DÜNYA - 20 Ocak 2026 Salı 22:03 | Son Güncelleme : 20 Ocak 2026 Salı 22:05

Kanada Başbakanı Carney: "NATO'nun açık bir şekilde sınavdan geçtiğini düşünüyorum"

A
A
A
Kanada Başbakanı Carney: "NATO'nun açık bir şekilde sınavdan geçtiğini düşünüyorum"

Kanada Başbakanı Mark Carney, Dünya Ekonomik Forumu'na (WEF) hitabında ABD'nin Grönland'a yönelik tehditlerine ilişkin, "NATO'nun açık bir şekilde sınavdan geçtiğini düşünüyorum. Bu sınava verilecek ilk yanıt, Arktik güvenliğini her ihtimale karşı sağlam ve güçlü bir biçimde garanti altına almaktır" dedi.

Kanada Başbakanı Mark Carney, İsviçre Alpleri'ndeki Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'na (WEF) hitap etti. Kanada'nın on yıllar boyunca kurallara dayalı uluslararası düzen olarak adlandırılan yapı içinde refah içinde yaşadığını, bu düzenin kurullarına katıldığını, ilkelerini övdüğünü ve öngörülebilirliğinden faydalandığını ifade eden Carney, "Kurallara dayalı uluslararası düzen anlatısının kısmen doğru olmadığını biliyorduk. En güçlü olanların işlerine geldiğinde kendilerini muaf tuttuklarını, ticaret kurallarının simetrik olmayan bir şekilde uygulandığını, uluslararası hukukun ise sanık ve mağdurun kimliğine bağlı olarak farklı bir titizlikle işletildiğini biliyorduk" dedi.

"Bir geçiş sürecinde değil, bir kopuşun içinde bulunuyoruz"

Kanada'nın bu çerçevede düzendeki boşlukları büyük ölçüde görmezden geldiğini fakat artık bunu yapmanın işe yaramadığını söyleyen Carney "Bir geçiş sürecinde değil, bir kopuşun içinde bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.
Büyük güçlerin ekonomik entegrasyonu bir silah olarak kullanmaya başladığını savunan Carney, ABD Başkanı Donald Trump'ın gümrük vergileri uygulamalarına değinerek, "Tarifeler bir koz olarak, finansal altyapı zorlayıcı bir araç olarak, tedarik zincirleri ise sömürülecek kırılganlıklar olarak kullanılmaya başlandı" ifadelerini kullandı.

"Kurallar sizi korumuyorsa, kendinizi korumak zorunda kalırsınız"

Yeni düzende birçok ülkenin enerji, gıda, kritik mineraller, finans ve tedarik zincirlerinde daha fazla stratejik özerklik geliştirmek zorunda kaldığını kaydeden Carney, "Kurallar sizi korumuyorsa, kendinizi korumak zorunda kalırsınız. Ancak bunun bizi nereye götürdüğünü görmemiz gerekiyor. Herkesin çevresine kaleler inşa ettiği bir dünya, daha yoksul, daha kırılgan ve daha az sürdürülebilir olacaktır" açıklamasını yaptı.

"Grönland ve Danimarka'nın yanındayız"

Kanadalı lider, dünyanın eski düzeninin geri dönmesine beklemek yerine işleyen kurumlar ve anlaşmalar oluşturmak gerektiğini vurguladı. Kanada gibi orta güçteki ülkelerin uyum sağlamak zorunda olduğunu vurgulayan Carney, "Yeni ortak değerler ve çıkarlar temelinde, farklı meseleler için farklı koalisyonlar kuruyoruz. Ukrayna konusunda Gönüllüler Koalisyonu'nun çekirdek üyelerinden biriyi. Arktik egemenliği konusunda ise Grönland ve Danimarka'nın yanında kararlılıkla duruyor, Grönland'ın geleceğini belirleme konusunda kendi kararlarını alma hakkını destekliyoruz" dedi.

