SAĞLIK - 06 Ağustos 2025 Çarşamba 11:22

Mersin Şehir Hastanesinde ilk hibrit aort operasyonu başarıyla gerçekleştirildi

A
A
A
Mersin Şehir Hastanesinde ilk hibrit aort operasyonu başarıyla gerçekleştirildi

Mersin Şehir Hastanesi’nde ilk kez torakoabdominal aort anevrizması tanısı alan bir hastaya, hem endovasküler (TEVAR) hem de açık cerrahiyi kapsayan hibrit aort onarımı operasyonu başarıyla gerçekleştirildi.


Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi, kalp ve damar hastalıklarının tedavisinde önemli bir başarıya daha imza attı. Karın ağrısı şikayetiyle hastaneye başvuran 65 yaşındaki Zekeriye Kip’e yapılan tetkiklerinde kalpten bacaklara kadar uzanan ana atardamarında ciddi genişleme tespit edildi. Torakoabdominal aort anevrizması tanısı konulan hastaya, aynı seansta hem endovasküler (TEVAR) hem de açık cerrahi uygulanan hibrit aort onarım operasyonu gerçekleştirildi. Başarılı bir şekilde geçen operasyon, Kardiyoloji Uzmanı ve Hastane Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Ballı ile Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Burak Toprak’ın öncülüğünde multidisipliner bir ekip tarafından yapıldı.



"Hastamızın tedavisini başarılı bir şekilde gerçekleştirdik"


Başhekim Prof. Dr. Ballı, "Hastamız aort damarlarında ileri derecede genişlemeyle Kalp Damar Cerrahisi Kliniğine başvurmuştu. Kalp Damar Cerrahisi Kliniğinden arkadaşlarla yaptığımız değerlendirme sonucunda, hastanın en iyi, en optimum tedavisinin bu genişlemenin bir kısmını stentle tedavi etmek, diğer kısmını da aynı seansta açık ameliyatla tedavi etmek olduğuna karar verdik. Kalp damar cerrahisinden değerli arkadaşlarımın katkılarıyla da hastamızın tedavisini başarılı bir şekilde gerçekleştirdik" ifadelerini kullandı.


Birimler arası iş birliğinin önemine de dikkat çeken Ballı, "Kalp damar cerrahisiyle birlikte hareket ederek, hastalarımızın tedavilerden maksimum yararı görmesi, hastane yatış sürelerinin kısaltılması, ölüm ve sakatlık riskinin en aza indirilmesi amacıyla birlikte hareket etmenin önemine dikkat çekmek istedik" şeklinde konuştu.



"Hızlıca sağlığına kavuşmuş oldu"


Hastanın karın ağrısı şikayetiyle başvurduğunu ve gerekli tetkikler sonucu kalpten çıkan ana damarının bacaklara kadar olan kısmının tamamen genişlediğini ve yırtılma aşamasında olduğunu tespit ettiklerini vurgulayan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Burak Toprak, "Hastamızı hibrit ameliyatına aldık. Hibrit ameliyat, kalpten çıkan ana damarın ulaşılması zor olan üst kısmının stent ile alt kısmının da açık cerrahi yöntemle değiştirilmesi operasyonuydu. Hastamıza bu ameliyatı başarılı bir şekilde Prof. Dr. Mehmet Ballı hocamızla beraber kardiyoloji ile iş birliği içerisinde gerçekleştirdik. Daha sonrasında hastamız bir gün yoğun bakım, üç gün servis sürecinde hızlıca sağlığına kavuşmuş oldu" dedi.



"Türkiye’nin sağlık sisteminde geldiği noktanın göstergesidir"


Hibrit ameliyatının artık Mersin Şehir Hastanesinde de yapıldığını belirten Toprak, "Normalde büyük bir kesiyle yapılan bu ameliyatı biz daha küçük bir kesiyle gerçekleştirmiş olduk. Ve hastamızın ameliyat sonrası gerçekleşecek olan morbidite ve ölüm riskini de en alt düzeye indirmiş olduk. Burada önemli olan, hibrit ameliyatın artık Mersin Şehir Hastanesi’nde yapılıyor olması ve Türkiye’nin sağlık sisteminde geldiği noktanın göstergesidir" ifadelerini kullandı.



Mersin Şehir Hastanesinde ilk hibrit aort operasyonu başarıyla gerçekleştirildi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Servet Çetin: "Galip geldiğimizde rahat nefes alacaktık ve bunu başardık" Sarıyer Teknik Direktörü Servet Çetin, Serikspor maçının kendileri için önemli olduğunu belirterek, "Mutlak galip geldiğimiz takdirde biraz nefes alacaktık. Çok şükür bunu başardık" dedi. Trendyol 1. Lig’in 33. haftasında Sarıyer, evinde karşılaştığı Serikspor’u 3-0 mağlup etti. Müsabakanın ardından düzenlenen basın toplantısında Sarıyer Teknik Direktörü Servet Çetin değerlendirmelerde bulundu. Çetin, "Rakibimiz tam çalıştığımız ve istediğimiz gibi oynadı. En önemli özellikleri oyun kurmadan uzun atıp ikinci topları fazla adamla kovalamak ve böyle pozisyon yakalamaya çalışıyorlar. Buna çalışıp önlemlerimizi aldık. Biz de pozisyonlarımızda savunmalarının ağır olmasından faydalanacaktık. Attığımız 3 gol de savunma arkasına yaptığımız koşularla bulduk. Oyuncularımız biraz daha oyun disiplininde kalsa daha fazla gol de bulabilirdik. Bizim için çok önemli bir maçtı. Mutlak galip geldiğimiz takdirde biraz nefes alacaktık. Çok şükür bunu başardık. Beni sevindiren taraflardan biri de şu oldu; ilk maçta bizi 3-0 yenmişlerdi, biz de 3-0 yendik ve ikili averajı lehimize çevirdik. İkili averaj demek 1 puan demektir. 1 gol yesek üzülecektim işin açıkçası. Bizim için moral oldu. 5 maç kaldı. Bu ligde herkes herkesi yenebiliyor. Birkaç galibiyet daha alıp, buradan tamamen sıyrılmak istiyoruz. Oyuncu arkadaşlarımı tebrik ediyorum, güzel bir galibiyet aldılar" ifadelerini kullandı. "Dünya Kupası’ndan dereceyle ayrılacağımızı düşünüyorum" A Milli Futbol Takımı’nın 2026 FIFA Dünya Kupası’na katılma hakkı elde etmesiyle ilgili duygularını da aktaran Servet Çetin, "Milli takımımızı da tebrik ediyorum. Bizi çok sevindirdiler, inanılmaz iş yaptılar. İnşallah Dünya Kupası’ndan da dereceyle ayrılacağımızı düşünüyorum. Çünkü biz turnuva takımıyız. Türk halkına bu sevinci yaşattıkları için sonsuz teşekkür ediyorum. Ayaklarına, emeklerine sağlık" diyerek sözlerini noktaladı.