EĞİTİM - 08 Ocak 2025 Çarşamba 12:56

Okulda gönüllü gece eğitimi yapılıyor

A
A
A
Okulda gönüllü gece eğitimi yapılıyor

Manisa’nın Yunusemre ilçesinde yer alan Manisa Sosyal Bilimler Lisesinde öğrenciler tarafından çok sevilen matematik öğretmeni tarafından gönüllülük esasına dayalı olarak başlatılan ’Semaverde Çay’ projesi kapsamında, matematik dersini geliştirmek isteyen gönüllü öğrencilere geceleri ders veriliyor. Gönüllü olarak gece okula gelen öğrencilerin girdikleri üniversite sınavındaki okulun başarı oranı her geçen yıl artarak devam ediyor.


Okulun 2020 yılında kendi binasına taşındıktan sonra hem akademik hem de sosyal faaliyetlerin arttığında dikkati çeken Sosyal Bilimler Lisesi Okul Müdürü Ercan Ayyıldız, özellikle öğretmen kadrosuyla birlikte sevgi, saygı, samimiyete dayalı bir eğitim öğretim atmosferi oluşturduklarını ifade etti.


Okul öğretmen ve öğrencilerinin kendi binalarında eğitime başlaması ardından birçok projenin hayata geçtiğini anlatan okul müdürü Ayyıldız, en büyük projelerden birisinin de ’Semaverde Çay’ projesi olduğunu ve sosyal ağırlıklı eğitim alan öğrencilerin matematik ek dersiyle üniversite sınavlarında başarısını arttırdığına dikkati çekti.



Öğretmen ve öğrenciler de gönüllü


Projeden bahseden okul müdürü Ayyıldız, "Bu projelerimizden bir tanesi de okulumuzun ışıkları gece de yanıyor, semaverde çay projesi kapsamında. Gönüllü olarak öğretmenlerimiz geliyor ve akşamları öğrencilerimize ders veriyorlar. Öğrencilerimiz gün içerisinde yoruluyorlar. Yaklaşık 8 saatlik dersten sonra evlerine gidiyorlar, dinleniyorlar. Akşam yemeklerini yiyorlar, ders almak isteyen gönüllü öğrencilerimiz, daha sonra velileri veya kendi imkanlarıyla okula geliyorlar. Sınıfımızda öğretmenlerimiz nezaretinde ders işleniyor ve ders aralarında biz öğrencilerimize, öğretmenlerimiz tarafından çay, kahve ikramı yanında kek gibi ara öğün ikramı da yapıyoruz. Öğrencilerimizin talebi doğrultusunda ders saati uzayabiliyor da. Özellikle sınavlara yaklaşıldığı dönemlerde öğrencilerin talebine bağlı olarak geç saatlere kadar okulumuzun ışıklarının yandığını göreceksiniz. Bu projemizde sadece bizim öğrenciler değil, ilçemizde ya da ilimizde, diğer okullardan talep gelen öğrencilerimiz de derslere alınıyor. Şu an için geceleri okulumuzda matematik dersinden bir eğitim öğretim faaliyeti sürdürülmektedir. Buna yabancı dil alanında da bir plan daha ekleyeceğiz ve bunun yanında edebiyat dersini de eklemeyi düşünüyoruz." diye konuştu.



Haftada 2 gün gece gönüllü ders var


Okulda gönüllü ders eğitiminin öğrencilerin talepleri doğrultusunda planladığını ve şu anda haftada 2 gün olduğunu kaydeden okul müdürü Ayyıldız, "Okulumuzda haftanın Salı ve Çarşamba günleri sadece 11 ve 12’nci sınıf öğrencilerine şu anda gece eğitimi veriliyor. Öğrencilerimiz tamamen gönüllü olarak ders almak için geliyorlar. Onların istekleri doğrultusunda öğretmenimizin planlamasıyla ders takibi yapıyorlar. Derste öğretmenlerimizin soru çözme ile onların eksik kaldığı konularda yardımcı olmanın yanında ders aralarında informal olarak öğrencilere rehberlik edip, onları motive ediyorlar. Topluma yararlı bireyler olarak yetişmesi bizim için çok daha önemli ki okulumuz özelinde öğrencilerimizin davranışlarıyla övünürüz. Güzel ahlak ön planda, onun üzerine bu tür faaliyetleri de bina etmenin çabası içerisindeyiz." diye konuştu.



