EKONOMİ - 03 Aralık 2024 Salı 09:18

Az hayvanla başladılar, destekler sayesinde şimdi dev çiftlik kurmaya hazırlanıyorlar

A
A
A

Kırıkkale’de yaşayan Ağırbaş kardeşler, devlet desteğiyle bin büyükbaş hayvan kapasiteli çiftlik kurma yolunda ilerliyor. 4 bin metrekarelik çiftlik projeleriyle dikkat çeken kardeşlerden Halit Ağırbaş, "Devletimizin eli hep sırtımızda, Allah eksikliğini göstermesin" dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Kırıkkale’de hayvancılık ve tarım sektöründe faaliyet gösteren 3 bin 785 işletmeye toplam 54 milyon 102 bin TL destek sağladı. Bu desteklerin 28 milyon 217 bin 990 TL’si doğrudan ödeme olarak aktarılırken, 25 milyon 884 bin 889 TL’si Konya Ovası Projesi (KOP) ve Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) projeleri çerçevesinde verildi. Kırıkkale Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesinde sağlanan finansal destekler, bölgedeki çiftçilere ve işletmelere önemli katkı sağlıyor. Büyükbaş hayvancılıkta buzağı, manda, besilik erkek sığır ve damızlık gebe düve kategorilerinde 2 bin 179 işletme desteklenirken, küçükbaş hayvancılıkta anaç koyun-keçi ve tiftik desteği çerçevesinde bin 182 işletme faydalandı. Arıcılık alanında ise 363 işletmeye arılı kovan, organik arıcılık malzemeleri ve damızlık ana arı kovanları hibe edildi. KOP projeleri kapsamında portatif barınaklar ve yemlik-suluk gibi yenilikçi çözümlerle sektörün altyapısı güçlendirilirken, TKDK aracılığıyla da süt soğutma tankları, transfer pompaları ve enerji takip sistemleri gibi modern ekipmanlar işletmelere kazandırıldı.

Az hayvanla başladılar, destekler sayesinde şimdi dev çiftlik kurmaya hazırlanıyorlar

Desteklerden faydalanan hayvan yetiştiricilerinden biri de merkez ilçeye bağlı Yukarımahmutlar köyünde yaşayan Ağırbaş kardeşler oldu. Devlet teşvikleri sayesinde büyükbaş hayvancılıkta işletmesini büyütmeye hazırlanan Ağırbaş ailesi, bin başlık hayvan çiftliği hedeflerini gerçekleştirmek için çalışıyor. Modern tekniklerle üretimlerini artıran Ağırbaş kardeşler, köylerine ve ülke ekonomisine katkı sunuyor.

Az hayvanla başladılar, destekler sayesinde şimdi dev çiftlik kurmaya hazırlanıyorlar

"Destekler üretimi artırmaya yönelik"

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, Ağırbaş kardeşlerin mandırasını ziyaret ederek çalışmaları hakkında bilgi aldı. İl Müdürü Fatih Ateş, "Kırıkkale’de hayvancılık desteklemeleri, her yıl Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ve Tarım ve Orman Bakanlığı tebliğleri doğrultusunda belirlenen kriterlere göre ödenmektedir. Bu yıl itibarıyla yeni bir tarımsal üretim planlaması modeline geçtik. Destekler, üretimi artıracak ve daha fazla hayvan yetiştiriciliğini teşvik edecek şekilde üreticilerimize sunulacak. 2024 yılı için doğrudan tarım desteği 28 milyon TL, KOP ve TKDK tarım destekleri ise 25 milyon TL olarak belirlenmiştir. Bu destekler, koyun ve büyükbaş hayvan yetiştiricilerini de kapsamaktadır" dedi.

Az hayvanla başladılar, destekler sayesinde şimdi dev çiftlik kurmaya hazırlanıyorlar

"Devletimizin desteği yanımızda"

Devlet desteklerinin tarım ve hayvancılık sektöründe büyük kolaylık sağladığını belirten Halit Ağırbaş, "Devletimizin her konuda desteğini hissediyoruz, Allah eksikliğini göstermesin. Hem tarım hem buzağı destekleri hem de et desteği gibi birçok alanda katkı sağlanıyor. Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) kapsamında 4 bin metrekarelik bir çiftlik kurma çabasındayız. Daha önce kendi imkanlarımızla yapmayı hedefliyorduk ama devletin imkanlarını duyunca bin başlık son sistem bir çiftlik kurmaya karar verdik. İnşallah devletin desteğiyle daha güzel sonuçlar alacağız" dedi.

Az hayvanla başladılar, destekler sayesinde şimdi dev çiftlik kurmaya hazırlanıyorlar

"Bu işe az sayıda hayvanla başladık"

Aile olarak aldıkları destekler sayesinde hayvancılık faaliyetlerini büyüttüklerini ifade eden Esat Ağırbaş ise, "Bu işe az sayıda hayvanla başladık. Allah razı olsun devletimizden, sağladığı imkanları kullandık. Şu anda 5 kardeş olarak binin üzerinde hayvanımız var. Devletimizin desteği, kendi çabamız ve Allah’ın izniyle bu noktaya geldik. Yaklaşık 1 milyon 700 bin TL tutarındaki ekipmanın 850 bin TL’si devlet hibesiyle karşılandı. Bu destekler sayesinde yem karma makinesi, arpa ezme makinesi, suluklar ve diğer ekipmanlara sahip olduk" şeklinde konuştu.

