POLİTİKA - 07 Aralık 2023 Perşembe 18:55

Kırım Tatar Halkının Milli Lideri Kırımoğlu’na Konya’da fahri doktora verildi

A
A
A
Kırım Tatar Halkının Milli Lideri Kırımoğlu’na Konya’da fahri doktora verildi

Kırım Tatar Halkının Milli Lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na Konya’da fahri doktora verildi.


Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi tarafından düzenlenen törenle Kırım Tatar Halkının Milli Lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na fahri doktora unvanı verildi. Fahri Doktora Takdim Töreni saygı duruşunda bulunulmasının ardından Kırım, Ukrayna milli marşları ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Daha sonra Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun hayatını anlatan film izlendi.


Törende açılış konuşmasını yapan Konya Kırım Türkleri Derneği Başkanı Mustafa Sırrı Demirel, Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na bundan sonraki yaşantısında sağlık, sıhhat ve uzun ömürler diledi.


Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Turan ise, Kırımoğlu’nun sözünü hatırlatarak, “Kimse asla, hiçbir koşulda beni onur ile vicdanımı milli gurur ile getirdiği, görev ya da görevleri reddetmeye zorlayamaz’ diyen bu genç Türklüğün Mustafa Ağası, Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’dur" dedi.


Açılış konuşmalarının ardından Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na cübbe giydirilerek, fahri doktora belgesi verildi.



“Üniversiteden kovulmam en büyük darbelerden biri oldu”


Cübbesini giydikten sonra kürsüye çıkan Kırımoğlu, gençliğinde üniversitelere alınmadığını ve üniversiteden kovulmasının kendisi için en büyük darbelerden biri olduğunu söyledi. Kırımoğlu, “Stalin zamanında Kırım Türklerini üniversitelere almıyorlardı, Stalin’den sonra almaya başladılar. Bazı fakültelere hala almıyorlardı. Benim çok mahkemelerim oldu. Toplam 15 yılımı hapislerde geçirdim ama üniversiteden kovulmam benim için en büyük darbelerden biri oldu. Cahil kalacağım için değildi bu korkum. Şimdi yıllar geçti bir çok fahri doktoralar, diplomalar verildi” dedi.



“Bizim soydaşlarımız vatanlarını terk ediyor. Bunun tek çözümü işgalcileri vatanımızdan kovmaktır”


Kırım Tatarlarının soykırıma uğradıktan sonra vatanlarını terk etmek zorunda kaldığını hatırlatan Kırımoğlu, “Kırım Tatarları olarak 1944 yılındaki soykırımdan sonra, hayatta kalan insanlarımız çok yılların devamında vatanlarına dönmek için mücadele verdi. Tarihte böyle sürdürülen soykırımlar çok oldu ama geri vatanlarına dönen böyle örnekler çok az oldu. Milletim bunu başardı, vatanlarına döndü. Çok zor olsa bile yavaş yavaş kendi milli hayatlarını kurmaya başlamışlardır. Ama 2014 yılında Rusya tarafından ilhak edilmesi olayında birçok vatandaşımız yeniden vatanlarını terk etmeye mecbur oldu. Bizim tahminlerimize göre en azından 30 bin Kırım Tatarı Kırım’ı terk etti ve maalesef terk etmektedir. 2022 yılında Ruslar bizim gençlerimizi mecburi olarak kendi ülkelerine savaşa gönderdiği zaman yeniden bizim gençlerimiz o zaman Kırım ile Ukrayna sınırı kapalı olduğu için başka ülkelere göç etmek zorunda kaldı. Bizim soydaşlarımız vatanlarını terk ediyor. Bunun tek çözümü işgalcileri vatanımızdan kovmaktır" dedi.


"Biz mutlaka işgalcileri topraklarımızdan kovacağız. Mutlaka orada Kırım Tatar Türkleri Cumhuriyetini kuracağız” diyen Kırımoğlu, "Hak hukuk bizim tarafımızda, bütün kamuoyu bizim tarafımızda, bütün demokratik insanlar Ukrayna’nın yanında. Elbette biz yeneceğiz. Son zamanlarda aracılar ortaya çıkıyor. Ateşkes olsun, herkes kendi topraklarında kalsın istiyorlar. Biz bunu hiçbir zaman kabul etmeyeceğiz. Bu savaş elbet bitecek, savaş suçluları uluslararası mahkemelerde hesap verecek. Biz bu konuda tüm dünyadan destek bekliyoruz” diye konuştu.



