EĞİTİM - 01 Şubat 2019 Cuma 16:58

Uluslararası Ticaret Elçileri Projesi’nde imzalar atıldı

A
A
A
Uluslararası Ticaret Elçileri Projesi’nde imzalar atıldı

Uluslararası Ticaret Elçileri Projesi kapsamında Sakarya Üniversitesi, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, SATSO, İŞKUR ve firma temsilcileri arasında işbirliği protokolü imzalandı.

Uluslararası Ticaret Elçileri Projesi kapsamında Sakarya Üniversitesi, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, SATSO, İŞKUR ve firma temsilcileri arasında işbirliği protokolü imzalandı.


Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nda (SATSO) düzenlenen imza törenine SAÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, SAÜ İşletme Fakültesi Uluslararası Ticaret Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hakan Tunahan, İŞKUR ve firma yetkilileri katıldı.


Uluslararası Ticaret Elçileri Projesi (UTEP), iş dünyasındaki değişim ve gelişim talebine karşılık olarak, ihracat yapma isteğinde olan firmalar veya hali hazırda ihracat yapan ve ihracat bölümlerini güçlendirmek isteyen firmalara destek olmak amacıyla hayata geçirildi. UTEP firma - aday eşleştirmeleri 31 Ocak tarihinde tamamlandı. Projenin ilk etabında 25 aday ile eğitimlere başlanacak. Proje kapsamında Sakarya’ da Uluslararası Ticaret konusunda yetişmiş bir iş gücü oluşturma ve firmalara ihracat konusunda kapasite artırma imkânı sağlanacak. Çalışanların maaşlarını ve sigortalarını 6 ay boyunca İŞKUR tarafından ödenecek. Adaylar, iki hafta boyunca SAÜ ve SUBÜ eğitmenleri tarafından uluslararası ticaret eğitimi alacak ve 6 ay boyunca işyeri tecrübesi kazanacak. Adaylara ve firmalara altı ay boyunca ihracat mentörleri destek vermeye devam edecek.


Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan üniversite sanayi işbirliğinin önemine dikkat çekerek, “Proje kapsamında hem uygulamalı hem de teorik bazlı eğitimler verilecek. Ürünleri, üretmek ile iş bitmiyor. Lojistiğini yapmak, ürünleri tüketiciye ulaştırmak gerekiyor. Bizler iç talebin yanı sıra ihracata da önem vermeliyiz. Bu proje, yetişmiş insan gücünün sektörle buluşturularak uluslararası ticaretin geliştirilmesi konusunda önemli katkılar sağlayacak. Disiplinler arası bu projede hem üniversitelerimiz hem de işadamlarımız elini taşın altına koyuyor. Proje hepimiz için hayırlı uğurlu olsun” dedi.


Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ise, “Sakarya’nın ulusal anlamda, projeler kapsamında bir model olma rolü var. Bu proje ile de başarı çıtasını yükselteceğine inanıyorum. Çünkü sonuç odaklı ve sürdürülebilir çalışmalar yürütüyoruz. Bizler birlikte güçlüyüz, tek başımıza zor olanı hep birlikte kolay hale getirmek için gayret ediyoruz. Bir de ürettiğimiz projelerde ‘Sahaya inmeden olmaz’ diyoruz. Öğrencilerin uygulamayı görmeden tam anlamıyla öğrenmeleri mümkün olmayacağı gibi meslek sahibi olarak mezun olduklarında yetkinlikleri de yeterli olmaz. Biz bu çalışmalarla ekonomiye katkı sağlarken kaliteli insan gücünü de yetiştirmiş oluyoruz. Hayırlı olsun” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Ulusal doğal gaz boru hattı Dursunbey’e geliyor Taşımalı CNG sistem ile 2021 yılında Dursunbey’e kazandırılan doğal gaz, 2025 yılında Dursunbey’e ulusal hat ile gelecek. Orhaneli üzerinden gelecek olan hatta çalışmalar başladı. Dursunbey’de gerçekleştirdiği projeler ile isminden sıklıkla söz ettiren Belediye Başkanı Ramazan Bahçavan, sözünü verdiği doğal gaz ulusal boru hattı projesine, BOTAŞ yetkililerinin de katıldığı törende start verdi. Dursunbey 2. Etap TOKİ konutları üzerinde bulunan şantiye alanından başlayan projenin açılış törenine Belediye Başkanı Ramazan Bahçavan, BOTAŞ Kontrolör Amiri Abdullah Kılıç, Belediye Meclis üyeleri, ilçe muhtarları, STK temsilcileri, yüklenici firma yetkilileri, çeşitli kurum ve kuruluşlardan yetkililer ile çok sayıda vatandaş katıldı. Açılış konuşmasını yapan Başkan Bahçavan, yıllardır hayalini kurmuş oldukları bir projenin gerçekleşmesine bu törende şahitlik ettiklerini belirtti. Dursunbey’in yüzde yetmişinin ormanlarla kaplı olduğu halde hava kirliliğinin yaşandığını söyleyen Bahçavan; “Allaha şükür çabalarımız sonuç verdi. Burada BOTAŞ’ın yetkilileri var, onların nezdinde Enerji Bakanlığımıza ve BOTAŞ Genel Müdürümüze çok teşekkür ediyorum. İlk etapta bakanlığımızın çabaları, bizlerin onlara defalarca gidip gelmemizle taşımalı sistem doğal gaza kavuştuk. Tabi o da bir yere kadar. Tüm Dursunbey’in daha konforlu doğal gaza kavuşması, OSB’mizde de doğal gaz ihtiyacı olması nedeni ile ulusal doğalgaz için de girişimlerimiz oldu. 37,5 kilometrelik bu hatta Büyükorhan’a doğru çalışmalar hızlı bir şekilde başladı. Ben bu çalışmalara vesile olan en başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Enerji Bakanımıza, BOTAŞ Genel Müdürümüze, BOTAŞ yetkililerine ve elini taşın altına koyan kıymetli müteahhidimize çok teşekkür ediyorum” dedi. Çalışmalar hakkında teknik bilgi veren BOTAŞ Kontrolör Amiri Abdullah Kılıç ise “Büyükorhan ilçesinden aldığımız doğal gazı Dursunbey’de yapacağımız PİG istasyonuna yaklaşık 38 kilometrelik bir hatla getireceğiz. Projemizin yer teslimi 27 Mart 2024’te yapıldı. Toplam yapım süresi 1 yıl olacak. Projemizin bitiş süresi ise 27 Mart 2025 olarak belirlendi. Ama biz bu projeyi bir yıl kadar uzatmak istemiyoruz. Mümkün olan en kısa sürede inşallah Kasım ayı gibi bitirmeyi planlıyoruz. Güzergâh açma çalışmalarımız başladı. Bu sürede yaklaşık olarak 3 km güzergâh açtık. Güzergâh açma çalışmalarımız devam ederken önümüzdeki hafta itibari ile boru dizmeye ve kaynak yapmaya başlayacağız. Yapılacak olan testlerin ardından yıl sonuna doğru bu hatta gazı vermeyi planlıyoruz” dedi. Konuşmaların ardından Dursunbey Müftüsü Ali, Öztürk tarafından dua yapılırken, sonrasında ise kurban kesildi. Törenin ardından güzergâhta incelemelerde bulunan katılımcılar, yüklenici firma yetkililerine kolaylıklar diledi.