DÜNYA - 07 Mayıs 2025 Çarşamba 18:23 | Son Güncelleme : 07 Mayıs 2025 Çarşamba 18:24

Ticaret Bakanı Bolat, Türkiye-İngiltere İş Forumu'nda konuştu

A
A
A
Ticaret Bakanı Bolat, Türkiye-İngiltere İş Forumu'nda konuştu

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye-İngiltere İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye ile İngiltere arasındaki ekonomik ilişkilerin giderek güçlendiğini belirterek, "Modernize edilmiş serbest ticaret anlaşmasını yakında imzalamak için yeterli hırs, motivasyon ve itici güce sahip olduğumuza inanıyoruz" dedi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İngiltere’de temaslarına devam ediyor. Bakan Bolat, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Direktörler Enstitüsü (IOD) tarafından organize edilen Türkiye-İngiltere İş Forumu'nun açılışında, iş dünyası temsilcilerine ve yatırımcılara hitap etti.

ABD-Çin arasındaki ticaret gerilimleri, Ukrayna'daki savaş ve İsrail'in Gazze'deki soykırımının küresel piyasalarda belirsizlikler oluşturduğunu, tedarik zincirlerinde aksamalara yol açtığını ve küresel ekonomik büyümeyi olumsuz etkilediğini vurgulayan Bolat, korumacı ticaret politikaları ve bölgesel belirsizlikler nedeniyle zorlu bir dönem yaşanmasına rağmen Türkiye ekonomisinin güçlü büyümeyi sürdürdüğünü anlattı.
Bakan Bolat, Türkiye ekonomisinin 2024'ün son çeyreğinde yüzde 3 ile üst üste 18 çeyrektir kesintisiz büyüme gösterdiğini hatırlatarak, Türkiye ekonomisinin büyüklüğünün 1,3 trilyon doları ve kişi başına düşen milli gelirin 15 bin doları aştığını söyledi.

Türkiye ekonomisinin büyümesinde ihracatın itici güç olmaya devam ettiğini kaydeden Bolat, geçen yıl Türkiye'nin ihracatının 262 milyar doları aşarak dış ticaret açığının 24 milyar dolar azalmasına katkı sağladığını dile getirdi.

"Türkiye-İngiltere ilişkilerini geliştirmek için potansiyel yüksek"

Türkiye-İngiltere arasındaki ikili ticaret ilişkisini değerlendiren Bakan Bolat, İngiltere'nin Türkiye'nin en büyük üçüncü ihracat destinasyonu olduğunu ve Türkiye'den İngiltere'ye ihracatın 15,3 milyar dolara ulaştığını ifade etti.

Bakan Bolat, Türkiye'nin İngiltere'den geçen yıl 6,9 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdiğini hatırlatarak, Türkiye'nin yüksek verimlilik odaklı yaklaşımla güçlü bir yatırım teşvik programı sunduğunu aktardı. Yatırımcılara iyi korunan bir iş ortamı ve dünyanın en büyük serbest ticaret anlaşması ağlarından birini sunduklarını belirten Bolat, Türkiye'nin bu sayede birçok uluslararası firma için merkez haline geldiğini dile getirdi.
Bakan Bolat, Türkiye'de İngiliz firmalarının yatırımlarının 2023 sonu itibarıyla 9 milyar dolara ulaştığına işaret ederek, "Bu, İngiliz yatırımcıların Türkiye ekonomisinin büyümesine ve potansiyeline olan güveninin açık bir göstergesi" dedi.
İngiltere'de Türk şirketlerinin yatırımlarının 4,3 milyar dolar seviyesinde olduğunu kaydeden Bolat, müteahhitlik sektörünün en önemli sektörler arasında yer aldığını dile getirerek, "Bu yatırımlar, iki ülkenin kamu ve özel sektörü arasındaki işbirliğinin başarılı bir sonucu. Bu olumlu sonuca katkı sunan tüm tarafları tebrik ediyorum. Tüm bu önemli rakamlara rağmen stratejik ortaklar olarak Türkiye-İngiltere işbirliğinin hala yüksek potansiyeli olduğuna inanıyoruz. Serbest ticaret anlaşmasının güncellenmesi ve yeni alanlarla genişletilmesi, bu ekonomik işbirliğinin güçlenmesi için önemli bir fırsat olacak" dedi.
Bakan Bolat, İngiltere'deki temasları kapsamında bugün İngiltere Ticaret Bakanı Jonathan Reynolds ile heyetler arası görüşme kapsamında iki ülke ticareti için önemli adımlar atıldığının altını çizerek, Ticarette Teknik Engeller Faslı ve bu faslın Kimyasallar ile Motorlu Taşıtlar eklerinin imzalandığını söyledi.

Bunun iki ülkenin ilişkileri güçlendirme yönünde güçlü bir taahhüdün göstergesi olduğunu belirten Bakan Bolat, "Modernize edilmiş serbest ticaret anlaşmasını yakında imzalamak için yeterli hırs, motivasyon ve itici güce sahip olduğumuza inanıyoruz" dedi.
Forumda, İngiltere'nin Türkiye Ticaret Temsilcisi Afzal Khan ve DEİK Başkanı Nail Olpak da bir konuşma gerçekleştirdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bayburt Dünya Boks Şampiyonu Turhan, memleketi Bayburt’ta davul zurnayla karşılandı IBF Hafif Sıklet Dünya Şampiyonluğu unvan maçında rakibini nakavt ederek altın kemerin sahibi olan milli boksör Elif Nur Turhan, memleketi Bayburt’ta davul zurna ve atlar eşliğinde coşkuyla karşılandı. Yenilgisiz rakibi Beatriz Ferreira’yı 5’inci rauntta teknik nakavtla (TKO) mağlup eden Elif Nur Turhan, büyük zaferin ardından memleketine döndü. ’Altın Türk Savaşçısı’ lakaplı milli sporcu için Bayburt’ta karşılama programı düzenlendi. Cumhuriyet Caddesi üzerinde oluşturulan konvoyla belediye önüne gelen şampiyon boksör, burada hemşehrileriyle hatıra fotoğrafı çektirdi. Daha sonra Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş, Turhan’ı makamında ağırladı. Başkan Memiş, Turhan’ı tebrik ederek, başarılarının devamını diledi ve milli sporcuya üzerinde kendi resminin bulunduğu tablo hediye etti. Milli sporcuya tam destek sözü veren Başkan Memiş, Turhan’ın bir sonraki maçının nerede olduğuna bakmaksızın, biletini göndermesi durumunda tribündeki yerini alacağını ifade etti. "Hedefimiz dünyanın tartışmasız en iyisi boksörü olmak" Dünya şampiyonu Turhan, hedeflerinin büyük olduğunu belirterek, "Zirveye çıkmak zor fakat zirvede kalmak daha da zor. Hedefimiz dünyanın tartışmasız en iyi boksörü olmak. Bunun için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Memleketimiz Bayburt’ta kamplarımızı en güzel şekilde yapıyoruz. Dünyaya gücümüzü gösterdik, gösterdiğimize inanıyoruz. Bundan sonra da göstermeye devam edeceğiz. Elimizden ne gelirse en güzel şekilde yapıp bayrağımızı ve ülkemizi layıkıyla temsil etmeye devam edeceğiz. Bunun gayreti içerisinde olacağız" dedi. Profesyonel kariyerindeki 12’nci maçını da kazanarak yenilmezlik serisini sürdüren Turhan, son galibiyetiyle yenilgisiz rakibi Ferreira’ya ise kariyerindeki ilk mağlubiyetini yaşatmış, dünya boks tarihine adını altın harflerle yazdırmıştı.