YEREL HABERLER - 09 Aralık 2011 Cuma 14:08

KIRKAĞAÇ MÜFTÜLÜĞÜ`NDEN AŞURE İKRAMI

A
A
A
KIRKAĞAÇ MÜFTÜLÜĞÜ`NDEN AŞURE İKRAMI

Muharrem ayı nedeniyle Kırkağaç Müftülüğü ve Din Görevlileri Derneği tarafından Müftülük binası önünde aşure ikramı yapıldı.
Programa Kaymakam Ali Sırmalı, Belediye Başkanı Yaşar İsmail Gedüz, İlçe Emniyet Müdürü Mithat Uysal, İlçe Müftüsü Hüseyin Yaşar, daire amirler, din görevlileri ve vatandaşlar katıldı. Aşure gününün dayanışma, kaynaşma ve hoşgörünün sembolü olduğunu belirten Kaymakam Sırmalı, Belediye Başkanı Yaşar İsmail Gedüz ve Müftü Hüseyin Yaşar ile birlikte davetlilere aşure ikram etti.
Müftü Hüseyin Yaşar yaptığı konuşmada, “Malum olduğu üzere Muharrem Ayı içerisindeyiz. Muharrem ayının 10. günü aşure günüdür. Muharrem ayı hayatımızda önemli bir yer tutmaktadır. Hz. Adem ve Hz. Davud’un tövbesinin kabul edildiği, Hz. Nuh’un, Hz. Yusuf’un, Hz. Musa’nın kurtulduğu, Hz. İsmail ve Hz. İsa’nın o gün doğduğu, Hz. Eyyub’un şifa bulduğu rivayet edilmektedir. Bu günde hatırladığımızda İslam dünyası olarak yüreklerimizde derin elem oluşturan Kerbela vakası da 10 Muharrem’de vuku bulmuştur. Bir daha böyle bir acının yaşanmaması temennisi ile başta Hz. Hüseyin ve Kerbela şehitleri olmak üzere bütün şehitlerimizi Allah’tan rahmet diliyorum. Bu vesile ile bu programda emeği geçenleri kutluyorum” dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Konya Organik çilek üretiminin merkezi Hüyük’te başlangıç fiyatları üreticileri memnun etmedi Türkiye’nin çilek üretiminde önde gelen merkezlerinden Konya’nın Hüyük ilçesinde yaz dönemi yaklaşırken yetiştirilen organik çileğin başlangıç fiyatları üreticiyi memnun etmedi. İlçede bu yıl mevsim şartları dolayısıyla çilek üretimi önceki yıllara göre daha erken başladı. Üretimdeki bolluk üreticiyi sevindirirken, alım fiyatları ise henüz beklentileri karşılamadı. İlçeden yurt içinin yanı sıra dış pazarlara da ihraç edilen coğrafi işaret tescil belgeli Hüyük çileği yüksek aroması nedeniyle tercih ediliyor. Ürün sofralık olarak marketlerde yerini almaya başlarken, fabrikalara da gönderiliyor. Fabrikalara gönderilen küçük çilekler kilosu 20 liradan alıcı bulurken, sofralık olan daha irileri ise 35-40 lira arasında değişen fiyatlardan satılıyor. "Fiyatların daha da yükselmesini bekliyoruz" Hüyük’te çilek üretimi yapan Sabit Altınyazar, üç farklı cinste üretim yaptığını anlatarak ilçede yetiştirilen organik çileğin hem iç pazar hem de dış ülkelere gönderildiğini aktardı. Kendisinin de 20 dekarlık bir alanda çilek yetiştiriciliği yaptığını vurgulayan Altınyazar, üretimin başlaması ile birlikte başlangıç fiyatlarının makul olduğunu ancak beklentilerinin altında kaldığını dile getirdi. Beklentilerinin artan maliyetler nedeniyle daha yüksek olduğunun altını çizen Altınyazar, Türkiye’deki diğer bölgelerde önümüzdeki haftalarda çilek üretiminin azalmasıyla Hüyük çileğinin gerçek değerini bulacağına inandığını belirterek, “Fiyatların daha da yükselmesini bekliyoruz. Şu anda benim bahçemdeki ürünümden bu yıl için 40-45 ton civarında bir rekolte beklentim var” dedi. Çilek üreticisi Neslihan Çetin ise çilek yetiştiriciliğinin zor olmasına rağmen karşılığını yeterince alamadıklarını savundu. Çetin, “Aracılar arada para yiyor. Şu an ki fiyatlar beklediğimiz fiyatlar değil. Böyle giderse bırakacağız. Çünkü emeğimizin karşılığını alamamaya başladık. 12 yıldır bu işi yapıyorum ama iki yıldır çöp ettiler çileği. Oysa son iki yıla kadar güzeldi, iyi gelirler elde ediyorduk” ifadelerini kullandı. Çilek üreticisi Ahmet Çetin ise, son dönemde maliyetlerin arttığını kaydetti. Çetin “Her şey pahalandı ama çilek fiyatları yerinde sayıyor. Bu kadar çalışmaya, bu kadar emeğe bu fiyatlar kurtarmıyor. Çilek üretimi öylesine kolay olmuyor. Sadece gündüz değil, gece de çalışıyor, sulamasını yapıyoruz. Bu kadar emeğe, bu fiyatlar bizlere de yazık” diye konuştu.
Ankara Çocukların yetiştirdiği meşe fideleri doğayla buluştu Ankara Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan 18 adet "Çocuk Etkinlik Merkezi"nin geliştirdikleri ağaçlandırma projesi kapsamında yaklaşık 400 çocuk, filizlendirdikleri meşeleri BAKAP’ta toprakla buluşturarak fidanlık oluşturdu. Ankara Büyükşehir Belediyesi, çocuklarda çevre bilinci oluşturmak, doğa ve ağaç sevgisi aşılamak amacıyla çeşitli projelere imza atıyor. Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet veren 18 adet "Çocuk Etkinlik Merkezi", Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma (TEMA) Vakfı iş birliğiyle Başkent Kalkınma Projesi’nde (BAKAP) fidanlık oluşturdu. Proje kapsamında 2023 Kasım ayında “Meşe Palamudu Tüpleme” etkinliği sonrasında filizlenen meşeler BAKAP’ta doğayla bütünleşti. Yaklaşık 400 çocuğun bakımını üstlendikleri meşeler, yine çocuklar tarafından toprakla buluşturuldu. Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı Çocuk Hizmetleri Şube Koordinatörü Nagehan Turpçu, amaçlarının doğayı seven, doğa dostu çocuklar yetiştirmek olduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Fideye dönüşen meşe palamutlarını bugün toprakla buluşturduk. Bu projemizi her sene TEMA Vakfı’yla birlikte meşe palamutlarını tüpleyerek Ankara’nın farklı bölgelerinde toprakla buluşturacağız. Amacımız çocuklara yeşil bir Ankara bırakmak. Fidanlarımızı toprakla buluşturmak için Ankara’da çok önemli bir merkez olan BAKAP’ı tercih ettik. Burada Çocuk Hizmetleri Şube Müdürlüğünün bir ormanı olsun istedik. Bugün burada can suyu verdiğimiz fidanlar, çocuklarımızla birlikte büyüyecekler.”