DÜNYA - 26 Ocak 2024 Cuma 11:55 | Son Güncelleme : 26 Ocak 2024 Cuma 12:28

Rusya’da ABD’li gazeteci Gershkovich'in tutukluluk süresi 2 ay daha uzatıldı

A
A
A
Rusya’da ABD’li gazeteci Gershkovich'in tutukluluk süresi 2 ay daha uzatıldı

Rusya’da bir mahkeme, casusluk suçlamasıyla yargılanan Wall Street Journal muhabiri ABD’li Evan Gershkovich’in tutukluk süresinin 2 ay daha uzatılmasına karar verdi.

Rusya’da casusluk suçlamasıyla tutuklu yargılanan Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich, bugün yeniden hakim karşısına çıktı. Lefortovo Bölge Mahkemesi, Gershkovich'in tutukluluk süresinin 30 Mart’a kadar uzatılmasına hükmetti. Gizlilik kararı nedeniyle basına kapalı gerçekleştirilen duruşmaya ABD Başkonsolosu Stuart Wilson da katıldı.

Tutukluk süresi 4’üncü kez uzatıldı

The Wall Street Journal gazetesinin Moskova muhabiri ABD vatandaşı Evan Gershkovich (32), 29 Mart 2023’te Yekaterinburg kentinde haber çalışması yaptığı sırada Rus ordusunun sanayi kompleksi verilerini topladığı gerekçesiyle casusluk suçlamasıyla gözaltına alınmıştı. Moskova’daki mahkeme, Gershkovich’in 29 Mayıs'a kadar tutuklu yargılanmasına karar vermiş, 23 Mayıs’ta ise gazetecinin tutukluluk süresinin 30 Ağustos’a kadar uzatılmasına hükmetmişti. Gershkovich’in tutukluk süresinin uzatılmasına yönelik yaptığı itiraz başvurusu reddedilmiş ve 24 Ağustos’ta Gershkovich’in tutukluluk süresi 30 Kasım’a kadar uzatılmıştı. Gershkovich’in tutukluluk süresinin son olarak 30 Ocak’a kadar uzatılmasına karar verilmişti.

Gershkovich, hakkındaki casusluk suçlamalarını reddetmiş, ABD hükümeti ise Gershkovich’in derhal serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu.

