SAĞLIK - 14 Temmuz 2021 Çarşamba 11:49

'Yazın terlemek ve halsizlik gizli kalbin habercisi olabilir'

A
A
A
'Yazın terlemek ve halsizlik gizli kalbin habercisi olabilir'

Prof. Dr. Bilal Boztosun, “Halk arasında gizli kalp olarak bilinen sessiz iskemide kalp krizi göğüste sıkışma ve kola vuran ağrı gibi önemli bulgular olmaksızın aniden gelir. Özellikle yazın nefes zorluğu, halsizlik, bulantı, kusma ve terleme şikayetlerini sıcaklara bağlamayın, muayene olun” dedi.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, kalp damar tıkanıklıklarının yaklaşık yüzde 20’sinde görülen gizli kalp olarak bilinen sessiz iskemi hastalığı riskine ilişkin açıklamalarda bulundu. Kalp damar tıkanıklığı olanların efor esnasında ağrı hissettiğinde, istirahatle kendi önlemlerini aldığını ifade eden Prof. Dr. Bilal Boztosun, "Vücudunun alarm vermesiyle bireyler, kendilerini zorlamaktan kaçınarak doktora daha erken başvurabilir. Ancak gizli kalp hastalığı olanlarda göğüs ağrısı gibi erken uyarı mekanizması olmadığı için istirahate geçmezler. Aktivitelerle kalbi zorlamaya devam ederek kalp krizinin oluşmasına zemin hazırlar. Bu durum, gizli kalp hastalığı olanların doktora geç başvurmasına ve kalp krizine bağlı ölümlerin diğer hastalara kıyasla en az 2 kat daha yüksek çıkmasının başlıca sebebidir” ifadelerini kullandı.

"Diyabet ve kilo sorunu olanlarda risk yüzde 60 yüksek"
Şeker hastalarının özellikle gizli kalp krizi açısından riskli grubu oluşturduğunu belirten Prof. Dr. Boztosun, “Yapılan çalışmalarda ileri evre kontrolsüz şeker hastalığı olanlarda gizli kalp hastalığı riske yüzde 60’a ulaşabiliyor. Yine aşırı kilolu bireyler, kronik akciğer hastalığı, uyku apnesi, total kolesterol 240 mg/dl üzeri veya LDL kolesterol 160 mg/dk üzeri veya HDL kolesterol 35 mg/dk altı olanlar, sigara kullananlar ve kadınlarda gizli kalp hastalığı riski daha yüksek. Yine ileri yaşta, kalp nakli öyküsü olanlarda da gizli kalp hastalığı riski daha fazla” diye konuştu.

"Aniden yükselen tansiyona dikkat"
Aniden ortaya çıkan yüksek tansiyon şikayeti krizin erken dönem önemli bulgusu olabileceğini aktaran Prof. Dr. Boztosun, "Yeni başlangıçlı ani yükselen tansiyonu olan bireyler de mutlaka gizli kalp hastalığı açısında gerekli kontrolden geçmeli. Belirli periyodlarla check-up kontrolleri olası ileride gelişebilecek kalp krizi riskine karşı korunmada mutlak fayda sağlar. Darlık tespit edilen hastalardan uygun olanlarda, kalp damarları balon ve stent gibi yöntemlerle açılır. Cerrahi işleme uygun olan hastalarda, açık kalp operasyonu yapılır” şeklinde konuştu.

"Belinizi ölçmeyi alışkanlık haline getirin"
Haftalık 1,5 saat egzersiz yapmanın olası kalp krizinden koruyacağına dikkat çeken Prof. Dr. Boztosun, “Sağlıklı bir yaşam biçimini benimsemek çok önemli. Doymuş, katı yağlardan fakir, günlük toplamda tüketilen tuz miktarının bir çay kaşığını aşmayacak şekilde olması, sigara içilmemesi, bel çevresini erkeklerde 94 cm, kadınlarda 88 cm’nin altında tutmaya çalışmak, haftada en az 5 gün, minimum toplamda 1,5 saat orta tempolu egzersiz yapmak olası kalp krizinden korur” tavsiyelerinde bulundu.

