KÜLTÜR SANAT - 26 Eylül 2025 Cuma 20:24

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy: "2026 yılında Türkiye Kültür Yolu Festivali, 20 şehirden 26 şehre genişliyor"

A
A
A
Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy: "2026 yılında Türkiye Kültür Yolu Festivali, 20 şehirden 26 şehre genişliyor"

İstanbul Kültür Yolu Festivali’nin tanıtım toplantısı Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla gerçekleşti. İstanbul’un ev sahipliğini yaptığı festival, bu yıl 110 noktada, 180 başlık altında toplam 730 etkinlikle şehri kültür ve sanatla buluşturuyor.


Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen İstanbul Kültür Festivali’nin Galası yapıldı. Taksim Atatürk Kültür Merkezindeki tanıtım toplantısına Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve çok sayıda davetli katıldı. 27 Eylül-7 Ekim tarihleri arasında yapılacak festival 7 farklı ilçede, 40 farklı durakta, sanatseverlerle buluşacak.



110 noktada 730 etkinlik


İstanbul’un ev sahipliğini yaptığı festival, bu yıl 110 noktada, 180 başlık altında toplam 730 etkinlikle şehri kültür ve sanatla buluşturuyor. Dokuz gün sürecek festivalde müzikten tiyatroya, edebiyattan dijital sanata, sergilerden konserlere kadar birçok alanda etkinlikler yer alıyor.



Bolşoy Tiyatrosu, ilk kez İstanbul’da


İstanbul Kültür Yolu Festivali bu yıl yine dünyaca ünlü sanatçılara ve etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Rusya’nın ünlü bale topluluğu Bolşoy Tiyatrosu, İstanbul’da ilk kez sahne alacak. Romeo ve Juliet ile başlayacak gösteriler, Kuğu Gölü ile devam edecek.


Bakan Ersoy, İstanbul’un kültür ve sanatın kalbi olduğunu vurgulayarak, "Bu büyük kültür yolculuğunu 2027 yılında 32 ilimizle daha da ileri taşıyoruz. Ne mutlu bizlere ki, Türkiye Kültür Yolu Festivalleri her yıl daha da büyüyor, gelişiyor ve bu yolculuk aynı kararlılıkla devam ediyor" dedi.


2026 yılında yapılacak Türkiye Kültür Yolu Festivali hakkında konuşan Bakan Ersoy, "Bugün burada sizlerle büyük bir müjdeyi paylaşmaktan gurur duyuyorum. 2026 yılında Türkiye Kültür Yolu Festivali, 20 şehirden 26 şehre genişliyor. Her ilimizden, her bölgemizden "Türkiye Kültür Yolu Festivali’ni ilimize getirin" talepleri geliyor ancak hak verirsiniz ki her talebe hemen olumlu yanıt verebilme yapabilme şansımızı yok. Biz de bu noktada öncelikli olarak büyükşehirler olmak üzere coğrafi bölgeler, iklim koşulları gibi faktörleri göz önüne alarak festivalimize katılacak yeni illerimizi belirledik. Türkiye Kültür Yolu Festivalimiz Aydın, Eskişehir, Kahramanmaraş, Mersin, Ordu ve Sakarya’nın da katılımıyla, 2026 yılında 26 ilde ve neredeyse 8 aya yayılan bir takvimde hayat bulacak" diye konuştu.


Bakan Ersoy, 2027’de ise Balıkesir, Denizli, Hatay, Kocaeli, Muğla ve Tekirdağ’ın da katılmasıyla toplam il sayısının 32’ye yükseleceğini söyledi. İstanbul’un festivaldeki öncü rolüne dikkat çeken Bakan Ersoy, "İstanbul bu hikayenin merkezinde, kalbinde yer alıyor. Çünkü İstanbul, binlerce yıllık tarihiyle sadece bizim değil, tüm insanlığın da gözbebeğidir. Ayasofya’dan Topkapı Sarayı’na, Galata’dan Beyoğlu’na, Boğaziçi’nden Haliç’e uzanan bu şehir; farklı kültürlerin, farklı inançların ve farklı medeniyetlerin izlerini taşıyan eşsiz bir açık hava müzesidir" ifadelerini kullandı.


Bakan Ersoy, "Artık gönül rahatlığıyla ifade edebiliriz ki, Türkiye Kültür Yolu Festivali, dünyanın en saygın sanatçılarının, orkestralarının ve etkinliklerinin ajandasında hak ettiği yeri almış, ülkemizin uluslararası bilinirliği ve prestiji en üst seviyeye ulaşmıştır" dedi.


