ASAYİŞ - 19 Mart 2016 Cumartesi 13:42

Silopi’de olaylı nevruz

A
A
A
Silopi’de olaylı nevruz

Şırnak’ın Silopi ilçesinde polis, valiliğin yasak kararına rağmen Nevruz kutlaması yapan HDP’li gruba biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti.

HDP Silopi İlçe Başkanlığı’nca, Şırnak Valiliği’nin yasak kararına rağmen Nevruz kutlaması yapıldı. İlçe binası önünde bir araya gelen grup, halaylar çekerek, sloganlar attı. Bir süre sonra olay yerine gelen polis, gruba dağılmaları yönünde uyarı yaptı. Bunun üzerine polis yetkilileri ile grubun içerisinde bulunan HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız kısa bir görüşme yaptı. Ancak görüşmeden sonuç çıkmadı. Polis bir kez daha uyardığı gruba, biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. Grubun içerisinde bulunan bazı şahıslar da polise taş attı. Olayda bir polis memuru hafif bir şekilde yaralanırken, çok sayıda kişi gözaltına alındı.  

AYAZ MÜLDÜR
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Bu laleleri gözleri gibi koruyorlar Eskişehir’in Seyitgazi ilçesi Değişören mahallesi, ilkbaharla birlikte çiçek açan ve yörede ‘Turşail’ olarak isimlendirilen ters lalelerle süslendi. Nadide bitkiye çok değer veren yöre halkı tarafından laleleri adeta gözleri gibi korunuyor. Bazı bölgelerde "Ağlayan gelin" ya da "Hüzün çiçeği" olarak da bilinen endemik tür ters laleler, kanunen koruma altında da bulunuyor. Türkiye genelinde 43 türü bulunan ve bunlardan 20’si endemik olan laleyi koparanlara 700 bin liralı cezai işlem uygulanacağı belirtilerken Değişören mahallesi halkı, bu bilinçle hareket ediyor. Her yıl nisan ve mayıs aylarında çiçek açan laleler, kısa ömürlerinde renkleri ve duruşları ile çevresine büyük güzellik katıyor. Mahalle sakinlerinden Selami Özdemir, ters lalelerinden açması ile geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu ilkbaharda da mutlu olduklarını anlattı. Gerek kendiliğinden yetişen ve gerekse soğanları ile sayıları artan lalelerin uzun yıllardır köy mezarlığı başta olmak üzere birçok evin bahçesinde, çevrede yetiştiğini anlatan Özdemir, "Biz bu lalelerin kıymetini elbette biliyoruz. Bu laleler mahallemize ayrı bir renk katıyor. Koparmanın cezasını da biliyorum, ama zevkle koruyoruz. Her yıl yaklaşık 20 günlük bir sürede mahallemizin birçok yeri bu laleler ile süsleniyor. Eskiden köy içinde daha fazla vardı, ama bu yıllarda sayılarında bir azalma var. Biz yöremizde bu laleye ‘Turşail’ ismini veriyoruz" dedi.