ÇEVRE - 23 Mayıs 2024 Perşembe 10:38

Son 53 yılın en sıcak Nisan ayı

A
A
A
Son 53 yılın en sıcak Nisan ayı

Küresel iklim değişikliğinin etkileri her geçen yıl artış gösterirken, hava sıcaklıklarındaki artış da her yıl yeni bir rekor kırıyor. Dünya genelinde 2024 yılı da 2023 yılı gibi rekor sıcaklıkların yaşandığı bir yıl olurken, Nisan ayı 4.3 derece artış ile son 50 yılın en sıcak Nisan ayı olarak kayıtlara geçti.



Hava sıcaklığındaki rekor artışa paralel olarak yağış miktarlarında da azalma görüldü. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Su Bilimleri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ceyhun Özçelik Nisan ayında en fazla yağış eksikliği yaşanan bölgelerin yüzde 70 ile Karadeniz, yüzde 57 ile Akdeniz, yüzde 54 ile Ege ve yüzde 53 ile İç Anadolu Bölgeleri olduğunu açıkladı.


“Rekor sıcaklıklar 2024 yılında da devam ediyor”


Sıcaklık rekorlarının 2023 yılında olduğu gibi 2024 yılında da devam ettiğini belirten Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Bilimleri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, “Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA ve Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA) verilerine göre, 2023 yılı kayıtlardaki en sıcak yıl olarak kayıtlara geçmişti. Küresel sıcaklık değerleri, 1951-1980 referans dönemine göre 1.2 derecelik artış göstermişti. Bu sıcaklık artışına bağlı olarak, Antartika kıtası buzul örtüsün de rekor düzeyde erimiştir. Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), Japan Meteoroloji Ajansı, Avrupa Kopernik İklim Değişikliği Servisi ve birçok uluslararası kuruluş tarafından sağlanan verilere göre, rekor sıcaklıkların 2024 yılında da devam ettiğini gösteriyor” dedi.


“Hava sıcaklıkları 2024 yılında da rekorlar kırıyor”


Dünya genelinde 2024 yılının da 2023 yılı gibi rekor sıcaklıkların yaşandığı bir yıl olduğunu belirten Özçelik,” 2024 Ocak, Şubat, Mart ve Nisan ayları gözlenen en sıcak Ocak, Şubat, Mart ve Nisan ayı olarak kayıtlardaki yerini aldı. Bu meyanda da ülkemizde de yağış ve sıcaklık değişimlerinin etkilerini görüyoruz. Ülke genelinde Nisan 2024 yağışları mevsim normallerinin yüzde 50’si, geçen yıl yağışlara göre de yüzde 67 oranında azalmalar gözlendi. Nisan ayında en fazla yağış eksikliği yaşanan bölgelerin başında Karadeniz Bölgesi yüzde 70, Akdeniz Bölgesi yüzde 57, Ege Bölgesi yüzde 54 ve İç Anadolu Bölgesinde yüzde 53 bir azalma meydana geldi. Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Marmara Bölgelerinde yağış azalmaları ise sırasıyla yüzde 46, yüzde 30 ve yüzde 24 civarında oldu. Bu bize kayıtlardaki en yüksek sıcaklıklar olduğunu söyleyebilirim” dedi


2024 yılı Nisan ayı, son 53 yılın en sıcak Nisanı


Nisan ayındaki sıcaklık artışının geçen yıllara oranla 4.3 derece olduğunu açıklayan Doç. Dr. Özçelik, “2024 yılı Nisan ayında ülkemiz genelinde sıcaklık ortalaması 16.6 derece olarak gerçekleşti. Bu rakam 1991-2020 referans dönemi için Nisan ayı ortalamalarının 4.4 derece üzerinde. Son 53 yılın en sıcak Nisan ayını ifade ediyor. Hava sıcaklıkları yılbaşından itibaren ciddi oranda bir artış söz konusu. Ocak ayında mevsim normallerine göre sıcaklık artışı 2.8 derece, Şubat’ta 3.5 derece, Mart’ta 1.5 ve Nisan’da 4.3 derece meydana geldi” dedi.


“Batı Akdeniz ve Orta Karadeniz’de olağanüstü kuraklık etkisi söz konusu”


