EKONOMİ - 13 Eylül 2019 Cuma 09:42

Muz ithalatı gelecek sene bitecek

A
A
A
Muz ithalatı gelecek sene bitecek

Türkiye’nin muz ihtiyacının yüzde 40’ının karşılandığı Mersin'in Anamur ilçesinde bu yıl 250 bin ton muz rekoltesi bekleniyor. Anamur Muz Üreticileri Birliği (MUZBİR) Başkanı Hasan Çatkaya, “Ülkemizde yaklaşık 500 bin ton muz üretiyoruz. Gelecek yıl 650 bin tona ulaşırız. Ülkenin ihtiyacının tamamını yerli muz karşılar” dedi.

Hasadın başlamasıyla seralarda işçilerin dallardan bin bir emekle kestiği muzlar, daha sonra sarartma tesislerinde yıkanıyor, paketleniyor ve 7 gün sararmaya bırakılıyor. Seralardan çıkışı 5 lira ile 5 lira 30 kuruş arasında değişen muz, marketlerde 9,5 ile 11 liradan satılıyor.
MUZBİR Başkanı Hasan Çatkaya, Türkiye'nin yıllık 650 bin ton muz tükettiğini, bunun 250 bin tonunu Anamur'dan, 250 bin tonunu Türkiye’nin çeşitli illerinde üretilen muzlardan, 150 bin ton muzun ise ithal ederek karşılandığını söyledi.

“10 yılda 10 kat artış”

Çiftçilerin son 5 yılda muzdan para kazandığını aktaran Çatkaya, “Muz çiftçimiz son 5 yıldır alın terinin karşılığını alıyor ancak muz çiftçisinin üretimi hızla büyümekte, çoğalmakta. 10 yılda 10 kat artan üretim karşısında toptancı ve paketlemeci arkadaşlar henüz bu seviyeye gelemediler” ifadelerini kullandı.

“Talep çok”

Marketlerde aroması ve lezzeti güzel olduğu halde yerli muz yerine raf ömrü daha uzun ithal muzun satılmasının muz üreticilerini mağdur ettiğini kaydeden Hasan Çatkaya şunları söyledi:
“Yerli muzumuzun raf ömrü 15 gün. İthal muzun raf ömrü ise 2 ay. Gıdalar ve kimyasallar ile raf ömrü uzatılıyor. Bu kimyalar kesinlikle zararlı demiyoruz ama raf ömrü uzatılan her üründe mutlaka faydalı bakterilerde azalma olur. Faydalı bakteri vücudu koruyan en önemli faktörlerden bir tanesidir. Bizim tüketici vatandaşlarımız 30-35 yıldır ithal muz satın aldıkları için yerli muzun aromasını, lezzetini, tadını son 1-2 yıldır fark etmeye başladılar. Ciddi anlamda talep var ancak marketler yerli muzun raf ömrünün kısa olmasından dolayı, ithal muz raflarda var. Yerli muzun satılmadığı çok ciddi marketler var. Bunu Ankara’da, İstanbul’da, İzmir’de, Balıkesir’de, Adana’da ve Diyarbakır’a baktığımızda birçok markette yerli muzun satılmadığını görmekteyiz. Biz burada tüketici arkadaşlarımızdan ısrarla, marketlerden yerli muzu istemeleri, bitki besleme uzmanları ve beslenme sağlık uzmanlarına yerli muzun aromasının daha iyi olma sebeplerini uzmanlardan daha iyi öğrenirler.”

“Bahçelerde yüzde 99 organik gübre”

Türkiye’de muz bahçelerinin son 5-6 yıldır çok arttığını ifade eden Çatkaya, “Muz bahçelerimiz 5-6 yıldır çoğalmakta. Yurt dışındaki muz bahçeleri 35-40 yıldır muz yetiştirmekte. Bu bahçeler yorulmuş durumda. Ciddi anlamda kimya ile beslenmekteler. Bizim bahçelerimizde yüzde 99 yerli organik gıdalar ile besleme yapılıyor” diye konuştu.

“Gelecek yıl 650 bin tona ulaşırız”

Ayrıca Çatkaya, gelecek yıl Türkiye’nin muz ihtiyacının tamamını ülkedeki seralardan karşılanacağını aktararak, “Ülkemizde yaklaşık 500 bin ton muz üretiyoruz. Gelecek yıl 650 bin tona ulaşırız. Ülkenin ihtiyacının tamamı yerli muz karşılamaktadır. Bahçemizde fiyatlar 5 ile 5 lira 30 kuruş arasında tüketici üreticiden gelip satın almakta. Marketlere baktığımızda ise yerli muzun 9 lira ile 11 lira arasında satıldığını görmekteyiz. Tüketicinin fiyatlarının son 2 yılda olduğu gibi artmayacağını gözlemlemekteyiz” şeklinde konuştu.

