DÜNYA - 13 Ocak 2026 Salı 15:45 | Son Güncelleme : 13 Ocak 2026 Salı 15:48

Şeyh Maksud'da kontrol sağlandı, ilk ezan Al Hasan Camii'nde okundu

A
A
A

Suriye ordusunun Şeyh Maksud ve Eşrefiye mahallelerinde yürüttüğü operasyonda bölgede kontrolün sağlanmasının ardından ilk ezan, terör örgütünün askeri karargâh olarak kullandığı Şeyh Maksut mahallesindeki Al Hasan Camii'nde okundu.

Suriye ordusunun geçtiğimiz hafta terör örgütü PKK/YPG'nin Suriye uzantısı SDG'ye yönelik Halep'te düzenlediği operasyon başarıyla sonuçlanmıştı. Şeyh Maksud ve Eşrefiye mahallelerinde düzenlenen operasyonların ardından bölgede kontrolün sağlanmasıyla SDG tarafından sivilleri öldürmek ve Halep halkına karşı suçlarını gerçekleştirmek amacıyla askeri karargâh olarak kullanılan Al Hasan Camii'nde ise temizlik çalışmaları yapıldı. Bölgede kontrolün sağlanmasının ardından ilk ezan, Şeyh Maksut mahallesindeki Al Hasan Camii'nde okundu.