İstanbul’da başlayan Kültür Yolu Festivalleri’nin kısa sürede uluslararası ölçekte ilgiyle takip edilen bir fenomene dönüştüğünü söyleyen Bakan Ersoy, "İlk günden bu yana hedefimiz netti: Kültür-sanatla bütünleşmiş bir turizm vizyonu ortaya koymak. Yurdumuzun dört bir yanına dünya çapında kültür-sanat etkinliklerini ulaştırmak ve şehirlerimizin turizm potansiyelini en üst noktaya taşımak. Bugün geldiğimiz noktada; binlerce etkinlik, milyonlarla buluşan on binlerce sanatçı ve ortaya çıkan muhteşem bir sinerji ile bu vizyonun gerçekleştiğini görüyoruz" şeklinde konuştu.


Sürdürülebilirlik ve halkın yaşamına değer katmanın en temel öncelikleri olduğunu belirten Bakan Ersoy, bu hedefe ulaştıklarını ifade ederek, İstanbul’dan başlayan festival vizyonunun Türkiye’nin dört bir yanına yayıldığını, her şehrin kendi tarihi ve kültürel kimliğiyle festivallere can verdiğini kaydetti. Günümüzde turizm anlayışında büyük bir değişim yaşandığını belirten Ersoy, insanların artık sadece görmek için değil, hissetmek ve deneyimlemek için seyahat ettiğini, Kültür Yolu Festivalleri’nin de bu anlayışa karşılık verdiğini vurgulayarak, "Bir şehrin ruhunu hissettiren, ziyaretçilere kalıcı bir hafıza bırakan, turizmi kültürle iç içe yaşatan bir anlayışı hayata geçirmiş oluyoruz. Festivaller genç sanatçılar için bir vitrin, ustalar için bir saygı duruşu, uluslararası kültür ve sanat çevreleri için ise bir davetiye niteliğinde, etkinlikler Adana Müzesi’nden Göbeklitepe’ye, kütüphanelerden kültür merkezlerine kadar pek çok mekânda sanat ve tarihin nabzını tutuyor" diye konuştu.


Son 23 yılda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde kültür-sanat altyapısında büyük mesafe kat edildiğini belirten Ersoy, festivallerin modern sanatlardan geleneksel ve klasik sanatlara kadar tüm dalları kucakladığını söyledi. Somut Olmayan Kültürel Mirası yaşatan sanatçılara alan açtıklarını ve onları geleceğe taşıdıklarını kaydetti.



"Bir Anadolu Şenliği" devam edecek


Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Bakanlık olarak yerel ve geleneksel değerleri öne çıkararak kültür ve sanatı herkes için ulaşılabilir kılmayı ve bu faaliyetleri sürdürülebilir bir yapıya taşımayı hedeflediklerini belirtti. Bu vizyon doğrultusunda "Bir Anadolu Şenliği" adıyla yeni bir kültür-sanat etkinliğini hayata geçirdiklerini ifade eden Ersoy, şenliğin bu yıl Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürlüğü koordinasyonunda beş farklı şehirde düzenlendiğini söyledi.


22 Ağustos’ta Hakkari’de başlayan etkinliklerin daha sonra Tunceli, Şırnak ve Bingöl’de gerçekleştirildiğini aktaran Ersoy, şenliğin son durağı olan Bitlis’teki programın ise 28 Eylül Pazar günü sona ereceğini bildirdi.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin ortaya koyduğu "Terörsüz Türkiye" vizyonuna da değinen Ersoy, "Bir Anadolu Şenliği"nin bu vizyonun en önemli bileşenlerinden biri olduğunu vurguladı. Bakan Ersoy ayrıca, "Bir Anadolu Şenliğimizin ve Yaşayan Miras Şölenlerimizin devam edeceğini de belirtmek isterim. Temennim odur ki, bu festival sadece İstanbul’da değil, Türkiye’nin dört bir yanında kültür ve sanatın ışığını çoğaltmaya devam etsin. Sanatın birleştirici, iyileştirici ve dönüştürücü gücünü hep birlikte yaşayalım" dedi.



Filistin için özel bölüm


Bu yıl da festivalde Filistin’de yaşanan insanlık dramına dikkat çekiliyor. "Nuri Pakdil ve Kudüs", "Filistin Benim Vatanım", "Hâlâ Yaşıyorum" ve "Ben Yıkılmayacağım" başlıklı sergiler, Filistin’e sanat yoluyla destek sunmayı ve Gazze’de yaşanan zulmü tüm dünyaya duyurmayı amaçlıyor.


