GÜNDEM - 26 Kasım 2024 Salı 12:47

Kurtarılan çoban yaşananları anlattı: "430 koyunumuz telef oldu"

A
A
A

Mersin’in Mut ilçesinde kar ve tipi nedeniyle uzun süre mahsur kaldıktan sonra kurtarılan çobanlardan Mustafa Doğan, yaşadıklarını anlattı, 430 koyunlarının da telef olduğunu söyledi.

Önceki gün Mut ilçesine bağlı Kavaközü 1, Çivi 4 ve Hacıahmetli Mahallesi’nde 2 olmak üzere toplam 7 çoban kar ve tipi nedeniyle mahsur kaldı. Çobanların telefonla yardım istemesi üzerine Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mut Belediyesi, İl Afet ve Acil Müdürlüğü (AFAD) ve jandarma ekipleri harekete geçti. Arama çalışmaları sonucunda 6 çoban ekipler tarafından kurtarıldı. Kurtarılan Mustafa Doğan, Hidayet Aydın, Altan Köse, Faruk Akçelik, Halil İbrahim Yaprak ve Recep Durmuş’un yapılan kontrollerinde sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Öte yandan çalışmalar sırasında mahsur kalan çobanlardan Faruk Yaprak’ın (18) cansız bedenine ulaşıldı. Göğden Yaylası Tozlu mevkiinde hayvanlarıyla birlikte kayıp olarak aranan Yaprak’ın cansız bedeni, Darboğaz mevkiinde bir ağacın çevresindeki çalıların altında bulundu.

Kurtarılan çoban yaşananları anlattı:

Yaşananları İHA muhabirine anlatan kurtarılan çoban Mustafa Doğan, "Karın altında kaldık. Koyunlar geri dönerken çoğu öldü. Kuşkası bölgesinden gelirken kardan, kuytudan geçiremedik. Koyunlar orada sabaha kadar telef oldu. Karın mevkiine gittik orada mahsur kaldık. Kendimizi zor attık oraya. 4 kişiydik koyunları kurtaramadık. 430 koyun vardı önümde, hepsi telef oldu. Orada 24 saat mahsur kaldık" dedi.

Kurtarılan çoban yaşananları anlattı:

