GÜNDEM - 30 Temmuz 2014 Çarşamba 10:10

Traklar’ın 5 bin yıllık tarihi gün yüzüne çıkıyor

A
A
A
Traklar’ın 5 bin yıllık tarihi gün yüzüne çıkıyor

Trak yerleşimi olan 5 bin yıllık Heraion Teikhos Kenti, yapılan kazı çalışmaları ile gün yüzüne çıkartılıyor.

Tekirdağ’ın merkez Süleymanpaşa ilçesinde bulunan ve Traklar’ın Anadolu’ya gelişinden itibaren uzun süre Trak yerleşimi olan 5 bin yıllık Heraion Teikhos Kenti, yapılan kazı çalışmaları ile gün yüzüne çıkartılıyor.

Süleymanpaşa Karaevi Höyüğü olarak bilinen Heraion Teikhos Antik Kenti, antik çağda bugünkü Trakya, Bulgaristan ve Kuzey Yunanistan'da yaşayan ve Büyük İskender'in topraklarını ele geçirmesiyle asimile olan Trak kavminin 5 bin yıllık tarihine ışık tutuyor. Tekirdağ il merkezinin 15 kilometre doğusunda İstanbul-Tekirdağ karayolu üzerinde Heradot’un da sözünü ettiği Hera kenti olarak bilinen antik kent Heraion Teikhos’ta yapılan kazı çalışmalarında kentin M.Ö. 3 bin yılı başından M.S. 13. yüzyıla kadar yerleşim yeri olarak kullanıldığı tahmin ediliyor. Bir Trak yerleşimi olan kentin en parlak dönemleri olan Klasik dönem ve Helenistik dönemle birlikte Bizans dönemi boyunca da iskan edildiği biliniyor.

“TÜRKİYE’DE ARAŞTIRILAN TEK TRAK KENTİ”

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Neşe Atik, 5 bin yıllık Trak Heraion Teikhos Kenti’ni gün yüzüne çıkarttıklarını ve yapılan kazı çalışmalarının Türkiye’de Traklara ait araştırılan ilk çalışma olduğunu söyledi. Çalışmaların sonunda Traklara ait yaşam şeklini ortaya çıkarmayı hedeflediklerini dile getiren Prof. Dr. Atik, “Traklar kabileler olarak yaşamış ve çok geniş bir coğrafyaya yayılmış bir halktır. Bugünkü Bulgaristan’ın tümü, Yunanistan’ın kuzeyi, ülkemizde bütün Batı Trakya ve Romanya’nın güneyini kapsayan bir alana yayılmışlar. Heradot’a göre kabileler halinde olan Traklar, Hintlilerden sonra dünyada en kalabalık olan halktır. ‘Eğer birleşebilseler ve tek krallıkları olsa yenilmez olurlardı’ diyor. Biz de şimdi ülkemizde, Trakya’da bulunan bu kenti kazarak hem kültür turizmine değişik bir antik kent kazandırmak istiyoruz, hem de bilim tarihinde açık kalan Traklar’ın kökenini ve kimliğini araştırıyoruz. ‘Traklar kimdir ve bir Türk boyu mudur?’ sorularının cevabını arıyoruz. Bu çalışmalarla onlara ışık tutmayı hedeflemekteyiz” dedi.

Antik kazı yapılmış alanın akropol denen şehrin en yüksek tepesinde olduğunu kaydeden Prof. Dr. Atik, “100 metreye 300 metrelik bir alanın içerisinde çeşitli sondajlar yaptık. Kazı yaptığımız hiçbir yer boş çıkmadı. Her yerde kalıntılar çıktı” diye konuştu.

“KAZI ALANI KAMULAŞTIRMA ÇALIŞMALARI BAŞLADI”

Kazı çalışmalarının yapıldığı alanda Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya’nın öncülüğünde kamulaştırma çalışmalarının başladığını dile getiren Prof. Dr. Atik, “En güzel gelişme bundan 2 yıl önce Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya’nın ziyareti ile gerçekleşti. Valimiz Ali Yerlikaya buradaki kültür turizmi potansiyelini hemen fark etti ve kamulaşma çalışmalarını başlattı. Şu anda çok güzel bir noktaya gelindi. Kamulaşma çalışmaları son derece güzel ilerledi ve bir iki aya kadar tamamlanması söz konusu. Kamulaşmanın ardından bu antik kentimizin etrafını çevirerek, daimi bekçi koyarak ve levhalandırarak kültür turizmine kazandıracağız” şeklinde konuştu.

Traklar dönemini gün yüzüne çıkarmayı hedefleyen kazı çalışmaları devam ediyor. 

