GENEL - 02 Mart 2021 Salı 13:40

Normalleşme adımlarını esnaf bayram, çocuklar ise mutlulukla karşıladı

A
A
A
Normalleşme adımlarını esnaf bayram, çocuklar ise mutlulukla karşıladı

KIRŞEHİR (İHA) – Korona virüs salgını karşısında normalleşme adımlarını Kırşehir’de esnaf bayram, çocuklar ise mutlulukla karşıladı.

KIRŞEHİR (İHA) – Korona virüs salgını karşısında normalleşme adımlarını Kırşehir’de esnaf bayram, çocuklar ise mutlulukla karşıladı.


Sabah erken saatlerde iş yerlerini açan esnaflar, temizlik yaptıktan sonra il hıfzıssıhha kurulu tarafından açıklanacak normalleşme ve kuralların açıklanmasını bekledi. Kurallara uymanın önemini anlatan Ahi esnafı, ramazan ayından bayrama geçiş süreci gibi normalleşme adımlarını gördü.


Şehirde tatlı sektöründe iş yapan Dilek Sönmez, “Cumhurbaşkanımızın yaptığı açıklamalardan kaynaklı çok mutlu olduk. İnşallah şehir sarı renkten mavi renge dönüşü de sağlar. Cumhurbaşkanımızın açıklaması esnaflar için çok güzel bir haber oldu. Kriz dönemi sona ermedi. Esnaf olarak kurallara uyacağız, uymayanları ise ihbar edeceğiz” dedi.


Normalleşme süreci ile birlikte işleri durma noktasına gelen esnaflardan bazıları yeniden eleman alınacak yazısını dükkanlarına asarken bazı esnaflar da iş yerlerinin belediye tarafından dezenfekte edildiğini duyurdu.


Çorba ve tatlı sektöründe hizmet veren Zekeriya Ay adlı esnaf ise Ahi esnafının çok ciddi kayıplar yaşadığını belirtti. Ay açıklamasında, “Biz Ahilik ahlakı anlayışıyla paylaşmasını da bilemedik. Esnafımız kredi kullanarak yaşanılan süreci atlatmaya çalıştı. Normalleşme ile gelen süreci ise daha dikkatli olarak süreci atlatmaya çalışacağız. Vatandaşta esnafa destek sunmalı ve dayanışma içerisinde olmalı” ifadelerini kullandı.


Korona virüs nedeniyle kapalı olan kebapçı Hacı Durdu ise büyük zararlar ettiğini devletin ise zamanında karar aldığını söyledi.


Normalleşme adımlarını bayram havasında gören çay ocağı işletmecisi Muzaffer Kaya, “Ahi şehri Kırşehir’de, Cumhurbaşkanımızın açıklaması ile tüm hazırlıklarımızı yaptık. Sosyal mesafe, maske ve hijyen kurallarına uyacağız. Açıklama sonrası Ramazan ayından bayrama geçiş süreci gibi sevindik. Açıklamalar şehirde güzel karşılandı ve memnun olduk” diye konuştu.



Çocuklar okullarda yüz yüze eğitim mutluluğu yaşadı


İlkokul, anaokulu ve orta dereceli okullarda eğitim öğretimin başlamış olması da çocuklar ve öğretmenler açısından mutluluk getirdi. Cumhuriyet Ortaokulu öğrencisi Ekrem Özdemir, Cumhurbaşkanına okulların açılması için teşekkür ederken Cumhuriyet İlkokulu 1. Sınıf öğrencisi Elif Koç, arkadaşlarına kavuşmaktan ötürü çok mutlu olduğunu belirtti.