Hasan Çetin

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Başkan Özer Matlı, mezun olduğu lisede gençlere ilham verdi Bursa Osmangazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde düzenlenen Kariyer Günleri etkinliğine katılan Matlı Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, gençlere kariyer yolculuğunda rehberlik etti. Osmangazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, öğrencilerine iş dünyasının önemli isimleriyle buluşma ve kariyer bilinci oluşturma fırsatı sunmaya devam ediyor. Bu ayki etkinliğin konuğu Matlı Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı oldu. Etkinliğe ev sahipliği yapan Osmangazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Cevdet Beken, Kariyer Günleri etkinliğinin öğrencilere ilham kaynağı olduğunu belirterek, “Bursa Ticaret Lisesi’nin mezunları, bulundukları her alanda fark oluşturan bireylerdir. Özer Matlı gibi değerli mezunlarımızın okulumuzu ziyaret ederek tecrübelerini paylaşması, öğrencilerimiz için hem ufuk açıcı hem de motivasyon kaynağı oluyor. Gençlerimizin hayatlarına tecrübeleriyle değer kattığı ve onları geleceğe hazırlama konusunda ilham verdiği için Sayın Özer Matlı’ya en içten şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı. Etkinlikte öğretmenler ve öğrencilerle bir araya gelen Başkan Matlı, iş hayatına çocukluk yıllarında başladığını anlattı. Ticaret hayatına 6 yaşında simit satarak başladığını söyleyen Matlı, “Ticaretin ne demek olduğunu o yaşlarda öğrendim. Babam rahmetli Ömer Matlı’nın yanında çalışarak bu yolda ilerledim. Yaz tatillerinde bile durmadan çalıştım. Bu süreçte hem hayatımdan hem de ailemden birçok fedakârlık yapmak zorunda kaldım. Şunu unutmayın, başarının temelinde fedakârlık ve özveriyle çalışmak vardır” dedi. Gençlere hayatta doğru insanlarla bağ kurmanın önemine dikkat çeken Matlı, “Hayatta sizi ileriye taşıyacak insanlarla dostluk kurun. Çalışın, fırsatları değerlendirin ve üretmeyi asla bırakmayın. Üretmek yalnızca bir sonuç değil, aynı zamanda topluma ve geleceğe değer katmanın en önemli yoludur,” dedi. Gençlerin hedefleri doğrultusunda kendilerini sürekli geliştirmeleri gerektiğini ve karşılarına çıkan her fırsatı değerlendirmelerini tavsiye eden Özer Matlı, “Hayatın her aşamasında eğitime ve kendini geliştirmeye önem vermek gerekir. Mezun olduğum bu okulda sizlerle bir arada olmak benim için çok kıymetli. Başarılı bir gelecek için çalışmaya devam edin ve hayallerinizin peşinden gidin” diye konuştu. Öğrencilerin sorularını içtenlikle yanıtlayan Matlı’ya, etkinliğin sonunda Osmangazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Cevdet Beken tarafından öğrencilik yıllarına ait bir fotoğraf ve anı diploması takdim edildi.
Kocaeli Akaryakıt istasyonundaki dehşet anları kamerada Kocaeli’nin Kartepe ilçesinde bir akaryakıt istasyonunda 1’i polis 7 kişinin yaralandığı kavganın güvenlik kamera görüntüleri ortaya çıktı. Görüntülerde, saldırganların müdür odasını bastığı, çalışanları darp ettiği, bazı çalışanların kafalarına da orakla vurduğu anlar yer aldı. Ayrıca, olayın müşterinin araca LPG dolumu sırasında uyarılmasıyla başladığı ve ardından büyüdüğü öne sürüldü.Olay, Ertuğrul Gazi Mahallesi’nde bulunan akaryakıt istasyonunda meydana geldi. Akaryakıt istasyonu çalışanları ve müşterileri arasında çıkan tartışma alevlenerek, kavgaya dönüştü. Orak ve bıçakların kullanıldığı kavgaya polis müdahale etti. Kısa sürede olay yerine gelen polisler, kavgayı havaya uyarı ateş açarak ayırdı. Olay sebebiyle 1’i polis 7 kişi yaralandı. Yaralılar sağlık ekiplerinin ilk müdahalelerinin ardından hastaneye kaldırıldı.Kavganın sebebiOlayın, bir müşterinin LPG almak için akaryakıt istasyonuna gelmesiyle başladığı öğrenildi. Dolum sırasında aracından inen müşteriye, çalışan tarafından "Araç açık kaldı" uyarısı yapıldığı iddia edildi. Uyarıya sinirlenen müşterinin, çalışanı tokatladığı ve araya girmeye çalışan başka bir personeli de darp ettiği öne sürüldü.Bir süre sonra müşterinin, akrabaları olduğu belirtilen kişilerle birlikte istasyona geri geldiği, müdürün odasını bastığı ve saldırgan tavırlar sergilediği belirtildi. Çıkan kavgada 5 çalışanın yaralandığı öğrenildi.O anlar kameradaOlay anına ait güvenlik kamerası görüntüleri de ortaya çıktı. Görüntülerde, saldırganların müdürün odasına girdiği ve ardından çalışanlara saldırdığı anlar yer aldı. Polis ve sağlık ekipleri olay yerindeyken saldırganlardan birinin orakla 2 çalışanın başına vurduğu, çalışanların aldığı darbelerle sendelediği, bu şekilde olayın daha da hararetlendiği anlar kaydedildi. Polisin şahısları etkisiz hale getirmeye çalıştığı, biber gazı sıkıp, havaya uyarı ateşi açtıkları da saniye saniye görüntüye yansıdı. Dakikalarca süren tartışmalar sırasında bir kadının da arada kaldığı anlar dikkat çekti.
