KÜLTÜR SANAT - 24 Ocak 2023 Salı 12:36

İzmit'in tarihe tanıklık eden evleri bakın ne halde

A
A
A
İzmit'in tarihe tanıklık eden evleri bakın ne halde

Kocaeli'nin ilk yerleşim yerlerinden Akçakoca Mahallesi'nde yer alan ve tarihi 150 yıl öncesine kadar dayanan evler adeta çürümeye yüz tutu. Tadilat ve onarım çalışmalarına ise evlerin mülkiyeti konusundaki belirsizlik sebebiyle bir türlü başlanamıyor.

İzmit ilçesindeki Akçakoca Mahallesi'nde bulunan evler, yıllar içinde bakımsızlık sebebiyle kullanılamaz hale geldi. Kentin tarihini yansıtsan evlerin birçoğu İzmit Belediyesi tarafından aslına uygun olarak restore edildi. Kullanım özgünlüğünü kaybeden yaklaşık 15’e yakın ev ise sahiplerinin belli olmaması ve birçok mirasçısının olması sebebiyle çürümeye yüz tuttu. Restore çalışmalarının bir türlü başlayamadığı tarihi tescilli evler çürümeye yüz tuttu.

İzmit'in tarihe tanıklık eden evleri bakın ne halde

"Mahallemize yerli ve yabancı turistler geliyor"

Akçakoca'nın, İzmit'in en eski yerleşim yerlerinden biri olduğuna dikkat çeken Akçakoca Mahalle Muhtarı Mehmet Şahin, "Mahallemizde 2009 yılında tarihi evleri, mekanları, ve camileri tadilata aldık. 2014 yılında bitirdik ve şuanda mahallemize yerli ve yabancı turistiler geliyor. Mahallemizde 20’ye yakın tamiri yapılmış bina var. Bunun haricinde 10-15 tane hala daha tamir edilmesi gereken binalarımız beklemektedir. Bu mahallenin tarihi kokusunu soluyan bizler istiyoruz ki, daha güzel şeyler olsun, yapılmamış binalar da yapılsın" dedi.

"Kime ait olduğunu bilmediğimiz yerlerimiz var, metruk halde öyle bekliyor"

Akçakoca'da yaklaşık 100-150 yıllık evlerin bulunduğunu söyleyen Şahin, restore edilemeyen bazı yapıların sahiplerinin bulunmadığını belirterek, "Kime ait olduğunu bilmediğimiz yerlerimiz var, metruk halde öyle bekliyor. Bunların da sahiplerine ulaşmamız zor oluyor, mirasçıların nerede oturdukları belli değil. Bizde vakıflara gidip 'Bunu böyle yapın' diyemiyoruz Büyükşehir ve İzmit Belediyemiz bu konularda bize çok destek olmuştur. Elimizin altında olanları zaten yaptırdık. Elimizin altında olup da bina sahiplerini bulmadığımız evler hale metruk vaziyette duruyor. Bunların da yapılması için çaba gösteriyoruz inşallah buna da bir el atılırsa seviniriz" diye konuştu.

İzmit'in tarihe tanıklık eden evleri bakın ne halde

"Önlemini alıyoruz"

Bazı tarihi evlerin tescillendiğine dikkat çeken Şahin, "Metruk olan binalarımızı belediyemize bildiriyoruz. Açık olan kapısı, penceresi, camı varsa hepsini kapattırıyoruz, önlemini alıyoruz ama nereye kadar olur onu bilemiyorum. Buradaki en büyük avantajlarımızdan bir tanesi evler birbirine çok yakın. Herhangi bir evde olacak olay ve durum komşularımız tarafından bize bildiriliyor. Bizde yetkili yerlere bildiriyoruz, eksikliklerini tamamlıyoruz. Gönül ister ki hepsi yenilensin. Türkiye’nin her tarafında var bu. Metruk binalara tinercisi giriyor, sokak hayvanları giriyor, rahatsız edici şeyler oluyor ama bizim burada çok şükür öyle bir şeyi yaşamıyoruz ve bunun da gurunu yaşıyoruz" şeklinde konuştu.

