DÜNYA - 20 Ocak 2026 Salı 22:03 | Son Güncelleme : 20 Ocak 2026 Salı 22:05

Kanada Başbakanı Carney: "NATO'nun açık bir şekilde sınavdan geçtiğini düşünüyorum"

A
A
A
Kanada Başbakanı Carney: "NATO'nun açık bir şekilde sınavdan geçtiğini düşünüyorum"

Kanada Başbakanı Mark Carney, Dünya Ekonomik Forumu'na (WEF) hitabında ABD'nin Grönland'a yönelik tehditlerine ilişkin, "NATO'nun açık bir şekilde sınavdan geçtiğini düşünüyorum. Bu sınava verilecek ilk yanıt, Arktik güvenliğini her ihtimale karşı sağlam ve güçlü bir biçimde garanti altına almaktır" dedi.

Kanada Başbakanı Mark Carney, İsviçre Alpleri'ndeki Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'na (WEF) hitap etti. Kanada'nın on yıllar boyunca kurallara dayalı uluslararası düzen olarak adlandırılan yapı içinde refah içinde yaşadığını, bu düzenin kurullarına katıldığını, ilkelerini övdüğünü ve öngörülebilirliğinden faydalandığını ifade eden Carney, "Kurallara dayalı uluslararası düzen anlatısının kısmen doğru olmadığını biliyorduk. En güçlü olanların işlerine geldiğinde kendilerini muaf tuttuklarını, ticaret kurallarının simetrik olmayan bir şekilde uygulandığını, uluslararası hukukun ise sanık ve mağdurun kimliğine bağlı olarak farklı bir titizlikle işletildiğini biliyorduk" dedi.

"Bir geçiş sürecinde değil, bir kopuşun içinde bulunuyoruz"

Kanada'nın bu çerçevede düzendeki boşlukları büyük ölçüde görmezden geldiğini fakat artık bunu yapmanın işe yaramadığını söyleyen Carney "Bir geçiş sürecinde değil, bir kopuşun içinde bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.
Büyük güçlerin ekonomik entegrasyonu bir silah olarak kullanmaya başladığını savunan Carney, ABD Başkanı Donald Trump'ın gümrük vergileri uygulamalarına değinerek, "Tarifeler bir koz olarak, finansal altyapı zorlayıcı bir araç olarak, tedarik zincirleri ise sömürülecek kırılganlıklar olarak kullanılmaya başlandı" ifadelerini kullandı.

"Kurallar sizi korumuyorsa, kendinizi korumak zorunda kalırsınız"

Yeni düzende birçok ülkenin enerji, gıda, kritik mineraller, finans ve tedarik zincirlerinde daha fazla stratejik özerklik geliştirmek zorunda kaldığını kaydeden Carney, "Kurallar sizi korumuyorsa, kendinizi korumak zorunda kalırsınız. Ancak bunun bizi nereye götürdüğünü görmemiz gerekiyor. Herkesin çevresine kaleler inşa ettiği bir dünya, daha yoksul, daha kırılgan ve daha az sürdürülebilir olacaktır" açıklamasını yaptı.

"Grönland ve Danimarka'nın yanındayız"

Kanadalı lider, dünyanın eski düzeninin geri dönmesine beklemek yerine işleyen kurumlar ve anlaşmalar oluşturmak gerektiğini vurguladı. Kanada gibi orta güçteki ülkelerin uyum sağlamak zorunda olduğunu vurgulayan Carney, "Yeni ortak değerler ve çıkarlar temelinde, farklı meseleler için farklı koalisyonlar kuruyoruz. Ukrayna konusunda Gönüllüler Koalisyonu'nun çekirdek üyelerinden biriyi. Arktik egemenliği konusunda ise Grönland ve Danimarka'nın yanında kararlılıkla duruyor, Grönland'ın geleceğini belirleme konusunda kendi kararlarını alma hakkını destekliyoruz" dedi.

"Bu kırılmadan, daha güçlü ve daha adil bir şey inşa edebileceğimize inanıyoruz"

Carney, "Kanada, Grönland üzerinden uygulanan tarifelere güçlü bir şekilde karşı çıkmakta ve Arktik'te güvenlik ve refah yönündeki ortak hedeflerimize ulaşmak için görüşmeler yapılması çağrısında bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.
Kanada Başbakanı, "Eski düzenin geri gelmeyeceğini biliyoruz. Bunun yasını tutmamalıyız. Nostalji, bir strateji değildir. Ama bu kırılmadan, daha büyük, daha güçlü ve daha adil bir şey inşa edebileceğimize inanıyoruz. Orta güçteki ülkelerin görevi budur. Güçlü ülkelerin gücü var ama bizim de sahip olduğumuz bir şey var. Eski düzen sürüyormuş rolü yapmayı bırakma gücü. Gerçeğin adını koyma, içeride gücümüzü inşa etme ve birlikte hareket etme gücü. Kanada'nın yolu budur. Bunu açık ve özgüvenle seçiyoruz. Bu yol, bizimle yürümek isteyen herkese açıktır" açıklamasını yaptı.

