DÜNYA - 18 Ocak 2026 Pazar 19:25 | Son Güncelleme : 18 Ocak 2026 Pazar 20:48

Suriye hükümeti ile terör örgütü SDG arasında ateşkes ve tam entegrasyon anlaşması

A
A
A
Suriye hükümeti ile terör örgütü SDG arasında ateşkes ve tam entegrasyon anlaşması

Suriye hükümeti ile terör örgütü PKK/YPG'nin Suriye uzantısı Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasında varılan ateşkes ve tam entegrasyon anlaşması kapsamında Deyrizor ve Rakka vilayetleri ile sınır kapıları ve enerji sahaları Suriye hükümetine devredilecek.

Suriye ordusunun terör örgütü PKK/YPG'nin Suriye uzantısı Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) yönelik operasyonları neticesinde Suriye hükümeti ile terör örgütü SDG arasında ateşkes ve tam entegrasyon anlaşması sağlandı. Anlaşma kapsamında tüm cephe hatlarında askeri operasyonlar derhal durdurulurken, tam bir ateşkes ilan edildi. SDG unsurlarının yeniden konuşlanma hazırlığı kapsamında Fırat'ın doğusuna çekilmeye başlayacağı bildirildi. Anlaşma kapsamında Deyrizor ve Rakka vilayetleri idari ve askeri olarak derhal Suriye hükümetine devredilecek, Haseke vilayetindeki tüm sivil kurumlar Suriye devlet kurumları ve idari yapılarıyla birleştirilecek. Bölgedeki tüm sınır kapıları ile petrol ve doğal gaz sahalarının Suriye hükümetine devredileceği anlaşma kapsamında güvenliğinin düzenli ordu tarafından sağlanacağı bildirildi.

Terör örgütü SDG'ye bağlı unsurların gerekli güvenlik soruşturmalarının ardından bireysel olarak Suriye Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığına entegre edileceği anlaşma kapsamında, SDG eski rejim kalıntılarının saflarına katılmasına izin vermeyecek ve kuzeydoğu Suriye'de bulunan eski rejim subaylarına ait listeleri teslim edecek.

Ayn el-Arab ağır askeri unsurlardan arındırılacak

Siyasi katılım ve yerel temsili güvence altına almak amacıyla SDG kontrolündeki Haseke Valiliği için bir adayın atanmasına ilişkin cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılacak olan anlaşma kapsamında, Ayn el-Arab (Kobani) kenti ağır askeri unsurlardan arındırılacak. Kent halkından oluşan bir güvenlik gücü kurulacak ve idari olarak Suriye İçişleri Bakanlığına bağlı yerel bir polis gücü muhafaza edilecek.
Anlaşma kapsamında terör örgütü DEAŞ üyelerinin tutuklu bulunduğu kampların sorumluluğunu Suriye hükümeti üstlenecek.

PKK'lılar sınır dışı edilecek

Ulusal ortaklığı garanti altına almak amacıyla SDG tarafından önerilen aday listesi doğrultusunda merkezi devlet yapısında üst düzey askeri, güvenlik ve sivil görevlere atamalar yapılacak olan anlaşma kapsamında SDG, tüm Suriyeli olmayan terör örgütü PKK üyelerini sınır dışı etmeyi taahhüt etti.
Suriye hükümeti, bölgenin güvenliğini ve istikrarını sağlamak amacıyla ABD ile ortak koordinasyon çerçevesinde uluslararası koalisyonun aktif bir üyesi olarak terör örgütü DEAŞ'la mücadelesini sürdürecek.

Eş-Şara-Abdi görüşmesi yarına ertelendi

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, yaptığı açıklamada terör örgütü SDG elebaşı Mazlum Abdi ile planlanan görüşmesinin olumsuz hava şartları nedeniyle yarına ertelendiğini belirtti. Eş-Şara, "SDG ile ilgili tüm askıda kalan dosyalar çözüme kavuşturulacak. Suriye devleti birleşik bir devlettir; özel statüye sahip bölgelerde görev yapacak güvenlik unsurlarının isimleri belirlenecek. Devlet kurumları, doğu ve kuzeydoğu bölgelerindeki üç vilayete girecek. Arap aşiretlerimize sükuneti korumalarını ve anlaşma maddelerinin uygulanmasına alan açmalarını istiyoruz" dedi.
ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack ise yaptığı açıklamada, iki tarafın ortaklık temelinde birleşmesini bir dönüm noktası olarak nitelendirerek, bu süreci kararlılıkla desteklediklerini ve birleşik bir Suriye yolunda çalışmalara başlandığını ifade etti.