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Isparta Isparta’da motosikletin çarptığı genç kız 10 günlük yaşam mücadelesini kaybetti Isparta’da motosikletin çarptığı üniversite öğrencisi genç kız 10 günlük yaşam mücadelesini kaybetti. Motosiklet sürücüsü ise tutuklandı. Kaza, 1 Mayıs’ta gece saatlerinde Süleyman Demirel Caddesi üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre. Rıdvan K. (29) idaresinde olan 32 FJ 498 plakalı motosiklet, caddede yolun karşısına geçmeye çalışan Elif Metiner’e (20) çarptı. Çarpışmanın etkisi ile Metiner metrelerce sürüklendi. Kazayı gören çevredeki vatandaşlar durumu 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. İhbarla birlikte bölgeye sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Yaralı Metiner, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Isparta Şehir Hastanesi’ne kaldırıldı. Metiner, tedavisinin 10’uncu gününde hayatını kaybetti. Metrelerce sürüklendi Kaza anı ise çevredeki güvenlik kamerasına yansıdı. Görüntülerde Metiner’in motosikletli bir grubun cadde üzerinde seyir halinde olduğu ve arkadan gelen sürücünün karşıdan karşıya geçmeye çalışan Metiner’e çarptığı ardından metrelerce sürüklendiği anlar yer aldı. Sürücü Rıdvan K. ise gözaltına alınarak emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından çıkarıldığı adli makamlar tarafından tutuklandı. Öte yandan, Elif Metiner’in Süleyman Demirel Üniversitesi Eczacılık Bölümü 1’inci sınıf öğrencisi, motosiklet sürücüsü Rıdvan K.’nın ise askeri personel olduğu öğrenildi.
Muğla Köyceğiz’de orman yangınlarıyla mücadele değerlendirildi Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde orman yangınlarıyla mücadele konusunda toplantı gerçekleştirildi. Köyceğiz Kaymakamı Mustafa Maslak başkanlığında faaliyetler, tedbirler, araç ve ekipman kapasitesi, orman yangınları ile orman yangını esnasında yapılan mücadele çalışmalarına ilişkin bilgilerin verildiği 2024 Yılı Orman Yangınlarıyla Mücadele Toplantısı yapıldı. Toplantıda orman yangıları ile mücadelede; yangın öncesi, yangın esnasında ve yangından sonra alınacak önlemler, okullarda, Cuma hutbelerinde, orman içi ve kenarında yaşayan vatandaşlara orman yangınlarının önlenmesi konusunda bilgilendirme yapılması, nakil hatları altında temizlik yapılması, orman alanlarına yangınla ilgili bilgilendirici levhalar ve afişler asılması, ilanlar verilmesi, ihbar telefonlarının eğitimi, yangın çıkma ihtimali yüksek yerlerde ormanlara giriş yasağı konması, karayolları kenarlarının temizlenmesi, kamp yerlerinde tedbirlerin alınması, yangınlarda askeri birlikle, Büyükşehir Belediye ve Köyceğiz Belediyesi ile işbirliği yapılması, yangın mevsiminde anız yakma yasağı, eğlence amaçlı havai fişek kullanılmaması, şüpheli şahısların ihbar edilmesi gibi konular üzerinde duruldu. Orman yangınlarıyla mücadele çerçevesinde mahallelerde yapılan çalışmaların değerlendirildiği toplantıya Köyceğiz Kaymakamı Mustafa Maslak, Muğla Orman Bölge Müdürü Salim Karabulut, kurum amirleri ve mahalle muhtarları katıldı.
Şanlıurfa Trendyol 1. Lig: Şanlıurfaspor: 2 - Manisaspor: 0 Trendyol 1. Ligde Şanlıurfaspor son maçta kendi evinde karşılaştığı Manisaspor’u 2-0 yendi. Maçtan Dakikalar 8. dakikada Amar Begiç’in vuruşunda kaleye giden topu Alberk Koç göğsüyle çizgi üzerinden çıkarttı. Şanlıurfasporlu futbolcuların elle müdahale beklentisi sonrası VAR ile görüşen hakem devam kararı verdi. 12. dakikada Harris’in pasında topla buluşan Muhammed Enes Kiprit, kaleciyle karşı karşıya kaldı. Defans ile girdiği ikili mücadele sonrası topa son anda dokunan Enes, direğin dibinden auta gönderdi. 34. dakikada Dening’in ortasında topa iyi yükselen Paixao’un kafa vuruşunda top filelerle buluştu. 1-0 88. dakikada rakiplerini çalımlayarak ceza sahasına giren Paixao’nun vuruşunu kaleci kurtardı. 90. dakikada ceza sahasının dışından aşırtma bir vuruş yapan Barış Ekincier, topu ağlara gönderdi. 2-0 Hakemler: Muhammet Ali Metoğlu, Mehmet Salim Mazlum Şanlıurfaspor: Muhammed Alperen Uysal, Diogo, Muhammet Enes Kiprit (Adem Eren Kabak dk. 52), İshak Çakmak, Paixao, Mehmet Yiğit, Harris (Landel dk. 88), Dening (Balde dk. 77), Semih Karadeniz, Amar Begiç (Barış Ekincier dk. 88), Barış Gök Yedekler: Tokotaev, Aydın Bağ, Cumali Bişi, Hüseyin Erkan, Tolga Ünlü, Yusuf Baturay Teknik Direktör: Cahit Arslan Manisaspor: Erhan Erentürk, Eduart Rroca (Burak Altıparmak dk. 60), Mohamed Ofkır (Bekir Karadeniz dk. 77), Kerim Frei (Sertan Tashkyn dk. 76), Kazım Can Kahya, Bedirhan Altuntaş, Kerem Arık, Alberk Koç (Alp Ada Abay dk. 46), Bartu Göçmen, Muhammet Ensar Akgün, Lima (Doğukan Emeksiz dk. 46) Yedekler: Eren Karataş, Daniel Graovac, Demba Diallo, Jetmir Topalli Teknik Direktör: Nevzat Dinçbudak Goller: Paixao (dk. 34), Barış Ekincier (dk. 90) (Şanlıurfaspor) Sarı kartlar: Muhammet Ensar Akgün, Lima, Eduart Rroca (Manisaspor), Mehmet Yiğit, Amar Begiç, Barış Ekincier (Şanlıurfaspor)
