti. Personellerin Başkan Çerkez’e bilgi verdiği esnada sohbete alkışlar eşliğinde dahil olan çocuklar ve personel eşleri, Babalar Günü’nü kutladı. "Bugünü daha anlamlı kıldılar" Taşdelen Cemal Güngör Parkı’nda görev yapan temizlik işleri personeli ile Sadettin Doyduk ile sohbet eden Başkan Çerkez, "Bugün çocukların ve eşin de yanımızda hem bayramlaşalım hem de Babalar Günü’nü kutlayıp, sana böyle güzel bir sürpriz yapalım dedik. İlçemizde ve bizlerde emekleriniz çok. Durmadan, yorulmadan komşularımız için çalışıp alın teri akıtıyorsunuz. Bugün ailemizde bizimle, bayramı ve Babalar Günü’nü daha anlamlı kıldılar. Ben de emeklerin ve gayretlerin için sana teşekkür ediyorum. Her zaman yanında olan böyle kıymetli bir aileye sahip olduğun için şanslısın" dedi. "Mesleğin zor olduğu kadar güzel yanları da var" Halkın refahı ve güveni için sahada olan ve Taşdelen Mahallesi’nde denetlemelerde bulunan zabıta personeli Adem İlhan’ı da bir market denetiminde sürprizle karşılayan Başkan Çerkez, "Mesleğin zor tarafları bunlar, bayramlarda özel günlerde sahadayız. Ama güzel yanları da var. Çalışmak alın teri akıtmak komşularımıza hizmet etmek bizler için bir onur ve gurur. Sana, ailene iyi bayramlar diliyor, çocuklarınla birlikte sağlıklı sıhhatli yıllar diliyorum. Babalar Günü’nün kutlu olsun" dedi.