Türkiye Yüzyılı Maarif Modeline örnek


Türkiye yüzyılı maarif modeli kapsamına paralel olduğunu belirten okul müdürü Ayyıldız, "Birebir daha sıcak ve samimi ilişkilerin bir arada olduğu bir eğitim öğretim atmosferi oluşturduk, bu da çok talep gördü. Ve bizim okulumuzun üniversite başarısına da çok olumlu yansıdı. Geçen yıl itibariyle öğrencilerimizin yüzde 91’i üniversiteye yerleşti. Sevgi, samimiyetin üzerine gönüllülük esasına dayalı bu projelerin de başarıya ulaşmasında çok büyük önemi olduğu bilinmektedir. Bu gönüllülükte doğal olarak beraberinde başarıyı getirmiştir. Tüm öğretmenlerime emekleri için teşekkürü bir borç biliyor, böyle bir okulda idareci olmaktan da onur duyuyorum" diyerek duygularını dile getirdi.



"Öğrencilerimin başarısı beni mutlu ediyor"


Öğrenciler tarafından okulda çok sevilen öğretmenlerden biri olan gönüllü ders veren Matematik öğretmeni Hüseyin Ensari Eryılmaz, okula 3 yıl önce geldiğini, öğrencilerin başarı oranlarını artırmak için okul müdüründen geceleri gönüllü olarak ders vermek istediğini söylediğinde olumlu cevabın kendisini çok mutlu ettiğini söyledi.


Böyle bir çalışmanın öğrencileri için faydalı olabileceğini düşündüğünü ifade eden öğretmen Eryılmaz, "Okul Müdürümüzün destekleriyle gece kursumuz başladı. Daha sonra ilk mezunlarımızda biz iyi bir dereceleri görünce kurslara teveccüh başladı. Çocuklarımızın akşam kurslarında eksik kaldıklarını düşündüğümüz noktaları tamamlamaya, onların takıldıkları yerlerde destek olmaya çalışıyoruz. Bu şekilde kavram eksiklikleri tamamlandıkça da çocuklarımızın başarısının arttığını fark ediyoruz. Zaten teveccühten de bu belli oluyor. Sağ olsun müdürüm de bu noktada elinden gelen tüm imkanı bizler için seferber ediyor. Biz de elimizden geldiğince öğrencilerimize bu noktada faydalı olmaya gayret ediyoruz" dedi.



"Projeye ’Semaverde Çay’ adını verdik"


Okula girdiği tarih itibariyle mezun ettiği öğrenciler için çalışma maskotu belirlediklerini belirten öğretmen Eryılmaz, "Her grubun her çalışmanın bir maskotunun olması ya da bir ambleminin olması iyi oluyor. Biz de kendimize bu noktada semaveri belirledik. Zaman zaman öğrencilerimize semaver yapıyorduk. Diyorduk ki işte bizim artık semaverimiz var. Derste ’Semaverde çay’ var diyorduk. Şimdi öğrencilerin teveccühü arttıkça birazcık daha semaver arada bire düştü. Hatta sene baştan beri ancak iki defa yakabildik desem yeridir, ama semaverde çayımız hala devam ediyor. Artık kömürde değil de daha çok elektrikle yapıyoruz ama semaverde çaylarımız hala mevcut. Destekleyici yetiştirme fırsatları kapsamında bu kurslar devam ediyor ama okulda yapmış olduğumuz çalışmalar, mesela bazı toplantılarda iptal olsa da biz kurslarımızı iptal etmiyoruz. Yani resmiyet de olmasa bile fiili kurslarımız devam ediyor. Sadece geçen yıl 4 tane ilk binde öğrencimiz vardı ki bunlardan iki tanesi dershaneyle başka kurumlarla başka bir yerle özel derste falan hiç işi olmayan çocuklardı. Sadece kurslara katılarak bu başarıyı elde ettiler. Büyük ölçüde çocuklarımız buradaki verimi aldıkça kendi üzerime düşen gayreti de gerçekleştirdikçe dışarıdan herhangi bir yardım ihtiyacı almadan başarılarını ortaya koyabiliyorlar. Bu kurslar da onlara destek sağlıyor diyebiliriz" dedi.