“Küçük çiftçimize sahip çıkmak mecburiyetindeyiz”

Anamur’da sağlıklı muz üretiminin 5 yıldır devam ettiğini aktaran MUZBİR Başkanı Hasan Çatkaya, muz sayesinde Anamur’da köyden kente göçün olmadığını anlatarak, “Sağlıklı üretim son 4-5 yıldır başladı ve böyle de devam edecek. Anamur’un nüfusunun yüzde 90’ı muz ve çilek gibi üretimlerdedir. Dolayısıyla çok ciddi durum var. Herkes kapısının önüne 5 dönüm 10 dönüm sera yapmış. Köyden kente taşınma burada muz ve örtü altı sera sayesinde Anamur ilimizden illere çok büyük taşınma olmamıştır. Nüfus korunmuştur. Dolayısıyla da biz küçük çiftçimize sahip çıkmak mecburiyetindeyiz” dedi.

Umutcan İşledici
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Konya Seyir halindeki kamyonet alev alev yandı Konya’nın Beyşehir ilçesinde seyir halindeki bir kamyonet çıkan yangında alevlere teslim oldu. İtfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürülen yangında araç kullanılamaz hale geldi. Olay, Beyşehir-Antalya Kara yolu üzerinde yaşandı. Edinilen bilgilere göre, Derebucak ilçesi istikametine doğru ilerleyen 07 AUV 415 plakalı kamyonetin kasasında, Adaköy Mahallesi kavşağı yakınlarında henüz belirlenemeyen bir sebeple yangın çıktı. Kamyonetin kasasından yükselen alevleri fark eden sürücü, aracı durdurarak araçtaki bir kişi ile birlikte hızla araçtan indi. Yangını söndürmeye çalışan sürücü, kasada bulunan yanan malzemelerin bir kısmını yol kenarına attı. Ancak rüzgarın etkisiyle alevler kısa sürede büyüyerek kontrol altına alınamadı. Durumun bildirilmesi üzerine olay yerine itfaiye, jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. İtfaiye ekiplerinin müdahalesiyle yangın söndürülürken kamyonetin büyük bölümü yanarak kullanılamaz hale geldi. Adaköy Mahallesi Muhtarı Talip Özmen, yangını duyar duymaz olay yerine geldiğini belirterek, yaşanan patlamalar sebebiyle sürücü ve araçtakilerin güvenliği için araçtan uzak tutulmasına yardımcı olduklarını ve yetkililere ihbarda bulunduklarını söyledi. Özmen, yangının kamyonetin kasasındaki malzemelerin tutuşması sonucu çıktığının değerlendirildiğini ifade ederek sürücüye geçmiş olsun dileklerini iletti.
Erzurum Palandöken’de kayak keyfi sürüyor Türkiye’nin ve dünyanın en önemli kış turizm merkezlerinden biri olan Palandöken, Mart ayında da kayak severlerin akınına uğramaya devam ediyor. Palandöken, Ramazan Bayramı’nda da kayak severlerin ve tatilcilerin gözde oldu,rezervasyonlar devam ediyor. Palandöken Kayak Merkezi, son günlerde yağan yoğun karla sezonu uzattı ve şimdi Ramazan Bayramı’nda tatil planlaması yapacak olan misafirlerini ağırlamaya hazırlanıyor. Ramazan Ayı olmasına rağmen yine yüzlerce kişi pistlerde kayak yapmaya devam ediyor. Palandöken’de bir yanda da ulusal ve uluslararası turnuvalar yapılıyor. Kristal kar kayak severleri Erzurum’a çekiyor Palandöken’de Ramazan Bayramı’nda 2 kişilik bir tatilin gecelik maliyeti ortalama 10-30 bin TL arasında değişiyor. Kayak yapmak isteyen bir kişinin ise günlük 2 bin 500 lirayı gözden çıkarması gerekiyor. İşletmeler Ramazan Bayramı için hem kampanyalar hem de indirimler yapıyor. 2025-2026 kayak sezonuna Aralık ayında güçlü bir başlangıç yapan Palandöken’de, son günlerde etkili olan yağışlarla birlikte kar kalınlığı 275 santimetreyi buldu. Bu durum, sadece yerli turistleri değil, profesyonel sporcuları da Erzurum’a çekiyor. Kristal kar özelliğiyle ünlü pistlerde, Mart ayı olmasına rağmen "toz kar" kalitesinin korunması kayak ve snowboard tutkunları için ideal bir ortam sunuyor. "İşletmeler olarak hazırız" TUROYD Doğu Anadolu Bölge Başkanı ve Palan Otel Genel Müdürü Ali Güney, dolu dolu bir kış sezonu geçirdiklerini ifade ederek, "Bayram ve okulların ara tatili uzayan sezona nefes gibi gelecek. Misafirlerimizi bayramda en iyi şekilde ağırlamak için hazırlık yaptık. Son yağan karla birlikte Palandöken, kayak severlere en güzel imkanları sunmaya devam ediyor" dedi.
