KÜLTÜR SANAT - 25 Şubat 2021 Perşembe 13:28

KMÜ’den ‘Bir nefes, bin duygu’ projesi

A
A
A
KMÜ’den ‘Bir nefes, bin duygu’ projesi

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) ile İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu iş birliğinde hazırlanan ’’Bir nefes, bin duygu’’ adlı Avrupa Birliği Projesi, Erasmus+Gençlik Programı KA227 kapsamında destek almaya hak kazandı.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) ile İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu iş birliğinde hazırlanan ’’Bir nefes, bin duygu’’ adlı Avrupa Birliği Projesi, Erasmus+Gençlik Programı KA227 kapsamında destek almaya hak kazandı.


Türkiye Ulusal Ajansı tarafından Erasmus+ Gençlik Programı KA227 Yaratıcılık İçin Ortaklıklar 2021 Başvuruları kapsamındaki proje başvurularının değerlendirme sonuçları Şubat ayı içerisinde açıklandı. Gençlik Programına yapılan 50 başvurudan 9’u desteklenirken bunlardan birisi de ’’Bir nefes, bin duygu’’ adlı proje oldu. 223 bin 494 Euro bütçeli AB projesinin yürütücülüğünü İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Hülya Aşkın Balcı yaparken Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı proje ortağı oldu. KMÜ personeli olan Kültür Bakanlığı Sanatçısı Osman Gözel de projede araştırmacı olarak yer aldı.



“KMÜ ney atölyesinde Avrupalı gençlere ney dersi verilecek”


Proje kapsamında Avrupa’nın altı farklı ülkesinden seçilen öğrenciler, 10’ar kişilik gruplar halinde farklı tarihlerde Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Yunus Emre Kültür ve Sanat Evi’ndeki Sanat Atölyesinde 7 gün boyunca ney dersi alacaklar. Öğrenciler, neyin tarihçesi ve Türk-İslam kültüründe neyin önemi hakkında bilgilendirildikten sonra akustik ağaçlardan ney yapımı, ebru sanatı, ney üzerine ebru çekme ve ney üfleme konularında eğitim görecekler.


Türk geleneklerini ve kültürünü tanıtmak amacıyla hazırlanan projede Avrupalı gençlere Yunus Emre de tanıtılacak. Yunus Emre’nin vefatının 700’üncü yıl dönümü olması nedeniyle 2021 yılının UNESCO tarafından Yunus Emre Yılı ilan edilmesi ve 29 Ocak 2021 tarihli Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile de 2021 yılının Yunus Emre ve Türkçe Yılı olarak kutlanmasının kararlaştırılmasının ardından Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi de başta uluslararası bir sempozyum olmak üzere birçok projenin hazırlığına başladı. ’’Bir nefes, bin duygu’’ adlı Avrupa Birliği Projesinde de Yunus Emre’nin dünya görüşü ve hoşgörü anlayışının daha fazla tanınıp bilinmesini önceleyecek olan üniversite, bu kapsamda Avrupalı gençlere sunacağı Yunus Emre’yi anlatan seminer ve film gösteriminin yanı sıra broşür, kitap ve hediyelik eşyalarla Yunus’un evrensel sevgi dilini yaygınlaştırmayı amaçlıyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Amasya Amasya’da 100 yıllık tarihi konak alevlere teslim oldu: Yangın 4 binaya da sıçradı Amasya’da Sultan II. Bayezid Camii yanında bulunan 100 yılık tarihi konakta çıkan yangın çevredeki binalara da sıçradı. Alevler itfaiye ekiplerince güçlükle söndürüldü. Edinilen bilgiye göre, Sultan II. Bayezid Cami’nin bulunduğu Hacı İlyas Mahallesi’nde çevresinde otellerin olduğu yaklaşık 100 yıllık konakta henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Kısa sürede büyüyüp 2 katlı tarihi konağa yayılan alevler çevredeki 4 binaya da sıçradı. Yangının bildirilmesi üzerine Amasya Belediyesi’ne ve ilçe belediyelerine ait itfaiye ekipleri, AFAD ile Amasya Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri müdahale etti. Polis ekipleri, yangının büyümesi ihtimali üzerine diğer ahşap evleri boşalttı. Ekiplerin müdahalesiyle yangın söndürüldü. Soğutma çalışmaları sürüyor. 18 araç ve 130 personelle müdahale edilen yangının diğer tarihi konaklara sıçramadan kontrol altına alındığını açıklayan Amasya Valisi Yılmaz Doruk, “Sultan II. Bayezid Camimizin yanındaki tarihi konakların birinde yangın çıktı. 4 binaya sirayet ederek yayıldı. Şu saat itibariyle kontrol altına alınmış durumda. Şu saat itibariyle herhangi bir ölü, yaralı bilgisi gelmedi. Soğutma çalışmalarına devam ediyoruz, kontrol altına alındı yangın" diye konuştu. Görüştüğü vatandaşların bir patlama sesi duyduklarına değinen Vali Doruk, yangının çıkış nedeninin araştırıldığını belirtti. Amasya Belediye Başkan Yardımcısı Bekdemir İşbilir ve Amasya Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt da söndürme çalışmalarını takip etti.