SAĞLIK - 21 Nisan 2017 Cuma 15:32

Medikal cihazlarda yenilikler İAÜ’den

A
A
A
Medikal cihazlarda yenilikler İAÜ’den

İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) öğrencileri, sağlık alanında yer yer hayati önem taşıyan biyomedikal cihazları inovatif bir yaklaşımla yeniden üretiyor. Öğrenciler, geliştirdikleri cihazları, gerçekleştirilen bir sergiyle tanıttı.

İstanbul Aydın Üniversitesi Anadolu BİL Meslek Yüksekokulu Biyomedikal Cihaz Teknolojisi Programı öğrencilerinin imal ettiği cihazlar, bu yıl ikinci defa düzenlenen Biyomedikal Cihaz Sergisi’nde tanıtıldı.

“Mevcut cihazları geliştiriyoruz”

Cihazların altı aylık yoğun bir çalışmanın ürünü olduğunu ifade eden Program Başkanı Öğr. Gör. Türker Togay Aksoy, “Cihazların tamamı öğrencilerin kendi çalışmalarının sonucu ortaya çıkan eserler. Öğrencilerimizle bu cihazları üretirken, özellikle bugün piyasada kullanılan benzer cihazların eksiklerini ve yetersiz kaldığı noktaları tespit ederek bu açıkları kapatma yolunu izledik. Bundan başka programdan mezun olan öğrencilerin ‘Ben de cihaz yapabilirim’ duygusunu kazanarak özgüvenlerinin artmasını ve direkt olarak bu işi yapacakları için pratik noktada güçlenmelerini amaçladık” diye konuştu.

Cihaz üreterek mezun oluyorlar

Öğrencilerin programdan cihaz yaparak mezun olduklarına dikkat çeken Öğr. Gör. Aksoy, “Geçtiğimiz yıl sergilediğimiz cihazların sektöre kazandırılması noktasında maalesef başarılı olamadık. Ancak bu yıl TÜBİTAK ile destek görüşmelerimiz sürüyor. Bundan başka Türk Patent Enstitüsü ile ‘Faydalı Model’ çalışmalarımızı da yürütüyoruz. Umuyoruz ki bu yıl imal edilen cihazları sağlık sektörüne kazandırabileceğiz” ifadelerini kullandı.

