POLİTİKA - 06 Mayıs 2025 Salı 16:02

Başkan Doğan: "Samsun’umuzu tarımda hak ettiği zirveye taşıyacağız"

A
A
A
Başkan Doğan: "Samsun’umuzu tarımda hak ettiği zirveye taşıyacağız"

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, "Hep birlikte el birliğiyle, çiftçilerimizin emeğiyle Samsun’umuzu tarımda hak ettiği zirveye taşıyacağız. Atılan bu adımlar, sadece yerel kalkınmaya katkı sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda ülkemizin de tarımsal gücüne güç katacak" dedi.


Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından "Yem Bitkileri Ekiliş Alanlarını Artırma, Üretimi Çeşitlendirme ve Geliştirme Projesi" kapsamında Vezirköprü’de çiftçiye tohum dağıtımı yapıldı. Törende, çiftçilere dağıtılmak üzere 2 bin 883 paket silajlık mısır tohumu, bin 734 paket yonca tohumu ve 287 paket çim tohumu gibi ürünler teslim edildi. Bu tohumlar, bölgedeki yem bitkisi üretimini artırmak ve kaba yem talebini karşılamak amacıyla kullanılacak.



Çiftçilerin üretim kapasitesi artacak


Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Yem Bitkileri Ekiliş Alanlarını Artırma, Üretimi Çeşitlendirme ve Geliştirme Projesi, Samsun’un tarımsal potansiyelini en verimli şekilde kullanmayı amaçlayan kapsamlı bir girişim olarak dikkat çekiyor. Projenin temel hedefleri arasında, ekilebilir alanlardaki yem bitkisi ekiliş alanlarını artırmak ve kaliteli kaba yem üretimi sağlamak yer alıyor. Proje sayesinde 25 bin 300 dekar alanda yapılacak ekimle birlikte, 115 bin ton kaba yem üretimi gerçekleştirilecek. Bu da bölgedeki çiftçilerin üretim kapasitesinin önemli ölçüde artması anlamına geliyor. Projede yer alan tohum çeşitleri, silajlık mısır, yonca ve çim tohumu gibi tarımsal üretimi artıran önemli bitkilerden oluşuyor. Bu tohumlar, özellikle yem bitkisi üretimini artırmak ve bölgedeki kaba yem talebini karşılamak amacıyla çiftçilere ulaştırılacak.



Soğucak Küçük Sulama Tesisi ziyareti


Tohum dağıtım töreninin ardından, Başkan Halit Doğan, Soğucak Küçük Sulama Tesisi’ni de ziyaret ederek sulama altyapısının güçlendirilmesi noktasında yapılan çalışmaları yerinde inceledi. Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Küçük Sulama Tesislerinin Onarım Projesi kapsamında 2024 yılı itibariyle 7 bin metre kapalı sistem hattı ve 216 metreküplük bir su depolama havuzu inşa edildi. 2025 yılında ise bin 350 metre su iletim hattı malzemesi temin edilerek sulama sisteminin verimliliğinin artırılması planlanıyor. Bu projeye Soğucak Mahallesi’nde 80 üreticiye toplamda bin 700 dekar alanda sulama hizmeti sağlanacak.



"Samsun’umuzu tarımda da daha ileri taşıyacağız"


Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan yaptığı açıklamada, tarımsal kalkınmanın önemine vurgu yaparak, "Biz her zaman merkezimize insanımızı alıyoruz. Çiftçimizin yolu olmadan tarlasına gidemeyeceğini, suyu olmadan ekinini büyütemeyeceğini biliyoruz. Bu bilinçle altyapıdan üstyapıya tüm çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu proje ile ekilebilir her arazide yem bitkisi ekiliş alanlarını ve üretim miktarlarını artırmayı, kaliteli kaba yem ihtiyacını karşılamayı amaçlıyoruz. Projemiz kapsamında dağıtılan her bir tohum çiftçimizin emeği ve alın teriyle hayat bulacak. Yine tarımın hayat kaynağı, can damarı olan en önemli öge olan su ile ilgili sulama sistemlerinin etkin kullanımı ve tarımsal üretimin sürekliliği için kıymetli yatırımlar hayata geçiriyoruz. Hep birlikte el birliğiyle, değerli çiftçilerimizin emeğiyle Samsun’umuzu tarımda daha ileri taşıyacağız. Atılan bu adımlar, sadece yerel kalkınmaya katkı sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda ülkemizin de tarımsal gücüne güç katacak. Hep birlikte daha güçlü bir geleceğe doğru yol alacağımıza olan inancımızla, tüm çiftçilerimize kolaylıklar ve başarılar diliyor; tüm üreticilerimize verimli, bereketli bir üretim dönemi temenni ediyorum" diye konuştu.


