ÇEVRE - 19 Ocak 2026 Pazartesi 18:35

Ege’nin zirvesinde şölen: Gediz Murat Dağı’nda on binler buluştu

A
A
A
Ege’nin zirvesinde şölen: Gediz Murat Dağı’nda on binler buluştu

Kütahya’nın Gediz ilçesinde bu yıl ilki düzenlenen "Murat Dağı Kızak ve Kayak Festivali", bölge tarihine geçecek bir katılımla gerçekleştirildi. Ege ve Marmara bölgelerinin su kaynağı olan Murat Dağı, bu kez binlerce vatandaşın eğlence ve heyecan dolu anlarına tanıklık etti.


Gediz Belediyesi tarafından düzenlenen festival, beklenen ilginin çok üzerinde bir katılımcı sayısına ulaştı. On binlerce kişinin akın ettiği festival alanında vatandaşlar karın keyfini çıkardı. Ünlü sunucu ve DJ Doğukan Alsay’ın performansı eşliğinde düzenlenen müzik etkinlikleri, kartopu savaşları ve kızak yarışları katılımcılara unutulmaz bir gün yaşattı. Bölgede bir ilk olma özelliği taşıyan festivale devlet erkanı da tam kadro katıldı. Protokol üyeleri vatandaşlarla selamlaşarak, pistlerdeki coşkuya ortak oldular.


Festival, Gediz’in gastronomi değerleriyle de ön plana çıktı. Soğuk havada Murat Dağı’nın zirvesine çıkan misafirlere ilçenin dünyaca ünlü ve coğrafi işaretli lezzeti olan Gediz tarhana çorbası ikram edildi. Karlı zirvelerde içleri ısıtan bu geleneksel lezzet, yerel kültürün tanıtımı açısından ziyaretçilerden tam not aldı.


Festivalin mimarı olan Gediz Belediye Başkanı Necdet Akel, "İlk kez düzenlediğimiz festivalimiz, bölgemizde bir ilk olma özelliği taşıyor. Marmara ve Ege denizlerimizi besleyen Murat Dağı’mızda termal turizmin yanında kayak ve kızak turizmini de canlandırmakta gayretliyiz. Murat Dağı sadece kışın değil, termal kaynakları ve doğasıyla dört mevsim hizmet verebilen nadir merkezlerden biridir. Hedefimiz, burayı Türkiye’nin en önemli cazibe merkezlerinden biri haline getirmektir. Bu kış şöleninde bizleri yalnız bırakmayan sayın valimize, milletvekilimize ve on binlerce hemşehrimize teşekkür ediyorum" dedi.


Festival, Murat Dağı Termal Kayak Merkezi’nin bölge ekonomisine ve tanıtımına sağladığı katkıyı bir kez daha tescilledi. Termal suyun sıcaklığı ile kayağın heyecanını birleştiren merkezin önümüzdeki yıllarda ulusal çapta daha büyük organizasyonlara ev sahipliği yapması ve Ege’nin kış turizmindeki lokomotifi olması bekleniyor.


Festivale Kütahya Valisi Musa Işın, MHP Kütahya Milletvekili Ahmet Erbaş, Gediz Kaymakamı Emrah Uzun, İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Ünal, Gediz Belediye Başkanı Necdet Akel, çevre belde belediye başkanları, STK temsilcileri ve protokol üyeleri katıldı.



Ege’nin zirvesinde şölen: Gediz Murat Dağı’nda on binler buluştu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da kar ve tipiden kapanan 503 köy yolunda çalışmalar sürüyor Erzincan’da 2 gündür etkili olan kar yağışı ve tipi nedeniyle ulaşıma kapanan 503 köy yolunun yeniden açılması için İl Özel İdaresi ekiplerinin çalışmaları aralıksız sürüyor. Kar ve tipinin etkisini yitirmesinin ardından sahaya çıkan ekipler, özellikle yüksek kesimlerde yoğunlaşan karla mücadele çalışmalarını hızlandırdı. Bazı güzergâhlarda kar kalınlığının 2 metreyi aştığı belirtilirken, kapanan yolların ulaşıma açılması için geniş çaplı bir çalışma yürütülüyor. İl Özel İdaresi tarafından yürütülen çalışmalarda 14 greyder, 3 dozer, 10 loader, 7 beko loader ve 1 bıçaklı kamyon olmak üzere çok sayıda iş makinesi görev alıyor. Yol açma çalışmalarında toplam 92 personelin sahada görev yaptığı bildirildi. Yetkililer, olumsuz hava koşullarının etkisini sürdürdüğüne dikkat çekerek sürücüleri ve vatandaşları tedbirli olmaları konusunda uyardı. Meteorolojik değerlendirmelere göre bölge genelinde havanın parçalı ve çok bulutlu, aralıklı kar yağışlı geçeceği, buzlanma ve don olayının yanı sıra pus ve yer yer sis görüleceği tahmin ediliyor. Hava sıcaklığının mevsim normallerinin altında seyretmesi beklenirken, rüzgârın kuzeyli yönlerden hafif ve orta kuvvette, Erzurum’un güney kesimleri ile Erzincan ve çevresinde yer yer kuvvetli (40-60 km/saat) esmesi öngörülüyor. Öte yandan yetkililer, buzlanma ve don olayına karşı dikkatli olunması gerektiğini vurgularken, bölgede yüksek kar örtüsü bulunan eğimli ve dik yamaçlarda çığ tehlikesi bulunduğu uyarısında bulundu.