EKONOMİ - 17 Şubat 2026 Salı 14:23

Bakan Bolat: "Fransa’nın Türkiye’deki yatırımları 8,7 milyar dolara ulaştı"

A
A
A
Bakan Bolat: "Fransa’nın Türkiye’deki yatırımları 8,7 milyar dolara ulaştı"

Türkiye-Fransa 8’inci dönem JETCO toplantısı Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Fransa Dış Ticaret ve Ekonomik Çekicilikten Sorumlu Delege Bakan Nicolas Forissier’in katılımıyla gerçekleşti. Bakan Bolat, "Türkiye-Fransa dış ticaret hacmi karşılıklı olarak 2025’te 24,1 milyar dolara yükseldi. Fransa’nın Türkiye’deki yatırımları 8,7 milyar dolara ulaştı. Bu Fransız yatırımlarının 4 milyar doları son 4 yılda geldi" dedi.



Türkiye - Fransa 8’inci dönem JETCO toplantısı İstanbul’da gerçekleşti. Toplantıya Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Fransa Dış Ticaret ve Ekonomik Çekicilikten Sorumlu Delege Bakan Nicolas Forissier katıldı. Bakan Bolat, "8,7 milyar dolarlık Fransız yatırımlarının 4 milyar doları son 4 yılda geldi. Önümüzdeki 3 yılda da Fransız şirketlerinin 5 milyar dolarlık yeni yatırımları, projeleri görüşülüyor. Protokol ile ikili ticaret ve yatırımların artırılması, Üçüncü ülkelerde iş birliği, müteahhitlik ve teknik müşavirlik hizmetleri, Enerji, ulaştırma ve lojistik, finans, sanayi, bilim, teknoloji ve inovasyon, tarım, çevre ve şehircilik, standartizasyon, vizeler ile Gümrük Birliği’nin güncellenmesi, yeşil dönüşüm, Avrupa tercih sistemi ve dijital ekonomi gibi alanlarda iş birliğimizi daha da geliştirmeyi hedeflemekteyiz" dedi.


"Türkiye - Fransa dış ticaret hacmi karşılıklı olarak 2025 yılında 24,1 milyar dolara yükseldi"


Dış ticaret hacminin her geçen yıl karşılıklı olarak arttığını belirten Bakan Bolat, "Fransa ile JETCO mekanizmamız türünün ilk örneğiydi. İlk defa Türkiye olarak Fransa ile anlaşmış ve başlatmıştık. Bugün 8’incisini gerçekleştiriyoruz. Salgın döneminde bir müddet ara boşluk oldu ama bugün 17 Şubat itibarıyla değerli bakan dostum ve heyetiyle birlikte çok verimli bir toplantılar dizisi gerçekleştirdik. Gerek ikili ve heyetler arası görüşmemizde, gerekse JETCO toplantısı çerçevesinde kıymetli heyetler olarak; Ticaret ve yatırımlar başta olmak üzere, müteahhitlik hizmetleri, üçüncü ülkelerde birlikte iş yapma ortaklıkları, enerji, ulaştırma, çevre, su, havacılık, savunma sanayi ve lojistik sektörlerinde, Türk-Fransız ortaklığının daha da geliştirilmesine yönelik çok kapsamlı görüşmeler yaptık. Bu çerçevede şunu ifade etmek isterim ki; Türkiye ve Fransa birbirleri için çok önemli ve değerli iki ortak. Gerek ikili bazda, gerekse Avrupa Birliği bazında her yıl giderek yükselen bir ticaret ortaklıkları, yatırımlar ve iş birlikleri artarak devam ediyor. Şöyle örnek vermek isterim: Daha 5 yıl önce Türkiye-Fransa dış ticaret hacmi karşılıklı olarak 14 milyar dolarken, 2025’te 24,1 milyar dolara yükseldi. Bu çok büyük bir artış oldu" ifadelerini kullandı.


Bin 749 Fransız firması Türkiye’de yatırım yaptı


Bakan Bolat, "Bu ticaret dengeli bir ticaret, iki tarafın da yararına, kazancına olan bir ticaret olması daha değerli. Diğer taraftan karşılıklı yatırımlarda da artış var. Türk firmalarının Fransa’daki yatırımları 1 milyar dolara ulaştı. Fransa’nın da Türkiye’deki yatırımları 8,7 milyar dolara ulaştı. Bin 749 Fransız firması Türkiye’de sanayide, enerjide, hizmetlerde, ulaştırmada ve havacılıkta önemli yatırımları var ve bu çerçevede Türkiye ile Fransa arasında endüstride, sanayide ve ekonomik alanda her yıl artan çok yakın bir entegrasyon, değer zincirleri sistemi bulunmakta. Bizim Fransa ile ikili ilişkilerimiz aynı zamanda üçüncü ülkelerdeki iş birliğini de kapsamaktadır. Bu minvalde; üçüncü ülkelerde, özellikle Afrika’da, Doğu Avrupa’da, Orta Asya’da ve Orta Doğu da dahil olmak üzere Türk ve Fransız firmaları arasında iş birliklerine hazır olduğumuzu karşılıklı olarak teyit ettik ve firmalarımızı da bu konuda motive ediyoruz, destekliyoruz" dedi.


"Vizenin kalkacağı günler için beraber çalışacağız"


Fransız bakan ile vizeler konusunda konuşan Bakan Bolat, "Vizeler konusunda, 15 Temmuz 2025 tarihinde Avrupa Birliği Komisyonu’nun AB olarak ve üye ülkelere de yönelik olarak getirdiği yeni düzenleme sonunda vize meselesinde kısmi bir rahatlama sağlandığını ifade ettim, teşekkür ettim kendilerine. Kendileri de bu konuda ellerinden gelen gayreti sarf ettiklerini; mesela Fransa olarak geçen yıl 163 bin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vize verdiklerini ve bunun Çin’den sonra dünyada verdikleri en yüksek vize olduğunu ifade ettiler. Bekleme sürelerinin çok çok azaldığını, öğrenciler ve iş insanları başta olmak üzere tercihen vize rejiminin kolaylaştığını ifade ettiler. Biz de karşılıklı görüşmeler ve anlaşmalarla ileride vizenin kalkacağı günlerin için beraber çalışacağımızı teyit ettik" dedi.



Bakan Bolat: "Fransa’nın Türkiye’deki yatırımları 8,7 milyar dolara ulaştı"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Şiddetli rüzgar binanın duvarını uçurdu Kayseri’de akşam saatlerinde başlayan rüzgar gece saatlerinde etkisini artırırken, 5 katlı bir binanın duvarı yıkıldı. Olayda yaralanan olmazken, binanın altında bulunan bir dükkanın camları ve park halindeki bir araç zarar gördü. Kayseri’de akşam saatlerinde başlayan ve giderek etkisini artıran rüzgar, kent genelinde etkili oldu. Talas ilçesine bağlı Yenidoğan Mahallesi Hoca Ahmet Yesevi Mahallesi’nde bulunan 5 katlı bir binanın çatı katının duvarı rüzgara dayanamadı. Şiddetli rüzgarın etkisiyle duvar yıkılırken, yol araç trafiğine kapandı. Molozlar binanın altında bulunan bir dükkanın camlarına ve park halindeki bir otomobile zarar verdi. İhbar üzerine bölgeye polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi Polis ekipleri çevrede güvenlik önlemi alırken, itfaiye ekipleri de oluşabilecek olumsuzluklar için binada inceleme yaptı. Molozların temizlenmesinin ardından yol yeniden araç trafiğine açıldı. Öte yandan, Sahabiye Mahallesi Mete Caddesi’nde de bir ağaç rüzgara dayanamayarak, devrildi. Ekipler yolu kapatan ağaç kaldırılana kadar şerit çekerek, yolu trafiğe kapattı. Ağacın kaldırılmasıyla yol yeniden araç trafiğine açıldı. "Güm diye ses geldi" Duvarı yıkılan bina sakini Muhammet Emin Koç, uykuda olduklarını ve ‘güm’ diye ses gelmesi üzerine uyandıklarını söyleyerek, "Şiddetli şekilde rüzgar esiyordu. ‘Güm’ diye ses geldi. Eşimde bana söyledi. Çatının duvarı aşağı uçmuş. Burada normalde arabalar dururdu. Bende her zaman arabamı buraya park ederdim. Hasar alan arabanın kimin olduğunu bilmiyoruz. Dükkanın camları kırılmış. Taşlar dükkanın içine kadar ulaşmış. Herhangi bir yaralı yok. Gece saatinde olmasından dolayı kimse yaralanmadı" dedi.
Aydın Aydın’da Emirdoğan Çayı taştı Aydın’da günlerdir etkili olan yağışların ardından, Büyük Menderes Nehri’nden sonra çay ve dereler de taşmaya başladı. Efeler ilçe merkezine bağlı Umurlu’nun içinden geçen Emirdoğan Çayı taştı. Bölgede zarar oluşmadan, ekiplerin anında müdahalesi ile dere yatağı genişletilerek sel riskinin önüne geçildi. Meteoroloji’nin akşam saatlerinden itibaren etkili yağış uyarısının ardından Aydın’da adeta bardaktan boşalırcasına yağmur yağmaya başladı. Özellikle Aydın’ın kuzeyinde dağlarda yaşanan şiddetli yağışla birlikte, Yukarı, Orta ve Aşağı Kayacık köylerinden akan derelerin toplandığı Emirdoğan Çayı’nın debisi bir anda yükseldi. Çayın Büyük Menderes Nehri ile buluştuğu noktada taşkın başladığını gören Umurlu Küme Evler bölgesindeki vatandaşlar, 112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayarak yardım istedi. Kısa sürede bölgeye sevk edilen ekipler, taşkın suları ev ve hayvan besihanelerine ulaşmadan dere yatağını temizleyip set oluşturdu. Gece saat 01.00 sıralarında başlayan çalışmaları AK Parti önceki dönem milletvekili ve Umurlu eski Belediye Başkanı Rıza Posacı da bizzat takip ederek, anında vatandaşların yardımına koşan ekiplere teşekkür etti. Emirdoğan Çayı’nda debinin aniden yükselerek dere yatağının suyu taşıyamaz hale geldiğini görünce 112’yi aradıklarını belirten Hakan Özer isimli vatandaş, "Sağ olsunlar, 112’yi aradık. Ekipler hemen müdahale ettiler. Şu anda bir sıkıntı kalmadı" diye konuştu. Bu arada yine Umurlu’dan geçen Musluca Çayı’nda da debinin köprü seviyesine kadar ulaştığı, bölgenin taşkın riski altında olduğu belirtildi.