Bursa Kurumsal firmalar, Gürsulu kadınlar için geliyor Gürsu Belediyesi, istihdam buluşmalarının 100’üncüsünü ‘Kadın Girişimciliği ve İstihdamı’ teması ile Bursa’nın en kurumsal firmalarını Gürsu’da ağırlamaya hazırlanıyor. 100. buluşmada iş arayan kadınlara yönelik birbirinden özel iş fırsatları sağlanmış olacak. Gürsu Belediyesi çatısı altında faaliyet gösteren Kollektif Kariyer Merkezi, bu zamana kadar beş yıllık faaliyet süresinde dört bine yakın vatandaşın iş bulmasına aracılık ederken, 5 bin gence de direk olarak etki etti. Gençlere dönük iş arama fırsatları, network seçenekleri sundu. Önce Bursa’ya ardından da Türkiye’ye rol model olan istihdam buluşmalarında 550 vatandaşın firmalarla yüz yüze görüşmesine de yine Gürsu Belediyesi aracılık etti. Belediye binası içinde düzenlenen buluşmalarda başvuru yapan her dört kişiden biri iş sahibi oldu. Kollektif Kariyer Merkezi ofisinde 7 bin vatandaşın da iş arama sırasında kullandıkları özgeçmişleri veri tabanına kayıt edilmiş oldu. Bu sayede iş arama döngüsü de süregelerek devam ediyor. 100. kez düzenlenecek olan İstihdam Buluşması’nın ana teması ise ‘Kadın İstihdamı ve Girişimciliği’ olarak belirlendi. 11 Aralık Çarşamba günü tüm gün sürecek olan buluşmada, ilçeye servisi olan kurumsal firmalar stant açacak. Kadın çalışanlarının en büyük isteği olan kreş desteği sağlayan firmaların yer alacağı buluşmada vardiya saatleri ve sosyal hakları sunacak kurumsal firmalar Gürsu Belediyesi’ne paydaş olacak.
Hatay Sarkıtlarıyla beğeni toplayan maymunlar mağarası keşfedilmeyi bekliyor Hatay’da Habibi Neccar Dağı’nın eteğinde yer alan Maymunlar Mağarası; içerisindeki devasa sarkıtla merak uyandırırken, yer altına inen tünelleriyle keşfedilmeyi bekliyor. Antakya ilçesi Habibi Neccar Dağı eteklerinde yer alan ve Maymunlar Mağarası ismi verilen mağara, içerisindeki sarkıtlarla biliniyor. Maymunlar Mağarası’nın orta kısmında bulunan sarkıt görenlerde merak uyandırırken mağaranın dağın derinliklerine kadar indiği düşünülüyor. Keşif için bölgeye gelen vatandaşlardan beğenilen Maymunlar mağarası, görenlerde ilgi uyandırdı. “Mağara çok güzel bir görüntüye sahip ve herkesi gelip görmesini isterim” Maymunlar mağarasının turizme kazandırılması gerektiğini ifade eden doğa gezgini Kemal Korkmaz, “Burası maymunlar mağarası. Ben doğa gezgini olduğum için buraya sık sık geliyorum. Burasının turizme katkı sağlayacağını düşünüyorum. Mağaranın çok güzel bir görüntüsü var. Maymunlar mağarasının içinde ortada bir sarkıt var ve içeride güzel işlemeler var. Mağaranın içindeki sarkıt efsaneye göre binlerce yıl içinde su damlacıkların damlaya damlaya oluştuğu söylenir. Mağara çok güzel bir görüntüye sahip ve herkesi gelip görmesini isterim. Turizme kazandırılıp herkesin gelip görmesi gerekiyor. Mağara aşağıya doğru gidiyor. Mağaranın içinde farklı delikler var” dedi. “Maymunlar mağarasının mükemmel görüntüsü var” Mağarayı beğendiğini belirten keşifçi Murat Turunç, “Biz keşifçiyiz. Maymunlar mağarasının mükemmel görüntüsü var. Mağarayı çok beğendik ve herkesin gelip görmesini bekleriz” ifadelerini kullandı.