Ankara AK Parti Sözcüsü Çelik: “BM Genel Kurulu’nun Filistin kararı sevindirici bir gelişme” AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Filistin’in Birleşmiş Milletler (BM) üyeliğinin Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda (BMGK) tekrar görüşülmesi ve gözlemci statüsünde olan Filistin’e bazı ilave haklar tanınması talep edilen karar tasarısının BM Genel Kurulu’nda ezici bir çoğunluk ile kabul edilmesi sevindirici bir gelişmedir" dedi. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, BM Genel Kurulu’nun Filistin kararına ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Filistin’in BM üyeliğinin BMGK’de tekrar görüşülmesi ve gözlemci statüsünde olan Filistin’e bazı ilave haklar tanınması talep edilen karar tasarısının BM Genel Kurulu’nda ezici bir çoğunluk ile kabul edilmesi sevindirici bir gelişme olduğuna dikkati çeken Çelik, şu ifadeleri kullandı: “İsrail’in BM Büyükelçisinin, Filistin kararı sonrası kürsüde kağıt öğütücü makinesiyle BM Anlaşması’nı parçalaması İsrail’in uluslararası hukuku tanımadığını bir kere daha göstermiştir. Uluslararası toplumun BM Genel Kurulu’nda Filistin halkına ve iki devletli çözüme güçlü bir şekilde destek vermesi, Ortadoğu ve dünya barışına dair uluslararası bir mutabakatı ortaya koymaktadır. Dünya milletleri BM Genel Kurulu’nda İsrail’i mahkum ederken, buna karşı çıkanlar kurallara dayalı uluslararası düzenin karşısında konumlanarak siyasi tarihlerine kara leke olarak geçecek tarihi bir hata yapmıştır.” Uluslararası toplumun, gelinen noktada Netanyahu hükümetinin Filistinlilere yönelik barbarca saldırganlığını sona erdirmeye dönük daha somut ve ileri adımlar atması gerektiğini belirten Çelik, "Filistin Devletinin tanınması yönünde BMGK’ya baskı yapmalıdır. Cumhurbaşkanımızın en net şekilde vurguladığı gibi haklı davasında Filistin halkının yanında yer almaya ve barbarlığı durdurmak için mücadele etmeye devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.
Çorum Gönüllü gençler depremzede ve şehit annelerini ziyaret etti Alaca Gençlik Merkezi’nin gönüllü gençleri, Anneler Günü’nde depremzede ve şehit annelerini yalnız bırakmadı. Gönüllü gençler, Kahramanmaraş merkezli 11 ilde meydana gelen deprem felaketi sonrası Çorum’un Alaca ilçesine yerleşen Aşina Atılgan ile 2018 yılında şehit olan Tankçı Uzman Çavuş Halil İbrahim Aygül’ün Alaca ilçesinde yaşayan annesi Zeynep Yıldız’ı ziyaret ettiler. Anneler Günü kapsamında Alaca Gençlik Merkezi’nde görevli Gençlik Lideri Kübra Diç ve merkezin gönüllü gençleri depremzede ve şehit annesini ziyaret etti. Deprem nedeniyle Hatay’ın Antakya ilçesinden Çorum’un Alaca ilçesine gelen Aşina Atılgan ile görüşen Kübra Diç ve beraberindeki gönüllü gençler, Anneler Günü’nü kutlayarak çeşitli hediyeler verdi. Ziyarette duygu dolu anlar yaşandı. Depremde annesini kaybettiğini dile getiren Aşina Atılgan, “O panik anlarının asla tarifi yok. Ben de depremde annemi kaybettim. Çok kötüydü her şey. Tarifi olmayan bir acı yaşadık. O günlerin, geçirdiğimiz günlerin gerçekten her bir dakikasını ayrı ayrı yaşadık. Allah bir daha o günleri göstermesin. Rabbim kimseye o acıyı yaşatmasın” şeklinde konuştu. Ziyaretten dolayı son derece mutlu olduğunu dile getiren Atılgan, Gençlik Lideri Kübra Diç ve beraberindeki gençlere teşekkür etti. Atılgan, kapısının gençlere her zaman açık olduğunu ve yine beklediğini de sözlerine ekledi. ’Şehit annesini unutmadılar’ Alaca Gençlik Merkezi Gençlik Lideri Kübra Diç ve beraberindeki gönüllü gençler, 2018 yılında Zeytin Dalı Harekatı’nda Suriye’nin Afrin bölgesinde tankın isabet alması sonucu şehit olan Tankçı Uzman Çavuş Halil İbrahim Aygül’ün annesi Zeynep Yıldız’ı ziyaret etti. Ziyarette gençler Şehit Annesi Zeynep Yıldız’a çiçek ve çeşitli hediyeler verdi. Şehit annesi Yıldız ise ziyaret nedeniyle çok duygulandığını ve mutlu olduğunu söyledi. Alaca Gençlik Merkezi’nde görevli Gençlik Lideri Kübra Diç, ziyaretler sonrasında yaptığı açıklamada, “Anneler Günü nedeniyle annelerimizi ziyaret ettik. Onların mutluluklarına ortak olduk. Annelerimizi asla unutmayalım. Onlar bize emanet. Bu vesileyle tüm annelerimizin anneler günü kutlu olsun” diye konuştu.