ÇEVRE - 11 Ekim 2025 Cumartesi 09:24

İstilacı su sümbülleri, Asi nehrini yeşile bürüyerek suyu görünmez hale getirdi

A
A
A
İstilacı su sümbülleri, Asi nehrini yeşile bürüyerek suyu görünmez hale getirdi

Hatay’da görünümüyle dikkat çeken ve boyları 1 metreyi bulan su sümbülleri, Hatay’ın Defne ve Samandağ ilçelerinde Asi Nehri’nin üzerini kaplayarak adeta nehri görünmez hale getirdi. Öte yandan nehri yeşile bürüyen su sümbülleri, görünümüyle görsel şölen oluşturuyor.


Lübnan’da doğan ve Suriye sınırını aşarak Türkiye’ye ulaşan Asi Nehri’nin Hatay’daki bölümünü kısım kısım su sümbülleri kaplamaya başladı. Su sümbülleri, Asi Nehri’nin Defne ve Samandağ ilçelerinden geçtiği kısmında adeta nehri görülmez hale getirdi. Ters akmasıyla bilinen Asi Nehri’nin üzerinde dikkat çekici bir görüntü oluşturan su sümbülleri, yaz aylarında nehri istila ederken kış aylarından su seviyesinin artmasıyla eski görünümüne kavuşuyor. Asi Nehrinde boyları 1 metreyi bulan su sümbülleri, nehrin üzerindeki yemyeşil görünümüyle görsel şölen oluşturuyor.



"Bu yıl su sümbüllerinde çok yoğunluk var ve Asi Nehri’nin her yeri yemyeşil görünüyor"


Bu yıl kuraklıktan ötürü Asi nehrinde su sümbüllerinin daha fazla olduğunu ifade eden Yeşilyazı Mahallesi Muhtarı Ali Karben, "Burası Samandağ ilçesi Yeşilyazı Mahallesi’ndeyiz. Burası Asi Nehri üstündeyiz. Şu anda asma köprünün üzerinde su sümbülleri, her yıl kışa doğru bizi ziyaret eder. Asi Nehrinin su seviyesi çoğaldıkça su sümbülleri terk eder. Bu yıl biraz yoğun olduğu için su sümbülleri geç terk edecek. Su sümbülleri çok güzel manzara görüntüsü oluşturuyor. Bu köprüyü yıllar önce mahalle sakinleriyle birlikte yaptığımız güzel bir köprü oldu. Herkesin ziyaret ettiği bir köprüde özellikle hafta sonlarında çok yoğun bir kalabalık oluyor. Buranın yetkililerden talebimiz, güzelleştirme ve sağlamlaştırması gerekiyor. Çünkü bu köprü 40 yıldır ayakta ama bakıma ihtiyacı var. Mahallemiz bu köprünün bakımıyla daha da güzelleşecek. Asi Nehri ve manzara süper oluyor. Bu yıl su sümbüllerinde çok yoğunluk var. Asi Nehrinin her yeri yemyeşil görünüyor. Herkesin bu doğa harikasını ziyaret etmesini isteriz" dedi.



"Asi Nehrindeki su sümbülleri adeta görsel bir şölen oluşturuyor, su sümbüllerinin görünümü çok güzel ve otantik bir bölgedeymiş gibi hissettiriyor"


Asi Nehrinin üzerindeki su sümbüllerinin otantik bir görünümü olduğunu ifade eden Arzu Kübra Doğan, "Dünyanın tek tersten akan Asi Nehri’nde su sümbülleri birçok yeri işgal etmiş görünüyor. Karşıyaka Mahallesi’nde su sümbülleri her bölgeye yayılmış durumda. Su sümbülleri kimi farklı bölgelerde bir kısmı kaplıyken suyu görmek mümkünken bazı bölgelerde neredeyse tamamını kaplamış şekilde suyu görmemize mümkün olmuyor. Asi Nehrindeki su sümbülleri adeta görsel bir şölen oluşturuyor. Su sümbüllerinin görünümü çok güzel ve otantik bir bölgedeymiş gibi hissettiriyor. Su sümbülleri yaz aylarında başlayıp kış aylarına kadar devam ediyor" ifadelerini kullandı.



İstilacı su sümbülleri, Asi nehrini yeşile bürüyerek suyu görünmez hale getirdi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Aracın hurdaya döndüğü kazayı burnu bile kanamadan atlattı Antalya’da meydana gelen trafik kazasında araç sürücüsü kadın hurdaya dönen araçtan burnu bile kanamadan çıktı Kaza, saat 22.30 sıralarında Kepez ilçesi Ulus Mahallesi Gazi Bulvarı üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Gazi Bulvarı üzerinde seyir halindeki Esra G.’nin kullandığı 07 CKC 146 plakalı otomobile plaka ve sürücüsü öğrenilemeyen başka bir araç yandan çarptı. Aracın sıkıştırması ile direksiyon hakimiyetini kaybeden otomobil sürücüsü genç kadın refüjde bulunan bariyerlere çarptı. Esra G.’nin kaza yapmasına neden olan plakası öğrenilemeyen otomobil ise hızla olay yerinden uzaklaştı. Hurdaya dönen araçtan yara almadan çıktı Kazayı gören diğer sürücülerin 112 Acil Çağrı Merkezi’ne ihbarı ile olay yerine Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’na bağlı ekibin yanı sıra polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Verilen adrese gelen itfaiye ekipleri araç içerisinde her hangi bir sıkışma olmadığını belirleken, otomobil sürücüsü genç kadın kazayı burnu bile kanamadan atlattı. Sağlık ekipleri tedbir amacıyla Esra G.’nin sağlık durumunu kontrol ederken genç kadın durumunun iyi olduğunu ve hastaneye gitmek istemediğini belirtti. Kaza nedeniyle Gazi Bulvarı üzerinde uzun araç kuyrukları oluşurken, trafik kontrollü olarak sağlandı. Polis ekipleri kazaya sebep olarak olay yerinden kaçan otomobilin yakalanması için çalışma başlattı.