EĞİTİM - 10 Temmuz 2025 Perşembe 11:50

Türk takımı, ‘Liseler için Demet Hattı Yarışması’nın kazananlarından oldu

A
A
A
Türk takımı, ‘Liseler için Demet Hattı Yarışması’nın kazananlarından oldu

Avrupa Parçacık Fiziği Laboratuvarı CERN tarafından bu yıl 12’ncisi düzenlenen ve lise öğrencilerine açık bir fizik yarışması olan ‘Liseler için Demet Hattı (BL4S)’ Yarışması’nda Cağaloğlu Anadolu Lisesi’nden ‘PhysiCAL’ takımı yarışmanın kazananlarından oldu.



Avrupa Parçacık Fiziği Laboratuvarı CERN tarafından 2014 yılında başlatılarak bu yıl 12’ncisi düzenlenen ve dünyanın dört bir yanından lise öğrencilerine açık bir fizik yarışması olan ‘Liseler için Demet Hattı (BL4S) Yarışması’nda Türkiye’den bir lise takımı yarışmanın kazananlarından oldu. Cağaloğlu Anadolu Lisesinden ‘PhysiCAL’ takımı önerdiği deneyi gerçekleştirmek üzere Eylül 2025’te CERN’e gidecek.


2025 yılında BL4S yarışmasına rekor sayıda başvuru oldu; 72 ülkeden 508 takım deney önerisi sundu. İlk düzenlendiği yıllardan itibaren BL4S’in Türkiye İrtibat Sorumlusu olan İstinye Üniversitesi Bilim ve Teknoloji İletişimi Koordinatörü ve Temel Bilimler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serkant Ali Çetin 2025 yılı sonuçları hakkında şu değerlendirmelerde bulundu:


"Gençlerimizin büyük başarısıyla gurur duyuyoruz"


"Gençlerimiz göğsümüzü kabartan çok büyük bir başarıya imza attılar. Cağaloğlu Anadolu Lisesinin ‘PhysiCAL’ takımı bu yıl 508 başvuruyla tüm yılların rekor ilgisini gören BL4S yarışmasının kazanan beş takımından biri oldu ve deneylerini CERN’de gerçekleştirecekler. Uzun yıllardır BL4S hakkında düzenlediğimiz Bilgilendirme Eğitimlerine de katılmış olan Cağaloğlu Anadolu Lisesi öğrencilerini ve öğretmenlerini yürekten kutluyorum.


Bu yıl gelen 508 deney önerisinin yüzde 10’u ön elemeleri geçti. Ön elemeyi geçen 50 takım arasında toplam iki Türk takımı yer aldı ve Cağaloğlu Anadolu Lisesi yarışmayı kazandı. Ayrıca Tanıtım Ödülü’ne layık görülen dünya genelinden 15 takımın içinde de bir Türk takımı var. Son olarak, yarışmaya gönderilen deney önerileri için video çekenler arasından da dünya genelinden üç takım ‘En İyi Video Ödülü’nü aldı ve bunlar arasında da bir Türk takımı bulunmakta.


Türkiye, hemen hemen her yıl olduğu gibi bu yıl da yarışmaya en yüksek ilgiyi gösteren ülke oldu. 72 ülkeden gelen toplam 508 başvurunun 73’ü yani tüm başvuruların yaklaşık yüzde 15’i Türkiye’den yapıldı. Gelen başvuruların yüksek kalitesi sebebiyle BL4S bu yıl 5 takımı kazanan olarak ilan etti."


"CERN’de deneyimizi yürütmek üzere seçilmek muazzam"


Yarışmayı kazanan 5 takım arasında yerini alan ve deneylerini CERN’de yapmaya hak kazanan iki takımdan biri olan ‘PhysiCAL’ takımından Defne Karaoğlu, geliştirdikleri deney önerisi ve edindikleri başarı hakkında şunları paylaştı:


"Deney önerimiz, farklı hedef malzemelerin ve kalınlıklarının nötron verimini nasıl etkilediğini araştırarak nükleer parçalanmayı optimize etmeye odaklanıyor. Bu araştırma, radyoaktif atıkların azaltılması ve sürdürülebilir nötron kaynağı tasarımı için gelecekteki yöntemlere ışık tutabilir. CERN’de deneyimizi yürütmek üzere seçilmek muazzam bir duygu; hayallerimizin ötesinde. Bilimsel keşiflerin merkezinde, gözlemci olarak değil, katkıda bulunan olarak yer almak, hayatımızda şimdiye kadarki en anlamlı an."


