DÜNYA - 10 Eylül 2016 Cumartesi 12:44

Kanuni'nin torunları: DNA örneği vermeye hazırız

A
A
A
Kanuni'nin torunları: DNA örneği vermeye hazırız

Osmanlı hanedanından 5 torun, dedeleri Kanuni Sultan Süleyman’ı anmak için Zigetvar’a geldi. Tören kapsamında Macar halkının sorularını yanıtlayan Kanuni’nin torunları Kanuni’nin iç organlarının bulunması için DNA örneği vermeye hazır olduklarını söyledi.

Kanuni Sultan Süleyman’ın 5 torunu, Kanuni’nin son seferini gerçekleştirdiği sırada 1566 hayatını kaybettiği ve iç organlarının gömüldüğü Zigetvar kentine gelerek dedelerinin ölümünün 450. yıldönümü anma törenine katıldı. Osmanlı padişahlarından 5. Murad’ın kızı Hatice Sultan’ın torunu Kenize Murad Sultan, II. Abdülhamid’in torunları Mediha Martinez Osmanoğlu Hanım, Gülnur Dorothe Nami Ragot Osmanoğlu ve Fethiye Nimet Osmanoğlu, I. Abdülmecit’in torunu Leila Samy Beggin Osmanoğlu “1566 Zrinyi” 450. yıldönümü anma törenlerinin sorumlusu Macaristan’ın eski Büyükelçisi Prof. Dr. Janos Hovari’nin davetlisi olarak kente geldi. 6-9 Eylül tarihlerinde Zigetvar’da düzenlenen Macar Kahramanı Miklos Zrinyi ve Türk Kahramanı Kanuni Sultan Süleyman’ın ölümünün 450. yıldönümü anma törenlerine katılan Kanuni’nin torunları Zigetvar’ın ana meydanında kurulan podyumda Macar halkına hayatları hakkında açıklamalarda bulundu, kendilerine yöneltilen sorulara da içtenlikle cevap verdi.

Dedeleri Kanuni Sultan Süleyman’ın 1566 yılında Zigetvar’da iç organlarının gömüldüğü yerin bulunduğunu da dile getiren torunlar, istenmesi halinde DNA örneği vermeye hazır oluklarını da söylediler. Macar halkının kendilerine gösterdiği ilgiden dolayı çok mutlu olduklarını açıklayan torunlar, organizasyonu düzenleyen 1566 Zrinyi Heyeti Başkanı Prof. Dr. Janos Hovari’ye ve Macar devlet yetkililerine teşekkür etti.