Bursa Bağışıklığın güçlü olması, iyi beslenmeden geçiyor Kış mevsiminde havaların soğuması ve gün ışığının azalmasıyla birlikte bağışıklık sisteminin daha da önem kazandığını ifade eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Güngör, "Bu dönemde hastalıklara yakalanmamak için güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak gerekiyor. Sağlıklı ve güçlü bağışıklık sisteminin sürdürülmesi için ise mevsimine uygun beslenmek çok önemlidir" dedi. Atıştırmalık tüketimine yönelim ile yağlı ve şekerli besin tercihlerinin artması sebebiyle vücut ağırlığında istenmeyen yönde değişiklikler olabildiğini belirten Medicana Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Güngör, "Bu sebeple birçok kronik hastalığa sebep olan vücutta fazla yağ birikimi olarak adlandırılan ’obezite’ artmaktadır. Ancak sağlıklı hayatı sürdürülmesi için mevsimine uygun sağlıklı beslenme ile ideal kilonun korunması önemlidir. Kış aylarında azalan hava sıcaklığı sebebiyle vücut ısısının korunması için yeterli sıvı almak gerekir. Günde en az 2-2,5 litre su içilmeli, sıvı alımının karşılanmasında ıhlamur, adaçayı, kuşburnu çayı, açık çay gibi içecekler tercih edilmelidir" dedi. Zengin beslenmenin bağışıklığa faydaları Kış mevsiminde artan soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonlara karşı A, C, D ve E vitamininden zengin beslenmenin bağışıklık sistemine katkısı oldukça fazla olduğunu ifade eden Güngör, "Mevsimine uygun, günde en az 2 porsiyon meyve ve 3 porsiyon sebze tüketilmesi önerilmektedir. Bu aylarda havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, pırasa, maydanoz gibi sebzelerin, portakal, mandalina, elma gibi meyvelerin tercih edilmesi önerilmektedir. Ayrıca E vitamini kaynakları olan kuru baklagiller ve kuruyemişlerde yeterli ve dengeli biçimde günlük beslenmede bulunmalıdır. Haftada 2-3 kez nohut, kuru fasulye, mercimek, nohut ve barbunya gibi kurubaklagiller, günde 20-30 gram kadar ceviz, badem, fındık gibi kuruyemişler tüketilmelidir" diye konuştu. Kış mevsimi ve D vitamini Kemik ve diş sağlığı açısından önemli olan D vitamininin güneş ışınlarıyla deri tarafından üretilen bir vitamin olduğunu belirten Güngör, şu ifadeleri kullandı: "Ancak kış aylarında mahrum kalınan güneş ışınları, vücudun D vitamini ihtiyacının karşılanamamasına sebep olmaktadır. D vitamini besinlerden aktif olarak karşılanamıyor olsa da balık, D vitamini ile beyin fonksiyonlarının gelişimi için gerekli çoklu doymamış yağ asitleri (omega-3), kalsiyum, fosfor, selenyum, iyot mineralleri ve E vitamini içerir. Bu sebeple kış aylarında haftada 2-3 kez balık tüketilmelidir. Kış aylarında yüksek yağlı besin tüketiminden kaçınılmalı, margarin, tereyağ, yağlı etler, yüksek kolesterol içeren sakatat ürünleri sıklıkla tüketilmemeli, sağlıklı yağ asitleri içeren zeytinyağı, yağlı tohumlar, kuruyemişler uygun ve yeterli porsiyonda tüketilmelidir. Bu mevsimde basit karbonhidrat içeren şekerli besinlere ve tatlılara yönelimin arttığı görülmektedir. Dünya Sağlık Örgütünün önerisine göre günlük şeker alımı toplam enerji alımının en fazla yüzde 10 kadarını oluşturmalıdır ve mümkünse daha da azaltılmalıdır. Sağlıklı hayat biçiminde basit şekerler yerine kompleks karbonhidratlardan olan tam buğday ekmek, bulgur gibi tahıllar, kurubaklagiller, meyveler ve şekeri azaltılmış sütlü ya da meyveli tatlılar ile sağlıklı pişirme yöntemleri kullanılarak hazırlanan ev yapımı ürünler tercih edilmelidir." "Çocuklar beslenme konusunda bilinçlendirilmeli" Sağlıklı beslenme açısından sağlıklı pişirme yöntemleri kullanılarak hazırlanan ev yapımı geleneksel gıdaların üretimi ve tüketiminin kış aylarında arttığının görüldüğüne dikkat çeken Güngör, "Kış ya da yaz ayları için besinin bol bulunduğu aylarda yapılan geleneksel yiyecek hazırlama teknikleri ile hazırlanan geleneksel ev yapımı gıdalar temel işleme ve hazırlama metotlarına dayanan, yapay koruyucu ve katkı maddesi içermeyen, doğal ve raf ömürleri günümüzün işlenmiş ürünlerine oranla uzun olmayan ürünlerdir. Günümüzün önemli sağlık sorunları arasında yer alan obezitenin önüne geçilmesi hedefiyle ev yapımı sağlıklı üretimin özendirilmesi ve özellikle çocukların hazır ve paketli besinler yerine ev yapımı sağlıklı besinlerinin tüketimi konusunda bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Doğa şartlarının zorlayıcı etkisini azaltmak adına mevsiminde toprağını ve ürününü kirletmeden, mevsiminde bol ve ekonomik olduğu dönemlerde ulaşılabilen besin ürünlerinin ekseriyeten güneşin ısısından yararlanarak sağlıklı ve yerel yollarla oldukça düşük maliyetle farklı yiyeceklere dönüştüren bir kültürel mirasın sürekliliği ve toplumsal dayanışmanın sürdürülüyor olmasının yerel üretime, sağlıklı yaşama ve sağlıklı beslenmeye katkısı önemli düzeyde önemlidir" dedi.