Türkiye’den bir takım ilk kez yarışmayı kazanıyor


Bu yıl yarışmayı kazanan beş takımdan ikisi deneylerini CERN’de, diğer üç takım ise Almanya’daki DESY ve ELSA tesislerinde gerçekleştirecekler. BL4S ulusal irtibat sorumlusu İstinye Üniversitesinden Prof. Dr. Serkant Ali Çetin BL4S yarışmasının 2025 yılı çıktıları çerçevesinde şu tespitleri paylaştı:


"BL4S yarışması, uzun yıllardır dünya genelinde oluşturduğu heyecan ve gördüğü ilgi sebebiyle bu yıl Avrupa Fizik Topluluğu tarafından Yüksek Enerji ve Parçacık Fiziği alanında Tanıtım Ödülü’ne layık görüldü. Türkiye’den bir takımın ilk kez yarışmanın kazananları arasında yer alması da bu anlamlı yıla denk gelmiş oldu. Gençlerimizin bilime olan tutkusu ve azimli çabaları ile ilerleyen yıllarda bu başarıların artacağına olan inancım büyük."


Türkiye’nin bilimsel gelişiminde yeni bir adım


BL4S yarışmasını kazanan takımların İsviçre-CERN ve Almanya-ELSA tesislerinde yapacakları deneylerde lise öğrencilerine destek olacak uzmanlar da Türkiye’den seçildi. CERN-ATLAS Deneyi ulusal koordinatörü ve TENMAK-ATLAS projesi yürütücüsü olarak Türkiye’deki uzmanların CERN-ATLAS Deneyine katkı ve katılımlarını koordine eden İstinye Üniversitesi Yüksek Enerji ve Parçacık Fiziği Araştırma Grubu lideri Prof. Dr. Serkant Ali Çetin 2025 yılında BL4S uzmanı olarak görev yapacak iki kadın fizikçi hakkında da şu bilgileri verdi:


"Ulusal koordinasyonunu yürüttüğüm CERN-ATLAS deneyinde yaptıkları çalışmalarla edindikleri yetkinler sayesinde BL4S’de uzman fizikçi olarak seçilmiş olan Dr. Saime Gürbüz ve doktora öğrencisi Berare Göktürk de ülkemizde yetişmiş genç kadın fizikçiler olarak bizleri ayrıca gururlandırdılar. Bu yıl, hem BL4S’in kazananı olan liseli arkadaşlarımızla, hem de BL4S’in uzman fizikçisi olarak seçilen genç bilim insanlarımızla mutluluğumuz katlandı. Bu resim, Türkiye’nin potansiyelinin ne kadar güçlü olduğunun net bir göstergesidir."