İşte yenilikler…

Geliştirilen cihazlar, sağlık sektöründe kullanılan biyomedikal cihazların eksik veya yetersiz kaldığı alanları tamamlamaya yönelik olarak hazırlanıyor. Örneğin öğrenciler tarafından imal edilen ve astım hastalarının tedavisinde kullanılan nebulizatör cihazında nem sensörü bulunuyor. Ayrıca yine aynı cihaz, hastanın yüzündeki hava maskesinin çıkması durumunda alarm vererek görevliyi uyarıyor. İmal edilen cihazlar arasında temassız ateş ölçer, geçmiş ölçümleri de gösterebilen tansiyon aleti ve kalp atışlarını LED ve “buzzer” adı verilen titreşim cihazıyla gösteren nabız ölçüm cihazı gibi birçok inovatif ürün yer alıyor.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Turizm Haftası’nda öğrencilere Mimar Sinan’ın evi gezdirildi 15-22 Nisan Turizm Haftası dolayısıyla Kayseri İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen etkinlik ile öğrencilere Mimar Sinan’ın evi gezdirilerek tanıtımı yapıldı. 15-22 Nisan Turizm Haftası dolayısıyla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Kayseri’de düzenlenen program çerçevesinde, Melikgazi ilçesine bağlı Ağırnas Mahallesi’nde bulunan ünlü mimar Mimar Sinan’ın evi gezilerek tanıtıldı. Düzenlenen etkinlikte İl Kültür ve Turizm Müdürü Şükrü Dursun tarafından katılımcılara Mimar Sinan hakkında bilgi verilirken, Mimar Sinan Evi Sorumlusu Ahmet Bektaş da öğrencilere ve diğer katılımcılara evin içini gezdirerek odalar ve özellikleri hakkında bilgiler verdi. Program ile ilgili açıklama yapan Kayseri İl Kültür ve Turizm Müdürü Şükrü Dursun, “15-22 Nisan Turizm Haftası çerçevesindeki etkinliklerimizde bugün de Mimar Sinan’ın doğduğu Ağırnas’tayız. Valiliğimiz himayesinde çok çeşitli etkinlikler düzenledik bu hafta. Sağ olsunlar turizm derneklerimiz ile beraber çok farklı etkinlikler ve burada farklılık oluşturmak için etkinlikler düzenledik. Bugün de turizm sektöründen olsun, turizm fakültesi öğrencilerinden, lise öğrencilerinden ve vatandaşımızın katılımıyla Ağırnas’a geldik. Burada özellikle Mimar Sinan’ın doğduğu bu evde Sinan’ı anlatalım istedik. Biraz önce Mimar Sinan’la ilgili bilgiler verdik. Bunun dışında da buradan Ağırnas’taki yeraltı şehri ve Koramaz Vadisi’ne yönelik bir yürüyüşümüz olacak. Hafta çerçevesinde çok çeşitli etkinlikler düzenledik ve burası da özellikle dünya mimarlık tarihine adını duyurmuş Mimar Sinan’ın doğduğu ev olması ve onun burada büyüyüp sonrasında Osmanlı Cihan Devleti’nde, ülkenin çeşitli yerlerinde devasa eserler bırakan bir mimar olmasını anlatalım istedik” dedi. Düzenlenen programa Kayseri İl Kültür Müdürü Şükrü Dursun, lise ve üniversite öğrencileri, akademisyenler, öğretmenler ve vatandaşlar katıldı.
Malatya Başkan Taşkın: “Kaybedecek vaktimiz yok” Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, sosyal konutların yapımına devam edildiği inşaat alanında incelemelerde bulundu. Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, Çamurlu Mahallesi’nde Sosyal Konut Projesi kapsamında temeli atılan ve tamamı Battalgazi Belediyesi tarafından yapılacak olan sosyal konutların inşaat alanında incelemelerde bulundu. Başkan Taşkın, “Battalgazi Belediyesi olarak, sosyal konutlar konusunda yaptığımız, yapacağımız çalışmalarla vatandaşlarımızın daha sağlıklı ve konforlu yaşam şartlarına kavuşmalarını hedefliyoruz” dedi. Battalgazi’nin yeniden inşası ve ihyası için çalışmalara tüm hızıyla devam edeceklerini ifade eden Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, “Bugün yaptığımız incelemelerle projenin ilerleyişi hakkında önemli bilgiler aldık. Tamamı belediyemiz tarafından yürütülen çalışmalar titizlikle sürüyor. Yakından takip etmeye devam edeceğiz. Bizler vatandaşlarımızın yararına olan ne varsa onu yapmaya kararlıyız. Bu proje kapsamında yapılan ve yapmayı planladığımız konut projeleriyle ev alma durumu olmayan vatandaşlarımızı konut sahibi yapmayı hedefliyoruz. Bu projede yer alan her konut, sadece bir yapı değil, aynı zamanda birçok ailenin huzur ve güven içinde yaşayabileceği sıcak bir yuva olacak. Kaybedecek vaktimiz yok. Sosyal belediyecilik anlayışımızdan ödün vermeden hareket ederek vatandaşlarımızın refahını artırmak için çaba göstereceğiz. İlçemizin her köşesinde daha iyi yaşam şartları oluşturmak için durmadan çalışacağız. Bizlerin en büyük amacı vatandaşlarımızın yüzündeki mutluluğu görmek. Bu projenin hayata geçirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyor, değerli hemşehrilerimizin desteğiyle sosyal belediyecilik ilkelerimizi daha da güçlendirerek çalışmalarımıza devam edeceğimizi belirtmek istiyorum” diye konuştu.