DÜNYA - 22 Ocak 2026 Perşembe 00:47 | Son Güncelleme : 22 Ocak 2026 Perşembe 00:52

Trump: "Grönland'a ilişkin gelecek bir anlaşmanın çerçevesini oluşturduk"

A
A
A

ABD Başkanı Donald Trump, "NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ile gerçekleştirdiğim oldukça yapıcı görüşmeye dayanarak, Grönland ve aslına bakılırsa tüm Arktik Bölgesi'ne ilişkin gelecek bir anlaşmanın çerçevesini oluşturmuş bulunuyoruz. Bu mutabakat çerçevesinde, 1 Şubat'ta yürürlüğe girmesi planlanan gümrük tarifelerini uygulamayacağım" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump ve NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, İsviçre Alpleri'ndeki Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu (WEF) marjında gerçekleştirdikleri görüşme öncesinde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Davos'ta devlet başkanlarıyla ve dünyaya yön veren isimlerle kapsamlı görüşmeler gerçekleştirdiklerini ifade eden Trump, "NATO Genel Sekreteri ile ele almamız gereken birkaç konu var. Kendisiyle uzun bir süredir dostuz ve NATO'nun savunma harcaması hedefini yüzde 2 seviyesinden yüzde 5 seviyesine kendisiyle birlikte çıkardık. Bu ortaklaşa yapılan bir çalışmaydı ve son derece başarılı oldu" dedi.

Trump, Rutte ile yapacağı görüşmeye ilişkin, "Çeşitli konuları konuşacağız. Grönland da gündemimize gelecek" ifadelerini kullandı.

Rutte, Avrupalı müttefikler adına Trump'a güvence verdi

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ise NATO'daki yük paylaşımının ABD lehine dengelenmesine değinerek başladığı açıklamada, "Avrupalıların ABD'nin yaptığı kadar ödeme yapıyor olmaları, uzun zamandır rahatsızlık oluşturan bir konuydu. Artık bu mesele çözüldü ve bu konu son derece kritik, çünkü kendimizi koruyabilmek için bu paraya ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.
Avrupalı NATO müttefikleri adına ABD Başkanı Trump'a güvence veren Rutte, "Dün ve bugün sizden, ABD'nin saldırıya uğraması halinde Avrupalıların yardıma gelip gelmeyeceğinden tam emin olmadığınızı söylediniz. Açıkça söyleyeyim. Gelecekler. Afganistan'da da bunu yaptılar. Bildiğiniz gibi, en yüksek bedeli ödeyen her iki ABD askeri için, başka bir NATO ülkesinden bir asker vardı" dedi.

Rutte, "Dolayısıyla bundan tamamen emin olabilirsiniz. Eğer ABD herhangi bir saldırıya uğrarsa, müttefikler kesinlikle sizinle olacak. Size mutlak garanti veriyorum ve bunu özellikle söylemek istiyorum. Aksini düşündüğünüzü varsaymak, bana acı veriyor" şeklinde konuştu.

"Grönland'ın asıl bedeli güvenlik ve bu çok büyük bir bedel"

NATO Genel Sekreteri Rutte'nin NATO müttefiklerinin ihtiyaç durumunda ABD'nin yardımına koşacağı taahhüdünün güven verici olup olmadığı sorusuna Trump, "Umarım bu doğrudur. Kendisi iyi bir insan ve bugüne kadar bana hiç yalan söylemedi. İyi bir ilişkimiz var" dedi.

Basın mensuplarından Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lokke Rasmussen'in Grönland için müzakere teklifini reddetmesine ilişkin bir soru alan Trump, bu soruya "Onunla görüşmedim" cevabını verdi. Trump, "Bunu bana bizzat söylemediler. Bunu benim yüzüme söylemeleri gerekecek" şeklinde konuştu.
ABD Başkanı, aklında Grönland için makul bir fiyat olup olmadığına ilişkin bir soruya, "Böyle bir bedel düşünebiliyorum. Ancak burada söz konusu olan bedel, güvenlik ve emniyettir. Ulusal güvenlik ve uluslararası güvenliktir. Bu, ülkelerinizin birçoğunu da ilgilendiren bir mesele. Grönland'ın asıl bedeli budur ve bu çok büyük bir bedel" şeklinde cevap verdi.