Kırım Tatar Halkının Milli Lideri Kırımoğlu’na Konya’da fahri doktora verildi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Önündeki araca arkadan çarptı, yarasını unutup basına bağırdı Aksaray’da aşırı hızla giderken önündeki araca arkadan çarparak yaralanan sürücü, yarasını bırakıp basın mensuplarına tepki gösterdi. Bir aracın takla attığı ve 2 aracın da hurdaya döndüğü kazada 2 kişi yaralandı. Kaza, gece yarısı Aksaray - Nevşehir Karayolu 3. kilometresinde yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray’dan Nevşehir istikametine seyreden M.A. (18) idaresindeki 68 ABY 860 plakalı Volkswagen marka otomobil, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu önünde seyreden R.A. (32) yönetimindeki 68 AZ 909 plakalı Opel marka otomobile arkadan çarptı. Çarpışmanın etkisiyle Opel marka otomobil takla atarken Volkswagen marka otomobil emniyet şeridinde durabildi. 2 aracın da hurdaya döndüğü kazada sürücüler yaralanırken kazayı gören çevredeki vatandaşlar durumu 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. İhbar üzerine olay yerine polis, sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen 112 Acil Yardım ekipleri yaralılara ilk müdahaleyi olay yerinde yaptı. Polis ekiplerinin yolda güvenlik önlemi aldığı kazada itfaiye ekipleri de aracın gaz kaçağını kontrol ederek önlem aldı. İlk müdahalelerinin ardından ambulanslara bindirilen sürücüler Aksaray Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine kaldırıldı. Yaralılardan Volkswagen marka aracın sürücüsü M.A. yarasını unutup kendini görüntülemek isteyen basın mensuplarına bağırıp, “Ne çekiyorsun? Neyi çekiyorsun?” dedi. Hastanede tedavi altına alınan yaralı sürücülerin sağlık durumlarının ciddiyetini koruduğu öğrenilirken kazayla ilgili inceleme ve soruşturma başlatıldı.
Mersin Okul müdürü ve oğlu otobüste darp etmişti: O yaşlı adam hayatını kaybetti Mersin’de geçen yıl sonunda otobüste okul müdürü ve oğlu tarafından darp edilmesiyle gündeme gelen çiftten engelli yaşlı adam hayatını kaybetti. 15 Aralık 2023’te Mersin Şehir Hastanesine giden otobüste, Tarsus ilçesinde bir lisenin müdürü olduğu öğrenilen İsmet T. ile oğlu A.O.T. (17), kalp pili takılı olan, felçli olduğu için vücudunun sağ kısmını tam olarak kullanamayan ve böbrek yetmezliği çeken Ramazan Polat (77) ve eşi Hamdiye Polat’ı (71) darp etmişti. Güvenlik kamerasına yansıyan olayda mağdur olan 77 yaşındaki Ramazan Polat’tan bugün acı haber geldi. Yaklaşık 2 haftadır Mersin Üniversitesi Hastanesi’nde yoğun bakımda olan Polat, yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Otopsi işlemlerinin ardından kesin ölüm nedeni belirlenecek olan Polat’ın daha sonra cenazesinin defin edileceği belirtildi. Olayın geçmişi Olay, 15 Aralık 2023’te merkez Toroslar ilçesinde Mersin Şehir Hastanesine giden otobüste meydana geldi. Tarsus ilçesinde bir lisenin müdürü olduğu öğrenilen İsmet T. ile oğlu A.O.T. (17), kalp pili takılı olan, felçli olduğu için vücudunun sağ kısmını tam olarak kullanamayan ve böbrek yetmezliği çeken Ramazan Polat (77) ve eşi Hamdiye Polat ile (71) tartışmış, bu sırada önce A.O.T., ardından da babası yaşlı çifte saldırmıştı. Otobüsün güvenlik kamerasına saniye saniye yansıyan olayın ardından 17 Ocak 2024 tarihinde okul müdürü İsmet T. tutuklanırken, 28 Şubat 2024 tarihinde darpla ilgili görüntülerin ortaya çıkmasının ardından müdürün oğlu A.O.T. tekrar gözaltına alınmış ve emniyetteki işlemlerinin ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı. Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü de olayla ilgili Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından bilgi verilmesini müteakip adı geçen okul müdürünün 17 Ocak itibarıyla açığa alındığını ve idari tahkikat başlattırıldığını bildirmişti. Baba 3 yıl 1 ay 15 gün ceza almıştı Daha sonra görülen davanın duruşmasında tutuklu sanıklardan okul müdürü İsmet T., 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılırken, tutuklulukta geçirmiş olduğu süre nazara alınarak tahliyesine karar verilmişti. Oğlu A.O.T. için ise 2. Çocuk Mahkemesinde açılan dava devam ediyor.