Farrah Abou Jaib

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara CHP’li 111 milletvekilinden ortak açıklama: "Olağanüstü Kurultay’ın 12 Temmuz 2026 Pazar günü toplanması çağrısında bulunuyoruz" Cumhuriyet Halk Partili (CHP) 111 milletvekili yaptığı ortak açıklamada, "Cumhuriyet Halk Partisi’nin iradesinin yeniden ve tartışmasız biçimde tecelli etmesi amacıyla Olağanüstü Kurultay’ın 12 Temmuz 2026 Pazar günü toplanması çağrısında bulunuyoruz" denildi. Cumhuriyet Halk Partili 111 milletvekili ortak açıklama yaptı. Açıklamada şunlar kaydedildi: "Bizler, Cumhuriyet Halk Partisi’nin 28. Dönem seçilmiş milletvekilleri olarak; Partimizin, Anayasa’ya ve hukuk devleti ilkelerine aykırı olan mahkeme kararlarıyla şekillendirilmesini asla kabul etmiyoruz. Partimizin yönüne, rotasına, yönetimine karar verecek olan yegâne güç; üyelerimizin arasından seçimlerle süzülerek gelen delegelerimizdir. Yaşanan krizin, ülkemize ve partimize daha fazla zarar vermemesi adına, olağanüstü kurultayımızın en kısa sürede toplanması gerekmektedir. Partimiz bugün aynı zamanda, 25 Temmuz 2026 tarihine kadar bir kurultay yapmaması halinde seçimlere girememe riskiyle de karşı karşıyadır. Bu kapsamda; Cumhuriyet Halk Partisi’nin iradesinin yeniden ve tartışmasız biçimde tecelli etmesi amacıyla Olağanüstü Kurultay’ın 12 Temmuz 2026 Pazar günü toplanması çağrısında bulunuyoruz. Kurucumuz Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere emaneti olan Cumhuriyet’e, demokrasiye ve partimize sonuna kadar sahip çıkacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz."
İstanbul Hazırlık Maçı: Türkiye: 2 - Kuzey Makedonya: 0 (İlk yarı) A Milli Futbol Takımı, hazırlık maçında Kuzey Makedonya’yı konuk ediyor. Mücadelenin ilk yarısı ay-yıldızlıların 2-0 üstünlüğüyle sonuçlandı. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 1. dakikada Deniz Gül’ün pasında Can Uzun’un ceza sahası içi sol çaprazdan şutunda meşin yuvarlak üst direkten oyun alanına geri döndü. 2. dakikada sağ kanattan Oğuz Aydın’ın yerden içeri çevirdiği topa penaltı noktasının sağından Orkun Kökçü’nün yakın köşeye yaptığı vuruşta meşin yuvarlağı filelere gönderdi. 1-0 16. dakikada Eren Elmalı’nın pasında topla buluşan Can Uzun, ceza yayı üzeri sol çaprazdan yakın köşeye yaptığı vuruşta kaleci Dimitrievski’nin müdahalesi yeterli olmadı ve direğe de çarpan meşin yuvarlak ağlara gitti. 2-0 44. dakikada sağ kanattan Miovski’nin yaptığı ortada arka direkte topu kontrol eden Alioski’nin kale önünden yaptığı vuruşta kaleci Altay Bayındır meşin yuvarlağı kurtardı. Stat: Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Spor Kompleksi Hakemler: Jose Luis Munuera, Diego Barbero, Alfredo Rodriguez Moreno Türkiye: Altay Bayındır, Mert Müldür, Ozan Kabak, Çağlar Söyüncü, Eren Elmalı (Zeki Çelik dk. 27), Salih Özcan, Orkun Kökçü, Yunus Akgün, Can Uzun, Oğuz Aydın, Deniz Gül Yedekler: Mert Günok, Muhammed Şengezer, Merih Demiral, Yusuf Sarı, Arda Güler, Hakan Çalhanoğlu, Samet Akaydin, İsmail Yüksek, İrfan Can Kahveci, Barış Alper Yılmaz, Kaan Ayhan, Yusuf Akçiçek, Demir Ege Tıknaz, Aral Şimşir Teknik Direktör: Vincenzo Montella Kuzey Makedonya: Dimitrievski, Zajkov, Velkoski, Fetai, Despotovski, Elezi, Atanasov, Alioski, Eljif Elmas, Miovski, Omeragikj Yedekler: Shishkovski, Taleski, Herera, Serafimov, Musliu, Churlinov, Rastoder, Nikolov, Jankulov, Ristovski, Emini, Alomerovi, Dodev, Manev, Angjeleski Teknik Direktör: Goce Sedloski Goller: Orkun Kökçü (dk. 2), Can Uzun (dk. 16) (Türkiye) Sarı kart: Fetai (Kuzey Makedonya)