EKONOMİ - 12 Ekim 2022 Çarşamba 16:13

'Kuryeliğin daha itibarlı bir meslek olması için çalışıyoruz'

A
A
A
'Kuryeliğin daha itibarlı bir meslek olması için çalışıyoruz'

Girişim ve inovasyon konularının masaya yatırıldığı Eureka 2022'de kurye sektöründe gelişmeler de konuşuldu. Özellikle pandemiyle gündelik hayatta önem kazanan kargo sektöründe kuryelik mesleğinin üniversite-özel sektör ortak çalışmalarıyla daha sistemli hale getirilmesi hedefleniyor. Etkinliğin açılış oturumunda konuşan Vigo kurucu ortağı Ali Cicioğlu kuryelik sektöründe yaptıkları faaliyetleri anlattı.

İstanbul Üniversitesi’nin düzenlediği ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen üniversite öğrencilerinin girişimcilik ekosistemine adım attıkları Eureka 2022’nin bu yılki ana sponsoru Vigo oldu. Eureka 2022 katılımcılara girişim kültürünü öğretme, farklı girişimleri tanıtma, girişimcilerle birebir iletişime geçme, network ağını güçlendirme imkanı sunuyor. Eureka 2022’nin açılış oturumunda Vigo kurucu ortağı Ali Cicioğlu üniversite öğrencileri ile bir araya gelerek Vigo’nun 3 yıl gibi bir sürede nasıl sektörün öncü markalarından biri olduğunu anlattı. Kuryelik mesleğine itibar kazandırmak için çalışmalar yaptıklarını da ifade eden Ali Cicioğlu, aylık brüt gelirlerinin 25 bin lira civarı olduğunu söyledi.

"Kuryelik mesleğine itibar kazandırmak için çok fazla çalışıyoruz"

Kurye sektörünün çok büyüdüğüne dikkat çeken Ali Cicioğlu, "Kurmak istediğimiz kurumsal imaja uygun kuryeleri bulmak için ciddi bir efor harcadık. Geldiğimiz son noktada kurye sektörü çok fazla büyüdü. Kurye firmaları çok arttı, buna bağlı olarak mesleğe yeni giren kuryeler de oldu. Talep çok fazla buna bağlı olarak arz da var. Kuryelik büyük bir sektör haline geldi. Kuryelik mesleğine itibar kazandırmak için çok fazla çalışıyoruz. Kuryelere en güvenli ekipmanları sağlıyoruz. Kuryelerin daha iyi şartlar altında çalışmalarını istiyoruz. ABD’de kurye mesleği çok yaygın. İnsanlar orada ek olarak kuryelik yapabiliyorlar. Örneğin sabah bankada çalışan bir kişi, akşam kuryelik yapabiliyor. Üniversite öğrencileriyle bir araya gelip bu konuyu anlatmak bizim için çok önemli. Üniversite öğrencilerinin part time bizimle çalışmalarını isteriz. Aynı zamanda kuryeliği bir meslek olarak edinmeleri de ikinci bir arzumuz" dedi.

"Kuryelerimizin aylık brüt geliri 25 bin lira civarında"

Kuryelerin aylık brüt gelirlerinin 25 bin lira civarında bulunduğunu söyleyen Ali Cicioğlu, "Tabi ki bunun içerisinde vergiler, maliyetler, yakıt masrafları gibi giderler de var. Giderler çıkarıldığı zaman bir kuryenin aylık cebinde kalan miktar 15 bin liraları bulabiliyor" diye konuştu. Girişimcilere tavsiyelerde de bulunan Ali Cicioğlu, "İhtiyaçlara odaklanmalarını tavsiye ediyorum. Bu ihtiyacı çözecek ürün eğer verim vermiyorsa mutlaka yeni bir planla bu ürünü geliştirsinler. Kuracakları ekibi iyi motive ederek bu zorlu yolda ilerlesinler" şeklinde konuştu.

"Kuryelerin 25 bin lira kazandığını öğrendikten sonra mesleğe bakış açım değişti"

Eureka 2022 etkinliğine Türkiye’nin birçok bölgesinden üniversite öğrencileri de katıldı. Kuryelik mesleği ile ilgili konuşan üniversite öğrencisi Ozan Efe Kaleci, "Kuryelik mesleğine pandemiden sonra ihtiyaç daha fazla arttı. Pandemiyle birlikte kuryelik hayatımızın her alanında yer aldı. Kuryelik öğrencilerin istediği bir meslek olabilir çünkü part time da çalışma şansı yakalayabiliyor. Aynı zamanda tam zamanlı olarak da çalışma şansları olabilir. Kuryelerin 25 bin lira kazandığını öğrendikten sonra mesleğe bakış açım değişti" dedi.

Öğrenci Dicle Balamir ise "Kuryelik mesleğini biraz yorucu bir meslek olarak görüyordum. Geçen sene kurye bir arkadaşım sayesinde daha yapılabilir bir meslek olduğunu öğrendim. Burada gerçekleştirilen etkinlikte kuryelik mesleğiyle ilgili daha fazla bilgi aldım. Özellikle bir kadın olarak söylemem gerekir ki kadın kuryelere sağlanan özel ayrıcalıklar beni cezbetti" şeklinde konuştu.