"Gönüllülük başarıyı beraberinde getiriyor"


Projenin okuldaki başarını olumlu etkilediğini ve desteklediklerini anlatan Yunusemre İlçe Milli Eğitim Müdürü Yıldıray Demirtaş ise "Öğretmenlerimizin önderliğinde okul müdürümüzün katkılarıyla okulumuzda öğrencilerimizin eksik kaldığı konularda matematik dersinde özellikle sosyal bilimlerde öğrenciler sosyal bilimleri alanından gelişiyorlar. Ancak matematik derslerindeki açıklarını kapatarak 2 yıldır okulumuzda ilk binde bu okulumuzun öğrencileri çıkmaya başladı. Tamamıyla öncelikle okul müdürümüzün okulu gecede açmasıyla ve öğretmenlerimizin gönüllü bir şekilde katılımıyla öğrencilerimizin de gelerek akşam saatlerinde öğrencilerimize eğitim veriyorlar. Okuldaki 11 ve 12’nci sınıflarımızdaki öğrencilerimizi zaman zaman ziyaret ederek hem üniversite sınavlarına hazırlama hem de ülkenin sorunlarıyla ilgili zaman zaman sohbetler edip, çay içip burada bulunuyoruz. Eğitimde bu türlü gönüllü faaliyetlerin çoğalması, ilçemizdeki eğitime verilen önemi bir kez daha öne çıkarıyor. Ben bu konuda çalışan bütün meslektaşlarıma, başta okul müdürümüz olmak üzere öğretmenlerimize ve buraya gelen değerli öğrencilerimize ve velilerimize teşekkür ediyorum. Her birine gelecek hayatlarında başarılar diliyorum. İnşallah Türkiye Yüzyılında güçlü Türkiye’de yeni nesiller yetiştirmeye, özellikle sosyal bilimler alanında çok büyük ihtiyacımız var. Biz de bu konulara çalışmalarımıza devam ediyoruz. Gece karanlığında buranın ışıkları yanıyor ve herkes gönüllü, öğretmen gönüllü geliyor ve başarı da buradan çıkıyor herhalde" şeklinde konuştu.



"Öğrenciler de mutlu ve hevesli"


Gece eğitime gönüllü gelen öğrencilerden olan Ecem Naz Boyalı, okulun 11 A sınıfında okuduğunu belirterek "Okula akşamları da geliyoruz. Ensari Eryılmaz hocam çok emek veriyor ve gerçekten çok faydasını görüyoruz. Katıldığım için, geliştiğim için de memnunum. Bizim için çok güzel bir fırsat. Sonuna çay falan da var. Bizler bu emeğin farkındayız ve onların çabalarına karşılık vermeye çalışıyoruz. Derslere gönüllü olarak katılıyoruz, zorlama yok ve dershane gibi, öğretmenlerimiz ekstra her şekilde yanımızda ve yardımcı oluyorlar" dedi.


Gece kursuna gelen öğrencilerden biri olan İhsan Çoban ise "Buraya daha çok Ensari hocam bize faydalı olduğu için ders açıyor. Ve açıkçası akşamları olmasına rağmen gelmek her ne kadar zor olsa bile gerçekten eğitici oluyor bizim için o yüzden geliyorum." diye konuştu.


