EĞİTİM - 27 Haziran 2025 Cuma 16:27

Sıfır Atık Temalı Video ve Fotoğraf Yarışmalarında ödüller sahiplerini buldu

A
A
A
Sıfır Atık Temalı Video ve Fotoğraf Yarışmalarında ödüller sahiplerini buldu

Sakarya Üniversitesi Toplumsal Katkı ve Sürdürülebilirlik Koordinatörlüğü ile Sıfır Atık Koordinatörlüğü tarafından, öğrencilerin çevresel farkındalıklarını artırmak ve sürdürülebilirlik politikalarına katılımını teşvik etmek amacıyla düzenlenen "Kampüste Sıfır Atık" temalı yarışmalar, öğrencilerden ilgi gördü.


Sıfır Atık vizyonuyla yürütülen yarışma, üniversitenin çevre dostu kampüs hedefiyle bütünleşerek öğrencilerin aktif gözlemlerine ve çözüm odaklı yaklaşımlarına dayalı içerik üretmelerini teşvik etti. Yarışmalarda, atıkların kaynağında ayrıştırılması, depozito iade sistemi, geri dönüşüm, yeniden kullanım gibi konular özgün bakış açılarıyla işlendi.


"Kampüste Sıfır Atık: Sen Anlat" temasıyla düzenlenen video yarışmasında öğrenciler, sıfır atık sistemine dair gözlemlerini kısa video içerikleriyle ortaya koydu. Video ve fotoğraf kategorilerinde gerçekleştirilen yarışmalarda dereceye giren öğrencilerin ödülleri Sakarya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özer Köseoğlu tarafından teslim edildi.


Yarışmalar çerçevesinde katılımcılardan yalnızca mevcut uygulamaları belgelemeleri değil, aynı zamanda sistemin daha etkin işlemesine yönelik öneriler geliştirmeleri beklendi. Bu yaklaşımla hem bireysel çevresel sorumluluk desteklenmiş hem de Sakarya Üniversitesinin sürdürülebilirlik politikalarına öğrencilerin katkısı güçlendirilmiş oldu.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kahramanmaraş Kahramanmaraş’ta iftar sofralarını süsleyen lezzet: Eli böğründe KAHRAMANMARAŞ (İHA) – Kahramanmaraş’ın coğrafi işaretle tescillenen Eli böğründe yemeği, Ramazan ayında iftar sofralarını süslüyor. Kahramanmaraş’ta tescilli yemeği Eli böğründe iftar sofralarında sıklıkla tüketiliyor. Geleneksel taş fırınlarda pişirilen Eli böğründe yemeği kuzu etiyle hazırlanıyor. Adını, hazırlanışı sırasında malzemelerin yan yana konulması ve pişerken bekleyen esnafın elini kaburgasının çevresine koymasından alan yemeğin adı, temel lezzetini kaburga eti ile kuyruk yağı veriyor. Domates, biber ve sarımsak gibi malzemelerle zenginleştirilen yemek, fırında yaklaşık 15 dakika pişirildikten sonra servise hazır hale geliyor. Kahramanmaraş’ta yaygın olarak tüketilen yöresel lezzet, özellikle Ramazan ayında ilgi görüyor. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Şairler Tepesi’nde bulunan restoranda hazırlanan tescilli lezzetler Ramazan’da iftar vakti misafirlere ikram ediliyor. "Lezzetli ve pratik bir yemektir" Şef Ahmet Nane, Eli böğründe yemeğinin yan yana dizilen malzemelerden dolayı bu ismi almış özel bir yemek olduğunu belirterek, "Kuzu eti, kuyruk yağı, domates, biber ve sarımsak bir araya gelerek fırında yaklaşık 15 dakikada pişer. Oldukça lezzetli ve pratik bir yemektir. Yemeğin en önemli unsurunun et. Kuzu eti olmazsa olmazdır. Dana ya da farklı etlerle yapanlar oluyor ancak bu durumda et fırında sertleşebiliyor. Biz herhangi bir sos ya da marine işlemi uygulamıyoruz. Sadece tuz ve karabiber kullanıyoruz. Kuzunun kendine has aroması ve doğal yumuşaklığı bu yemeğin en büyük sırrıdır" dedi. "Kahramanmaraş’a gelen herkesin mutlaka denemesini tavsiye ederim" Eli böğründenin geçmişinin yaklaşık 60-70 yıl öncesine dayandığını dile getiren Nane, bu lezzetin çarşı esnafı arasında ortaya çıktığını kaydederek, "Eski ustalarımız yemeği tenekelere koyarak daha hızlı pişmesini sağlardı. Biz de o ustaların son dönemlerine yetiştik. Hem pratik hem de son derece lezzetli bir yemek. Kahramanmaraş’a gelen herkesin mutlaka denemesini tavsiye ederim" diye konuştu.
Manisa Ramazanın bereketi sınıflardan taştı Manisa’nın Turgutlu ilçesinde Kamil Semizler İlkokulu öğrencileri, Ramazan ayının manevi iklimini yardımlaşma ruhuyla buluşturdu. Ailelerinin desteğiyle hazırladıkları yardım kolilerini ihtiyaç sahiplerine ulaştıran öğrenciler, paylaşma ve dayanışmanın en güzel örneğini sergiledi. Manisa’nın Turgutlu ilçesinde bulunan Kamil Semizler İlkokulu’nda, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında yürütülen değerler eğitimi çalışmaları çerçevesinde anlamlı bir sosyal sorumluluk projesine imza atıldı. Ramazan ayının manevi atmosferini fırsat bilen öğrenciler, ailelerinin de desteğiyle ihtiyaç sahipleri için yardım kolileri hazırladı. Öğrenciler tarafından büyük bir özenle hazırlanan koliler, öğretmenleri aracılığıyla ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaştırılmak üzere teslim edildi. Gerçekleştirilen çalışma ile öğrencilerde yardımlaşma, paylaşma ve toplumsal duyarlılık bilincinin pekiştirilmesinin amaçlandığı belirtildi. Okul Müdürü Engin Taşkın yaptığı açıklamada, okulların bireyleri hem hayata hem de bir üst öğrenime hazırlayan kurumlar olduğunu ifade ederek, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli doğrultusunda çocukları erdem, değer ve eylem perspektifiyle yetiştirmeye gayret ettiklerini söyledi. Ramazan ayının bu değerlerin kazandırılması noktasında önemli bir fırsat sunduğunu belirten Taşkın, projeye destek veren öğretmenlere, öğrencilere ve velilere teşekkür etti. Yardım kolilerinin ulaştırıldığı Yedieylül Mahallesi Muhtarı Deniz Bezen ise öğrencilerin sergilediği duyarlı davranışın kendilerini hem duygulandırdığını hem de umutlandırdığını ifade ederek emeği geçenlere teşekkür etti. Okul-aile iş birliğiyle hayata geçirilen çalışmanın, toplumsal dayanışmanın güçlendirilmesi açısından örnek bir uygulama olduğu vurgulandı.