DÜNYA - 15 Nisan 2025 Salı 16:30 | Son Güncelleme : 15 Nisan 2025 Salı 16:32

Kosova Başbakanı Albin Kurti istifasını sundu

A
A
A
Kosova Başbakanı Albin Kurti istifasını sundu

Kosova Başbakanı Albin Kurti, milletvekili olarak yemin etmek üzere başbakanlık görevinden resmen istifa etti.

Kosova'da 9 Şubat'ta gerçekleştirilen genel seçimlerin ardından mecliste ilk oturum gerçekleştirildi. Başbakan Albin Kurti, 9'uncu yasama döneminde milletvekili olarak yemin edebilmek üzere başbakanlık görevinden istifa etti. Kurti istifa mektubunda, "Hükümetimiz, 23 Mart'tan itibaren 4 yıllık görev süresinin sona ermesinin ardından görevini geçici hükümet olarak sürdürmektedir. Anayasa ve yürürlükteki yasalara uygun olarak 27 Mart 2025 tarihinde verdiğim ve Kosova Merkezi Seçim Komisyonu tarafından kabul edilen beyanım doğrultusunda bugün, kabinemle birlikte istifamızı sunmuş bulunuyoruz. Kosova Meclisi'nin 9'uncu yasama döneminde milletvekili olarak yemin edebilmem amacıyla yürütme görevimden istifamı resmi olarak sunuyorum" ifadelerini kullandı.

Meclisin ilk oturumu yarıda kesildi

Diğer yandan Kosova Meclisi'nin genel seçimlerden yaklaşık 2 ay sonra gerçekleştiği ve milletvekillerinin yemin etmesi beklenen oturum, siyasi anlaşmazlıklar nedeniyle yarıda kesildi. Başbakan Kurti'nin ve milletvekili seçilen bakanların istifalarına dair belgelerin zamanında sunulmadığını savunan muhalifler, Mazbata Doğrulama Komisyonu'nun milletvekillerinin mazbatalarına ilişkin raporunu reddetti. Kabulü için 61 oy gereken rapor, sadece 51 milletvekilinin destek vermesi nedeniyle meclisten geçemedi. Mecliste yaşanan kriz, prosedüre ilişkin bir oylamada başarısız olunması nedeniyle ülkeyi siyasi açıdan istikrarsız bir dönemin beklediği endişesine neden oldu.

Siyasi durum

Kosova'da 9 Şubat'ta gerçekleştirilen genel seçimleri Albin Kurti liderliğindeki Kendin Karar Al Hareketi (Vetevendosje) ilk sırada tamamlamış, iktidar partisi 120 üyeli mecliste 48 sandalye elde etmişti.

İbrahim Aydoğan

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Köşk’te ’kahvehane sohbetleri’ ile gönüllere dokunuluyor Aydın’ın Köşk ilçesinde Müftülük tarafından hayata geçirilen "Kahvehane Sohbetleri" projesi kapsamında düzenlenen programlar vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor. Köşk Müftülüğü’nün toplumun her kesimine ulaşma hedefiyle sürdürdüğü proje çerçevesinde Kıran Mahallesi’nde anlamlı bir buluşma gerçekleştirildi. İlçe Vaizi Ahmet Çelik’in kıldırdığı yatsı namazının ardından başlayan program, mahalle kahvehanesinde yapılan sohbetle devam etti. Programda konuşan İlçe Müftüsü Dr. Nuri İlkatmış, dinin günlük hayat içindeki yeri, birlik ve beraberliğin önemi ile toplumsal dayanışma konularına değindi. Samimi bir ortamda gerçekleşen sohbet, vatandaşlar tarafından ilgiyle takip edildi. Gecede ayrıca din görevlilerinden oluşan ilahi grubu da ilahileri ile kulakların pasını sildi. Din Hizmetleri Uzmanı Abdullah Sami Avcı’nın bendir eşliğinde eşlik ettiği programda, Yeni Cami İmam Hatibi Mustafa Tekin, Fatih Camii Müezzini Ferdi Turan, müftülük personeli Cengiz Ay ve hafız öğrencinin seslendirdiği ilahiler, katılımcılara duygusal anlar yaşattı. Köşk Müftülüğü yetkilileri, ’Kahvehane Sohbetleri’ programlarının önümüzdeki süreçte farklı mahallelerde de devam edeceğini belirtirken, ev sahipliği dolayısıyla Kıran Mahalle Camii İmamı Fatih Akyüz ile Mahalle Muhtarı Hakan Karagöz’e teşekkür edildi.