Aynı zamanda okulun yurdunda kalan ve gece dersine katılan öğrencilerden "Yurtta kalıyorum aynı zamanda matematik kursuna da geliyorum. Ensari hocamızın kendisi bizim için hem derslerde olsun, hem kurs olsun çok iyilik yapıyor. Ben yeterince katkı sağlamaya çalışıyorum. Bizim için emek veriyor. Biz onun emeklerinin karşılığını vermeye çalışıyoruz." şeklinde konuştu.



Okulda gönüllü gece eğitimi yapılıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kastamonu "7 Kemerli Bir Zaman Geçidi" filmi üniversite öğrencileriyle buluştu Taşköprü Belediyesi tarafından yapay zekayla hazırlanan "7 Kemerli Bir Zaman Geçidi Taşköprü" filmi, Kastamonu Üniversitesi’nde üniversite öğrencilerine izletildi. Taşköprü Belediyesi tarafından yapay zeka teknolojisiyle hazırlatılan "7 Kemerli Bir Zaman Geçidi: Taşköprü" filmi, Kastamonu Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde üniversite öğrencilerle buluşturuldu. İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen programda, Taşköprü’nün binlerce yıllık tarihini anlatan yapay zeka filmi öğrencilere izletildi. "Dünyada çok az örneği bulunan bir çalışmaya imza attık" Programda konuşan Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan, "Türkiye’de bir ilk, dünyada ise çok az örneği bulunan çalışmaya imza attık ve tamamen yapay destekli 14 dakikalık kısa bir filmi hayata geçirdik. Bu filmle amacımız, Pompeipolis’in iki bin yıllık ihtişamını, yedi kemerli köprümüzün tarihe meydan okuyuşunu ve atalarımızın mirasını tüm dünyaya yeniden hatırlatmak ve kayıt altına almaktır" dedi. "Karakter ve sahne dağılımında çok emek var" Filmi izleyen Kastamonu Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü öğrencisi Sadullah Menekşe ise, "Taşköprü yapay zeka filmini izledik, Taşköprü’yü tanıtan çok güzel bir çalışma olmuş. Yapımcılar yapay zeka ile çok büyük işler çıkarmışlar, gerçekten çok beğendim. Baktığımda sekiz saniyelik videolarla karakter ve sahne dağılımının tutarlılığını sağlamak çok büyük bir emek istiyor. Biz iletişim fakültesi öğrencileri olarak çok beğendik. Bizim işimiz de ileride kamera önünde veya arkasında bu filmleri çekmek olduğu için bizler adına çok güzel bir deneyim oldu" diye konuştu. Film gösteriminin ardından filmin senaristliğini yapan Arkeolog Dr. Murat Karasalihoğlu, öğrencilerle bir söyleşi gerçekleştirerek merak edilenleri soru-cevap şeklinde yanıtladı. Etkinliğe, Taşköprü Belediyesi Kent Tarihi Müzesi Müdürü Lütfi Gültekin, Kastamonu Üniversitesi İletişim Fakültesi akademisyenleri ve çok sayıda öğrenci katıldı. Program, toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