Konuşmanın ardından Bakan Ersoy, katılımcılarla toplu fotoğraf çektirdi.



Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy: "2026 yılında Türkiye Kültür Yolu Festivali, 20 şehirden 26 şehre genişliyor"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul UEFA Avrupa Ligi: FCSB: 1 - Fenerbahçe: 1 (Maç sonucu) UEFA Avrupa Ligi’nin 8. ve son haftasında Fenerbahçe, deplasmanda Rumen ekibi FSCB ile 1-1 berabere kaldı. Maçtan dakikalar (İkinci yarı) 59. dakikada sol kanattan çalımlarla ceza sahasına giren Kerem’in şutunda kaleci Tarnovanu topu çeldi. 71. dakikada sol kanattan Radunovic’in ortasında arka direkte Cisotti’nin vuruşunda top ağlara gitti. 1-1 81. dakikada sağ kanattan Semedo’nun pasında ceza sahası içinde Kerem’in çaprazdan vuruşunda top az farkla yandan dışarı çıktı. 89. dakikada sağ kanatta yapılan ortada ceza sahası sol çaprazdan Popescu’nun şutunda kaleci Ederson gole izin vermedi. Stat: National Arena Hakemler: Nenad Minakovic, Nikola Borovic, Bosko Bozovic FCSB: Tarnovanu, Pantea (Valentin Cretu dk. 70), Ngezana, Graovac, Radunovic, Alhassan, Lixandru, Miculescu (George Popescu dk. 46), Olaru (Mihai Toma dk. 66), Politic (Cisotti dk. 46), Thiam Yedekler: Razvan Udrea, Lukas Zima, Joyskim Dawa, David Kiki, Andrei Dancus Teknik Direktör: Elias Charalambous Fenerbahçe: Ederson, Mert Müldür, Çağlar Söyüncü, Oosterwolde, Semedo, İsmail Yüksek (Yiğit Efe Demir dk. 62), Fred, Nene (Asensio dk. 71) Kerem Aktürkoğlu, Talisca (Oğuz Aydın dk. 71), Youssef En-Nesyri Yedekler: Tarık Çetin, Engin Can Biterge, Kamil Efe Üregen, Alaettin Ekici Teknik Direktör: Domenico Tedesco Goller: Cisotti (dk. 71) (FCSB), İsmail (dk. 18) (Fenerbahçe) Sarı kartlar: Cisotti (FCSB), İsmail, Ederson, Fred (Fenerbahçe)
Düzce Alevlerin küle çevirdiği fabrika içerden görüntülendi Düzce’de strafor fabrikasında çıkan yangın 2.5 saatlik çalışma ile söndürülürken, alevlerin küle çevirdiği fabrika içerden görüntülendi. Düzce’de bir strafor fabrikasında çıkan yangın, ekiplerin yaklaşık 2,5 saat süren yoğun müdahalesi sonucu kontrol altına alınarak söndürüldü. Yangının ardından fabrikada büyük çapta hasar meydana gelirken, alevlerin küle çevirdiği üretim alanları içerden görüntülendi. Edinilen bilgilere göre, henüz belirlenemeyen bir nedenle çıkan yangın kısa sürede büyüyerek fabrikanın büyük bölümünü sardı. İhbar üzerine olay yerine itfaiye, sağlık, jandarma ve emniyet ekipleri sevk edildi. Strafor malzemenin yanıcı yapısı nedeniyle alevlerin hızla yayılması, söndürme çalışmalarını güçleştirdi. Ekipler, yangının çevredeki alanlara ve bitişiğindeki tesislere sıçramaması için yoğun çaba harcadı. Yaklaşık 2,5 saat süren çalışmaların ardından yangın kontrol altına alınırken, soğutma çalışmaları uzun süre devam etti. Küle dönen fabrika içerden görüntülendi Yangın sonrası fabrikada oluşan hasar fabrika içerisinden kayda alındı. Görüntülerde üretim alanlarının tamamen kullanılamaz hale geldiği, makinelerin eridiği ve fabrikanın büyük bölümünün küle döndüğü görüldü. Yangınla ilgili can kaybı ya da yaralanma yaşanmadığı öğrenilirken, olayla ilgili inceleme başlatıldı. Yangının çıkış nedeni yapılacak teknik incelemenin ardından netlik kazanacak.