Anma törenlerine katılan MÜSİAD Macaristan Temsilcisi Fadıl Başar, Macar halkının Osmanlı hanedanı torunlarına gösterdiği ilginin görmeğe değer olduğunu, hanedanın bireyleriyle birlikte olmaktan dolayı gurur duyduğunu belirtti. Başar, “Macar medyası 450. yıldönümü anma törenlerine büyük ilgi gösterdi. Ancak en büyük ilgiyi Osmanlı hanedanının bireyleri gördü. Dedeleri Kanuni Sultan Süleyman’ın 450 yıl önce 72 yaşında yaşamını yitirdiği Zigetvar’a gelen torunların hüznü gözlerinden okunuyordu ancak Macar halkının kendilerine gösterdiği sıcak ve yakın alaka bu hüzünlerini bir nebze olsun azalttı” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Chibuike Nwaiwu: "Onları mutlu etmek için elimizden geleni yapıyoruz" Trabzonsporlu oyuncu Chibuike Nwaiwu, Galatasaray karşılaşmasının ardından, taraftarlara seslenerek, "Taraftarlarımız bizi seviyor, biz de onları mutlu etmek için elimizden geleni yapıyoruz" dedi. Trendyol Süper Lig’in 28. haftasında Trabzonspor, sahasında Galatasaray’ı 2-1 mağlup etti. Maçın ardından Trabzonsporlu oyuncu Nwaiwu, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Galibiyetten dolayı mutlu olduklarını ifade eden bordo-mavili oyuncu, "Galibiyet için çok mutluyuz. Doğru pozisyonları bulduk ve bu pozisyonları değerlendirdik" dedi. Takım olarak geldikleri noktayı bildiklerini belirten Nwaiwu, Trabzonspor için mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi. Takım ile taraftar arasındaki bağa da dikkat çeken oyuncu, "Biz nereden geldiğimizi çok iyi bilen insanlarız. Takımımız için çalışan ve mücadele eden oyuncularız. Biz takımımızı seviyoruz, takımımız da bizi seviyor. Taraftarlarımız bizi seviyor, biz de onları mutlu etmek için elimizden geleni yapıyoruz" ifadelerini kullandı. Gelecek süreç hakkında da konuşan Nwaiwu, çalışmalarını sürdürmeleri halinde daha iyi sonuçlar alabileceklerine inandığını dile getirerek, "Gerçekten her şey mümkündür. Çok çalışmaya devam edersek ve inancımızı korursak daha ileriye gidebiliriz" diye konuştu. Atmosferi de değerlendiren Nwaiwu, taraftar desteğinin önemine değinerek, "Harika bir atmosfer vardı. Taraftarlarımız bize büyük destek verdi. Onların oluşturduğu ortam gerçekten çok etkileyiciydi" şeklinde konuştu.
Trabzon Metin Öztürk: "Çirkinlik yakışmadı" Galatasaray İkinci Başkanı Metin Öztürk, iki üç gündür Trabzon yönetiminin anlamsız şekilde başlattığı bir kara propagandayla karşı karşıya kaldıklarını belirterek, bu çirkinliğin yakışmadığını söyledi. Galatasaray Kulübü İkinci Başkanı Metin Öztürk, Trabzonspor’a 2-1 mağlup oldukları maçın ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, sözlerine hayatını kaybeden Orhan Kaynak için başsağlığı dileyerek başladı. Öztürk, "Futbol takımımızın taşıdığı pankartla başlıyorum. Orhan Kaynak hocamızın vefatı sebebiyle Trabzon camiasına başsağlığı diliyorum. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun. Çok kıymetli bir spor adamıydı, çok sayıda futbolcu yetiştirdi. Camianın üzüntüsünü paylaşıyoruz" ifadelerini kullandı. "Yönetimler gelir geçer, camialar kalır" Trabzon camiasıyla ilişkilerinin her zaman iyi olduğunu vurgulayan Öztürk, "Bizim Trabzon camiası ile ilişkimiz her zaman böyledir, farklı olması da düşünülemez. Yönetimler gelir geçer, camialar kalır. Trabzon camiası hem futbol kenti olmasıyla hem de değerleriyle hep gönlümüzde yer almıştır" dedi. Son günlerde yaşanan gelişmelere değinen Öztürk, "İki üç gündür Trabzon yönetiminin anlamsız şekilde başlattığı bir kara propagandayla karşı karşıyayız. İki ay önce alınmış bir futbolcu ile ilgili kendileriyle hiç alakası olmayan bir süreç üzerinden inanılmaz bir kara propaganda yapıldı" diye konuştu. "Uğurcan Çakır olmasaydı milli takımımız Amerika’ya gidemezdi" Uğurcan Çakır ile ilgili yaşananlara da değinen Öztürk, "Bugün tamamen yönetimin provokasyonlarıyla, Trabzon taraftarıyla alakası olmayan bir şekilde Uğurcan Çakır provoke edildi. Uğurcan Çakır olmasaydı milli takımımız Amerika’ya gidemezdi. Bunu kimse unutmasın. Uğurcan Çakır’ı yetiştiren Trabzon’dur, kendilerine şükran borçluyuz" ifadelerini kullandı. Transfer sürecine de değinen Öztürk, "Kendileriyle oturduk, bir transfer pazarlığı yaptık. Beklentilerinin çok üzerinde bir ücret aldılar. Bununla ilgili de teşekkür ettiler ancak bugün yönetim eliyle Uğurcan Çakır’ın psikolojik olarak yıpratılmaya çalışıldığını gördük" şeklinde konuştu. Yaşananlara tepki gösteren Öztürk, "Biz bundan sonra da hem kazanacağız hem kaybedeceğiz ama şunu bilin ki çirkinlik bu Trabzon yönetimine yakışmadı. Biz sadece Trabzon’u değil tüm takımları en iyi şekilde karşılıyoruz. Burada ise ne karşılama ne uğurlama oldu, yakıştıramadık" dedi. Statta yaşananlara ilişkin de konuşan Öztürk, "Geldiğimizden beri bize küfür ediliyor. Hala içeride, seyirci yokken bile bizimle ilgili küfür içerikli müzikler çalınıyor. Yayıncı kuruluşa da yazıklar olsun. Söyleyeceklerim bu kadar, teşekkür ediyorum" diyerek sözlerini tamamladı.