GÜNDEM - 26 Kasım 2011 Cumartesi 10:32

TÜBİTAK yeni radar geliştirdi

A
A
A
TÜBİTAK yeni radar geliştirdi

Yüzey Dalgalı Yüksek Frekans Radarı Proje Baş Uzmanı Dr. Yıldırım Bahadırlar, "TÜBİTAK Bilişim Teknolojileri Enstitüsü'nde geliştirdiğimiz deniz radarı, ufuk ötesini gözlemlemek, deniz yüzeyi akıntılarını ve dalga yüksekliği ölçmek üzere tasarlandı" dedi.

ENİSE YAPAR
KOCAELİ

TÜBİTAK tarafından, deniz üzerinde ufuk ötesine kadar ölçme yapabilen 'yüzey dalgalı yüksek frekans' radarı geliştirildi. TÜBİTAK BİLGEM Bilişim Teknolojileri Enstitüsü'nde halen geliştirilmeye devam edilen cihaz, denizlerden ilk yüzey dalgalı yüksek frekans radar sinyallerini almayı başardı.

Yüzey Dalgalı Yüksek Frekans Radarı Proje Baş Uzmanı Dr. Yıldırım Bahadırlar, deniz radarına ilişkin bir açıklamada bulunarak, "TÜBİTAK Bilişim Teknolojileri Enstitüsü'nde geliştirdiğimiz deniz radarı, ufuk ötesini gözlemlemek, deniz yüzeyi akıntılarını ve dalga yüksekliği ölçmek üzere tasarlanan bir radar" dedi. Bahadırlar, sahil hattına gelindiğinde sadece 27 ila 30 kilometre ötesinin görülebileceğini belirterek, var olan mikro radarların da bu özelliği barındırdığını söyledi. Bahadırlar, ufuk ötesi radarın ise 200 kilometrelere kadar gözetim yapılabileceğine dikkat çekti.

Bahadırlar, ufuk ötesi radarların kullanım alanı ile ilgili olarak, "Ufuk ötesi deniz radarı, deniz yüzeyindeki akıntıları, dalga yüksekliğini yani deniz durumunu binlerce kilometre kare alanda bir harita olarak verebilmekte. Dolayısıyla birçok sektöre faydası olmakta radarın bu ölçümlerinin. Bunlar, yatçılık, yelkencilik, deniz kirliliğinin dağılımını tespit etmek anlamında. Taşımacılıkta enerji korunumu açısından, bazı gözetilemeyen, kaçakçılığa yönelik faaliyetlerin yürütülmesini tespit anlamında, yüksek faydalarının olacağına inanıyoruz" diye konuştu.

Deniz akıntılarının haritasını çok büyük alanda ve 10 dakikalık bir zamanda radarın tespit edebileceğini söyleyen Bahadırlar, "Dolayısıyla bu akıntıları modellere girdiğinizde küçük konteynırın, küçük bir nesnenin nereye sürükleneceğini modeller ve radarlar aracılığıyla saatler sonra bu nesnelerin nerede olabileceğini bulabilmeniz mümkün. Daraltılmış o alana giderek, nesneyi yakalamanız veya görmeniz mümkün" dedi.

Japonya'daki son depremde, Amerika kıyılarından ve Japonya'dan bu radarlarla alarma geçildini vurgulayan Bahadırlar, "Bu radarlarla tsunami dalgasının geldiği tespit edilebildi. Bizim gibi kapalı denizlerde henüz yapılmış bir deneysel çalışma yok. Bu çalışmaya ihtiyaç var, algılama ihtimali halen var tabii" şeklinde konuştu. Bu radarın, dünyada 40 yılı aşkın bir süredir kullanıldığına dikkat çeken Bahadırlar, geliştirilen radarın dünya çapında kullanılan radarların seviyesine çıkarıldığını söyledi.

Bahadırlar, radarın Devlet Meteoroloji Genel Müdürlüğünün çalışmaları kapsamında Türkiye'ye kazandırıldığını ve yaygınlaştırılma çalışmalarına da devam edildiğini belirtti. Cihazın yılda bir periyodik bakımlarının yapılması gerektiğine dikkat çeken Bahadırlar, uzun yıllar hizmet verebilecek öğelerden oluştuğunu kaydetti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul Havalimanı’nda gövdesinin üzerine inen uçak bulunduğu yerden kaldırıldı İstanbul Havalimanı’nda gövdesi üzerine inen kargo uçağı, çekici yardımıyla bulunduğu yerden kaldırıldı. İstanbul Havalimanı’nda Fedex Havayolları’na ait kargo uçağı, ön iniş takımları açılmayınca gövdesi üzerine piste iniş yaptı. İniş sırasında sürtünmenin etkisiyle kısa süreliğine alevlere teslim olan uçak ekiplerin müdahalesi ile söndürülürken, olayda ölen ya da yaralanan olmadı. Kaza kırım ve İGA İstanbul Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele ekibi (ARFF) yaptığı çalışmalarının ardından, önce uçakta bulunan yükler boşaltıldı ardından da kargo uçağı, çekici araçlarla bulunduğu yerden kaldırıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medyada yaptığı paylaşımda, "İstanbul Havalimanı’mızda gövdesi üzerine inen kargo uçağının ekiplerimiz tarafından kaldırılma çalışmaları başarıyla tamamlandı. Pistimiz, uçağın çekilmesinin ardından hassasiyetle temizlendi. Gerçekten işinin ehli olan ekiplerimiz, pist alanında saatler süren, organize ve çok titiz bir çalışmaya imza attı. Elim sonuçlara varabilecek bu tarz durumların önlenmesine örnek teşkil edecek bir müdahale ve çalışma performansı sergilediler. Olayın yaşanmaya başladığı ilk dakikadan itibaren soğukkanlı bir şekilde, strateji ve eylem planı oluşturarak hareket eden her bir görevlimizi kutluyorum. Kargo uçağının personeline ve İstanbul Havalimanı çalışanlarımıza yeniden geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Rabbim; her türlü kaza ve beladan ülkemizi, milletimizi ve tüm insanlığı korusun" ifadelerine yer verdi.