EĞİTİM - 06 Mayıs 2026 Çarşamba 10:01

Niğde’de yangın ve KBRN tatbikatı gerçeği aratmadı

A
A
A
Niğde’de yangın ve KBRN tatbikatı gerçeği aratmadı

Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde muhtemel afet ve acil durumlara karşı hazırlık seviyesini artırmak amacıyla yangın ve kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer (KBRN) tatbikatı gerçekleştirildi. Gerçeği aratmayan tatbikatta, ekiplerin koordinasyonu, hasta tahliyesi ve olaylara müdahale süreçleri başarıyla uygulandı.


Hastane Afet ve Acil Durum Planı (HAP) kapsamında düzenlenen tatbikatta, senaryo gereği hastanede çıkan yangın sonrası kimyasal sızıntı meydana geldi. Olayın 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirilmesi üzerine ilgili kurum ekipleri kısa sürede bölgeye sevk edildi. Tatbikata Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), itfaiye, 112 Acil Çağrı Merkezi, İl Emniyet Müdürlüğü, MEDAŞ ve doğal gaz ekipleri katıldı. Senaryo gereği olay yerine ulaşan ekipler, yangına hızlı şekilde müdahale ederken hastane binasındaki personel ve hastaların tahliyesini de kontrollü şekilde gerçekleştirdi. Yangından etkilendiği belirtilen yaralılar, sağlık ekiplerince güvenli alanlara taşınarak gerekli ilk müdahaleleri yapıldı. KBRN riski taşıyan alanda özel ekipmanlarla çalışan ekipler, kimyasal sızıntıya karşı gerekli izolasyon ve güvenlik önlemlerini aldı.


Tatbikat sonrası açıklamalarda bulunan Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi Niğde Sorumlusu Alpay Ayan, gerçekleştirilen çalışmanın hem kurumlar arası koordinasyonu güçlendirmek hem de muhtemel afetlere karşı hazırlık seviyesini artırmak amacı taşıdığını söyledi. Ayan, Türkiye’de doğal ve insan kaynaklı çeşitli afet risklerinin bulunduğunu belirterek, bu tür tatbikatların büyük önem taşıdığını ifade etti. Hastanelerde afet ve acil durum planlarının bulunduğunu hatırlatan Ayan, bu planların AFAD koordinasyonunda hazırlanan Türkiye Afet Müdahale Planı doğrultusunda oluşturulduğunu kaydetti.


Ayan, hastanelerde hem masa başı hem de saha tatbikatlarının düzenli olarak gerçekleştirildiğini belirterek, eğitim ve uygulamaların aralıksız devam edeceğini vurguladı.



Niğde’de yangın ve KBRN tatbikatı gerçeği aratmadı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Aracın hurdaya döndüğü kazayı burnu bile kanamadan atlattı Antalya’da meydana gelen trafik kazasında araç sürücüsü kadın hurdaya dönen araçtan burnu bile kanamadan çıktı Kaza, saat 22.30 sıralarında Kepez ilçesi Ulus Mahallesi Gazi Bulvarı üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Gazi Bulvarı üzerinde seyir halindeki Esra G.’nin kullandığı 07 CKC 146 plakalı otomobile plaka ve sürücüsü öğrenilemeyen başka bir araç yandan çarptı. Aracın sıkıştırması ile direksiyon hakimiyetini kaybeden otomobil sürücüsü genç kadın refüjde bulunan bariyerlere çarptı. Esra G.’nin kaza yapmasına neden olan plakası öğrenilemeyen otomobil ise hızla olay yerinden uzaklaştı. Hurdaya dönen araçtan yara almadan çıktı Kazayı gören diğer sürücülerin 112 Acil Çağrı Merkezi’ne ihbarı ile olay yerine Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’na bağlı ekibin yanı sıra polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Verilen adrese gelen itfaiye ekipleri araç içerisinde her hangi bir sıkışma olmadığını belirleken, otomobil sürücüsü genç kadın kazayı burnu bile kanamadan atlattı. Sağlık ekipleri tedbir amacıyla Esra G.’nin sağlık durumunu kontrol ederken genç kadın durumunun iyi olduğunu ve hastaneye gitmek istemediğini belirtti. Kaza nedeniyle Gazi Bulvarı üzerinde uzun araç kuyrukları oluşurken, trafik kontrollü olarak sağlandı. Polis ekipleri kazaya sebep olarak olay yerinden kaçan otomobilin yakalanması için çalışma başlattı.