3, 6 ve 9 aylık analizler incelendiğinde, kuraklığın Batı Akdeniz Bölgesi’nden ve Akdeniz Bölgesi’nin iç kesimlerinden başlayarak son dönemlere doğru ülke geneline yayıldığı belirten Özçelik, “Neredeyse tüm bölgelerimizde kuraklık etkisi söz konusu. Batı Marmara, Doğu ve Karadeniz Bölgeleri dışındaki tüm bölgelerimizde değişen şiddetlerde kuraklık olduğunu söyleyebilirim. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nce yayımlanan Standartlaştırılmış Yağış İndeksi (SPI) verilerine dayalı hazırlanan kuraklık haritalarına göre ülkemiz genelinde ciddi bir kuraklık etkisi olduğunu görebiliyoruz. Özellikle 3, 6 ve 9 aylık analizler incelendiğinde, kuraklığın Batı Akdeniz Bölgesi’nden ve Akdeniz Bölgesi’nin iç kesimlerinden başlayarak son dönemlere doğru ülke geneline yayıldığı görülüyor. Batı Akdeniz ve Orta Karadeniz’de olağanüstü kuraklık etkisi söz konusu. Konya, Karaman, Isparta arasında kalan bölge; Ankara, Kırşehir, Bolu, Karabük’ü içeren bölge; Bilecik, Kütahya, Eskişehir ve İzmir’i içine alan bölge boyunca çok şiddetli kuraklık söz konusudur. Diğer bölgelerde ise kuraklık miktarı orta kuraklıktan ciddi kuraklık, çok şiddetli kuraklık şeklinde değişiyor. Bu resim bize Batı Marmara, Doğu ve Güneydoğu Bölgeleri dışında, ülkemizin tamamında son 3 ay içerisinde önemli yağış eksikliği olduğunu ve de kuraklıkla karşı karşıya olduğumuzu göstermektedir. Tarımsal faaliyetler açısından oldukça önemli ve dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Özellikle kuraklık etkilerinin yaşandığı bölgelerde su teminini de göz önünde bulundurarak rekolte düşüşleri yaşanabileceği bir durum” dedi.


(BT-Y)