İlkokullar, ana sınıfı haftada 2 gün, bağımsız okullar 5 gün, özel eğitim sınıfları 5 gün ders görecekler. Ders süreleri 30 dakika ile sınırlanırken teneffüsler ise 10 dakika olacak. Kırşehir’de, 44 bin öğrenci 3 bin 980 öğretmen kısmi zamanlı olarak eğitim öğretime başladı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Ateş savaşçılarının zorlu yarışları başladı Orman Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen Türkiye Ormancılık Yarışmaları (TOY), Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ev sahipliğinde Ula Gölet mevkiinde gerçekleştirilen etaplarla tüm heyecanıyla devam ediyor. Ormancılık alanında görev yapan personelin mesleki bilgi, beceri ve fiziki yeterliliklerini geliştirmeyi amaçlayan yarışmalar, Bölge Müdürlüğüne bağlı şube müdürlüklerinin koordinasyonunda hazırlanan özel parkurlarda yapılıyor. Zorlu etaplarda yarışan ekipler; koşu, oryantiring, atış, istikbal ağacı belirleme, mesaha ve orman yangınlarıyla mücadele gibi kritik alanlarda yeteneklerini sergiliyor. Toplam 12 Orman İşletme Müdürlüğünün katılım sağladığı organizasyonda ekipler, hem dayanıklılık, hem de teknik bilgi gerektiren parkurlarda en iyi dereceyi elde edebilmek için kıyasıya mücadele ediyor. Yarışmalar boyunca ekiplerin performansı, alanında uzman jüri üyeleri tarafından titizlikle değerlendiriliyor. Doğaya hâkimiyet, hızlı karar alma ve ekip koordinasyonu gibi unsurların ön plana çıktığı yarışmalar, aynı zamanda kurum içi dayanışmayı güçlendirmesi açısından da önem taşıyor. Katılımcılar, gerçek saha şartlarını aratmayan parkurlarda hem bilgi hem de pratik becerilerini test etme fırsatı buluyor. Yarışmalar sonunda dereceye giren ekipler, Denizli’de düzenlenecek bölgeler arası finallere katılmaya hak kazanacak. Final etabında başarılı olan ekipler ise Türkiye genelinde düzenlenecek büyük organizasyonda mücadele edecek. Türkiye Ormancılık Yarışmaları, ormancılık teşkilatının sahadaki etkinliğini artırmanın yanı sıra, orman yangınlarıyla mücadele başta olmak üzere kritik görevlerde görev alan personelin hazırlık seviyesini üst düzeye çıkarmayı hedefliyor.
Tokat Tokat’ta ehliyet sınavında yapay zekalı "joker aday" operasyonu: 14 tutuklama Tokat’ta ehliyet sınavına yönelik düzenlenen "joker aday" operasyonunda 14 şüpheli tutuklandı. Edinilen bilgilere göre Tokat İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, gelen ihbar üzerine harekete geçti. Tokat Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen çalışmada; yazılı ehliyet sınavını geçemeyen bazı kişilerin kimlik kartlarını "kayıp" gerekçesiyle yeniledikleri, bu süreçte gerçek kimlik sahibinin yüzü ile "joker adayın" yüzünü yapay zeka kullanarak ortak fotoğraf haline getirerek nüfus müdürlüğü yetkililerini kandırdıkları ve bu yöntemle yerlerine başkalarını sınava soktukları tespit edildi. 4 yıllık sınav evrakları incelendi Tokat merkezli yürütülen soruşturma kapsamında Tokat ili Niksar ilçesi ve Şanlıurfa’da da bağlantılar belirlendi. Son 4 yıla ait sınav evraklarının incelenmesi sonucu Tokat ve Şanlıurfa’da 12 joker aday, 5 de organizatör olduğu belirlendi. 14 şüpheli tutuklandı Ekipler tarafından eşzamanlı düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınan 17 şüpheli, emniyetteki işlemlerinin ardından Tokat Adliyesi’ne sevk edildi. Şüphelilerden 14’ü çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderilirken; 2 şüpheli adli kontrol, 1 şüpheli de ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Olayla ilgili soruşturmanın sürdüğü öğrenildi.