Trump, "Bildiğiniz gibi Altın Kubbe'yi inşa ediyoruz. Bu son derece pahalı. Bu açıdan, Grönland'a sahip olmamız, bunun olmamasından çok daha iyi. Bu durum bir güvenlik oluşturacak, güçlü olacak. Hem Avrupa hem de bizim için daha iyi olacak. Grönland konusunda olanlara baktığımda düşünmeden edemiyorum. Çünkü biz Grönland'ı güvenlik için istiyoruz. Başka bir şey için istemiyoruz. Bizim yeterince nadir toprak elementimiz var. Buraya başka bir şey için ihtiyacımız yok" dedi.

"Grönland'a ilişkin gelecek bir anlaşmanın çerçevesini oluşturmuş bulunuyoruz"

Trump daha sonra sosyal medya hesabından yayımladığı açıklamada, Rutte ile gerçekleştirdiği görüşme kapsamında Grönland'a ilişkin önemli bir anlaşmanın çerçevesi konusunda mutabık kalındığını bildirdi. Trump, "NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ile gerçekleştirdiğim oldukça yapıcı görüşmeye dayanarak, Grönland ve aslına bakılırsa tüm Arktik Bölgesi'ne ilişkin gelecek bir anlaşmanın çerçevesini oluşturmuş bulunuyoruz. Bu çözüm hayata geçirilirse, ABD ve tüm NATO ülkeleri için çok olumlu olacak. Bu mutabakat çerçevesinde, 1 Şubat'ta yürürlüğe girmesi planlanan gümrük tarifelerini uygulamayacağım" dedi.

Trump, ABD'nin ulusal güvenliği konusunda yüksek öneme sahip olduğunun altını çizdiği "Altın Kubbe" savunma sistemine yönelik görüşmelerin de devam ettiğini bildirdi. ABD Başkanı, "Grönland konusunda Altın Kubbe ile ilgili ilave görüşmeler devam ediyor. Görüşmeler ilerledikçe daha fazla bilgi paylaşılacak. Gerektiğinde Başkan Yardımcısı James David Vance, Dışişleri Bakanı Marco Rubio, ABD'nin Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff ve diğer isimler, müzakerelerden sorumlu olacak. Doğrudan bana rapor verecekler" dedi.

Sekiz Avrupa ülkesine yüzde 10 gümrük vergisi yaptırımı

Trump, 17 Ocak'ta yaptığı açıklamada, Danimarka, Norveç, İsveç, Fransa, Almanya, İngiltere, Hollanda ve Finlandiya'nın ABD'nin Grönland'ı elde etmesine ilişkin çabalarına yönelik tutumları nedeniyle yaptırım uygulanacağını belirtmişti. ABD Başkanı Trump, "Şubat 2026 itibariyle Danimarka, Norveç, İsveç, Fransa, Almanya, İngiltere, Hollanda ve Finlandiya'dan ABD'ye gönderilen her türlü ürüne yüzde 10 gümrük vergisi uygulanacaktır. 1 Haziran 2026 tarihinde bu değer yüzde 25'e çıkarılacaktır. Grönland'ın tam ve eksiksiz satın alınmasına yönelik bir anlaşmaya varılana kadar bu uygulama yürürlükte kalacak ve ödenmesi gerekecektir" demişti.

