ÇEVRE - 22 Haziran 2023 Perşembe 14:16

Jeoloji mühendisinden yüksek yapılar için uyarı

A
A
A
Jeoloji mühendisinden yüksek yapılar için uyarı

Jeoloji Mühendisi Fahri Çelik, deprem sonrası yaptığı incelemelerle yüksek katlı binaların ölüm riskini artırdığını ve bu binaların dayanıklılığının zayıf olduğunu belirterek uyarıda bulundu.

Jeoloji Mühendisi Fahri Çelik, deprem sonrası yaptığı incelemelerle yüksek katlı binaların ölüm riskini artırdığını ve bu binaların dayanıklılığının zayıf olduğunu belirterek uyarıda bulundu.


Kahramanmaraş merkezli şiddetli depremlerde binlerce yapı yıkıldı, binlerce insan hayatını kaybederken, binaların sağlamlıkları ve zeminleri tartışmaları beraberinde getirdi. Jeoloji Mühendisi Fahri Çelik, deprem sonrası yaptığı incelemelerde, "Türkiye’deki riskli binalara baktığımız zaman, şu an ister fay hattı olsun, ister zemini kötü olsun her yerde 10-20 katlı inşa ediliyor. Bu riski azaltmanın çaresi binaları 3-4 kata indirmek ve yüksek yapılı binalardan vazgeçmeli. Bu yüksek yapılı binalar her zaman büyük risk taşır" dedi.


Yüksek katlı binaların yıkma evresine geldikleri zaman büyük bir sorun olduğuna dikkat çeken Çelik, "Bu yüzden yüksek yapılı binalardan acilen vazgeçilip 3 veya 4 katlı binalara geçmemiz gerekiyor. Bu binaların yıkım aşamaları da kolay oluyor. Bunun için bir an önce Türkiye olarak yüksek yapılı binalardan vazgeçmemiz gerekiyor. 4 katlı bir bina depremde çökmüş olabilir ama insanların burnu bile kanamadan çıkma ihtimalleri çok yüksek. Ama 10 katlı bir binada insanların kurtulma ihtimali çok düşük" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Ateş savaşçılarının zorlu yarışları başladı Orman Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen Türkiye Ormancılık Yarışmaları (TOY), Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ev sahipliğinde Ula Gölet mevkiinde gerçekleştirilen etaplarla tüm heyecanıyla devam ediyor. Ormancılık alanında görev yapan personelin mesleki bilgi, beceri ve fiziki yeterliliklerini geliştirmeyi amaçlayan yarışmalar, Bölge Müdürlüğüne bağlı şube müdürlüklerinin koordinasyonunda hazırlanan özel parkurlarda yapılıyor. Zorlu etaplarda yarışan ekipler; koşu, oryantiring, atış, istikbal ağacı belirleme, mesaha ve orman yangınlarıyla mücadele gibi kritik alanlarda yeteneklerini sergiliyor. Toplam 12 Orman İşletme Müdürlüğünün katılım sağladığı organizasyonda ekipler, hem dayanıklılık, hem de teknik bilgi gerektiren parkurlarda en iyi dereceyi elde edebilmek için kıyasıya mücadele ediyor. Yarışmalar boyunca ekiplerin performansı, alanında uzman jüri üyeleri tarafından titizlikle değerlendiriliyor. Doğaya hâkimiyet, hızlı karar alma ve ekip koordinasyonu gibi unsurların ön plana çıktığı yarışmalar, aynı zamanda kurum içi dayanışmayı güçlendirmesi açısından da önem taşıyor. Katılımcılar, gerçek saha şartlarını aratmayan parkurlarda hem bilgi hem de pratik becerilerini test etme fırsatı buluyor. Yarışmalar sonunda dereceye giren ekipler, Denizli’de düzenlenecek bölgeler arası finallere katılmaya hak kazanacak. Final etabında başarılı olan ekipler ise Türkiye genelinde düzenlenecek büyük organizasyonda mücadele edecek. Türkiye Ormancılık Yarışmaları, ormancılık teşkilatının sahadaki etkinliğini artırmanın yanı sıra, orman yangınlarıyla mücadele başta olmak üzere kritik görevlerde görev alan personelin hazırlık seviyesini üst düzeye çıkarmayı hedefliyor.
Tokat Tokat’ta ehliyet sınavında yapay zekalı "joker aday" operasyonu: 14 tutuklama Tokat’ta ehliyet sınavına yönelik düzenlenen "joker aday" operasyonunda 14 şüpheli tutuklandı. Edinilen bilgilere göre Tokat İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, gelen ihbar üzerine harekete geçti. Tokat Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen çalışmada; yazılı ehliyet sınavını geçemeyen bazı kişilerin kimlik kartlarını "kayıp" gerekçesiyle yeniledikleri, bu süreçte gerçek kimlik sahibinin yüzü ile "joker adayın" yüzünü yapay zeka kullanarak ortak fotoğraf haline getirerek nüfus müdürlüğü yetkililerini kandırdıkları ve bu yöntemle yerlerine başkalarını sınava soktukları tespit edildi. 4 yıllık sınav evrakları incelendi Tokat merkezli yürütülen soruşturma kapsamında Tokat ili Niksar ilçesi ve Şanlıurfa’da da bağlantılar belirlendi. Son 4 yıla ait sınav evraklarının incelenmesi sonucu Tokat ve Şanlıurfa’da 12 joker aday, 5 de organizatör olduğu belirlendi. 14 şüpheli tutuklandı Ekipler tarafından eşzamanlı düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınan 17 şüpheli, emniyetteki işlemlerinin ardından Tokat Adliyesi’ne sevk edildi. Şüphelilerden 14’ü çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderilirken; 2 şüpheli adli kontrol, 1 şüpheli de ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Olayla ilgili soruşturmanın sürdüğü öğrenildi.