EKONOMİ - 25 Şubat 2018 Pazar 11:47

Ödemiş’ten Türki Cumhuriyetlere 1 milyon meyve fidanı

A
A
A
Ödemiş’ten Türki Cumhuriyetlere 1 milyon meyve fidanı

Bademli Fidancılık ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Selçuk Bilgi, Türki devletlerle yaptıkları sözleşmeler ile kooperatifin işlem hacmini büyüttüklerini belirterek, bu yıl Türki Cumhuriyetlere 1 milyon fidan satışı gerçekleştirdiklerini söyledi.

Bademli Fidancılık ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Selçuk Bilgi, Türki devletlerle yaptıkları sözleşmeler ile kooperatifin işlem hacmini büyüttüklerini belirterek, bu yıl Türki Cumhuriyetlere 1 milyon fidan satışı gerçekleştirdiklerini söyledi.


İzmir’in Ödemiş ilçesine bağlı Bademli Mahallesi’nde faaliyet yürüten Bademli Fidancılık ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, çıtayı yükseltiyor. Kooperatif Başkanı Selçuk Bilgi, bu yıl Türki Cumhuriyetlere 1 milyon fidan satışı gerçekleştirdiklerini ifade ederek, "Ürünlerimizin ihracatı için gerekli uğraşı vermekteyiz. 1984-1990 yılları arası 3 milyon adet muhtelif meyve fidanının satışını Suriye ve Orta Doğu ülkelerine gerçekleştirmiş olup, son 4 yıldır Türki Cumhuriyetleri ile ilişkilerimizi geliştirmekteyiz. Azerbaycan’da 5 bin dönümlük bir arazide fidan yetiştirme işine girdik. Özbekistan’da da süs bitkileri alanında faaliyet yürütmek adına bir şirketimiz var. Ticari faaliyetlerimizi bundan sonra daha rahat bir şekilde sürdüreceğiz. Bu yıl Türki Cumhuriyetlere 1 milyon adet meyve fidanı ihracatımız oldu. Bunu artırmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.



"Ülke ekonomisine katkı"


Bademli Fidancılık ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin özelikle Rusya, Kazakistan, Azerbaycan, Özbekistan ve diğer Türki Cumhuriyetlere ihracat yaptığını belirten fidan üreticisi Sedat Dereli ise, beldenin ülke ekonomisine önemli bir katkı sağladığını söyledi. Dereli, 20 milyon civarında fidan üretimi yaptıklarını belirterek, “Rusya ve Orta Asya ülkelerine meyve fidanı üretimi yapıyoruz. Beldede yapılan üretim, ülke ekonomisine olduğu kadar bölge ekonomisine de önemli katkılar sağlıyor. Çevre köylerden beldemize işçi geliyor. Beldemizde yapılan fidan üretiminde günde yaklaşık bin kişinin çalıştığını tahmin ediyorum" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Zeyyat Kafkas: "Asıl çirkinlik, etik değerleri ayaklar altına alıp sonra ‘mağdur edebiyatı’ yapmaktır" Trabzonspor Asbaşkanı Zeyyat Kafkas, Galatasaray İkinci Başkanı Metin Öztürk’ün açıklamalarının yaşananların üstünü örtme çabasından başka bir şey olmadığını belirterek, "Asıl çirkinlik, etik değerleri ayaklar altına alıp sonra ‘mağdur edebiyatı’ yapmaktır" dedi. Trendyol Süper Lig’in 28. haftasında Trabzonspor’un sahasında Galatasaray’ı 2-1 mağlup ettiği maçın ardından Kulüp Asbaşkanı Zeyyat Kafkas, Galatasaray İkinci Başkanı Metin Öztürk’ün açıklamalarına sert tepki gösterdi. Kafkas, yaptığı açıklamada, Öztürk’ün ifadelerinin gerçekleri çarpıttığını belirterek, "Galatasaray’ı 2-1 mağlup ettiğimiz maçtan sonra Metin Öztürk’ün hadsiz ve gerçekleri çarpıtan açıklamaları, yaşananların üstünü örtme çabasından başka bir şey değildir" dedi. Trabzon’da misafirperverliğin her zaman ön planda olduğunu vurgulayan Kafkas, "Her şeyden önce bilinmelidir ki; Trabzon’a gelen herkese bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kulübümüzün vakarına yakışır şekilde misafirperverlik gösterilir. Bu bizim kültürümüzdür" ifadelerini kullandı. Açıklamasında Galatasaray cephesini etik dışı davranmakla suçlayan Kafkas, şu ifadelere yer verdi: "Ancak hiç kimse, kendi kirli hesaplarının doğurduğu sonuçları Trabzonspor’a ‘çirkinlik’ yaftası yapıştırarak gizleyemez. Metin Öztürk’ün ‘çirkinlik’ diye tarif etmeye çalıştığı tablo, bizzat temsil ettiği anlayışın ürünüdür. Çünkü asıl çirkinlik; sözleşmesi devam eden oyuncularla kulübünü devre dışı bırakarak gizli görüşmeler yapmaktır. Asıl çirkinlik; milli takım kampında, gözlerden uzak temaslarla futbolcumuzun aklını çelmeye kalkmaktır. Asıl çirkinlik; yöneticilerin ofislerinde oyuncu çağırıp gizli planlarla iş bitirmeye çalışmaktır. Asıl çirkinlik; etik değerleri ayaklar altına alıp sonra dönüp ‘mağdur edebiyatı’ yapmaktır." Bir oyuncu transferi üzerinden de eleştirilerini sürdüren Kafkas, "Asıl çirkinlik, bizim anlaşma sağladığımız 18 yaşındaki bir oyuncuya sonradan daha yüksek para teklif edip transferi o şekilde bozmaktır. Asıl çirkinlik, bununla da yetinmeyip bu akşam çıkıp utanmadan, sıkılmadan, pişkin pişkin ‘parasını verip aldık’ diyebilecek kadar aciz bir duruma düşmektir" dedi. Trabzonspor’un hiçbir kulübü düşman olarak görmediğini belirten Kafkas, "Fakat Trabzonspor’un hukukuna, emeğine ve onuruna yönelik bir müdahale varsa, orada tavrımız da duruşumuz da nettir. İhaneti ‘transfer politikası’, kurnazlığı ‘yöneticilik’, organize temasları da ‘doğal süreç’ gibi göstermeye çalışanlara karşı susacak, el uzatacak, yan yana gelecek değiliz" ifadelerini kullandı. Kafkas, açıklamasının sonunda, "Metin Öztürk, kamuoyu önünde hamasi cümleler kurmadan önce, bu noktaya nasıl gelindiğinin muhasebesini önce kendi vicdanında yapmalıdır. Bugün konuşulan mesele, kimsenin kimseyi nasıl karşıladığı değil; kimin neyi, ne kadar hak ettiği meselesidir" diyerek sözlerini tamamladı.