"NATO'nun açık bir şekilde sınavdan geçtiğini düşünüyorum"

Oturumun soru cevap bölümünde dünyada eski kuralların değişmesine rağmen "NATO'nun hala her şey eskisi gibiymiş gibi mi davrandığı" şeklinde bir soru alan Carney, "NATO'nun şu anda açık bir şekilde sınavdan geçtiğini düşünüyorum. Bu sınava verilecek ilk yanıt, Arktik güvenliğini her ihtimale karşı sağlam ve güçlü bir biçimde garanti altına almaktır" dedi.
Carney, kısa vadede Kanada, kuzey ülkeleri, İngiltere ve Fransa ile birlikte NATO'daki partner ülkelerin Arktik'te kapsamlı bir güvenlik mimarisi oluşturacak adımlar atması gerektiğini söyledi.

"Grönland'da çözüm, güvenlikle başlar"

Grönland konusunda bir çıkış yolu bulunamaması halinde ne olacağı yönünde bir soruya Carney, "Çözüm, güvenlikle başlar. Daha geniş anlamda Arktik güvenliği ile. Kanada, bu konuda tam katkı sağlıyor. Büyük bir kapasite artışının başındayız. NATO da bunu yerine getirmeli" dedi.
Kanada Başbakanı, Grönland'ın Trump'ın söylediği şekilde Rusya ve Çin tehdidi altında olup olmadığı yönündeki soruya, "Arktik'te tehditler var ve Rusya kesinlikle bir tehdit. Bunu tartışmaya gerek yok. Bu yüzden hava, deniz ve karadaki varlığımızı sürdürüyoruz. Denizaltı filomuzu ve savaş uçaklarımızı güçlendiriyoruz. Füze tehditlerine karşı ufuk ötesi radarlar kuruyoruz. Şu aşamada tehdit daha çok potansiyel düzeyde ve biz bunu bu düzeyde tutmak istiyoruz" cevabını verdi.

Kanada-Çin stratejik ortaklığı

Yakın zamanda Çin'e gerçekleştirdiği ziyaretin Kanada'nın Çin'e bağımlı hale geleceği eleştirilerine neden olduğu yönündeki bir soruya Carney, "Bu bir genişleme ve inşa hamlesidir" dedi.