Az hayvanla başladılar, destekler sayesinde şimdi dev çiftlik kurmaya hazırlanıyorlar

Hasan Ay

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Hidayet Türkoğlu, FIBA Hall of Fame 2026 listesinde onurlandırıldı FIBA, Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu’nu, Hall of Fame’in 2026 yılı listesinde onurlandırdı. FIBA Hall of Fame; basketbola uzun yıllar boyunca sahada, özellikle milli takım düzeyinde sunduğu katkılarla iz bırakan, sporcu kimliğiyle uluslararası basketbol kültürüne değer katan isimleri onurlandıran prestijli bir yapı olarak kabul ediliyor. Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu da Hall of Fame’in 2026 yılı listesinde onurlandırdı. Türkoğlu, bu onura ilk kez bir Türk sporcunun, sporculuk kariyeri ve milli takım kimliği temel alınarak layık görülmesiyle Türk basketbol tarihinde önemli bir ilke imza attı. Türkiye’yi uluslararası basketbol sahnesine taşıyan öncü yöneticilerden Turgut Atakol, Türk basketbol tarihinde FIBA Hall of Fame onuruna, yöneticilik ve basketbolun kurumsal gelişimine sunduğu katkılarla 2007 yılında layık görülmüştü. Hidayet Türkoğlu’nun basketbolculuk kariyeriyle bu listeye dahil edilmesi ise, Ay-Yıldızlı formayla sergilediği istikrarlı performansın, liderliğinin ve Türk basketboluna kazandırdığı mirasın FIBA tarafından tescillenmesi anlamına geliyor. Listenin duyurulmasının ardından Hidayet Türkoğlu, "Dünya basketboluna iz bırakmış, farklı ülkelerden ve jenerasyonlardan değerli isimlerle birlikte FIBA Hall of Fame listesinde yer almak, benim için büyük bir gurur ve onurdur. Ay-Yıldızlı formayla çıktığım her maçta, bu ülkeyi en iyi şekilde temsil etme sorumluluğuyla sahadaydım. Bu yolculuk; sahada birlikte ter döktüğüm takım arkadaşlarımın, beni her zaman ayakta tutan ailemin ve desteğini hiçbir zaman esirgemeyen Türk milletinin ortak emeğinin bir sonucudur. Basketbolu evrensel bir değer olarak büyüten, bu mirası gelecek nesillere taşıyan FIBA’ya, dünya basketboluna verdikleri katkılar için teşekkür ediyorum. Ay-Yıldızlı bayrağımızı böylesine seçkin bir platformda temsil etmek, tarif edilemez bir gururdur" değerlendirmesinde bulundu. Milli Takım formasıyla 1994-2014 yılları arasında 309 kez sahaya çıkan ve 3 bin 475 sayı kaydeden Hidayet Türkoğlu, uzun yıllar A Milli Erkek Basketbol Takımı’nın kaptanlığını üstlenerek Türk basketbolunun en önemli lider figürlerinden biri oldu. Türkoğlu; 2001 Avrupa Basketbol Şampiyonası ve 2010 FIBA Dünya Basketbol Şampiyonası’nda gümüş madalya kazanan tarihi kadroların da parçası olarak önemli başarılara imza attı. NBA’de ilk 5’de maça çıkan ilk, 10 bin sayı barajını geçen tek Türk oyuncu olan Türkoğlu, 997 maçla "NBA’de en fazla maç oynayan Türk basketbolcu" ünvanını da elinde tutuyor. NBA’de Orlando Magic formasıyla 2008’de en iyi gelişme gösteren oyuncu (MIP) seçilen, 2009 NBA finali oynayan Türkoğlu, Magic’te yakaladığı istatistiklerle de kulüp tarihinde unutulmaz bir miras bıraktı. Hidayet Türkoğlu, 21 Nisan 2026 tarihinde gerçekleştirilecek resmi organizasyonla beraber Hall of Fame üyesi olarak Berlin’de onurlandırılacak.
Adıyaman Eşini, kızının yanında öldürüp kayıplara karıştı Adıyaman’ın Kahta ilçesinde önceki gün bir şahıs, boşanma aşamasındaki eşini, kızının yanında bıçakladığı anlar kameralara yansıdı. Şahsın, elini kolunu sallayarak olay yerinden uzaklaşarak gitmesi dikkatlerden kaçmadı. Olay önceki gün Kahta ilçesi Recep Tayyip Erdoğan Caddesi üzerinde yaşanmıştı. Edinilen bilgilere göre, M.A., boşanma aşamasında olduğu 45 yaşındaki eşi Emine Aluç’u sokak ortasında yakalayarak göğsünden ve boğazından bıçaklamıştı. Olay sırasında çiftin yanlarında bulunan ismi öğrenilemeyen kız çocukları da saldırgan tarafından elinden yaralanmış ve küçük kız annesini kanlar içerisinde görerek sinir krizleri geçirmişti. Çevredeki vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine sağlık ekipleri ile birlikte çok sayıda polis ekibi sevk edilmiş Emine Aluç, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Kahta Devlet Hastanesi’ne kaldırılmıştı. Emine Aluç, burada yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetmişti. Yaşanılan vahşet anlar ise bir vatandaşın cep telefonu kamerasına saniye saniye yansıdı. Yaşanan vahşet anlarda eşini çocuğunun yanında bıçaklayarak öldüren M.A’nın elini kolunu sallayarak soğuk kanlı tavırlarla olay yerinden uzaklaştığı görüntülere yansıdı. M.A.’nın olay yerinden kaçtığı, şahsın yakalanması için polis ekipleri tarafından geniş çaplı arama çalışması başlatıldığı bildirildi. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.