GÜNDEM - 23 Mayıs 2024 Perşembe 16:25

Koreli heyet Nevşehir Belediyesi’ni ziyaret etti

A
A
A
Koreli heyet Nevşehir Belediyesi’ni ziyaret etti

Ankara’nın kardeş kenti Seul’den gelen, Seul Belediyesi Meclis Başkanı Hyeonki Kim ile belediye bürokratlarından oluşan Güney Kore heyeti, Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı’yı ziyaret etti.


Belediye Başkanı Rasim Arı, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye gelen Seul Belediye Meclisi Başkan Vekili Hyeonki Kim ve beraberindeki heyeti kabul etti. Güney Kore’den gelen heyeti ilk olarak başkanlık makamında konuk eden Arı, burada heyete Nevşehir ve Kapadokya Bölgesi hakkında bilgiler verdi. Arı; Nevşehir’in UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ve peribacaları, doğal kaya oluşumlarıyla kaplı vadileri, kayadan oyma tarihi kilise, manastır ve yer altı şehirleri ile Türkiye’nin en önemli kültür turizm merkezlerinden biri olan Kapadokya’nın merkezi olduğunu söyledi. Geçtiğimiz yıl dünyanın farklı ülkelerinden 4 milyonu aşkın turist ağırlayan bölgenin 2024 yılında 5 milyonu aşkın turisti ağırlamayı hedeflediğini kaydeden Başkan Arı, daha sonra konuklarına Nevşehir Belediyesi tarafından turizme kazandırılan ve dünyanın en büyük kaya oyma yamaç yerleşim merkezi olan tarihi Kayaşehir ile ilgili bilgiler verdi. Nevşehir Belediyesi tarafından kentte gerçekleştirmeyi planladıkları turizm yatırımlarından da bahseden Arı, heyette bulunan Seul Belediyesi Meclis Başkanı Hyeonki Kim’e çini bir tabak hediye etti.


Arı, daha sonra konuklarına Nevşehir Belediye Meclis Toplantı Salonu’nda Türkiye’deki belediyecilik sistemini anlatarak sorularını cevaplandırdı.



