DİĞER SPORLAR - 24 Eylül 2018 Pazartesi 12:27

Karate milli takımından tarihi performans

A
A
A
Karate milli takımından tarihi performans

Karate Milli Takımı, Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları’na kota puanı veren Karate 1 A Serisi’nin üçüncü etabında fırtına gibi esti. Şili’nin Santiago kentindeki organizasyonda Milliler 5 altın, 3 gümüş ve 4 bronz madalya kazandı.

Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları mesaisine Almanya’da başlayan Büyükler Karate Milli Takımı, ikinci turnuvasına Şili’de çıktı. 68 ülkeden 879 karatecinin mücadele ettiği organizasyonda Milliler, 11 kadın ve 15 erkek sporcuyla ülkemizi temsil etti. 14 dalda madalyanın dağıtıldığı müsabakalarda ay-yıldızlı ekip, sekizi final olmak üzere 14 madalya mücadelesine çıkarak tarihi performanslarından birine daha imza attı. 

21-23 Eylül tarihleri arasında Santiago kentinin ev sahipliği yaptığı Karate 1 A Serisi’nin üçüncü etabında 5 altın, 3 gümüş ve 4 bronz madalya kazanan Milliler, genel klasmanın ilk sırasında yer aldı. Japonya’nın 2 altın, 4 gümüş ve üç bronz madalya ile genel klasmanda ikinci olduğu Santiago’da 2 altın, 1 gümüş ve 1 bronz madalya kazanan İspanya da üçüncü basamakta kendine yer buldu. Santiago Spor Salonu’nda düzenlenen müsabakalarda Türk karateciler, çıktıkları sekiz finalden beşini kazanma başarısı gösterdi.

Karate milli takımından tarihi performans

8 FİNALDE 5 ALTIN MADALYA 

Kadınlar kumite 50 kiloda Serap Özçelik Arapoğlu, Japon Nao Kobayashi’yi 1-0 mağlup ederek Berlin’den sonra üst üste ikinci altın madalyasını kazandı. Kumite +68 kiloda ise Japon Ayaka Saito’yu hakem kararıyla mağlup eden Meltem Hocaoğlu şampiyon olmayı başardı. Erkeklerde Avrupa üçüncüsü unvanıyla kumite 84 kiloda mücadele eden Uğur Aktaş, Fransız Farouk Abdesselam karşısında 1-0 kazanarak altın madalyanın sahibi oldu. Karate 1 serilerinde 19 Mart 2016’dan sonra ilk finaline yükselen Rıdvan Kaptan ise kumite +84 kiloda Alman Jonathan Horne karşısında 2-2 biten mücadelede ilk puanı alan taraf olduğu için galip geldi ve kürsünün ilk sırasında yer aldı. Takım kata dalında Emre Vefa Göktaş, Kutluhan Duran ve Gökay İlgezdi’den oluşan Milli Takım, güçlü İspanya karşısında 3-2 kazanarak şampiyon olmayı başardı. Kadınlarda ise Dilara Eltemur, Gizem Sofuoğlu ve Rabia Küsmüş’ten oluşan ay-yıldızlı ekip, İspanya’ya 3-2 kaybederek ikincilik kupasına uzandı. 

Erkeklerde ferdi kata dalında Emre Vefa Göktaş, Japon Kazumasa Moto’ya 4-1; kumite 55 kiloda da Tuba Yakan, son Avrupa şampiyonu Ukraynalı Anzhelika Terliuga’ya 3-0 kaybederek gümüş madalyanın sahibi oldu. 

Kumite 60 kiloda Eray Şamdan ile Aykut Kaya’nın üçüncülük kürsüsünü paylaştığı organizasyonda Ömer Abdurrahim Özer kumite 67 kiloda, Alparslan Yamanoğlu da kumite +84 kiloda bronz madalya kazandı.
Repesaj finaline çıkan ancak rakiplerine mağlup olan kumite 50 kiloda Gülsen Demirtürk ile kumite +68 kiloda Yıldız Aras ise organizasyonu beşincilikle noktaladı.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Çorum’da son binanın da yıkılmasıyla tarihi silüet gün yüzüne çıktı Çorum’un çehresini değiştiren ve şehre tarihi kimliğini yeniden kazandıran "Tarihi Şehir Meydanı" projesinde son yapının da yıkımı gerçekleştirildi. Saat Kulesi, Ulu Cami ve Velipaşa Hanı aynı meydanda buluştu. Çorum Belediyesi tarafından gerçekleştirilen "Tarihi Şehir Meydanı" projesinin 2. etap çalışmaları kapsamında, Velipaşa Hanı’nın önünü kapatan anahtarcı dükkanının kamulaştırma ve tahliye süreci tamamlandı. Belediye ekiplerince gerçekleştirilen yıkımla birlikte, Velipaşa Hanı tüm ihtişamıyla gün yüzüne çıktı. Yıkım çalışmalarına katılan Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, projenin tamamlanmasıyla birlikte Saat Kulesi, tarihi belediye binası ve Velipaşa Hanı’nın artık aynı meydanda buluştuğunu söyledi. Öte yandan Ulu Cami yanında yer alan ve yıkımı tamamlanan noter binasının bulunduğu alanda Tarihi Hükümet Konağı Projesi hayata geçirilecek. Yeni yapılacak bina, geçmişte aynı bölgede yer alan ve Çorum’un idari hafızasında önemli bir yere sahip olan tarihi vilayet binasının mimarisini yansıtacak. "Son derece önemli bir çalışmayı hayata geçirmiş olacağız" Yıkılan son binayla şehrin tarihi silüetinin ortaya çıktığını ifade eden Aşgın, "Biz şunu istiyoruz. Şehrimiz kimlikli bir şehir olsun, tarihi dokusu dimdik ayakta dursun ve bu niteliğiyle varlığını sürdürsün. Nasıl ki 8 bin yıllık geçmişe sahip, Hititler’den Roma’ya, Bizans’tan Selçuklu’ya ve Osmanlı’ya uzanan binlerce yıllık büyük bir tarihin mirasçılarıysaki, şehir merkezinde de bu tarihi lokasyonların önünde engel teşkil eden yapıların kaldırılması ve bu sürecin tamamlanması bizim için büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmayı ilk kez yapmıyoruz. Daha önce de benzer uygulamaları hayata geçirdik. Şimdi ise Saat Kulesi ile Velipaşa Hanı’nı buluşturacak, bununla birlikte tarihi belediye binası ve Çöplü Arastası meydanı ile bütünleşerek şehrin tarihî dokusunu ve kimliğini daha görünür kılacak bir adım atıyoruz. Yıkılacak alan nitelik ve nicelik açısından küçük olabilir, ancak şehrin geleceği ve katacağı değer bakımından son derece önemli bir çalışmayı hayata geçirmiş olacağız" dedi.