"Bu kırılmadan, daha güçlü ve daha adil bir şey inşa edebileceğimize inanıyoruz"

Carney, "Kanada, Grönland üzerinden uygulanan tarifelere güçlü bir şekilde karşı çıkmakta ve Arktik'te güvenlik ve refah yönündeki ortak hedeflerimize ulaşmak için görüşmeler yapılması çağrısında bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.
Kanada Başbakanı, "Eski düzenin geri gelmeyeceğini biliyoruz. Bunun yasını tutmamalıyız. Nostalji, bir strateji değildir. Ama bu kırılmadan, daha büyük, daha güçlü ve daha adil bir şey inşa edebileceğimize inanıyoruz. Orta güçteki ülkelerin görevi budur. Güçlü ülkelerin gücü var ama bizim de sahip olduğumuz bir şey var. Eski düzen sürüyormuş rolü yapmayı bırakma gücü. Gerçeğin adını koyma, içeride gücümüzü inşa etme ve birlikte hareket etme gücü. Kanada'nın yolu budur. Bunu açık ve özgüvenle seçiyoruz. Bu yol, bizimle yürümek isteyen herkese açıktır" açıklamasını yaptı.

"NATO'nun açık bir şekilde sınavdan geçtiğini düşünüyorum"

Oturumun soru cevap bölümünde dünyada eski kuralların değişmesine rağmen "NATO'nun hala her şey eskisi gibiymiş gibi mi davrandığı" şeklinde bir soru alan Carney, "NATO'nun şu anda açık bir şekilde sınavdan geçtiğini düşünüyorum. Bu sınava verilecek ilk yanıt, Arktik güvenliğini her ihtimale karşı sağlam ve güçlü bir biçimde garanti altına almaktır" dedi.
Carney, kısa vadede Kanada, kuzey ülkeleri, İngiltere ve Fransa ile birlikte NATO'daki partner ülkelerin Arktik'te kapsamlı bir güvenlik mimarisi oluşturacak adımlar atması gerektiğini söyledi.

"Grönland'da çözüm, güvenlikle başlar"

Grönland konusunda bir çıkış yolu bulunamaması halinde ne olacağı yönünde bir soruya Carney, "Çözüm, güvenlikle başlar. Daha geniş anlamda Arktik güvenliği ile. Kanada, bu konuda tam katkı sağlıyor. Büyük bir kapasite artışının başındayız. NATO da bunu yerine getirmeli" dedi.
Kanada Başbakanı, Grönland'ın Trump'ın söylediği şekilde Rusya ve Çin tehdidi altında olup olmadığı yönündeki soruya, "Arktik'te tehditler var ve Rusya kesinlikle bir tehdit. Bunu tartışmaya gerek yok. Bu yüzden hava, deniz ve karadaki varlığımızı sürdürüyoruz. Denizaltı filomuzu ve savaş uçaklarımızı güçlendiriyoruz. Füze tehditlerine karşı ufuk ötesi radarlar kuruyoruz. Şu aşamada tehdit daha çok potansiyel düzeyde ve biz bunu bu düzeyde tutmak istiyoruz" cevabını verdi.

Kanada-Çin stratejik ortaklığı

Yakın zamanda Çin'e gerçekleştirdiği ziyaretin Kanada'nın Çin'e bağımlı hale geleceği eleştirilerine neden olduğu yönündeki bir soruya Carney, "Bu bir genişleme ve inşa hamlesidir" dedi.

Carney, "Çin, dünyanın ikinci büyük ekonomisi ve bizim ikinci büyük ticaret ortağımız. Bu sınırlar içinde stratejik bir ortaklık kurmamız gerekiyor ve biz bunu yaptık. İlişkileri doğru yönetmek için bir bağlantı ağına ihtiyaç var. ABD, Çin, Hindistan, Mercosur, Avrupa Birliği gibi büyük aktörleri bu ağın dışında bırakmak hata olur. Bu sizi daha güçlü ve daha dayanıklı kılar" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Süper Lig’den 6 kulüp PFDK’ya sevk edildi Trendyol Süper Lig’den 6 kulüp Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’na (PFDK) sevk edildi. TFF Hukuk Müşavirliği, Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’na sevk edilen takımlar ve kişileri açıkladı. Buna göre, Süper Lig’in 18. haftasında oynanan karşılaşmalar sonrası disiplin raporları şöyle: Antalyaspor Kulübü’nün 18.01.2026 tarihinde oynanan Kasımpaşa-Antalyaspor müsabakasındaki ‘çirkin ve kötü tezahüratı’ nedeniyle Futbol Disiplin Talimatı’nın 53. maddesi uyarınca PFDK’ya sevkine karar verilmiştir. Kocaelispor Kulübü idarecisi Metin Özkan’ın 18.01.2026 tarihinde oynanan Kocaelispor-Trabzonspor müsabakasındaki ‘sportmenliğe aykırı hareketi’ nedeniyle Futbol Disiplin Talimatı’nın 36. maddesi uyarınca 19.01.2026 tarihinden itibaren tedbirli olarak PFDK’ya sevkine karar verilmiştir. Trabzonspor Kulübü’nün 18.01.2026 tarihinde oynanan Kocaelispor-Trabzonspor müsabakasındaki ‘çirkin ve kötü tezahüratı’ nedeniyle Futbol Disiplin Talimatı’nın 53. maddesi uyarınca ve ‘saha olayları’ nedeniyle Futbol Disiplin Talimatı’nın 52. maddesi uyarınca PFDK’ya sevkine karar verilmiştir. Samsunspor A.Ş. Kulübü’nün 18.01.2026 tarihinde oynanan Gençlerbirliği-Samsunspor müsabakasındaki ‘saha olayları’ nedeniyle Futbol Disiplin Talimatı’nın 52. maddesi uyarınca PFDK’ya sevkine karar verilmiştir. Fenerbahçe Kulübü’nün 18.01.2026 tarihinde oynanan Corendon Alanyaspor-Fenerbahçe müsabakasındaki ‘çirkin ve kötü tezahüratı’ nedeniyle Futbol Disiplin Talimatı’nın 53. maddesi uyarınca PFDK’ya sevkine karar verilmiştir. Göztepe Kulübü’nün 19.01.2026 tarihinde oynanan Göztepe-Çaykur Rizespor müsabakasındaki ‘çirkin ve kötü tezahüratı’ nedeniyle Futbol Disiplin Talimatı’nın 53. maddesi uyarınca PFDK’ya sevkine karar verilmiştir. Beşiktaş Kulübü’nün 19.01.2026 tarihinde oynanan Beşiktaş-Kayserispor müsabakasındaki ‘çirkin ve kötü tezahüratı’ nedeniyle Futbol Disiplin Talimatı’nın 53. maddesi uyarınca PFDK’ya sevkine karar verilmiştir.
Mardin DEM Parti grup toplantısını Nusaybin’de yaptı DEM Parti, grup toplantısını Mardin’in Nusaybin ilçesinde yaptı. DEM Parti Meclis Grubu, Mardin’in Nusaybin ilçesindeki Sınır Parkı’nda toplandı. Genel Başkanlar Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, partililerle birlikte Suriye’deki gelişmeleri protesto etmek için yürüdü. Yürüyüş sonrası açıklama yapan Hatimoğulları, "Partilerin birçoğunun grup yaptığı gün bizler DEM Parti olarak normal şartlarda bugün grubumuzu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yapmalıydık ancak şu anda olağanüstü şartlardan geçiyoruz. Şu an Nusaybin’de sınırın sıfır noktasındayız. Birkaç adım ötesinde Kamışlı’da Kürt kardeşlerimiz şiddetli bir savaş tehlikesi altındalar. 10 Mart Mutabakatı’yla ilgili hala görüşmeler devam ederken Suriye’de geçici Şam yönetimi ve SDG arasında öz yönetim arasında görüşmeler devam ederken, birden masayı devirip savaş ve çatışmanın önü açıldı. Halep’te öncelikle Şeyh Maksud, Eşrefiye mahallelerinde Kürt halkına yönelik amansız bir katliam başlatıldı. Bu katliamı başlatan HTŞ güçlerini kınıyoruz. Savaşa hayır barış hemen şimdi diyoruz" dedi Bakırhan ise, "10 Mart Mutabakatı’na uymayan El Şara’dır. Suriye rejimidir. Onun arkasındaki o sahtekar, o iki yüzlü güçlerdir. Emin olun tek bir Kürt yaşayıncaya kadar ne bu saldırıları ne o saldırıların arkasındaki güçleri unutmayacaktır. Bu Kürt karşıtlarını, bu Kürt düşmanlarını unutursak kalbimiz kurusun" diye konuştu.