İbrahim Aydoğan

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum "Son Hasat" tiyatro ekibi TRT Erzurum Radyosu’na konuk oldu Atatürk Üniversitesi’nde sahnelenen "Son Hasat" tiyatro oyununun ekibi, TRT Erzurum Radyosu’nda yayınlanan "Genç Yaşam" programına konuk oldu. Atatürk Üniversitesi Öğretim Görevlisi Zübeyir Cinisli’nin yazıp yönettiği ve büyük beğeni toplayan "Son Hasat" adlı oyunun ekibi, TRT Erzurum Radyosu’nun konuğu oldu. Yapımcılığını Alev Altun’un, teknik yönetmenliğini Talip Akpunar’ın üstlendiği ve Ömer Ergedik’in sunduğu "Genç Yaşam" programına katılan ekip, bir saat süren yayında oyunun hazırlık sürecini ve detaylarını dinleyicilerle paylaştı. "Bir aile, bir sır, bir ihanet" Tarım alanında çalışan bir profesör ile ailesinin hikayesini merkezine alan oyun, "Bir Aile, Bir Sır, Bir İhanet" başlığı altında sahneye taşındı. Emek, bilim, umut, açgözlülük, ihanet ve pişmanlık gibi güçlü temaları barındıran tiyatro gösterisinin oyuncu kadrosunda; Necmi Burak Türkez, Sudanur Yıldırım, Melike Karasu, Miraç Güler, Mustafa Karasu, Abdullah Efe Şare, Musa Kınık ve Ayşe Horoz yer aldı. "Toplumsal değerleri ve insan psikolojisini ele aldık" Programda açıklamalarda bulunan Yönetmen Zübeyir Cinisli, toplumsal değerleri, aile bağlarını ve insan psikolojisinin derinliklerini ele alan bir eserle sanatseverlerin karşısına çıkmaktan büyük onur duyduklarını dile getirdi. Programda konuşan öğrenciler ise oyunla ilgili hazırlık süreci hakkında değerlendirmelerde bulundular.
Aydın Nazilli’de öğretmenlere siber güvenlik eğitimi Aydın’ın Nazilli ilçesinde öğretmenlere yönelik siber güvenlik ve okul güvenliği konularında bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Nazilli’de öğrencilerin eğitim hayatlarını daha güvenli sürdürebilmeleri ve dijital dünyanın risklerine karşı bilinçlenmeleri amacıyla öğretmenlere yönelik kapsamlı bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Nazilli Kaymakamlığı koordinasyonunda Nazilli Ticaret Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa Nazilli Kaymakamı Huriye Küpeli Kan, İlçe Emniyet Müdürü Erdal Esen, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Ahmet Refik Özsoy, İlçe Milli Eğitim Müdürü Erdinç Güner, Nazilli Orman İşletme Müdürü Devrim Karasulu, çeşitli kurum temsilcileri ve çok sayıda öğretmen katıldı. Toplantıda okul güvenliği, kurumlar arası iş birliği ve öğrencilerin karşılaşabileceği risklere yönelik alınabilecek tedbirler ele alındı. Kurumlar arası koordinasyonun güçlendirilmesi ve güvenlik alanında ortak hareket edilmesinin önemi vurgulandı. Program kapsamında Aydın İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından siber suçlar ve güvenli internet kullanımı konusunda sunum yaptı. Sosyal medya üzerinden işlenen suç türleri, dijital riskler ve çocukların karşılaşabileceği tehditlere ilişkin de öğretmenlerin bilgilendirildiği programın sonunda çevre ile ilgili sunum da gerçekleştirildi.