Carney, "Çin, dünyanın ikinci büyük ekonomisi ve bizim ikinci büyük ticaret ortağımız. Bu sınırlar içinde stratejik bir ortaklık kurmamız gerekiyor ve biz bunu yaptık. İlişkileri doğru yönetmek için bir bağlantı ağına ihtiyaç var. ABD, Çin, Hindistan, Mercosur, Avrupa Birliği gibi büyük aktörleri bu ağın dışında bırakmak hata olur. Bu sizi daha güçlü ve daha dayanıklı kılar" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Milletvekili Gürcan ve Başkan Albayrak’tan Kocakır TOKİ şantiyesine ziyaret AK Parti Eskişehir İl Başkanı Gürhan Albayrak, Milletvekili Prof. Dr. Ayşen Gürcan ile birlikte Odunpazarı Aşağıçağlan Mahallesi Kocakır Mevkii’nde yapımı devam eden TOKİ proje alanını ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Şantiye alanına gelerek yetkililerden inşaat sürecinin son durumu hakkında detaylı bilgi alan Başkan Albayrak, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile TOKİ iş birliğiyle Eskişehir’e kazandırılacak olan yeni yaşam alanının 2027 yılının ikinci yarısında tamamlanarak hak sahiplerine teslim edileceğini belirtti. Eskişehir için tek gündemlerinin hizmet üretmek olduğunu vurgulayan Albayrak, projenin sadece bir konut inşası değil, aynı zamanda tam donanımlı bir yaşam alanı olduğunu ifade etti. Proje kapsamında şehre kazandırılacak yatırımlar şu şekilde sıralandı: "Bin 796 adet depreme dayanıklı güvenli konut, bölgedeki çocukların eğitim ihtiyacını karşılayacak 24 sınıflı ilkokul, 300 kişi kapasiteli cami, sosyal ve ekonomik hayata katkı sağlayacak 20 dükkânlı ticaret merkezi." "Cumhurbaşkanımızın liderliğinde durmaksızın çalışıyoruz" Projeyi yakından takip ettiklerini belirten AK Parti Eskişehir İl Başkanı Gürhan Albayrak, "Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde şehrimiz için durmaksızın çalışmaya devam ediyoruz. Milletvekilimiz Prof. Dr. Ayşen Gürcan hocamızla ile birlikte Odunpazarı Aşağıçağlan Mahallesi Kocakır Mevkii’ndeki TOKİ şantiyesini ziyaret ederek yetkili arkadaşlardan çalışmalara dair bilgi aldık, emekçi kardeşlerimize çalışmalarında kolaylıklar diledik. Bu güzide yaşam alanının şimdiden hak sahiplerine ve Eskişehir’imize hayırlı olmasını diliyorum" dedi.
Tekirdağ Şarköy Eriklice Sahili’nde duble yol ve bisiklet yolu çalışması Tekirdağ’ın Şarköy ilçesine bağlı Eriklice Mahallesi sahilinde yürütülen düzenleme çalışmalarında, 650 metre uzunluğunda ve 11 metre genişliğinde çift yönlü duble yol inşa ediliyor. Yapılacak 650 metre uzunluğundaki bisiklet yolu ile bölgeye alternatif ve çevreci ulaşım imkanı kazandırılması planlanıyor. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen çalışmalarda sahilde 650 metre uzunluğunda ve 11 metre genişliğinde çift yönlü duble yol inşa ediliyor. Her biri 5,5 metre genişliğindeki şeritlerden oluşan yol ile sahil ulaşımının daha güvenli ve konforlu hale getirilmesi amaçlanıyor. Çalışmalar çerçevesinde asfalt serimi, kaldırım düzenlemeleri, yürüyüş yolu ve bisiklet yolu yapımı da gerçekleştiriliyor. Yaklaşık 2 bin 500 metrekare kaldırım imalatı ile yayalar için daha güvenli bir ulaşım alanı oluşturulurken, 650 metre uzunluğundaki bisiklet yolu ile bölgeye alternatif ve çevreci ulaşım imkanı kazandırılması planlanıyor. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Candan Yüceer, Eriklice Sahili’nde sürdürülen çalışmalarla bölgenin doğal dokusunu koruyarak daha modern ve estetik bir yaşam alanı oluşturduklarını belirtti. Yüceer, vatandaşların güvenli ve konforlu şekilde vakit geçirebileceği sosyal alanları artırmaya yönelik yatırımların kent genelinde devam edeceğini ifade etti. Yaz sezonu öncesinde hız verilen çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte Eriklice Sahili’nin yenilenen ulaşım altyapısı, yürüyüş ve bisiklet yolları ile bölge sakinleri ve ziyaretçilere daha konforlu bir sahil deneyimi sunması bekleniyor.
Ankara TBMM Başkanı Kurtulmuş: "Meclis grubunun nasıl toplanacağı, her partinin kendi grup iç yönetmeliği çerçevesinde bellidir" TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "Meclis grubunun nasıl toplanacağı, her partinin kendi grup iç yönetmeliği çerçevesinde bellidir. Bu durum Meclis Başkanlığının, ‘Hayır, öyle değil şöyle yap’ diyeceği bir husus değildir. Ümit ederim en kısa süre içerisinde bu sorun çözülür" dedi. