ÇEVRE - 08 Kasım 2021 Pazartesi 12:25

Soli Pompeiopolis ’mutlaka görülmesi gereken 10 antik kent’ arasında yer aldı

A
A
A
Soli Pompeiopolis ’mutlaka görülmesi gereken 10 antik kent’ arasında yer aldı

Türkiye’nin en büyük sosyal içerik platformu Onedio, gezi rotalarının vazgeçilmez durakları arasında Mersin’in Mezitli ilçesinde bulunan Soli Pompeiopolis Antik Kentini de yayınladı.

Türkiye’nin en büyük sosyal içerik platformu Onedio, gezi rotalarının vazgeçilmez durakları arasında Mersin’in Mezitli ilçesinde bulunan Soli Pompeiopolis Antik Kentini de yayınladı.


Mezitli Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken 10 antik kent listesini yayınlayan Onedio, Soli Pompeiopolis’in az bilinmesine ve en fazla tahrip olmasına gerekçe olarak liman kenti olmasını gösterdi. Onedio listesinde Pompeiopolis Antik Kenti dışında Kibyra Antik Kenti, Teos Antik Kenti, Blaundus Antik Kenti, Patara Antik Kenti, Sagalassos Antik Kenti, Dara Antik Kenti, Labraunda Antik Kenti, Aigai Antik Kenti ve Tripolis Antik Kenti de yer aldı.


’Gezi rotalarının vazgeçilmezi ve liste başı yerleri, antik kentler’ başlığı ile yayınlanan ve "Dünya var olduğundan bu yana bu topraklar birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. Bu medeniyetlerin birçoğu yıkıldı, göçtü, gitti. Ama bıraktıkları miraslar günümüzde hala yaşıyor ve tarihe ışık tutuyor” ifadeleri ile tanıtımı yapılan paylaşımda, Soli Pompeiopolis için şu ifadeler yer aldı: "Kilikya medeniyetine ev sahipliği yapmış Soli, liman kenti özelliği taşıyor. Ancak liman kenti olması Soloi Antik Kentine bazı dezavantajlar oluşturdu ve zamanla önemini kaybetmesine sebep oldu. Korsan yağmalamaları bu dezavantajlardan sadece biri. Zayıflayan kenti sonrasında Roma İmparatorluğu ele geçirdi. Kenti ele geçiren ordunun başındaki Pompeius’un adı daha sonra kente verildi. Kentin içerisinde bulunan nekropol, tiyatro ve kent duvarları gibi yapılar ziyaretçilerin ve ziyaret etmek isteyenlerin ilgisini çekiyor.”


Onedio tarafından, “Hem yurt dışından hem de yurt içinden birçok ziyaretçinin ayak bastığı antik kentler, tarihin tozlu sayfalarını tekrar açıyor. Tarihin bu inanılmaz kalıntılarını siz de dünya gözüyle görmek istiyorsanız, başlayalım” şeklide listelediği antik kentler arasında Soli Pompeiopolis’in yanında, Türkiye’nin bir çok bölgesindeki antik kentler de yer aldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Servet Çetin: "Galip geldiğimizde rahat nefes alacaktık ve bunu başardık" Sarıyer Teknik Direktörü Servet Çetin, Serikspor maçının kendileri için önemli olduğunu belirterek, "Mutlak galip geldiğimiz takdirde biraz nefes alacaktık. Çok şükür bunu başardık" dedi. Trendyol 1. Lig’in 33. haftasında Sarıyer, evinde karşılaştığı Serikspor’u 3-0 mağlup etti. Müsabakanın ardından düzenlenen basın toplantısında Sarıyer Teknik Direktörü Servet Çetin değerlendirmelerde bulundu. Çetin, "Rakibimiz tam çalıştığımız ve istediğimiz gibi oynadı. En önemli özellikleri oyun kurmadan uzun atıp ikinci topları fazla adamla kovalamak ve böyle pozisyon yakalamaya çalışıyorlar. Buna çalışıp önlemlerimizi aldık. Biz de pozisyonlarımızda savunmalarının ağır olmasından faydalanacaktık. Attığımız 3 gol de savunma arkasına yaptığımız koşularla bulduk. Oyuncularımız biraz daha oyun disiplininde kalsa daha fazla gol de bulabilirdik. Bizim için çok önemli bir maçtı. Mutlak galip geldiğimiz takdirde biraz nefes alacaktık. Çok şükür bunu başardık. Beni sevindiren taraflardan biri de şu oldu; ilk maçta bizi 3-0 yenmişlerdi, biz de 3-0 yendik ve ikili averajı lehimize çevirdik. İkili averaj demek 1 puan demektir. 1 gol yesek üzülecektim işin açıkçası. Bizim için moral oldu. 5 maç kaldı. Bu ligde herkes herkesi yenebiliyor. Birkaç galibiyet daha alıp, buradan tamamen sıyrılmak istiyoruz. Oyuncu arkadaşlarımı tebrik ediyorum, güzel bir galibiyet aldılar" ifadelerini kullandı. "Dünya Kupası’ndan dereceyle ayrılacağımızı düşünüyorum" A Milli Futbol Takımı’nın 2026 FIFA Dünya Kupası’na katılma hakkı elde etmesiyle ilgili duygularını da aktaran Servet Çetin, "Milli takımımızı da tebrik ediyorum. Bizi çok sevindirdiler, inanılmaz iş yaptılar. İnşallah Dünya Kupası’ndan da dereceyle ayrılacağımızı düşünüyorum. Çünkü biz turnuva takımıyız. Türk halkına bu sevinci yaşattıkları için sonsuz teşekkür ediyorum. Ayaklarına, emeklerine sağlık" diyerek sözlerini noktaladı.