GÜNDEM - 01 Eylül 2016 Perşembe 08:37

İzmir’in ünlü Konak Meydanı’nın asıl ismi duyanları şaşırttı

A
A
A
İzmir’in ünlü Konak Meydanı’nın asıl ismi duyanları şaşırttı

Konak Meydanı olarak bilinen İzmir’in en meşhur meydanının asıl adının Atatürk Meydanı olduğu ortaya çıktı.

 İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi kayıtlarında meydan adının artık Atatürk Meydanı olarak yazılmasına karar verilirken, vatandaşlar ise meydanın asıl ismini öğrendiklerinde şaşkınlıklarını gizleyemedi.
İzmir’in en meşhur alanı olan ve Konak Meydanı olarak bilinen meydanın asıl isminin Atatürk Meydanı olduğu ortaya çıktı. Neredeyse cumhuriyetle yaşıt olan Atatürk Meydanı ismi, İzmirliler tarafından "Konak Meydanı" olarak adlandırılıyor. AK Parti Grubu, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yapılan İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde meydanın adının 15 Temmuz Demokrasi ve Şehitler Meydanı olması için öneride bulununca İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, meydanın asıl isminin Atatürk Meydanı olduğunu belirtti. Bunun üzerine AK Parti Grubu önerisinden vazgeçti ve oy birliği ile belediye kayıtlarında Atatürk Meydanı-"Konak Meydanı” yazılmasına karar verildi. Kararın ardından haritada yer alan “Konak Meydanı” yazısı da değişerek, “Atatürk Meydanı” yazılmaya başlandı. Yıllardır kullandıkları meydanın asıl adının Atatürk Meydanı olduğunu öğrenen vatandaşlar ise şaşkınlıklarını gizleyemedi.
88 yaşındaki Suzan Manavgat, meydanı Konak Meydanı olarak bildiğini belirterek, “Atatürk Meydanı olduğunu bilmiyordum. Bunun ilan edilmesi gerekiyor. İnsanların bilmesi gerekiyor. Artık ben biliyorum ama diğer insanların da bilmesi gerekir” dedi. 

İlhan Ertan isimli vatandaş ise, “1979 yılından beri İzmir’de yaşıyorum ve meydanın isminin Konak Meydanı olduğunu biliyorum. Bence uygun bir ad. Bu ada tabii ki alışırız. Atatürk’ün adına nasıl alışmayız? Bizim cumhuriyetimizin kurucusu. Adı ne kadar çok yerde olursa o kadar sevinirim” diye konuştu.

Ekmek teknelerinin adına şaşırdılar

Yıllardır meydanda ekmek parası kazanan fotoğrafçılar da Atatürk Meydanı ismini duyduklarında şaşırdıklarını ifade etti. Ekmek parası kazandığı yerin adını yeni öğrendiğini söyleyen Zeki Kaya, “Buraya yıllardan beri ‘Konak Meydanı’ deriz. 50 yıldır burada yaşıyorum, adının Atatürk Meydanı olduğunu ilk defa duyuyorum. Alışırken zorlanacağım. Biri ‘Atatürk Meydanı nerede?’ diye sorarsa ‘bilmem’ derim ama Konak Meydanı’nı sorarsa hemen gösteririm” ifadelerini kullandı.

“Bu isim dillendirilsin”

Gökhan Uzunoğlu isimli vatandaş da, “Bu meydanın ismini Konak Meydanı olarak biliyordum. Madem bu kadar güzel bir ismi var, o zaman dillendirilmesi gerekiyor. Belediye kayıtlarında artık resmi adının kullanılacak olmasına çok sevinirim. İnsanların da bunu bilmesi gerekiyor. İnsanlar mutlaka bir süre sonra alışır” derken, İstanbul’dan İzmir’e tatile gelen Meltem Ergüç ise, “Meydanın isminin Atatürk Meydanı olarak anılması gayet güzel olur. İzmir’e yakışır. Ben İstanbul’dan geliyorum ve bu meydanın adının Konak Meydanı olduğunu sanıyordum. Adının Atatürk Meydanı olması sevineceğim bir şey olur” dedi.

Belediye meclisinde karar alındı

İzmir Büyükşehir Belediyesi ağustos ayı Meclis toplantısının birinci bileşiminde AK Parti Grubu, Konak Meydanı isminin 15 Temmuz Demokrasi ve Şehitler Meydanı olarak değiştirilmesi önerisinde bulunmuştu. Bu öneri, Konak Meydanı’nın asıl adının Atatürk Meydanı olması dolayısıyla reddedilmişti. Başkan Kocaoğlu, “12 yıldır isim verme konusundaki prensibimizi her fırsatta dile getiriyoruz. Konak Meydanı’nın adının ne olduğunu bilen var mı? İsim değişikliği yapmıyoruz. Konak Meydanı’nın şuanda kullanılmamasına rağmen adının Atatürk Meydanı olduğunu, böyle bir karar alındığını hepimiz biliyoruz. Atatürk Meydanı ismini değiştirmek üzere bir meclisin karar almasını doğru bulmadığımı ifade etmek istiyorum. Bu önergenin gündeme alınıp alınmamasını oylara sunuyorum” demişti. Bunun üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan da, öneriyi vermeden önce baktıkları kent haritalarında Atatürk Meydanı ismine rastlamadıklarını belirterek öneriyi geri çekmiş ve meydanın adının Atatürk Meydanı olarak kullanılması gerektiğini söylemişti. Kocaoğlu, “Meydanın adı Atatürk Meydanı ama hep Konak Meydanı olarak kullanılmış. Bu suç da değil, günah da değil ama Atatürk Meydanı olarak değiştirilmesinde fayda var. Belediye kayıtlarında Atatürk Meydanı, tırnak içinde de Konak Meydanı diyelim” ifadelerini kullanırken, karar oy birliği ile kabul edilmişti. 