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Finlandiya’ya yaptığı resmi ziyaret öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. CHP’deki ’mutlak butlan’ kararı sonrası yaşananlara ilişkin soru üzerine Kurtulmuş, "Meclis Başkanlığı, herhangi bir parti içi ya da grup içi ihtilafın tarafı değildir, görevi bu değildir, vazifesi de bu değildir. Meclis Başkanlığının tarafsızlık ilkesi gereği de bunu hassasiyetle korumaya dikkat ediyoruz.Kılıçdaroğlu tarafından gelen ve mutlak butlan kararıyla ilgili yazı bize ulaştığı anda biz gereğini yaptık ve Kılıçdaroğlu’nu Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı olarak Meclis kayıtlarına aldık. Hemen arkasından Cumhuriyet Halk Partisi Grubu’ndan gelen CHP Grubu’nun iç yönetmelikleri gereğince gerçekleştirilmiş bir grup toplantısı sonrasında, Özgür Özel’in Grup Başkanlığı ile ilgili yazıyı da kabul ettik. Gereğince de Sayın Özel’in kapısındaki Genel Başkanlık tabelasını kaldırarak Grup Başkanı tabelasını koyduk. Biz Meclis Başkanlığı olarak bize gelen yazılar çerçevesinde hareket etmek durumundayız. Eğer bu yazılarda bir çelişki varsa ki öyle görünüyor, bu çelişkinin giderilme yeri TBMM Başkanlığı değildir. Türkiye Büyük Millet Meclisi kendini mahkeme yerine koyamaz. Cumhuriyet Halk Partisi, bu meseleyi kendi iç dinamikleri ve kurumsal yapısı çerçevesinde çözmeli ve sorunu ortadan kaldırmalıdır. CHP Genel Başkanlığına bu çelişkinin giderilmesi için yazı yazarak, bu hususu talep edeceğiz. Bundan sonraki tartışmalarda ve çelişkilerde Meclis Başkanlığının resen bir işlem yapma yetkisi yoktur, vazifesi de değildir" ifadelerini kullandı. "Meclis grubunun nasıl toplanacağı, her partinin kendi grup iç yönetmeliği çerçevesinde bellidir" Yarın TBMM’de CHP’nin düzenleyeceği grup toplantısı tartışmaları hakkında değerlendirmede bulunan Kurtulmuş, "Meclis’te 6 grup var, hiçbir siyasi partinin meclis grubunun nasıl işleyeceğine, nasıl karar alacağına ilişkin en ufak bir dahlimiz olmadı, olmayacaktır da. Dolayısıyla meclis grubunun nasıl toplanacağı, her partinin kendi grup iç yönetmeliği çerçevesinde bellidir. Bu durum Meclis Başkanlığının, ‘hayır, öyle değil şöyle yap’ diyeceği bir husus değildir. Ümit ederim en kısa süre içerisinde bu sorun çözülür. Eğer grup toplantısı usulüne uygun şekilde yapılırsa tabii ki TBMM TV her grubu yayınlar. Bana gelen iki yazıdan bahsettim. İkisinin arasında çelişki var. Çelişkinin giderilmesiyle ilgili Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanına yazı yazıldı" dedi. "Parti içerisindeki bu kavga ve ayrışmayı ‘Terörsüz Türkiye’ sürecine yansıtmamalarını temenni ederim" Terörsüz Türkiye süreci hakkında ise Kurtulmuş, "Parti içerisindeki bu kavgayı, ayrışmayı Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk asrının en önemli sorunu olan terörün sona erdirilmesi gibi çok önemli, milli bir meseleye yansıtmamalarını temenni ederim. Biz komisyon çalışmalarını yaptık ama Meclis Başkanı, Komisyon Başkanı olarak hassasiyetle şuna çok dikkat ettim. Tüm siyasi partilerin, komisyonda fikirlerini açıkça beyan etmesine olağanüstü gayret sarfettik, çok büyük bir emek verdik. Çok da kolay olmadı. Ortada böylesine önemli bir kazanım varken bunu kaybetmemek lazım. Partilerin oluşturduğu geniş mutabakatın gerisine düşmemek lazım. Parti içerisindeki bu kavgayı, ayrışmayı Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk asrının en önemli sorunu olan terörün sona erdirilmesi gibi çok önemli, milli bir meseleye yansıtmamalarını temenni ederim. Biz komisyon çalışmalarını yaptık ama Meclis Başkanı, Komisyon Başkanı olarak hassasiyetle şuna çok dikkat ettim. Tüm siyasi partilerin, komisyonda fikirlerini açıkça beyan etmesine olağanüstü gayret sarf ettik, çok büyük bir emek verdik. Çok da kolay olmadı. Ortada böylesine önemli bir kazanım varken bunu kaybetmemek lazım. Partilerin oluşturduğu geniş mutabakatın gerisine düşmemek lazım" dedi. "Bu parlamento yeni anayasa yapmazsa millet, uzun süre yeni anayasa lafına kulak vermez" Anayasa tartışmalarına ilişkin soru üzerine Kurtulmuş, "Anayasa meselesini Türkiye’nin en önemli ihtiyacı olarak görüyorum. Bu Meclis’in önceki meclislere göre anayasa yapabilme imkânı bakımından daha avantajlı olduğunu düşünüyorum. Çünkü hiçbir partinin tek başına anayasa yapma gücü yok. Bu müzakereye açık bir siyasi konum demektir. Nihayetinde herkesin bir ideal anayasa fikri vardır. Ama olabilecekler konusunda, komisyon çalışmasında da olduğu gibi bir uzlaşma zemini bence anayasa yapım sürecinde de ortaya çıkabilir. Yeter ki iyi niyetle, samimiyetle herkes fikrini masaya getirsin. Bu parlamento, anayasa yapma bakımından olumlu bir havaya sahipken ve açıkçası komisyon çalışmasında da çok önemli bir deneyimi ortaya koymuşken eğer yeni anayasa yapmazsa millet, uzun süre yeni anayasa lafına kulak vermez" şeklinde konuştu.