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Konya Çocuğun kafasına taşla vuran çocuk yeniden tutuklandı Konya’da 8 Aralık tarihinde okul arkadaşının kafasına taşla vurduğu iddia edilen çocuk, tutuklanarak adli kontrol şartıyla serbest kalmasının ardından savcılık talimatıyla yeniden gözaltına alınarak tutuklandı. Olay, 8 Aralık 2025 günü saat 15.30 sıralarında Aşkan Mahallesi Yeni Meram Caddesi üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, okul arkadaşı olan Hasan Berat G. (13) ile T.F. (13) arasında yürürken tartışma çıktı. Mağdur Hasan Berat G.’nin ifadesine göre, arkadaşı T.F. önce ağaç dalı ile ayağına vurdu, ardından taş attı. Hasan Berat G.’nin "Neden böyle yapıyorsun?" diyerek tepki göstermesi üzerine T.F., yerden aldığı büyük bir parke taşını arkadaşının başına vurdu. Hastanede tedavi altına alınan çocuğun parçalanan kafatası ise titanyum parçalarla yeniden oluşturuldu. Olay sonrası ailesiyle birlikte şikayetçi olan Hasan Berat G.’nin beyanı üzerine soruşturma başlatıldı. Şüpheli çocuk yeniden tutuklandı Emniyet birimlerince yakalanan suça sürüklenen çocuk T.F., 9 Aralık’ta sevk edildiği adli makamlarca tutuklandı. Yaklaşık bir hafta cezaevinde kalan çocuk, 15 Aralık’ta haftada bir kez imza atma ve yurt dışı çıkış yasağı şeklinde uygulanan "adli kontrol" kararıyla tahliye edildi. Ancak soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcılığı’nın 19 Aralık tarihli yeni talimatı doğrultusunda T.F. tekrar gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen T.F., çıkarıldığı mahkemece yeniden tutuklanarak cezaevine gönderildi.
İstanbul Domenico Tedesco’dan, Eyüpspor maçında 2 değişiklik Fenerbahçe Teknik Direktörü Domenico Tedesco, son oynadıkları Konyaspor maçı 11’ine göre Eyüpspor müsabakasına 2 değişiklik ile çıktı. Trendyol Süper Lig’in 17. haftasında Fenerbahçe, Atatürk Olimpiyat Stadyumu’nda Eyüpspor ile karşılaşıyor. Fenerbahçe Teknik Direktörü Domenico Tedesco, ligde son oynanan Konyaspor maçı 11’inden 2 değişiklikle sahaya çıktı. Son karşılaşmada sakatlık yaşayan Archie Brown’un yerine Levent Mercan, orta sahada da Edson Alvarez’in yerine İsmail Yükek görev aldı. Fenerbahçe’nin 11’i Fenerbahçe mücadeleye; Ederson, Mert Müldür, Milan Skriniar, Jayden Oosterwolde, Levent Mercan, İsmail Yüksek, Fred, Marco Asensio, Anderson Talisca, Kerem Aktürkoğlu ve Jhon Duran 11’i ile başladı. Sarı-lacivertlilerde İrfan Can Eğribayat, Tarık Çetin, Çağlar Söyüncü, Yiğit Efe Demir, Kamil Efe Üregen, Bartuğ Elmaz, Sebastian Szymanski, Oğuz Aydın ve Haydar Karataş ise yedek bekledi. Sarı-lacivertlilerde eksikler Sakatlıkları bulunan Archie Brown ile Nelson Semedo’nun tedavileri devam ediyor. Afrika Uluslar Kupası için ülkelerine giden Yousef En-Nesyri ve Dorgeles Nene’nin yanı sıra bahis soruşturması kapsamında tutuklanan Mert Hakan Yandaş da kadroda yer almadı. Hafif sakatlığı bulunan Edson Alvarez ise riske edilmedi. İrfan Can Kahveci, Cenk Tosun ve Rodrigo Becao’nun da kadro dışı durumları devam ediyor. Taraftarlardan destek Atatürk Olimpiyat Stadyumu’nda oynanan müsabakada Fenerbahçeli taraftarlar da tribündeki yerlerini aldı. Yaklaşık 15 bin sarı-lacivertli taraftar soğuk havaya rağmen karşılaşmayı tribünden takip etti. Mücadelenin ilk düdüğüyle birlikte yaptıkları tezahüratlarla takımlarına destek oldu.
Samsun Samsun’da kendi kendine yeten belediyecilik modeli Kendi kendine yeten belediye misyonunu benimseyerek çalışmalarını sürdüren Samsun’da Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, üretim tesislerini ziyaret etti. Başkan Doğan, "Üretim gücümüz sayesinde altyapıdan üstyapıya tüm çalışmalarımızı hızlı ve etkin bir şekilde yürütürken, elde ettiğimiz tasarrufu daha fazla hizmete dönüştürüyoruz. Kaynağını koruyan, hizmetini büyüten bir anlayışla çalışıyoruz. Üretim tesislerimiz, kendi kendine yeten belediyecilik vizyonumuzun sahadaki en güçlü yansımasıdır" dedi. Samsun Büyükşehir Belediyesi asfalt üretiminden hasır çelik üretimine, kilit parke üretiminden beton santrallerine birçok alanda üretim yaparak altyapı ve üstyapı yatırımlarına hız kazandırırken, şehrin ekonomisine de katkı sunuyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin taş ocakları, konkasör tesisleri, doğaltaş elemanları fabrikası, beton santralleri, PMT santrali, asfalt plentleri, kilit parke ve bordür fabrikası, hasır ve çelik fabrikası gibi üretim tesisleri bulunuyor. Bu tesislerde 2025 yılında 1 milyar 99 milyon 663 bin 340 TL’lik üretim yapılırken Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan üretim tesislerini ziyaret ederek görevlilerden bilgi aldı. Başkan Doğan; Doğaltaş Üretim Fabrikası, Adalar Şantiyesi, Toybelen Asfalt Plenti, İlkadım Beton Santrali, Canik Yılanlıdere Şantiyesi, Tekkeköy Kilit Parke Bordür ve Çelik Hasır Fabrikası’nı ziyaretinde çalışanlarla sohbet etti, yürütülen çalışmaları yakından takip etti. Ziyaretlerin ardından değerlendirme yapan Başkan Halit Doğan, "Büyükşehir Belediyemize bağlı birçok üretim tesisimiz ile şehrimize değer katmaya devam ediyoruz. Kendi kendine yeten belediye vizyonumuzla çalışmalarımıza yön veriyoruz. Kendi üretim gücümüz sayesinde maliyetleri düşürüyor, yatırımlarımızı hızlandırıyoruz. Üretim gücümüz sayesinde altyapıdan üstyapıya tüm çalışmalarımızı hızlı ve etkin sürdürürken elde ettiğimiz tasarrufu ise daha fazla hizmete dönüştürüyoruz. Kaynağını koruyan, hizmetini büyüten bir anlayışla çalışıyoruz. Üreten belediye güçlü şehir anlayışıyla çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.