GÜNDEM - 18 Şubat 2023 Cumartesi 15:11

Sakarya Büyükşehir, Adıyaman’a konteyner kent kuruyor

A
A
A
Sakarya Büyükşehir, Adıyaman’a konteyner kent kuruyor

Ülkeyi yasa boğan iki büyük depremin hemen ardından yaraları sarmak için 508 personel ve 256 araçla birlikte bölgeye giden Başkan Ekrem Yüce, Büyükşehir olarak Adıyaman’da 400 adetlik konteyner kent kuracaklarını açıklayarak, “Yaraları sarmak için tüm imkanlarımızı seferber ettik” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremde yıkımı yaşayan şehirlerde yaraları sarmak için ilk günden bu yana mücadele ediyor. ‘Eniyibizanlarız’ diyerek seferberlik çağrısı yapan ve bölgede 508 personel, 256 araçla ilk andan beri büyük fedakarlıkla çalışan Başkan Ekrem Yüce, afetzedelere yeni yaşam alanlarının kurulması için kolları sıvadı.

Kahramanmaraş, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep gibi şehirleri tek tek ziyaret eden Yüce, eksiklerin tespiti için çalışıyor. Büyükşehir’in yardım kampanyasıyla 150’den fazla yardım tırının ulaştığı deprem bölgesinde şimdi ise konteyner kent projesine başlanıyor. Adıyaman Altınşehir Mahallesi’nde incelemelerde bulunan Yüce ve Büyükşehir bürokratları kurulumun yapılacağı araziyi belirledi. Büyükşehir Belediyesi’nin iş makinaları arazi üzerinde kurulum öncesi hazırlık çalışmasına başladı. Hafta sonu arazinin hazır hale getirileceği ve yeni haftadan itibaren montaj işleminin başlayacağı bildirildi. Büyükşehir ekipleri şu anda bu alanda altyapı işlemlerini gerçekleştiriyor.

İçme suyu, atık su ve kanalizasyon altyapısı bizzat Büyükşehir tarafından süratle inşa ediliyor. Genel sekreter yardımcılarıyla alanı ziyaret eden Yüce, 350 tanesi konaklama ve 50 tanesi sosyal alan olmak üzere toplamda 400 konteynerle 2 bin 500 kişiyi ağırlayacak bir yaşam alanı kuracaklarını söyledi. Edinilen son bilgiye göre barınma amacıyla kurulacak 350 konteynerin barınma ihtiyacını karşılayacak şekilde donatılacağı, sosyal ihtiyaçlar için kurulacak 50 konteynerle ise mescit, sağlık ocağı, kreş, market, çocuk oyun grupları gibi alanlar kurulacağı belirtildi. Konteyner kentte 1 yıl boyunca tüm yaşam ihtiyaç ürünleri ve 3 öğün yemek hizmeti verileceği ifade edildi.

“Yaralara merhem olacağız”

Büyükşehir olarak tüm imkanları seferber ederek yaraları sarmak için çalıştıklarını söyleyen Başkan Yüce, “Gayretimiz ve derdimiz yaralara merhem olmak. ‘Eniyibizanlarız’ diyoruz çünkü aynı durumu biz de yaşadık. 17 Ağustos 1999 gecesinde evimiz, barkımız yıkıldı. Onların yaşadığını en iyi hisseden şehir olarak 1 milyon tek yürek olduk. Tüm şehirleri gezdik, ihtiyaçları belirledik. Şimdi Adıyaman’da kuracağımız konteyner kentle 2 bin 500 kişiye yuva olmak istiyoruz. Pazartesi gününden itibaren kuruluma başlıyoruz. Konteynerlere ulaşmamızda bize destek olan iş dünyasına şükranlarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.

Sakarya Büyükşehir, Adıyaman’a konteyner kent kuruyor

Batuhan Saçar
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Ulusal doğal gaz boru hattı Dursunbey’e geliyor Taşımalı CNG sistem ile 2021 yılında Dursunbey’e kazandırılan doğal gaz, 2025 yılında Dursunbey’e ulusal hat ile gelecek. Orhaneli üzerinden gelecek olan hatta çalışmalar başladı. Dursunbey’de gerçekleştirdiği projeler ile isminden sıklıkla söz ettiren Belediye Başkanı Ramazan Bahçavan, sözünü verdiği doğal gaz ulusal boru hattı projesine, BOTAŞ yetkililerinin de katıldığı törende start verdi. Dursunbey 2. Etap TOKİ konutları üzerinde bulunan şantiye alanından başlayan projenin açılış törenine Belediye Başkanı Ramazan Bahçavan, BOTAŞ Kontrolör Amiri Abdullah Kılıç, Belediye Meclis üyeleri, ilçe muhtarları, STK temsilcileri, yüklenici firma yetkilileri, çeşitli kurum ve kuruluşlardan yetkililer ile çok sayıda vatandaş katıldı. Açılış konuşmasını yapan Başkan Bahçavan, yıllardır hayalini kurmuş oldukları bir projenin gerçekleşmesine bu törende şahitlik ettiklerini belirtti. Dursunbey’in yüzde yetmişinin ormanlarla kaplı olduğu halde hava kirliliğinin yaşandığını söyleyen Bahçavan; “Allaha şükür çabalarımız sonuç verdi. Burada BOTAŞ’ın yetkilileri var, onların nezdinde Enerji Bakanlığımıza ve BOTAŞ Genel Müdürümüze çok teşekkür ediyorum. İlk etapta bakanlığımızın çabaları, bizlerin onlara defalarca gidip gelmemizle taşımalı sistem doğal gaza kavuştuk. Tabi o da bir yere kadar. Tüm Dursunbey’in daha konforlu doğal gaza kavuşması, OSB’mizde de doğal gaz ihtiyacı olması nedeni ile ulusal doğalgaz için de girişimlerimiz oldu. 37,5 kilometrelik bu hatta Büyükorhan’a doğru çalışmalar hızlı bir şekilde başladı. Ben bu çalışmalara vesile olan en başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Enerji Bakanımıza, BOTAŞ Genel Müdürümüze, BOTAŞ yetkililerine ve elini taşın altına koyan kıymetli müteahhidimize çok teşekkür ediyorum” dedi. Çalışmalar hakkında teknik bilgi veren BOTAŞ Kontrolör Amiri Abdullah Kılıç ise “Büyükorhan ilçesinden aldığımız doğal gazı Dursunbey’de yapacağımız PİG istasyonuna yaklaşık 38 kilometrelik bir hatla getireceğiz. Projemizin yer teslimi 27 Mart 2024’te yapıldı. Toplam yapım süresi 1 yıl olacak. Projemizin bitiş süresi ise 27 Mart 2025 olarak belirlendi. Ama biz bu projeyi bir yıl kadar uzatmak istemiyoruz. Mümkün olan en kısa sürede inşallah Kasım ayı gibi bitirmeyi planlıyoruz. Güzergâh açma çalışmalarımız başladı. Bu sürede yaklaşık olarak 3 km güzergâh açtık. Güzergâh açma çalışmalarımız devam ederken önümüzdeki hafta itibari ile boru dizmeye ve kaynak yapmaya başlayacağız. Yapılacak olan testlerin ardından yıl sonuna doğru bu hatta gazı vermeyi planlıyoruz” dedi. Konuşmaların ardından Dursunbey Müftüsü Ali, Öztürk tarafından dua yapılırken, sonrasında ise kurban kesildi. Törenin ardından güzergâhta incelemelerde bulunan katılımcılar, yüklenici firma yetkililerine kolaylıklar diledi.