Koreli heyet Nevşehir Belediyesi’ni ziyaret etti

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Başkentte kurban kesim alanlarında yoğunluk yaşandı Başkentliler bayram namazının ardından kurban kesim alanlarına akın etti. Kurban Bayramı’nın birinci gününde ibadetlerini yerine getirmek isteyen vatandaşlar bayram namazı sonrası kesim alanlarına akın etti. Ankara’nın Çankaya ilçesi Yeşilkent Mahallesi’nde bulunan kurban satış ve kesim alanında sabahın erken saatlerinden itibaren yoğunluk yaşandı. Bazı vatandaşlar belediyeler tarafından kurulan kesim alanlarında sırayla ibadetlerini yerine getirirken bazı vatandaşlar boş buldukları alanlarda kendileri kurbanlarını kesti. “29 hayvan getirmiştik 6 tane satabildik” Vatandaşlar değerinden düşük fiyat istediği için satamadığı hayvanları ile Iğdır’a döneceğini aktaran besici Sedat Önce, “Malın değeri 140-150 bin lira değerinde. Biz 100 bin liraya kadar düştük. Bin 200 kilometre yoldan geldik 200 bin lira masraf yaptık, giderken de 200 bin lira vereceğiz. Masrafımız 400 bin lira olacak. Satmayalım daha iyi. 29 hayvan getirmiştik 6 tane satabildik. Bu sene ağırlıklı olarak küçükbaş hayvan gitmeye başladı” diye konuştu. Kesimlerin bayramın 3 günü sürdüğüne dikkat çeken besici Güngör Can ise 200 hayvanından 160’ının satıldığını kaydetti. Kurdukları hayvan kesme sistemi ile vatandaşların kurbanlıklarını kestiklerini belirten Can, “İnsanların bütçesi, piyasa koşulları, hayvanların fiyatlarının yükselmesi, o şartlar biraz zorladı. Hayvanlar serbest bir şekilde geliyor, ölüm yolu dediğimiz yerden geçiyorlar. Asansörlü yatırma kabini var, o kalkıyor ve hayvan acı çekmeden. Vince bağlanıp tekbir getirilerek kesimi yapılıyor. Ondan sonrası hep havada kesim, paçalar açılıyor, işkembesi çıkarılıyor ve derisi yüzülüyor. Oradan karkas bölümde dört parça isteyenler oradan soldan teslim alıyor” ifadelerini kullandı.
Batman Arefe gecesi firar eden 3 koç, 20 kilometre uzaklıkta bulundu Batman’da arefe gecesi ambardan kaçarak firar eden 3 kurbanlık koç, 20 saat sonra ilçeye 20 kilometre uzaklıkta dağlık bir alanda bulunarak sahibine teslim edildi. Edinilen bilgilere göre, Batman’ın Sason ilçesinde Burhan Bulgan adlı vatandaş tarafından alınan 3 koç Kurban Bayramı sabahı kesilmek üzere ambara bırakıldı. Sabah koçları kesmek için ambara giren Bulgan, koçların ambarda olmadığını görünce çevrede aramaya başladı. Tüm aramalara rağmen koçları bulamayan Bulgan’a müjdeli haber ilçeye 20 kilometre uzaklıktaki Boğazkapı köyünden geldi. Koçları bulan köylüler, koçların sahibi Bulgan’a ulaşarak hayvanların köyde olduğunu iletti. Bulgan, gittiği köyden koçları alarak evine götürdü. Sabah bayram namazından dönerken rastladığı 3 koçun kayıp kurbanlıklar olduğunu anlayınca sosyal medya üzerinden sahiplerine ulaşarak teslim ettiğini belirten Sadi Uçar, koçların sahibine ulaşmasında emeği geçen herkese teşekkür etti. “Firar eden koçları keserek vatandaşlara dağıtacağım” Kurbanlık koçlarını bulduğu için çok mutlu olduğunu belirten Burhan Bulgan, “Kurbanlık için aldığımız koçlarım ambardan kaçarak ilçeden 20 kilometre uzaklıktaki Boğazkapı köyüne gitti. Onları gören duyarlı bir vatandaş sosyal medya üzerinden sahibini aramaya çalışınca biz de gördük. Gidip koçlarımızı aldık. İlçe merkezinde her yeri aramamıza rağmen onları bulamamıştık. İnşallah onları keserek kurban görevimizi yerine getirerek ihtiyaç sahibi ailelere dağıtacağız” diye konuştu.
Mersin Bayramın ilk gününde kurban pazarında hareketlilik Mersin’de Kurban Bayramı’nın birinci gününde Toroslar ilçesindeki kurbanlık pazarında hareketlilik yaşanıyor. Kurban ibadetlerini yerine getirmek için kurbanlık alımını bayramın ilk gününe bırakan vatandaşlar, sıcak havaya rağmen geldikleri kurban satış yerinde sıkı pazarlıklar yaparak kurbanlıklarını almaya çalışıyor. Küçükbaş hayvanların satıldığı pazarda, fiyatların biraz daha düşmesi beklentisiyle pazara gelen vatandaşlar, aldıkları kurbanlıklarını pazar kenarında bulunan kesimhanelerde ya da farklı yerlere götürerek kesim işlemlerini gerçekleştiriyor. Pazarda yerlerini alan satıcılar ise hem bekledikleri satış rakamına ulaşamamaktan, hem de düşük fiyata satmak zorunda kalmaktan yakınırken, vatandaşlar da kurbanlıkların pahalı olmasından şikayet etti. Muş’tan gelen satıcılardan Emrah Yakıcı, geçen yıla bakıldığında bu sene bekledikleri satışı yapamadıklarını söyledi. Yakıcı, "Hayvanlarımızın çoğu elimizde kaldı. 200 kurbanlık getirdim ancak 50’sini sattım; o da benim istediğim fiyatlara değil. Verdiğimiz emeğin karşılığını alamıyoruz. Böyle giderse üreticilikten elimizi çekmek zorunda kalacağız" dedi. Mersin’in Kocahamzalı köyünden gelen satıcılardan Ali Can da üretimini kendisi yapmasına rağmen zararına satış yapmak zorunda kaldığını ifade etti. İki yıllık besili hayvanı 12 ila 14 bin TL arasında verdiğini ama alan olmadığını dile getiren Can, "Hayvanlarımız ölü fiyata gidiyor. Şu ana kadar 20-30 tane sattım. O da hep değerinden aşağı verdim. Pazarda fiyatlar düştü. Satılmazsa daha da düşer. Üreteci için kötü olur ama vatandaş da ucuz et yer" diye konuştu. ’Acemi kasaplar’ soluğu hastanede aldı Bu arada bayramın ilk günü kurbanlıklarını kesmek isterken kendilerini yaralayan ’acemi kasaplar’ soluğu hastanelerde aldı. Kurban Bayramı’nın ilk gününde bayram namazının ardından kurbanlar kesilmeye başlandı. Kesim sırasında yaralanan vatandaşlar, hastanelerin acil servislerine başvurdu. Mersin’de yaralanan bazı kasaplar ise Şehir Hastanesinin Acil Servisine başvurarak tedavi oldu.