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Bayram namazı sonrası kurban kesim alanlarında hareketlilik Kurban Bayramı sabahında namazını kılan vatandaşlar kurban kesim alanlarına koştu. Alanlarda karışıklık yaşanmaması için verilen numaraları takip eden vatandaşlar, kurbanlıklarını kestirerek evlerinin yolunu tuttu. Kurban Bayramı sabahında bayram namazını kılan vatandaşlar, kurbanlıklarını kesmek için alanlara koştu. İstanbul’da birçok noktada kurban kesim işlemi sabahın erken saatleri itibariyle başlarken Bahçelievler Belediyesi Kurban Kesim Alanı’na gelen vatandaşlar da dini usullere olarak kurbanlıklarını usta kasaplara kestirerek teslim aldı. Alanda yoğunluk ya da karışıklık yaşanmaması için numaralandırma sistemiyle vatandaşlar sırasıyla kesim alanına alındı. 50 usta kasap ve yardımcısının görev yaptığı kesim noktasında kurbanlıklar hızla parçalanarak vatandaşlara teslim edildi. Bayram boyunca alanda kurban kesimi devam edecek. “Sağlıklı bir kurban almak kadar sağlıklı kesmek de önemli” Kurban satın alımı kadar sonraki süreçlerinde önemli olduğunu söyleyen Bahçelievler Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü, Veteriner Hekim Tibet Bayhan, “Herkesin Kurban Bayramı kutlu olsun, sağlıklı bir kurban almak kadar sağlıklı kesmek de önemli. Bütün hazırlıklarımızı önceden tamamlamıştık, bugün de o hazırlıklara eşlik ediyoruz. Kurbanlık, alana getirildikten sonra kesim öncesi muayenelerini yapıyoruz. Eğer uygunsa kesime sevk ediyoruz. Kesim sonrası muayenesini yaptıktan sonra herhangi bir hastalık belirtisi yok ise sağlıklı olarak etleri vatandaşlarımıza teslim ediyoruz. Vatandaşlarımızdan da ricamız şu; etlerimizi buradan aldıktan sonra ağzı kapalı poşetlerde uzun süre bekletmeyelim. Mutlaka havalandıralım, 8-12 saat dinlendikten sonra eti işlersek kaliteli bir et yemiş oluruz. Bugün 300 tane büyükbaş hayvan kesmeyi planladık. Önce vatandaşlarımız numara alıyorlar, numarayla ilgili anonsları takip ediyorlar. Sırası gelince kesim alanına gidip orada vekaletlerini veriyorlar. Kesim bandında hayvanı takip ederek 4 parça veya taşınabilecek kadar parça haline getirildikten sonra vatandaşlar, kurbanlığını teslim alıyor. Vatandaşlarımız muhakkak asgari teknik ve hijyenin sağlandığı ehil kişiler tarafından kesilmesine önem göstersinler. Eti mutlaka havalandırarak taşımaları lazım” dedi. “Kurbanın kesilmesini bekliyoruz” Alanda işlemlerin sırayla ilerlediğini söyleyen vatandaşlardan Nazım Yılmaz, “Kurbanın kesilmesini bekliyoruz, görünüşü çok güzel, buradan daha iyi hizmeti nerede bulacağız, buna da şükür” dedi. “Sıra çok iyi ilerliyor, memnun kaldık” Kurban kesimi için alana gelen Ali Elibol, “Herkesin Kurban Bayramı mübarek olsun, Allah nice bayramlar nasip etsin inşallah. Şu anda hayvanımız içeride kesiliyor, doğranıyor, buradan gayet memnun kaldık. Yoğunluk yok, bu arada Babalar Günü’nü de kutluyoruz. Sıra çok iyi ilerliyor” şeklinde konuştu.
Mersin Mersin’de ’Sağlık ve Engelli Politikaları Çalıştayı’ düzenlendi Mersin Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı organizasyonunda ’Sağlık ve Engelli Politikaları Çalıştayı’ düzenledi. Vatandaşların hayat kalitesini artırmak, farklı kesimlerin sesi olmak, ihtiyaçlarına kulak verebilmek ve daha erişilebilir hizmetler sunmak hedefiyle gerçekleştirilen çalıştayda; Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Mersin Tabip Odası, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Mersin Barosu, Mersin Üniversitesi, oda, dernek ve federasyondan temsilciler yer aldı. Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı’nın hizmetlerini anlatan videonun izletilmesiyle başlayan çalıştay, 2 oturumda gerçekleştirildi. 2025-2029 yıllarını kapsayacak stratejik plan çalışmalarının temeli oluşturuldu İlk oturumda oluşturulan yuvarlak masa etrafında katılımcılar; ‘Yerel Yönetimlerde İş Sağlığı ve Güvenliği’ , ‘Yerel Yönetimlerde Halk Sağlığı’, ‘Yerel Yönetimlerde Engelli Politikaları’, ‘Yerel Yönetimlerde Sağlık Hizmetleri’ ile ‘Yerel Yönetimlerde Engelli Hizmetleri’ konu başlıklarını tartıştı. Sağlıklı yaşam ve koruyucu sağlık hizmetleri, erişilebilirlik, sosyal yardımlar, psiko-sosyal ve rehabilitasyon merkezlerinin yanı sıra farkındalıkların daha çok artırılması için ulaşım, istihdam, eğitim gibi alanlarda yapılması gerekenler konuşuldu. Büyükşehir Belediyesinin 2025-2029 yıllarını kapsayacak stratejik plan çalışmalarının da temelini oluşturacak çalıştayın ikinci oturumunda ise katılımcılar konu başlıkları hakkında yaptığı değerlendirmelerle ilgili sunum yaptı. "Çalıştayda, toplumun farklı kesimlerinin görüşlerini aldık" Sağlık İşleri Dairesi Başkanı Dr. Hülya Atila, çalıştayı 2025-2029 yıllarını kapsayacak stratejik plan çalışmalarının temellerini oluşturmak için düzenlediklerini ifade etti. Çalıştayı, kentte yaşayan toplumun tüm kesimlerinin görüşlerini almak, şeffaf, ulaşılabilir ve kaliteli belediyecilik hizmetleri sunmak amacıyla gerçekleştirdiklerini anlatan Atila, "Bu yüzden kamu kurumlarını, sivil toplum kuruluşlarını, üniversitelerimizi, akademisyenlerimizi, muhtarlarımızı, odalarımızı ve değerli Mersin halkını temsil etmek üzere katılımcılarımızı çağırdık" dedi. "Belediyelerin yaptığı her hizmet bir halk sağlığı hizmetidir" Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalında Prof. Dr. Caferi Tayyar Şaşmaz da çalıştayı olumlu karşıladığını belirterek, Büyükşehir Belediyesinin hizmet politikalarını bu çerçevede oluşturmasının oldukça kıymetli olduğunu dile getirdi. Masalarında Büyükşehir Belediyesi’nin halk sağlığıyla ilgili çalışmalarını değerlendirdiklerini aktaran Şaşmaz, "Belediyelerin yaptığı her hizmet bir halk sağlığı hizmetidir. İnsanların rahatlıkla egzersiz yapabileceği, yürüyebileceği alanların oluşturulması, kent içinde sağlıklı, hijyenik su içme noktalarının şebeke suyu içme noktalarının oluşturulması, umumi tuvaletlerin oluşturulması, kanalizasyon hizmeti, sağlıklı yaşam merkezlerinin ilçelerde yaygınlaştırılması; hepsi bir halk sağlığı hizmetidir" diye konuştu. Şaşmaz, toplum ihtiyaçlarının belirlenmesi ve yeni ihtiyaçların tespit edilmesi için çalıştayların önem taşıdığını vurguladı. Silifke Özel Çocuklar Etkileşim Derneği Başkanı ve Türkiye Otizm Federasyonu Başkan Yardımcısı Fulya Aslan ile Mersin Engelli Sanatçılar Derneği Başkanı Erol Altıntaş da çalıştayı oldukça başarılı bulduklarını kaydettiler.