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Akdeniz Üniversitesi, bilirkişilik eğitiminde de öncü Akdeniz Üniversitesi’nde sıralara bu kez öğrenciler değil, bilirkişi adayları oturuyor. Adalet Bakanlığı tarafından üç yıl süreyle yetkilendirilmiş olan üniversite, temel ve yenileme eğitimleriyle yaklaşık bin 500 kişiye ulaştı. Üniversitede verilen bilirkişi temel eğitimi 12 saati teorik, 12 saati uygulamalı olmak üzere toplam 24 saat sürüyor. Eğitim sonunda katılımcılara belge veriliyor. Yolculuk bununla bitmiyor 6754 sayılı Bilirkişilik Kanunu gereği üç yılda bir yenileme eğitimi de alınmasın gerekiyor. Akdeniz Üniversitesi’nin Adalet Bakanlığı tarafından yetkilendirilmesi, Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan’ın başvurusuyla başlayan bir sürecin sonunda gerçekleşti. Bakanlık onayının ardından Hukuk Fakültesi’nden 25 yıllık Bilirkişilik tecrübeleri bulunan Prof. Dr. Mustafa Erdem Can ve Mühendislik Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Coşgun üç yıllığına görevlendirildi. İki öğretim üyesi ayrıca Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan’ın izni ile Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kenan Ahmet Türkdoğan önderliğinde yaklaşık 300 kişiye Alanya’da eğitim verdi. Onların rehberliğinde Mayıs ayında başlayan eğitimler Akdeniz Üniversitesi’nde hız kesmeden devam ediyor. Bilirkişilik başvurularında son tarih 26 Ocak 2026 olarak belirlendi. Prof. Dr. Mustafa Erdem Can, bu sayıların birer rekor olduğunu, 2017 yılındaki ilk eğitimde de Antalya Makine Mühendisleri Odası’nda bilirkişi temel eğitiminde rekorlara imza attıklarını ifade etti. Ayrıca Bilirkişilerin olduğu gibi, hakimlerin de mahkeme sistemine uygun şekilde branş bazında sınava alınmasının ve yetiştirilmesinin önem arz ettiğini, buna yönelik Adalet Bakanlığı çalışmalarına hız verilmesi gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Can hukuk alanın çok geniş bir disiplin haline geldiği dikkate alınarak teknik alt alanlarda hakim yetiştirilmesinin önemini vurguladı. Prof. Dr. Can şöyle devam etti: "Bilim, tecrübe ve eğitim ile Türk Hukuku’na ve dolayısıyla Türk adaletine hizmet etmekten onur duyuyoruz. Toplamda verilen eğitimlerle yaklaşık 1800 aday Bilirkişi Temel Eğitim Sertifikasını aldı. Bize bu yetki ve görevi veren sayın Adalet Bakanımıza, Rektörlerimize ve bize destek olan personele şükranlarımızı sunarız"
Ankara Keçiören Belediyesi’nde öğrenciler bilimi sahneye taşıdı Keçiören Belediyesi tarafından düzenlenen "Bilimin Işığında" adlı tiyatro oyunu ile öğrenciler, izleyicileri keyifli bir bilim yolculuğuna çıkardı. Mehmet Ali Şahin Çocuk Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirilen "Bilimin Işığında" adlı tiyatro oyunu ile öğrenciler, izleyicileri keyifli bir bilim yolculuğuna çıkardı. Beş perdeden oluşan oyunda Osman Hamdi Bey İlkokulu 2. sınıf öğrencileri; keşifleri, geçmiş ve günümüz sahneleri arasında ilerleyen bir anlatımla sahneye taşıdı. Minik oyuncuların sahne performansları izleyicilerden büyük beğeni topladı. Bilim tarihi sahneye taşındı Fen ve Doğa Atölyeleri içeriklerinin drama yoluyla ele alındığı oyunda, bilim dünyasına yön veren önemli isimler canlandırılarak keşiflerin izi sürüldü. Hezarfen Ahmed Çelebi’nin uçuş denemelerinden Wright Kardeşler’in havacılık alanındaki çalışmalarına, Isaac Newton’un yer çekimi buluşundan Galileo Galilei ve Uluğ Bey’in gökyüzüne dair gözlemlerine kadar birçok bilimsel yolculuk sahneye taşındı. Alexander Graham Bell tarafından telefonun icadı, Marie Curie’nin bilimsel çalışmaları ve Arşimet’in suyun kaldırma kuvvetine dair keşfi de oyunun dikkat çeken bölümleri arasında yer aldı. Geleceğe bilimle yürüdüler "Merak ettik, sorduk, denedik; bilimle öğrendik, geleceğe yürüdük" mesajıyla sahnelenen oyun, bilimin geçmişten günümüze insan hayatındaki yeri ve gelişimi, eğlenceli ve öğretici bir anlatımla izleyicilere aktarıldı. Sınıf ve laboratuvar sahneleri arasında ilerleyen oyunda, bilimsel bilgiyi keşfetmenin önemi vurgulandı.
Niğde Niğde merkezli siber dolandırıcılık operasyonu: 5 tutuklama Niğde’de 10 ay süren teknik ve fiziki takip sonucu gerçekleştirilen siber dolandırıcılık operasyonunda 116 vatandaşı mağdur ettiği belirlenen şüphelilere yönelik operasyon yapıldı. Operasyonda 10 kişi gözaltına alınırken, 5 şüpheli tutuklandı. Niğde Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatı ile Niğde İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince yürütülen ve yaklaşık 10 ay süren projeli çalışmalar kapsamında geniş çaplı bir operasyon gerçekleştirildi. ’Kişisel verilerin hukuka aykırı olarak verilmesi veya ele geçirilmesi’, ’kişisel verilerin yayınlanması’, ’bilişim sistemlerinin kullanılması suretiyle nitelikli dolandırıcılık’, ’Türk Ceza Kanunu’nun Elektronik Haberleşme Kanunu’na muhalefet’ suçları kapsamında yürütülen soruşturmada, 116 vatandaşın dolandırılması olayına karıştığı tespit edilen şüphelilere yönelik operasyon düzenlendi. Niğde merkezli başlatılan operasyonda, haklarında işlem yapılan 11 şüpheliden 10’u yakalanarak gözaltına alındı. Şüphelilerin iş yeri ve ikamet adreslerinde yapılan aramalarda 4 adet tabanca, 1 adet av tüfeği, 4 adet bıçak, 12 adet kartuş, 6 adet şarjör, 2 bin 700 ABD doları ile 50 Euro nakit para ve çok sayıda dijital materyal ele geçirildi. Emniyetteki işlemlerinin ardından adli makamlara sevk edilen şüphelilerden 5’i çıkarıldıkları mahkemece tutuklanırken, 4 kişi hakkında adli kontrol kararı verildi.
Afyon İsyeri sahibi dükkanında öldüresiye darp edildi Afyonkarahisar’da dükkanını basan 3 kişi tarafından öldüresiye darp edilen iş yeri sahibi bir gözünü kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalırken, güvenlik kameralarına da yansıyan darp olayının ardından şahıslar ifadelerinin ardından savcılık talimatıyla serbest bırakıldı. Olay, kent merkezi Erenler Mahallesi’nde geçtiğimiz 13 Ocak’da meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, kendisine ait restaurantda çalışan A.A.’nın yanına gelen K.C., oğlu U.C. ve arkadaşları S.İ., parka koydukları ve köfte ekmek sattıkları karavanın belediye tarafından kaldırılmasından A.A.’yı sorumlu tuttuklarını söyleyerek tartışmaya başladı. A.A., ise olayla bir ilgisinin olmadığını söyleyerek şahısların dükkanından çıkmalarını istedi. Ancak K.C. ve oğlu U.C., buna inanmayarak bir anda saldırdıkları A.A.,’yı yumruk ve tekmelerle darp etmeye başladı. Olayı ayırmak yerine film izler gibi izledi Dayak esnasında kamerayı fark eden U.C., babasının da uyarısıyla bir iki defa A.A., ya vurduktan sonra uzaklaşırken, baba K.C., ise dayak atmaya devam etti. Bu sırada sesleri duyarak iş yerine gelen bir şahıs isteyen olaya ayırmak istediğinde U.C., şahsı dükkandan çıkardı. Olay esnasında darpçı şahıslarla birlikte olan S.İ., ise yaşananları film izler gibi izledi. Yaklaşık 3 dakika süren dayağın ardından şahıslar hiç bir şey olmamış gibi olay yerinden ayrıldı. Uğradığı saldırının ardından kısa süreli bilinç kaybı yaşadı Uğradığı darptan dolayı bir süre bilinç kaybı yaşayan A.A., ise çevredekilerin haber vermesi üzerine olay yerine gelen ambulansla hastaneye kaldırıldı. A.A.’nın şikayetçi olmasının ardından olay yerine gelen polis ekipleri güvenlik kameralarını inceleyerek darp olayını gerçekleştiren şahısları gözaltına aldı. Ancak şahıslar ifadelerinin ardından savcılık talimatıyla serbest bırakıldı. Hastaneye kaldırılan A.A.nın ise bir gözünde darptan dolayı kısa süreli görme kaybı yaşandı ve burnunun kırıldığı belirtildi.