Erzurum AFAD 37 bin 473 kişiye eğitim verdi Erzurum Valisi Aydın Baruş başkanlığında, Erzurum İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar hakkında İl Afet Merkezinde bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda İl Müdürü Selahattin Karslı, Birlik Müdürü Fatih Kaçdı ve şube müdürleri tarafından; Erzurum AFAD’ın yürüttüğü planlama, hazırlık ve iyileştirme çalışmaları hakkında kapsamlı bir brifing sunuldu.Muhtemel bir İstanbul depremine yönelik müdahale planları, 2025 yılı ile 2026 yılı Mart ayına kadar gerçekleştirilen görevler, afet konutlarının mevcut durumu, yıkım çalışmaları ile İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) ve Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında yürütülen faaliyetler ele alındı. İRAP kapsamında yürütülen çalışmalar doğrultusunda heyelan ve kaya düşmesi gibi afet risklerine karşı önleyici projeler hayata geçirilirken, Aziziye ilçesi Gelinkaya Mahallesi’nde gerçekleştirilen kaya ıslahı çalışmalarıyla birçok yapı güvence altına alındı. AFAD bünyesinde görev yapan yaklaşık 200 personel ile modern araç ve ekipmanlarla desteklenen arama kurtarma ekiplerinin afet ve acil durumlara hızlı ve etkin müdahale kapasitesine sahip olduğu vurgulandı. Toplumda afet bilincinin artırılması amacıyla yürütülen eğitim faaliyetleri kapsamında 2025 yılı içerisinde okul farkındalık eğitimleri, yangın farkındalık eğitimleri, enkazda arama kurtarma, çığda arama kurtarma ve ilk yardım eğitimleri dâhil olmak üzere toplam 37 bin 473 kişiye eğitim verildiği, 2026 yılında da planlanan programlar doğrultusunda eğitimlerin devam ettiği ifade edildi. Kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan akredite arama kurtarma ekipleriyle yürütülen iş birlikleri sayesinde afetlere müdahale kapasitesinin güçlendirildiği, modern eğitim ve operasyon alanlarıyla donatılmış tesisler ile afetlere hazırlık çalışmalarının kararlılıkla sürdürüldüğü belirtildi.
Ağrı Ağrı Emniyet Müdürü Önder, öğrencilerle buluşarak polislik mesleğini tanıtıyor Ağrı İl Emniyet Müdürü Göksel Önder, kentte öğrencilerle bir araya gelerek hem güvenlik konularında bilgilendirme yapıyor hem de çocuklara çeşitli hediyeler veriyor. Okulları sık sık ziyaret eden Önder, öğrencilerle kurduğu samimi diyalogla onların sevgisini kazanıyor. Göreve başladığı günden bu yana özellikle çocuk ve gençlerle iletişime büyük önem veren İl Emniyet Müdürü Göksel Önder, kent merkezindeki ve ilçelerdeki okullarda düzenlenen programlarda öğrencilerle buluşuyor. Ziyaretlerde öğrencilerle sohbet eden, onların sorularını yanıtlayan ve emniyet teşkilatının görevleri hakkında bilgi veren Önder, çocuklara çeşitli hediyeler de takdim ediyor. Okullarda gerçekleştirilen etkinliklerde öğrencilerle yakından ilgilenen Önder, çocukların güvenli bir ortamda eğitim almasının önemine dikkat çekiyor. Polislik mesleğine ilişkin merak edilenleri de anlatan Önder, öğrencilerin hayallerini ve hedeflerini dinleyerek onlara tavsiyelerde bulunuyor. Ziyaretlerde zaman zaman öğrencileri makamında da ağırlayan Önder, çocuklara polislik mesleğini yakından tanıma fırsatı sunuyor. Emniyet müdürlüğünde gerçekleştirilen buluşmalarda öğrenciler, polis araçlarını ve birimleri tanıma imkanı bulurken, Önder de çocuklara çeşitli hediyeler veriyor. Öğrenciler ise kendileriyle yakından ilgilenen ve sohbet eden İl Emniyet Müdürü Önder’e büyük ilgi gösteriyor. Ziyaretlerde çekilen hatıra fotoğrafları ve verilen hediyeler çocuklar için unutulmaz anlara dönüşüyor. İl Emniyet Müdürü Göksel Önder, yaptığı açıklamada, çocuklarla bir araya gelmenin kendileri için çok anlamlı olduğunu belirtti. Eğitim kurumlarıyla iş birliğini önemsediklerini belirten Önder, "Çocuklarımız ülkemizin yarınlarıdır. Onların güvenli ve huzurlu bir ortamda büyümesi en büyük arzumuzdur. Emniyet teşkilatı olarak toplumun her kesimiyle güçlü iletişim kurmaya özen gösteriyoruz. Okullarımızı ziyaret ederek öğrencilerimizle sohbet ediyoruz, merak ettikleri sorulara cevap veriyoruz. Polislik mesleğini yakından tanımaları çocuklarımız için güzel bir tecrübe oluyor. Onların yüzündeki mutluluğu görmek bizlere de güç veriyor. Çocuklarımızın bilinçli bireyler olarak yetişmesi, güvenli bir toplum için büyük önem taşıyor. Bu nedenle öğrencilerimizle buluşmalarımız devam edecek. Her zaman çocuklarımızın yanında yer almayı sürdüreceğiz."dedi. Okul yöneticileri ve öğretmenler de öğrencilerle kurduğu sıcak iletişim nedeniyle Önder’e teşekkür ederek, bu tür buluşmaların çocukların polis teşkilatına olan güvenini artırdığını dile getirdi.