İstanbul Ziraat Türkiye Kupası’nda ilk finalist Konyaspor Ziraat Türkiye Kupası yarı final maçında Beşiktaş, konuk ettiği Konyaspor’a 1-0 mağlup oldu. Karşılaşmadan galip ayrılan Konyaspor adını finale yazdırdı. Maçtan dakikalar (İkinci yarı) 65. dakikada Olaitan’ın pasında topla buluşan Orkun Kökçü’nün ceza yayı gerisinin solundan yaptığı vuruşta meşin yuvarlak direğe çarpıp oyun alanında kaldı. 75. dakikada Olaitan’ın savunmanın arkasına attığı pasta Asllani, ceza sahası içi sağ çaprazdan yaptığı vuruşta meşin yuvarlak auta gitti. 81. dakikada El Bilal Toure’nin pasında topla buluşan Olaitan, rakibi geçip sağ çaprazdan yaptığı vuruşta savunmada Adil Demirbağ’a da çarpan top yandan auta gitti. 90+4. dakikada sol taraftan ceza sahasına giren Kazeem Olaigbe, Junior Olaitan’ın müdahalesiyle yerde kaldı. Mücadelenin hakemi Adnan Deniz Kayatepe direkt penaltı noktasını gösterdi. 90+8. dakikada kazanılan penaltı atışında topun başına geçen Enis Bardhi, sol köşeye yaptığı vuruşta meşin yuvarlağı filelere gönderdi. 0-1 Stat: Tüpraş Hakemler: Adnan Deniz Kayatepe, Mehmet Kısal, Kerem Ersoy Beşiktaş: Ersin Destanoğlu, Amir Murillo, Emmanuel Agbadou, Emirhan Topçu, Rıdvan Yılmaz, Wilfred Ndidi, Junior Olaitan, Kristjan Asllani (Vaclav Cerny dk. 83), El Bilal Toure, Hyun-Gyu Oh Yedekler: Devis Vasquez, Salih Uçan, Cengiz Ünder, Felix Uduokhai, Taylan Bulut, Jota Silva, Tiago Djalo, Devrim Şahin, Mustafa Hekimoğlu Teknik Direktör: Sergen Yalçın Konyaspor: Bahadır Güngördü, Uğurcan Yazğılı, Adamo Nagalo, Adil Demirbağ, Berkan Kutlu, Melih İbrahimoğlu, Marko Jevtovic, Deniz Türüç, Enis Bardhi, Diogo Gonçalves (Kazeem Olaigbe dk. 73), Jackson Muleka Yedekler: Deniz Ertaş, Yasir Subaşı, Riechedly Bazoer, Jin-Ho Jo, Rayyan Baniya, Yhoan Andzouana, Arif Boşluk, Sander Svendsen, Morten Bjorlo Teknik Direktör: İlhan Palut Gol: Enis Bardhi (dk. 90+8) (Konyaspor) Sarı kartlar: Ammanuel Agbadou, Orkun Kökçü, Junior Olaitan (Beşiktaş), Deniz Türüç, Bahadır Güngördü (Konyaspor)
Kayseri Kayseri Devlet Hastanesi’nde ‘el hijyeni’ eğitimi Kayseri Devlet Hastanesi’nde ‘5 Mayıs Dünya El Hijyeni Günü’ dolayısıyla hastane personeline el hijyeni eğitim programı düzenlendi. Kayseri Devlet Hastanesi’nde ‘5 Mayıs Dünya El Hijyeni Günü’ kapsamında Enfeksiyon Kontrol Komite Başkanı Uzm. Dr. Haydar Ürün tarafından, hastane idarecilerinin de katılımıyla hastane personeline yönelik bir eğitim programı yapıldı. Eğitim de açılış konuşmasını yapan Kayseri Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Ali Çöl, el hijyeninin önemi ile enfeksiyonlardan korunma yöntemlerine dikkat çekerek, hem hastane personelinin sağlığını hem de hastaların sağlığını korumak adına el hijyeninin vazgeçilmez bir unsur olduğunu vurguladı. Eğitim kapsamında Enfeksiyon Kontrol Komite Başkanı Uzm. Dr. Haydar Ürün tarafından, el hijyeninin önemi ve enfeksiyonlardan korunma yöntemleri hakkında detaylı bilgilendirme yapıldı. Programın devamında, 2025 yılı el hijyeni uyum oranı en yüksek olan ‘El Hijyeni Şampiyonu Klinikleri’ belirlenerek, 3. Basamak Yoğun Bakım Ünitesi ile Ruh Sağlığı ve AMATEM klinikleri bu unvana layık görüldü. Geçen yılın şampiyonu olan bu birimlere, Başhekim Uzm. Dr. Ali Çöl ve hastane yöneticileri tarafından teşekkür belgeleri takdim edildi. Gerçekleştirilen etkinlik; farkındalık oluşturması, bilgi düzeyini artırması ve kurumsal motivasyonu güçlendirmesi içeriğiyle dikkat çekerken, programa katkı sunan ve katılım sağlayan tüm personele teşekkür edildi.