Etkinliğe katılan öğrencilerden Esra Saracoğlu da "Kuryelerin eskiden en fazla 10 bin lira kazandığını zannederdim ancak 25 bin lira kazandıklarını öğrendikten sonra çok fazla şaşırmıştım. Motor tutkusu olan veya bu mesleği seven birisinin kolayca yapacağını düşünüyorum" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tunceli Çıkılması zor olan kayaların zirvesindeki tarihi oyuklar dron ile ilk kez görüntülendi Birçok tarihi medeniyete ev sahipliği yapmış olan Tunceli’nin Çemişgezek ilçesinde, devasa büyüklükteki kayaların üzerinde yer alan kaya mezarları, ilk defa dron ile görüntülendi. Çok sayıda tarihi yapıyı içerisinde barındıran Çemişgezek ilçesi Kale Mahallesi’nde bulunan, yöre halkı tarafından ‘Nergiz Kayaları’ ismi verilen kayaların üzerindeki tarihi oyuklar, bölgeye gelenler başta olmak üzere herkesin dikkatini çekiyor. Tağar Çayı vadisinin yamacında, Urartu mağaralarının karşısında yer alan Çemişgezek Kale Mahallesi, tarihi bir kampüs şeklinde dokusunu koruyarak yıllara adeta meydan okuyor. Çemişgezek ilçe merkezi Kale Mahallesi’nde, kayalar üzerindeki kaya mezarları ile birlikte, 1200 tarihli olduğu tahmin edilen Süleymaniye Cami, tarihi kale çeşmesi, sokaktan sokağa geçişi sağlayan örtmeli ve cumbalı evlerde bulunuyor. ’’Buranın turizme kazandırılması gerekiyor’’ Tunceli İl Kültür Müdürlüğünün envanterinde de bulunduğu öğrenilen bu kayaların zirve kısımlarına uluşmak mümkün olmazken, bu kısımlar dron marifetiyle havadan ilk kez görüntülendi. Bu tarihi yapıdan ilçe halkından bile birçok kişinin haberdar olmadığını kaydeden yöre sakini İbrahim Köse, "Şu anda ilçemizin kale mahallesinde bulunmaktayız. Arkamda görmüş olduğunuz, yöre halkı tarafından da ‘Nergis Kayaları’ olarak adlandırılan üzerinde elle yapılmış olduğu aşikar bir şekilde belli olan oyuklar bulunmaktadır. Daha önce de büyüklerimizden duyduğumuz kadarıyla ve Tunceli İl Kültür Müdürlüğü tarafından da kaya mezarı olarak envanterlendiğini biliyoruz. Görüntü açısından çok güzel, konum açısından Tağar Vadisine bakmakta. İlçemizde yine tarihi İn delikleri gibi birçok kültürel taşınmaz varlığın olduğu gibi Nergis Kayalıkları da bizim için bir kültürel mirastır. Burayı muhtemelen halkımızdan da gelip gören, bilen bu oyukların farkında olmayan insanlar da vardır. Ama buranın tanınmasını ve ilçemize turist kazandırmasını isteriz’’ dedi. ’’Burayı herkesin gelip görmesi lazım’’ Çemişgezek ilçesinin tarihi ve kültürel açıdan zenginliğini anlatan Uğur Aksakal ise "Çemişgezek ilçemiz tarihi ve kültürel olarak çok güzel ve zengin bir ilçe. İlçemizde birçok tarihi yapının bulunmasıyla birlikte Kale Mahalle’mizde bulunan kaya mezarlarının esrarengiz duruşu ilgimizi çekiyor. Kayaların zirve kısımları, ulaşılamayan kısımları henüz çoğu halkımız tarafından görülmemiştir. Ancak dron tarafından görüntülenebilir. Bu tarihi güzellikleri herkesin gelip görmesini istiyoruz" diye konuştu.
İstanbul 1 Mayıs’ta polise mukavemet gösterilmesine ilişkin detaylar Savcılığın sevk yazısında ortaya çıktı İstanbul’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde taşkınlık çıkararak polise mukavemet gösterilmesine ilişkin detaylar Savcılığın sevk yazısında ortaya çıktı. Yazıda, bazı şüphelilerin taş, sopa ve damacanalarla polise saldırdığı belirtilirken, 8 polis memurunun da olaylarda yaralandığı aktarıldı. İstanbul’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde kısıtlama tedbirlerine rağmen taşkınlık çıkaran ve polislere mukavemet gösteren şüpheliler tespit edilerek gözaltına alınmıştı. Soruşturma çerçevesinde emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından Çağlayan’da bulunan İstanbul Adalet Sarayı’na sevk edilen şüphelilerden 49’u çıkarıldıkları nöbetçi hakimlikçe tutuklanarak cezaevine gönderilirken 28 şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Detaylar ortaya çıktı Konuya ilişkin detaylar Savcılığın Sevk yazısında ortaya çıktı. Yazıda, güvenlik güçlerine taş ve sopalarla saldıran şahısların kimlik bilgilerinin tespit edilmesi için İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü’nce yapılan çalışmalarda, olaya dair tüm güvenlik kamera görüntüleri ile basına yansıyan görüntülerin bir arada değerlendirilerek kişilerin tespit edildiği belirtildi. Taş, sopa ve damacanalarla saldırdıkları kaydedildi Savcılığın sevk yazısında, şüphelilerin 1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’na çıkmak amacıyla Saraçhane’de toplandığı, güvenlik hattı kurulmasına ve Taksim Meydanı’nda gösteri ile yürüyüş yapılmasının yasaklanmasına karar verilmiş olmasına rağmen şüphelilerin gruplar halinde güvenlik güçlerine taş, sopa ve damacanalarla saldırdıkları ve mukavemet gösterdikleri aktarıldı. 8 polis memurunun da yaralandığı belirtildi Olay sebebiyle 8 polis memurunun yaralandığının belirtildiği sevk yazısında ayrıca, 35 boy kalkanı, 77 görev kalkanı, 1 adet el telsizi, 22 adet kask, 23 adet gaz maskesi, 1 adet ZET tüfeğinin zarar gördüğü aktarıldı.