"Nefes darlığı ve bulantı ilk belirti"
Risk altındaki bireylerin şikayetleri olmasa bile düzenli olarak kontrole gitmeleri gerektiğini savunan Prof. Dr. Boztosun, sözlerini şöyle tamamladı: “Ağrısı olmayan, yalnızca nefes zorluğu, halsizlik, bulantı, kusma ve terlemesi şikayetlerinin de gizli kalp hastalığı bulgusu olabilir. Şeker hastalığı olan, ailesinde yaygın kalp hastalığı bulunan ve yaşam tarzına dikkat etmeyen kişiler göğüs ağrısı gibi şikayetleri olmasa bile gerekli tetkikleri yaptırmalı. Risk faktörleri olan kişiler mutlaka şeker, kolesterol tetkiklerini yaptırmalı tansiyon değerlerini ölçtürmelidir”.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Akdeniz Üniversitesi dünyanın en iyi genç üniversiteleri arasında Akdeniz Üniversitesi, THE 2024 Genç Üniversiteler Sıralamasında dünya genelinde 501+ bandından 251-300 bandına yükselirken Türkiye’de ise devlet üniversiteleri arasında birinci oldu. Yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education (THE) tarafından 2024 Genç Üniversiteler Sıralaması açıklandı. Dünyada 50 yaş ve altındaki üniversitelerin yer aldığı sıralamada 1.171 üniversite öğretim, araştırma ortamı, araştırma kalitesi, uluslararası görünüm ve endüstri olarak 5 performans göstergesine göre değerlendirildi. Dünyanın en iyi genç üniversiteleri arasına ismini yazdıran Akdeniz Üniversitesi, Türkiye’de de devlet üniversiteleri arasında birinci sırada yer aldı. Büyük bir sıçrama ile birinci sıraya yerleşti 2023 yılında Genç Üniversiteler Sıralamasında Türkiye’deki devlet üniversiteleri arasında 11. sırada yer alan Akdeniz Üniversitesi büyük bir sıçrama ile 10 basamak yükselerek birinci sıraya yükseldi. Dünyada ise 501+ bandından 251-300 bandına yükseldi. Sağlık alanından mühendisliğe fen bilimlerinden spor bilimlerine 31 branşın yer aldığı sıralamada Akdeniz Üniversitesi eğitim verdiği tüm branşlarda devlet üniversiteleri arasında ilk sırada yer aldı. “Yükselişimiz sürüyor” Genç Üniversiteler Sıralamasında 41 yıllık bir üniversite olarak devlet üniversiteleri arasında ilk sırada yer almanın mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, genç ama köklü bir üniversite olarak hedeflerine emin adımlarla ilerlediklerini bunun da küresel sıralamalara yansıdığını belirtti. Rektör Özkan, “Görev yaptığımız dört yıl boyunca yaptığımız çalışmaların böyle bir başarıyla taçlanması bizi mutlu etti. Bu süreçte özellikle eğitim ve araştırma alanında yenilikçi bakış açısıyla büyük adımlar attık. Bu çabalarımız, üniversitemizin adını hem ulusal hem de uluslararası alanda daha iyi bir konuma taşıdı. Bu konudaki kararlılığımızın ve çalışmalarımızın sonucunu görmek sevindirici. Bu sonuçlar geleceğe yönelik hedeflerimiz için daha da büyük bir motivasyon kaynağı oluşturuyor” şeklinde konuştu.
Tunceli Tunceli’de Aile Haftası etkinlikleri Tunceli Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Aile Haftası nedeni ile kamu kurum ve kuruluşlarla birlikte yürüyüş düzenledi. Toplumun tüm kesimlerinin aile konusunda bilinçlenmesi, ailelerin güçlenmesi ve korunması konusunda farkındalık oluşturmak için tüm kamu kurum ve kuruluşları ile ortak bir yürüyüş gerçekleştirdiklerini ifade eden Tunceli Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Seyfettin Özdemir, ailenin toplumun temel taşı olduğunu söyledi. Özdemir, ‘’Biz biliyoruz aile toplumun temel taşıdır. Toplumun aile yapısı ne kadar sağlam olursa, o toplum da o kadar güçlü olur. Bu vesile bugün yanımızda bize eşlik eden başta kurum amirlerimize olmak üzere tüm herkese teşekkür ediyoruz. Tunceli Aile Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü olarak başta yaşlı, engelli çocuk kadın olmak üzere ailelerin tüm bireylerini korumak, tüm ailelerimize gerekli destekleri sunarak, tüm ailelerimizin her daim yanında olmak temel görevimizdir. Biz daha öncede olduğu gibi bugün de yarın da her zaman ailelerimizin ve vatandaşlarımızın yanındayız. Gerekçe ne olursa olsun kapımız tüm vatandaşlarımıza her zaman açıktır. Ülkemizin kalkınması için vatandaşlarımızın ailelerimizin huzuru için canla başla çalışacağız’’ dedi. Özdemir son birkaç yılda Bakanlık verilerine göre 20 binden fazla aileyi ziyaret ettiklerini bundan sonrada çalmadık kapı bırakmayacaklarını ifade etti.