Muğla Fethiye’de geleceğe 500 milyon liralık bağış Fethiye’de yaşayan 91 yaşındaki inşaat mühendisi Dinçer Akyalı, annesine verdiği sözü yerine getirerek yaklaşık 500 milyon TL değerindeki bina ve arsasını eğitime bağışladı. Muğla Makası mevkiinde bulunan 4 katlı yapı, Fethiye Bilim ve Sanat Merkezi olarak hizmet verecek. Yıllarca Amerika Birleşik Devletleri’nde inşaat mühendisi olarak çalışan ve bir oğlu ile üç torunu bulunan Dinçer Akyalı, anlamlı bir bağışa imza attı. Akyalı, annesine verdiği söz doğrultusunda Muğla Makası mevkiinde bulunan, halen eğitim kurumu olarak kullanılan 4 katlı bina ve arsasını Fethiye İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağışladı. Yaklaşık 500 milyon TL değerinde olduğu belirtilen taşınmazın, bundan sonraki süreçte Fethiye Bilim ve Sanat Merkezi olarak hizmet vermesi planlanıyor. Bağışın devir işlemleri için Fethiye Kaymakamlığı’nda protokol töreni düzenlendi. Törende Fethiye Kaymakamı Fatih Akkaya ile hayırsever iş insanı Dinçer Akyalı arasında protokol imzalandı. Akyalı, törende yaptığı konuşmada annesine verdiği sözü yerine getirmenin mutluluğunu yaşadığını belirterek, "İnşallah buradan geleceğin bilim insanları yetişir" ifadelerini kullandı. Fethiye Kaymakamı Fatih Akkaya ise eğitime yapılan yatırımların geleceğe yapılan en önemli yatırım olduğunu vurgulayarak, "Hayırsever vatandaşlarımızın eğitime verdiği destek bizler için son derece kıymetlidir. Dinçer Bey’in yaptığı bu anlamlı bağış, ilçemizdeki öğrencilerimizin daha iyi imkanlarda eğitim almasına katkı sağlayacaktır. Eğitime yapılan her yatırım, ülkemizin geleceğine yapılan yatırımdır. Bu tür hayırların artarak devam etmesini temenni ediyoruz. Devletimizin eğitim alanındaki yatırımları sürerken, hayırseverlerimizin desteğiyle çok daha güçlü eğitim kurumlarına kavuşuyoruz" diye konuştu. Akkaya, bağışın gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, "Bilim ve Sanat Merkezi olarak hizmet verecek bu binada eğitim alacak öğrencilerimizin gelecekte önemli başarılara imza atacağına inanıyoruz. Dinçer Akyalı’nın örnek davranışının diğer hayırsever vatandaşlarımıza da ilham olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.
Muğla Kayıp yaşlı adam asansör boşluğunda ölü bulundu Muğla’nın Menteşe ilçesinde 10 gündür haber alınamayan yaşlı adam, yaşadığı apartmanın asansör boşluğunda ölü bulundu. Olay, Menteşe ilçesi İsmet Çatak Caddesi üzerindeki Akbulut Apartmanı’nda meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, yaklaşık 10 gündür kayıp olarak aranan ve ailesi tarafından kendisinden haber alınamayan Fikret Filibe’nin bulunması için polis ekipleri çalışma başlattı. Yapılan teknik çalışmalar sonucunda Filibe’nin yaşadığı apartman üzerinde yoğunlaşan ekipler, binada detaylı inceleme gerçekleştirdi. İncelemeler sırasında alınan koku sebebiyle asansör boşluğunun kontrol edilmesi için olay yerine asansör teknik ekibi çağrıldı. Asansörün durdurulmasının ardından yapılan kontrolde, 74 yaşındaki Fikret Filibe’nin cansız bedeni asansör boşluğunda bulundu. İhbar üzerine bölgeye polis, sağlık, Muğla Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri ve olay yeri inceleme ekipleri sevk edildi. Sağlık ekipleri tarafından yapılan kontrolde Filibe’nin hayatını kaybettiği belirlendi. Olay yeri inceleme ekiplerinin çalışmalarını tamamlamasının ardından cumhuriyet savcısı da olay yerinde incelemelerde bulundu. Muğla Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekiplerinin çalışmasıyla bulunduğu yerden çıkarılan yaşlı adamın cenazesi, incelemelerin tamamlanmasının ardından cenaze nakil aracına alınarak otopsi yapılmak üzere Muğla Adli Tıp Kurumu morguna gönderildi. Evli olduğu, çocukları ve torunlarının bulunduğu öğrenilen Fikret Filibe’nin ölüm nedeninin yapılacak otopsi sonucunda netlik kazanacağı belirtildi. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.