GENEL - 22 Aralık 2010 Çarşamba 16:59

Yüksekova ve Cizre'de il olma heycanı

A
A
A
Yüksekova ve Cizre'de il olma heycanı

Cizreliler ve Yüksekovalılar il olma kararını davul zurna eşliğinde kutladılar

CİZRE

Hükümetin terör odaklı olayların başlangıç noktası olan Şırnak'ın Cizre ilçesi ve Hakkari'nin Yüksekova ilçelerini il yapmak için çalışma başlattığını kamuoyuna açıklanması ile birlikte Cizreliler İl olma haberini davul zurna çalıp halay çekerek karşıladılar. Cizre il olma haberini davul zurna eşliğinde halay çekerek kutladılar. Hükümetin bu konuda yaptığı çalışmaları kamuoyu ile paylaşıp basın yayın organlarında yer almaya başlayınca Cizre il olmayı sevinçle karşıladı.İl olma haberinin duyulması ile birlikte esnaf,iş adamı, boyacı, muhtarlar ve vatandaşlar bugün en çok bu konuda konuştu. Kimisi bu adımın yıllar önce atılması gerektiğini ifade ederken kimisi de her ne kadar güvenlik gerekçesi ile il olsa bile ilçeye bir katkı sunmayacağını,kimisi de Cizre'nin güvenlik gerekçesi ile değil tarih,kültür,sanat ve ilçenin konumu gereği il olmasını arzu ettiklerini ifade etti.

YÜKSEKOVA'DA VALİ HEYECANI

İl olma heyecanı yaşayan Yüksekovalı vatandaşlar, ilçesine bir dizi ziyaretler için gelen Hakkari Valisi Muammer Türker'i  yeni atanan kendi valileri sanınca 'Sayın valim hoş geldiniz' şeklinde karşıladı. 

Yüksekova'nın il olmaları çalışmalarının başlatıldığını öğrenen Yüksekovalılar, aynı gün Hakkari Valisi Türker'i karşılarında görünce ilçenin gerçekten il olduğuna kanaat getirdiler. İl olma heyecanının hakim olduğu ilçe merkezine Hakkari Valisi de gelince olanlar oldu. Çarşı merkezinde vatandaşla sohbet edip esnafın dertlerini dinleyen Vali Türker, hep aynı soru ile karşılaştı. Yaşlı bir vatandaş çarşıda gezen Türker'i Yüksekova valisi olduğunu sanınca, kendisine "Siz yeni mi geldiniz' diye sordu. Vali de 'Evet yeni geldim' diye cevap verince, yaşlı vatandaş sevindi. Ancak gerçek hemen anlaşıldı. Hakkari Vali Muammer Türker; "Vatandaş beni yeni vali sandı" diyerek düzeltme yaptı. 

Yüksekova'nın il olma çalışmalarından, gazetelerden çıkan haberle bilgi sahibi olduğunu belirten Vali Türker; "Hükümet çalışmalarının detayları hakkında bilgi sahibi değilim. Ancak konum itibarı ile Yüksekova il olabilir. Fakat bu konuda bilgi sahibi değilim. Ancak ben bir toplantı vesilesi ile geldim. Fakat vatandaş beni yeni Yüksekova valisi sandı. Yüksekova'nın nüfus yönünden bir eksiği yok. Civar yönünden de il olabilecek bir yer. Yüksekova kısmet olur il olursa biz de ziyarete geliriz. Vatandaş bu haber ile ciddi şekilde heyecan aldı. Burası il olursa, bir cazibe merkezi olacaktır. Daha çok yatırım gelecektir. Böyle olunca da vatandaşın heyecanlanması gayet normaldir" dedi.  

Yüksekova esnafının sorularını dinleyen Vali Türker'e bir esnaf, 'Asker neden çarşıya çıkmıyor' sorusunu yöneltti. Bunun üzerine Türker "Asker burada duracak, siz de burada eşya satacaksınız ama bir araya gelemeyeceksiniz. Bu büyük bir eksiklik. Bunun için çalışmalarımız devam ediyor" diye cevap verdi. İran malzemelerinin satıldığı bir pasaja giren Vali, burada da sorunları dinledi. Esnafa, 'İran'dan bu malzemeleri rahat getiriyor musunuz' diye soran vali, 'Maalesef çok sıkıntı çekiyoruz' demeleri üzerine "Ya aslında ticaretin önündeki bütün bariyerleri kaldırmak lazım" cevabını verdi. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir