SAĞLIK - 21 Nisan 2025 Pazartesi 09:33

"Fazla vitamin tüketimi farklı hastalıklara neden olabilir"

A
A
A
"Fazla vitamin tüketimi farklı hastalıklara neden olabilir"

Gereksiz vitamin takviyesi kullanımının bireyin sağlığını olumsuz etkileyebileceğini belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Güven Koç, "B grupları yüksek dozlarda alınırsa zehirlenme semptomları kişide gözlemlenebilir. Bu belirtiler arasında gözde ışık hassasiyeti, ishal, kalp çarpıntısı, cilt problemleri, baş ağrısı gelişebilir. C grubunun yüksek dozda alınması ise demir düzeyinin kanda yükselmesine neden olabilir. Ayrıca böbrek taşı oluşma riski artabilir ve enzim eksikliği yaşayan kişilerde kan hücreleri parçalanmaya başlayabilir" dedi.



Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi’nden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Güven Koç, vitamin takviyeleri hakkında açıklamalarda bulundu. Vitaminlerin vücudumuzda gerçekleşen tüm işlemlerde anahtar rol oynayan, vücutta bir oranda sentezlenmeyen, yaşam için gerekli, çok küçük miktarlarıyla hücre metabolizmasında önemli tepkimeleri uyaran organik bileşikler olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Koç, "Vitaminlerin çoğu, vücut tarafından yapılamadığı için tükettiğimiz besinlerle alınması gerekmektedir. Yeterli ve dengeli bir beslenmeyle vücudun vitamin ihtiyacı çoğunlukla karşılanabilir. Ancak gebelik, yaşlılık gibi bazı fizyolojik durumlarda, bazı çevresel faktörlerle, bazı hastalıklar veya ilaç tedavisi durumlarında vitamin ihtiyacı artabilir. Bu durumlarda vitamin takviyesi gerekebilir" diye konuştu.



"Doktor kontrolünde ek vitamin alınmalı"


Hangi durumlarda vitamin takviyesi alınması gerektiğini anlatan Uzm. Dr. Koç, "Sağlıklı bireylerin gıdalarına ek olarak vitamin almalarına gerek yoktur. Kişinin vitamin eksikliği varsa isteğine bağlı olarak değil doktor kontrolünde ek vitaminleri alması gerekmektedir. Bu yüzden besin gruplarının dengeli olarak vitamin kayıplarına neden olmadan tüketilmesi önemlidir. Kronik hastalıklar gibi durumlarda, vitaminlerin bağırsaklardan emiliminin bozulduğu durumlarda, yaşamın sağlıklı sürdürülmesi açısından vitamin takviyelerinin alınması gerekmektedir" şeklinde konuştu.



"Vücuda zarar verebilir"


Bilinçsiz vitamin takviyesi kullanımının olumsuz etkileri hakkında bilgi veren Uzm. Dr. Koç, "Vitaminler vücutta büyük oranda üretilemediğinden besinlerle alınması gerekir, eğer besinlerle alınmasında sorun varsa veya besinlerle alınmasına rağmen vücutta emilemiyorsa dışarıdan ama doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Doktor kontrolü olmadan, hastanın kontrolsüz vitamin kullanması özellikle yağda eriyen D vitamini, A vitamini gibi hormonların toksik seviyelere çıkmalarına ve vücuda zarar vermelerine sebep olabilmektedir" dedi.



"Vitamin takviyeleri kullanımı nitelikli çalışanlarda daha fazla"


İstatistiki verilerden bahseden Uzm. Dr. Koç, "Araştırmalara göre gıda takviyesi kullanım oranı kadınlarda yüzde 18, 18-34 yaş grubundaki gençlerde yüzde 15, bekârlarda yüzde 33, üniversite mezunlarında yüzde 23’tür. Nitelikli işlerde ve profesyonel mesleklerde çalışanlarda kullanım oranı ortalamadan yüksektir. Bu oranlar diğer ilaç gruplarına göre oldukça yüksektir. Bunun büyük bir oranı gerekli olmadan kontrolsüz kullanıma bağlıdır" açıklamasında bulundu.



"Vitaminler fazla alındığında yan etkiler görülebilir"


Vitamin takviyelerinin vücuda gereğinden fazla alınmasının, bazı yan etkiler oluşturabileceğine dikkat çeken Uzm. Dr. Koç, şu bilgileri paylaştı: "Suda çözünen B ve C vitamini fazlalığı, genelde vücutta böbrek yolundan çabuk atıldıklarından büyük yan etkiler oluşturmaz. B grupları yüksek dozlarda alınırsa zehirlenme semptomları kişide gözlemlenebilir. Bu belirtiler arasında gözde ışık hassasiyeti, ishal, kalp çarpıntısı, cilt problemleri, baş ağrısı gelişebilir. C grubunun yüksek dozda alınması, demir düzeyinin kanda yükselmesine neden olabilir. Ayrıca böbrek taşı oluşma riski artabilir ve enzim eksikliği yaşayan kişilerde kan hücreleri parçalanmaya başlayabilir. Yağda eriyen D vitamininin fazla alınması, kanda kalsiyum birikmesine neden olur. Bu durum da böbrek taşına, damar problemlerine, kalp ve böbrek yetmezliğine sebebiyet verebilir. Fazla alıma bağlı toksisitesinin oluşması için 1-2 ay boyunca 10.000 IU’den fazla alınması gerekir. Kişide kronik toksisite varsa cinsel isteksizlik, kemik ağrısı, gözde kızarıklık ve ışığa hassasiyet, psikolojik problemler görülebilir. A vitamininin fazla alınması durumunda da, kısa vadeli dudak ve ellerde soyulma, aşırı cilt kuruluğu, karaciğer ve dalak büyümesi, kemik ağrıları kan basıncının yükselmesi, görme bozukluğu, baş dönmesi ya da ağrısı oluşturabilir. E vitaminin fazla alımı ise kanın pıhtılaşmasını azaltabilir ve kanamalara neden olabilir. Tam tersi K vitaminin fazla alınması da kan pıhtılaşmasını artırabilir."



"Takviyelerin doğru kullanımı önemli"


Takviyelerin doğru ve akılcı kullanımının nasıl olması gerektiğini açıklayan Uzm. Dr. Koç, "Herhangi bir takviyeye başlamadan önce mutlaka vücuttaki düzeyi ölçülmeli, eksikliğinde doktor kontrolünde kullanılmaya başlanmalıdır. Vitamin ve minerallerin hem birbirleriyle hem de kullanılan ilaçlarla etkileşimi göz önünde bulundurulmalıdır. Güvenilir ürün kullanımı açısından, mutlaka Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından onaylı ürünler kullanılmalıdır. D ve K vitaminin birlikte alınması, kemiğe kalsiyum girebilmesini artırabilir, dolayısıyla D vitaminin etkisini artırabilir. Yağda eriyen A, D, K ve E vitaminleri tok karnına alınması gerekirken, suda eriyen B ve C vitaminlerinin bol su ile günün erken saatlerinde alınması uygun olacaktır. Demir preparatlarının C vitamini ile beraber alınması durumunda, demir emilimi artacaktır. A ve E grubu ürün içeriklerinin K grubu ile aynı gün alınması ise çok tavsiye edilmez" dedi.



"C ve D vitamini aynı anda alınmamalı"


C ve D vitaminin aynı anda alınmaması uyarısında bulunan Uzm. Dr. Koç, "Bu iki grubun vücutta faydaları zıt yönlüdür. C grubunun suda çözünen ve kanı sulandıran özelliği vardır. Diğer yandan D grubunun ise kalsiyum birikimini kanda artırdığı için pıhtılaşmayı artıran yönü vardır. Bu yüzden bu iki grubun aynı anda alınması önerilmezken, en az 3-4 saat zaman farkı bırakılması tavsiye edilir" ifadelerini kullandı.



"Doktor kontrolünde takip edilmelidir"


Vitamin takviyelerinin hekim kontrolü olmadan kullanılmaması gerektiğinin altını çizen Uzm. Dr. Koç, "Gelişen toplumlarda sanayileşmenin de etkisiyle toprağın verimsizleşmesi beslenme ile karşılanan vitamin ve minerallerin yetersizliklerine neden olmaktadır. Dolayısıyla, çocukluk, yaşlılık, gebelik gibi fizyolojik durumlarda ve bazı kronik hastalıklarda vitamin takviyelerinin alınması gerekebilmektedir. Fakat bunun doktor kontrolünde ve kan seviyelerinin belli aralıklarla takip edilerek yapılması gerekmektedir" dedi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Levent Mercan: "Mutluyum, Tedesco hocama teşekkür ederim" Fenerbahçeli futbolcu Levent Mercan, forma şansı bulduğu için mutlu olduğunu söyleyerek, "Tedesco hocama teşekkür ederim" dedi. Trendyol Süper Lig’in 16. haftasında Fenerbahçe, konuk ettiği Konyaspor’u 4-0 mağlup etti. Mücadelenin ardından Fenerbahçeli futbolcu Levent Mercan, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Mutluyum, Tedesco hocama teşekkür ederim. Bana güveniyor. Ben de performansımla bu güveni geri ödemek istiyorum" değerlendirmesinde bulundu. "Bizim takımımızda çok özel ayaklar var" Takımda serbest vuruşları kullanabilecek çok özel futbolcular bulunduğunu belirten Mercan, "Tabii ki bunları idmanlarda her zaman bireysel olarak çalışıyoruz. Bizim takımımızda çok özel ayaklar var. Fırsat gelince ben de kullanırım. Benim de iyi bir ayağım var diye düşünüyorum. Şu an çok iyi sol ayaklarımız var. Zamanı gelince biz de kullanırız diye düşünüyorum" diye konuştu. "Önemli olan takım performansı" Son dönemde daha fazla süre almasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Levent Mercan, "Oynadıkça daha çok üstüne koyarak kendimi geliştiriyorum ve daha iyi performanslar gösteriyorum. İnşallah böyle devam eder. İnşallah daha çok goller, asistler ve performanslar gösterebilirim. Önemli olan takım performansı. Takım ne kadar iyi olursa bireysel olarak biz de o kadar iyiyiz" şeklinde konuştu. "Archie ile ilişkimiz çok iyi" Sol bek pozisyonunda forma rekabeti yaşadığı Archie Brown ile aralarındaki iletişime ilişkin yöneltilen soruya Mercan, "Archie ile ilişkimiz çok iyi. O oynayınca ben onu destekliyorum. Ben oynayınca o beni destekliyor. Rekabet iyi bir şey diye düşünüyorum. Aramızda çok iyi bir bağlantı var" cevabını verdi. "Milli takımda oynamak herkesin hayali" Milli takım formasını giymenin herkes gibi kendisinin de hayali olduğunu dile getiren Mercan, "Kendi performansımla inşallah öyle bir şey olur. Herkesin hayali bu. Olursa çok mutlu olurum" sözleriyle konuşmasını tamamladı.
İstanbul Domenico Tedesco: "Takım bugün saha içerisinde harika cevap verdi" Fenerbahçe Teknik Direktörü Domenico Tedesco, Konyaspor galibiyeti sonrası, "Takım bugün saha içerisinde harika cevap verdi, bu hisse idmanlarda sahiptik. Takımın dünkü antrenman performansından dolayı mutluydum. Çıkartmış olduğumuz ilk 11 nasıl oynamak istediğinizi gösteriyordu" dedi. Trendyol Süper Lig’in 16. haftasında Fenerbahçe, konuk ettiği Konyaspor’u 4-0 mağlup etti. Fenerbahçe Teknik Direktörü Domenico Tedesco, karşılaşmanın ardından düzenlenen basın toplantısında soruları yanıtladı. Beklerin hücuma katkısı ve son 2 maçta takımın gol yememesinin hatırlatılması üzerine Tedesco, "Gol yememiş olmamızın sebebi bu değil. Normal tipik 4’lü ile oynuyoruz. İki aktif 6 numara var. Oynadığımız sistem ne tarz beklerle oynamamıza göre değişiyor. Biz Trabzonspor maçında da bu şekilde oynamıştık. O maçta çok fazla kontra yemiştik. 6 numara çok önemli oluyor bu sistemde. Topu kaybetmemesi gerekiyor. Yoksa oyun pinpona dönüyor. Takım gitgide üstüne koyuyor. Bazen 4-2-3-1 oynuyoruz bazen 4-4-2 oynuyoruz. Bazen Brann maçında olduğu gibi 4-2-2-2 oynuyoruz. Takımın bu anlamda esnek olması güzel bir şey" ifadelerini kullandı. "Bu lig üst seviye bir lig" ’Ligde ilk yarı itibarıyla hedeflediğiniz yerde misiniz?’ sorusuna Tedesco, "Bu lig çok zorlu bir lig. Rakipler futbol oynamaya çalışıyorlar. Bugünkü rakip de harika futbol oynuyorlar. Maç 3-0 iken yedek kulübeme döndüm ve ’asla pes etmiyorlar’ dedim. Bu lig üst seviye bir lig. Çok büyük saygı duyuyorum" diye konuştu. Jhon Duran’ın tepkisi Oyundan çıkarken tepki gösteren Jhon Duran ile ilgili soruya İtalyan teknik adam, "Bu işin bir parçası. Bugün yaşanan durum herhangi bir özel durum değil. Zaten çözüldü. Güney Amerikalı oyuncular duygusal oluyorlar. Ben de bir İtalyanım. Bu tarz durumlar olabiliyor, ben de teknik direktör olarak karar vermek zorundayım" yanıtını verdi. "Takım bugün saha içerisinde harika cevap verdi" Tedesco, takımın Avrupa maçından sonra bugün iyi performans gösterdiğini belirterek şunları söyledi: "Norveç’te oynadığımız maç bizler için zorlayıcıydı. Orada oynamak bizim için zordu. Kazandıktan sonra bunu söylemek daha kolay oluyor. Takım bugün saha içerisinde harika cevap verdi bu hisse idmanlarda sahiptik. Takımın dünkü antrenman performansından dolayı mutluydum. Çıkartmış olduğumuz ilk 11 nasıl oynamak istediğinizi gösteriyordu. Takım da bunu en iyi şekilde gösterdi." "Talisca’ya sahip olduğum için mutluyum" Müsabakada 2 golle yıldızlaşan Talisca’yı 1 kelime ile anlatılması istenen Tedesco, "Bir kelime ile tasvir etmek zor. O bir golcü. Çok çalışkan, 8 numarada, zaman zaman 10 numarada, 9 numarada oynamasını istedim. Hatta Beşiktaş maçında sonradan dahil oldu, sağ kanatta oynamasını istedim. Takım oyuncusu, antrenmanlarda çok çalışkan, çok pozitif ve çok saygılı. Onun gibi birine sahip olduğum için mutluyum" şeklinde konuştu. "İyi bir ritmimiz var" Devre arası kampı yapıp-yapmayacaklarının sorulması üzerine 40 yaşındaki teknik adam, "Süper kupa sebebiyle zaman ayarlamak zor. 6 Ocak’ta Adana’da Samsunspor ile oynayacağız. Futbolcular da çok fazla maç oynadı şimiden. İyi bir ritmimiz var. Bu da tüm kulvarlada uzağa gidebilmemiz demek. Bizler bu maçları oynamak için sabırsızlanıyoruz. Bunun avantaj olduğu kadar dezavantajı da var" dedi.
Zonguldak Çağlayan, "Zonguldak’ın hakkını masada da sahada da savunuyoruz" AK Parti Zonguldak İl Başkanı Mustafa Çağlayan, Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti’nin (ZGC) Editör Masası’na konuk oldu. Gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Çağlayan, spor yatırımlarından Zonguldakspor’un 2. lige düşürülme sürecine, belediyelerin tartışmalı kararlarından büyük altyapı projelerine kadar birçok başlıkta dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Programın sonunda ZGC Başkanı Derya Akbıyık, Çağlayan’a katılımı ve açıklamaları dolayısıyla teşekkür etti. AK Parti İl Başkanı Mustafa Çağlayan, geçtiğimiz hafta Spor Bakanı’nı ziyaret ettiklerini, aynı gün TBMM’de bütçe görüşmeleri kapsamında Ulaştırma ve Altyapı Bakanı ile de üç milletvekiliyle birlikte bir araya geldiklerini belirtti. Zonguldak’ın taleplerinin bitmeyen bir süreç olduğunu vurgulayan Çağlayan, "Bir hizmeti tamamlıyoruz, ardından yeni bir ihtiyaç ortaya çıkıyor. Eksiklerimiz olabilir ama bunları da tamamlamak için çalışıyoruz" dedi. Çağlayan, Spor Bakanı ziyareti sırasında Zonguldakspor konusunun da ele alındığını belirterek, 2. Lig’de oynanan ve kamuoyunda "şaibeli" olarak değerlendirilen Ankara-Nazilli maçıyla ilgili sürecin titizlikle takip edildiğini söyledi. Zonguldakspor Başkanı Harun Demir’in de kamuoyunu bilgilendirdiğini hatırlatan Çağlayan, "Bu süreç kendiliğinden ilerlemez. Maçın ertesi gününden itibaren ilmek ilmek takip ettik" dedi. Zonguldak Belediyesi’nin Makine Mühendisleri Odası ile yürüttüğü 13 yıllık asansör bakım sözleşmesini sona erdirerek İstanbul merkezli bir firmaya devretmesini eleştiren Çağlayan, Belediye Başkanı Tahsin Erdem’in kamuoyuna açık ve net bir açıklama yapması gerektiğini söyledi. "Bu yetki neden yıllardır işi yürüten Makine Mühendisleri Odası’ndan alındı? Neden İstanbul’dan bir firma tercih edildi? Kimler araya girdi?" sorularını yönelten Çağlayan, konunun rant şüphesi barındırdığını ve gerekçeleriyle açıklanması gerektiğini ifade etti. Zonguldak Belediyesi ile ilgili sokak hayvanlarına yönelik iddialara da değinen Çağlayan, bu tür iddiaların kabul edilemez olduğunu ifade etti. Belediyenin barınak sürecinin ortağı olduğunu hatırlatan Çağlayan, "Ortada ciddi bir durum varsa kapsamlı şekilde araştırılmalı ve sorumluluk alınmalıdır" diye konuştu. 2025 yılı içinde çok sayıda önemli projenin hayata geçirileceğini belirten Çağlayan, yol, okul, spor ve sağlık yatırımlarının hız kesmeden sürdüğünü söyledi. Filyos’a bağlanan tünellerin yapımının devam ettiğini, Ereğli-Alaplı çevre yolunun yatırım programına alınması için yoğun bir süreç yürütüldüğünü ifade etti. Limanın demiryolu ve karayoluyla entegre edilmesinin Zonguldak açısından hayati öneme sahip olduğunu vurgulayan Çağlayan, "Bu entegrasyon, kentin büyümesini doğrudan etkileyecek" dedi. Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun kapatılacağı iddialarına sert yanıt veren Çağlayan, Armutçuk’ta yeni bir havalandırma kuyusuyla birlikte 50 yıllık yeni üretim hattının devreye alındığını açıkladı. Milyarlarca liralık yatırım yapıldığını belirten Çağlayan, "Üretimi, istihdamı ve iş güvenliğini artırarak yolumuza devam edeceğiz" dedi.
Sakarya Sakaryaspor - Hatayspor maçının ardından Trendyol 1. Lig’in 17. haftasında oynanan Sakaryaspor-Hatayspor maçının arından iki takımın teknik sorumluları basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Trendyol 1. Lig’in 17. haftasında Sakaryaspor, sahasında karşılaştığı Hatayspor’u 3-0 mağlup etti. Karşılaşmanın ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Hatayspor Teknik Direktörü Gökhan Alaş, "Sakaryaspor, tecrübeli ve bireysel yetenekli oyunculara sahip olan bir takım. Ancak atletizm konusunda belli sıkıntıları olduğunu da gözlemlemiştik. Maça başladığımızda özellikle ön alan baskısında birebir eşleşmeli bir baskı pozisyonu almayı, topun arkasına geçtiğimiz durumda da adamdan çok alanı korumaya yönelik bir savunma anlayışıyla maça hazırlandık. Aslında maçın başında bunu biraz da başarabilmiştik. Ancak bir anlık dalgınlık, kademe hatalarında verdiğimiz zafiyet maalesef 1-0 geriye düşmemize sebebiyet verdi. Tabi skor dezavantajını yaşadıktan sonra bizim adımıza oyuna tutunmak kolay olmuyor. İkinci yarıda bazı hamlelerle oyunu canlandırmaya çalışsak da kulübeden oyuna dahil ettiğimiz genç oyunculardan oyunu çevirmeye yönelik bir çıkış beklemek çok iyimser bir tablo olur. Çünkü onlar gelişim odaklı baktığımız süreci pozitif yönde kendi adlarına çevirmeye çalıştığımız bir grup. Gene de mücadelelerinden memnunum. Tabi ki mağlup olduğumuz için çok üzgünüz. Sezonun ilk galibiyetini almak üzere bir anlayışla hazırlandık ama gene üzüntülü bir şekilde buradan ayrılıyoruz. Yapacak bir şey yok. Önümüzdeki maçlara bakacağız. Hatalarımızı tekrara masaya yatıracağız. Kendi adımıza düzeltmemiz gereken bölümleri düzeltip, gençleri bu konuda eğitmeye devam edeceğiz. Kalan maçlarda da Sakaryaspor’a başarılar diliyorum’’ dedi. "Biraz temkinli başladık, ikinci yarı oyunu çözdük’’ Sakaryaspor Teknik Sorumlusu Furkan Köseoğlu ise, "Büyükşehir Belediye Başkanımız Yusuf Alemdar bize bir görev tebliğ etti. Biz de elimizden geldiği kadar kısa zamanda takımı toparlamaya çalıştık. Etki etmişiz midir, ufak tefek dokunuşlar yaptık tabi. Önümüzde Çorum maçı var ona hazırlanacağız. Elimizden geldiği kadar bu armayı yükseltmek için, biz Sakarya’nın çocuğuyuz. Elimizden geleni yapacağız. Şuan iyi gidiyoruz moral olarak, inşallah. Kolay bir maç gibi görünüyor ama kaybedecek hiçbir şeyi olmayan bir takım karşımızda. Biraz temkinli başladık. İkinci yarı oyunu çözdük. Mete’nin durumu kötü ama Burak, Çorum maçına sahada olur" diye konuştu.