Ardacan Uzun - Mustafa Gök
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Chibuike Nwaiwu: "Onları mutlu etmek için elimizden geleni yapıyoruz" Trabzonsporlu oyuncu Chibuike Nwaiwu, Galatasaray karşılaşmasının ardından, taraftarlara seslenerek, "Taraftarlarımız bizi seviyor, biz de onları mutlu etmek için elimizden geleni yapıyoruz" dedi. Trendyol Süper Lig’in 28. haftasında Trabzonspor, sahasında Galatasaray’ı 2-1 mağlup etti. Maçın ardından Trabzonsporlu oyuncu Nwaiwu, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Galibiyetten dolayı mutlu olduklarını ifade eden bordo-mavili oyuncu, "Galibiyet için çok mutluyuz. Doğru pozisyonları bulduk ve bu pozisyonları değerlendirdik" dedi. Takım olarak geldikleri noktayı bildiklerini belirten Nwaiwu, Trabzonspor için mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi. Takım ile taraftar arasındaki bağa da dikkat çeken oyuncu, "Biz nereden geldiğimizi çok iyi bilen insanlarız. Takımımız için çalışan ve mücadele eden oyuncularız. Biz takımımızı seviyoruz, takımımız da bizi seviyor. Taraftarlarımız bizi seviyor, biz de onları mutlu etmek için elimizden geleni yapıyoruz" ifadelerini kullandı. Gelecek süreç hakkında da konuşan Nwaiwu, çalışmalarını sürdürmeleri halinde daha iyi sonuçlar alabileceklerine inandığını dile getirerek, "Gerçekten her şey mümkündür. Çok çalışmaya devam edersek ve inancımızı korursak daha ileriye gidebiliriz" diye konuştu. Atmosferi de değerlendiren Nwaiwu, taraftar desteğinin önemine değinerek, "Harika bir atmosfer vardı. Taraftarlarımız bize büyük destek verdi. Onların oluşturduğu ortam gerçekten çok etkileyiciydi" şeklinde konuştu.
Trabzon Metin Öztürk: "Çirkinlik yakışmadı" Galatasaray İkinci Başkanı Metin Öztürk, iki üç gündür Trabzon yönetiminin anlamsız şekilde başlattığı bir kara propagandayla karşı karşıya kaldıklarını belirterek, bu çirkinliğin yakışmadığını söyledi. Galatasaray Kulübü İkinci Başkanı Metin Öztürk, Trabzonspor’a 2-1 mağlup oldukları maçın ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, sözlerine hayatını kaybeden Orhan Kaynak için başsağlığı dileyerek başladı. Öztürk, "Futbol takımımızın taşıdığı pankartla başlıyorum. Orhan Kaynak hocamızın vefatı sebebiyle Trabzon camiasına başsağlığı diliyorum. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun. Çok kıymetli bir spor adamıydı, çok sayıda futbolcu yetiştirdi. Camianın üzüntüsünü paylaşıyoruz" ifadelerini kullandı. "Yönetimler gelir geçer, camialar kalır" Trabzon camiasıyla ilişkilerinin her zaman iyi olduğunu vurgulayan Öztürk, "Bizim Trabzon camiası ile ilişkimiz her zaman böyledir, farklı olması da düşünülemez. Yönetimler gelir geçer, camialar kalır. Trabzon camiası hem futbol kenti olmasıyla hem de değerleriyle hep gönlümüzde yer almıştır" dedi. Son günlerde yaşanan gelişmelere değinen Öztürk, "İki üç gündür Trabzon yönetiminin anlamsız şekilde başlattığı bir kara propagandayla karşı karşıyayız. İki ay önce alınmış bir futbolcu ile ilgili kendileriyle hiç alakası olmayan bir süreç üzerinden inanılmaz bir kara propaganda yapıldı" diye konuştu. "Uğurcan Çakır olmasaydı milli takımımız Amerika’ya gidemezdi" Uğurcan Çakır ile ilgili yaşananlara da değinen Öztürk, "Bugün tamamen yönetimin provokasyonlarıyla, Trabzon taraftarıyla alakası olmayan bir şekilde Uğurcan Çakır provoke edildi. Uğurcan Çakır olmasaydı milli takımımız Amerika’ya gidemezdi. Bunu kimse unutmasın. Uğurcan Çakır’ı yetiştiren Trabzon’dur, kendilerine şükran borçluyuz" ifadelerini kullandı. Transfer sürecine de değinen Öztürk, "Kendileriyle oturduk, bir transfer pazarlığı yaptık. Beklentilerinin çok üzerinde bir ücret aldılar. Bununla ilgili de teşekkür ettiler ancak bugün yönetim eliyle Uğurcan Çakır’ın psikolojik olarak yıpratılmaya çalışıldığını gördük" şeklinde konuştu. Yaşananlara tepki gösteren Öztürk, "Biz bundan sonra da hem kazanacağız hem kaybedeceğiz ama şunu bilin ki çirkinlik bu Trabzon yönetimine yakışmadı. Biz sadece Trabzon’u değil tüm takımları en iyi şekilde karşılıyoruz. Burada ise ne karşılama ne uğurlama oldu, yakıştıramadık" dedi. Statta yaşananlara ilişkin de konuşan Öztürk, "Geldiğimizden beri bize küfür ediliyor. Hala içeride, seyirci yokken bile bizimle ilgili küfür içerikli müzikler çalınıyor. Yayıncı kuruluşa da yazıklar olsun. Söyleyeceklerim bu kadar, teşekkür ediyorum" diyerek sözlerini tamamladı.