Ali Gözeten - Ceren Atmaca
İZMİR 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Chibuike Nwaiwu: "Onları mutlu etmek için elimizden geleni yapıyoruz" Trabzonsporlu oyuncu Chibuike Nwaiwu, Galatasaray karşılaşmasının ardından, taraftarlara seslenerek, "Taraftarlarımız bizi seviyor, biz de onları mutlu etmek için elimizden geleni yapıyoruz" dedi. Trendyol Süper Lig’in 28. haftasında Trabzonspor, sahasında Galatasaray’ı 2-1 mağlup etti. Maçın ardından Trabzonsporlu oyuncu Nwaiwu, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Galibiyetten dolayı mutlu olduklarını ifade eden bordo-mavili oyuncu, "Galibiyet için çok mutluyuz. Doğru pozisyonları bulduk ve bu pozisyonları değerlendirdik" dedi. Takım olarak geldikleri noktayı bildiklerini belirten Nwaiwu, Trabzonspor için mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi. Takım ile taraftar arasındaki bağa da dikkat çeken oyuncu, "Biz nereden geldiğimizi çok iyi bilen insanlarız. Takımımız için çalışan ve mücadele eden oyuncularız. Biz takımımızı seviyoruz, takımımız da bizi seviyor. Taraftarlarımız bizi seviyor, biz de onları mutlu etmek için elimizden geleni yapıyoruz" ifadelerini kullandı. Gelecek süreç hakkında da konuşan Nwaiwu, çalışmalarını sürdürmeleri halinde daha iyi sonuçlar alabileceklerine inandığını dile getirerek, "Gerçekten her şey mümkündür. Çok çalışmaya devam edersek ve inancımızı korursak daha ileriye gidebiliriz" diye konuştu. Atmosferi de değerlendiren Nwaiwu, taraftar desteğinin önemine değinerek, "Harika bir atmosfer vardı. Taraftarlarımız bize büyük destek verdi. Onların oluşturduğu ortam gerçekten çok etkileyiciydi" şeklinde konuştu.
Trabzon Metin Öztürk: "Çirkinlik yakışmadı" Galatasaray İkinci Başkanı Metin Öztürk, iki üç gündür Trabzon yönetiminin anlamsız şekilde başlattığı bir kara propagandayla karşı karşıya kaldıklarını belirterek, bu çirkinliğin yakışmadığını söyledi. Galatasaray Kulübü İkinci Başkanı Metin Öztürk, Trabzonspor’a 2-1 mağlup oldukları maçın ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, sözlerine hayatını kaybeden Orhan Kaynak için başsağlığı dileyerek başladı. Öztürk, "Futbol takımımızın taşıdığı pankartla başlıyorum. Orhan Kaynak hocamızın vefatı sebebiyle Trabzon camiasına başsağlığı diliyorum. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun. Çok kıymetli bir spor adamıydı, çok sayıda futbolcu yetiştirdi. Camianın üzüntüsünü paylaşıyoruz" ifadelerini kullandı. "Yönetimler gelir geçer, camialar kalır" Trabzon camiasıyla ilişkilerinin her zaman iyi olduğunu vurgulayan Öztürk, "Bizim Trabzon camiası ile ilişkimiz her zaman böyledir, farklı olması da düşünülemez. Yönetimler gelir geçer, camialar kalır. Trabzon camiası hem futbol kenti olmasıyla hem de değerleriyle hep gönlümüzde yer almıştır" dedi. Son günlerde yaşanan gelişmelere değinen Öztürk, "İki üç gündür Trabzon yönetiminin anlamsız şekilde başlattığı bir kara propagandayla karşı karşıyayız. İki ay önce alınmış bir futbolcu ile ilgili kendileriyle hiç alakası olmayan bir süreç üzerinden inanılmaz bir kara propaganda yapıldı" diye konuştu. "Uğurcan Çakır olmasaydı milli takımımız Amerika’ya gidemezdi" Uğurcan Çakır ile ilgili yaşananlara da değinen Öztürk, "Bugün tamamen yönetimin provokasyonlarıyla, Trabzon taraftarıyla alakası olmayan bir şekilde Uğurcan Çakır provoke edildi. Uğurcan Çakır olmasaydı milli takımımız Amerika’ya gidemezdi. Bunu kimse unutmasın. Uğurcan Çakır’ı yetiştiren Trabzon’dur, kendilerine şükran borçluyuz" ifadelerini kullandı. Transfer sürecine de değinen Öztürk, "Kendileriyle oturduk, bir transfer pazarlığı yaptık. Beklentilerinin çok üzerinde bir ücret aldılar. Bununla ilgili de teşekkür ettiler ancak bugün yönetim eliyle Uğurcan Çakır’ın psikolojik olarak yıpratılmaya çalışıldığını gördük" şeklinde konuştu. Yaşananlara tepki gösteren Öztürk, "Biz bundan sonra da hem kazanacağız hem kaybedeceğiz ama şunu bilin ki çirkinlik bu Trabzon yönetimine yakışmadı. Biz sadece Trabzon’u değil tüm takımları en iyi şekilde karşılıyoruz. Burada ise ne karşılama ne uğurlama oldu, yakıştıramadık" dedi. Statta yaşananlara ilişkin de konuşan Öztürk, "Geldiğimizden beri bize küfür ediliyor. Hala içeride, seyirci yokken bile bizimle ilgili küfür içerikli müzikler çalınıyor. Yayıncı kuruluşa da yazıklar olsun. Söyleyeceklerim bu kadar, teşekkür ediyorum" diyerek sözlerini tamamladı.