ŞAHİN GİN - SERHAT YEŞİLİPEK
TEKİRDAĞ

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Şanlıurfa Güneydoğu derbisinde gülen taraf Şanlıurfa oldu Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Engelliler Spor Kulübü, Tekerlekli Sandalye Basketbol Ligi’nin 18. haftasında sahasında Gazişehir Gaziantep’i 67-51 mağlup etti. Güneydoğu derbisi niteliği taşıyan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Engelliler Spor Kulübü ile Gazişehir Gaziantep arasındaki müsabaka, Karşıyaka Spor Salonu’nda oynandı. Ligde 26 puanla 7. sırada yer alan Şanlıurfa temsilcisi, zorlu mücadelenin ilk devresini 38-26 önde bitirdi. İkinci yarıda da iyi bir performans ortaya koyan ev sahibi takım, seyircisinin desteğiyle maçı 67-51 kazanarak, Güneydoğu derbisinin galibi oldu. "Haftalardır bu maça hazırlanıyorduk" Maçın ardından açıklamada bulunan Teknik Direktör Metin Dinçol, "Haftalardır bu maça hazırlanıyorduk. Zor bir maçtı. Antep her zaman bize karşı sert oynamıştır, biz de onlara karşılık verdik. Bizim üst sıralarda yer alabilmemiz için bu maçı mutlaka almamız lazımdı. O yüzden hazırlıklarımızı ona göre yaptık. Bunu da sahaya yansıttık ve bir takım oyunu oldu. Taraftarımız da geldi, onlara da çok teşekkür ediyoruz. Tüm takımı kutluyorum. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’ne de hayırlı olsun. Hedefimiz öncelikle ilk 8 takım arasında kalmak. Daha sonra da üst sıralarda olup avantajlı bir duruma geçmektir. O yüzden her maç çok önemli, bundan sonraki maçları da inşallah bu havayla kazanırız, üst sıralarda yer alırız" dedi.
Trabzon Günay Güvenç: "Bunun cevabını şampiyonluk kutlamalarında vereceğiz" Galatasaraylı kaleci Günay Güvenç, Trabzonspor maçının ardından yaşanan olayların cevabını şampiyon olduklarında vereceklerini belirterek, Uğurcan Çakır’a yapılanları kınadı. Trendyol Süper Lig’in 28. haftasında Galatasaray, deplasmanda Trabzonspor’a 2-1 mağlup oldu. Maçın ardından sarı-kırmızılı kaleci Günay Güvenç, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Güvenç, istedikleri oyunu sahaya yansıtamadıklarını ifade ederek, "Zor bir deplasmandı. Taraftar baskısı vardı. Trabzonspor’un büyük hedefleri var ve iyi bir konumdalar. Özellikle ilk yarıda istediklerimizi sahaya yansıtamadık. Trabzonspor bizden daha çok istedi ve bu da maçın sonucuna yansıdı" dedi. Saha dışı yaşanan olaylara da değinen Günay Güvenç, "Beni herkes açık sözlü biri olarak tanır. Maçtan birkaç gün önce kalecimiz Uğurcan Çakır’a ve ailesine yapılanları kınıyorum. Milli duyguların yoğun olduğu bir dönemde bu tür olayların yaşanması üzücü. Birbirimizi kırıyoruz. ‘Türk’ün Türk’ten başka dostu yoktur’ diyoruz ama yaptıklarımız ortada" diye konuştu. "Otelimizin önünde takımımıza küfür edildi" Takım olarak konakladıkları otel önünde de olumsuz olaylar yaşandığını dile getiren deneyimli kaleci, "Otelimizin önünde takımımıza küfür edildi. Trabzon polisi müdahale etti ancak bir yere kadar engel olunabiliyor. Uğurcan Çakır bizim için çok önemli bir insan. Ona yapılanları Türk futbolu adına kınıyorum. Ayrıca Galatasaray camiasına müzik eşliğinde küfür edilmesini de doğru bulmuyorum" ifadelerini kullandı. Karşılaşmayı Trabzonspor’un hak ederek kazandığını vurgulayan Günay Güvenç, "Bunun cevabını şampiyonluk kutlamalarında vereceğiz. Kimseye böyle bir şey yaşatmadık. Hatalar olabilir ama bunları aşmamız gerekiyor. Biz sahada cevap vereceğiz. Her şeyin bir zamanı var" şeklinde konuştu.
Trabzon Chibuike Nwaiwu: "Onları mutlu etmek için elimizden geleni yapıyoruz" Trabzonsporlu oyuncu Chibuike Nwaiwu, Galatasaray karşılaşmasının ardından, taraftarlara seslenerek, "Taraftarlarımız bizi seviyor, biz de onları mutlu etmek için elimizden geleni yapıyoruz" dedi. Trendyol Süper Lig’in 28. haftasında Trabzonspor, sahasında Galatasaray’ı 2-1 mağlup etti. Maçın ardından Trabzonsporlu oyuncu Nwaiwu, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Galibiyetten dolayı mutlu olduklarını ifade eden bordo-mavili oyuncu, "Galibiyet için çok mutluyuz. Doğru pozisyonları bulduk ve bu pozisyonları değerlendirdik" dedi. Takım olarak geldikleri noktayı bildiklerini belirten Nwaiwu, Trabzonspor için mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi. Takım ile taraftar arasındaki bağa da dikkat çeken oyuncu, "Biz nereden geldiğimizi çok iyi bilen insanlarız. Takımımız için çalışan ve mücadele eden oyuncularız. Biz takımımızı seviyoruz, takımımız da bizi seviyor. Taraftarlarımız bizi seviyor, biz de onları mutlu etmek için elimizden geleni yapıyoruz" ifadelerini kullandı. Gelecek süreç hakkında da konuşan Nwaiwu, çalışmalarını sürdürmeleri halinde daha iyi sonuçlar alabileceklerine inandığını dile getirerek, "Gerçekten her şey mümkündür. Çok çalışmaya devam edersek ve inancımızı korursak daha ileriye gidebiliriz" diye konuştu. Atmosferi de değerlendiren Nwaiwu, taraftar desteğinin önemine değinerek, "Harika bir atmosfer vardı. Taraftarlarımız bize büyük destek verdi. Onların oluşturduğu ortam gerçekten çok etkileyiciydi" şeklinde konuştu.