Gerçekleştirilen programlara Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan’ın yanı sıra Vezirköprü Kaymakamı Özgür Kaya, Vezirköprü Belediye Başkanı Murat Gül, İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Tarım Kredi Kooperatifleri Samsun Bölge Müdürü Bekir Parlak, protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı.



Başkan Doğan: "Samsun’umuzu tarımda hak ettiği zirveye taşıyacağız"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Kardan dolayı mahsur kalanlara kumanya desteği Van genelinde etkili olan yoğun kar yağışı ve olumsuz hava şartları nedeniyle yollarda mahsur kalan vatandaşlara kumanya desteği yapıldı. Van genelinde etkili olan yoğun kar yağışı ve olumsuz hava şartları nedeniyle yollarda mahsur kalan vatandaşlara yönelik yardım çalışmalar, Van Afet ve Acil Durum (AFAD) İl Müdürlüğü koordinasyonunda aralıksız devam ediyor. Yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle ulaşımın aksadığı güzergâhlarda mahsur kalan araçlarda bulunan vatandaşlara, AFAD arama kurtarma ekipleri ile Hayrat Arama Kurtarma ekibi tarafından gıda ve sıcak içecekten oluşan kumanya yardımı ulaştırıldı. Vatandaşların mağduriyet yaşamaması ve temel ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla sahada görev yapan ekipler, ilgili kurumlarla koordineli şekilde çalışmalarını sürdürüyor. AFAD koordinesinde; emniyet, jandarma, karayolları, Kızılay, belediye ekipleri ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliği içerisinde yürütülen çalışmalarda, vatandaşların can güvenliği öncelikli tutuldu. Olumsuz hava şartlarının etkisini sürdürmesi nedeniyle ekipler 7-24 görevinin başında. Yetkiler tarafından yapılan açıklamada, "Vatandaşların zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmamaları, yapılan meteorolojik ve resmi uyarıları dikkate almaları ve güncel yol durumunu takip etmeleri konusunda hassasiyet göstermelerini rica ediyoruz. Karla mücadele ve yardım çalışmalarımız hava şartları normale dönene kadar kesintisiz şekilde devam edecektir" denildi.
Bitlis Bitlis-Baykan yolu ulaşıma kapandı, 3 saat sonra kontrollü açıldı Bitlis’te etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle Bitlis-Baykan karayolunda bir tırın kayması sonucu yol ulaşıma kapandı. Kayan tır nedeniyle trafikte uzun araç kuyrukları oluşurken, yol 3 saatlik çalışma sonucu kontrollü açıldı. Bitlis’te etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle Bitlis-Baykan karayolu üzerinde bulunan Bitlis Çayı Viyadüğü’nde saat 19.30 sıralarında bir tırın kayması sonucu yol ulaşıma kapandı. Kayan tır nedeniyle trafikte uzun araç kuyrukları oluşurken, Karınca köyü mevkiinde çok sayıda vatandaş yolda mahsur kaldı. İhbar üzerine bölgeye karayolları ekipleri sevk edilirken, AFAD İl Müdürlüğü ile koordinasyon içerisinde Türk Kızılay Bitlis İl Merkezi Başkanlığı tarafından saat 19.30’da destek çalışması başlatıldı. Kızılay personeli ve gönüllülerinin katılımıyla yolda mahsur kalan vatandaşlara kek, meyve suyu ve su ikram edildi. Yaklaşık 3 saat süren çalışmaların ardından yol kontrollü şekilde trafiğe açılırken, zorlu hava şartları nedeniyle bölgede mağduriyet yaşayan vatandaşların temel ihtiyaçları karşılandı. Ulaşım ekiplerin yönlendirmesiyle sağlanıyor. Kızılay Bitlis Merkez Başkanı Ali Cengiz, "İlimizde etkili olan yoğun kar yağışı sonrası Karınca köyü mevkiinde yolda mahsur kalan yaklaşık 350 vatandaşa, Türk Kızılay Bitlis İl Merkezi Başkanlığı tarafından 19.30–21.00 saatleri arasında destek çalışması gerçekleştirildi. AFAD İl Müdürlüğü ile koordinasyon içerisinde yürütülen çalışmalarda, Türk Kızılay Bitlis İl Mekezi personelleri ve gönüllülerinin katılımıyla vatandaşlara 350 adet kek, 350 adet meyve suyu ve 210 adet su ikram edildi. Zorlu hava şartları nedeniyle bölgede mağduriyet yaşayan vatandaşların temel ihtiyaçları karşılandı" dedi.