SAĞLIK - 16 Haziran 2024 Pazar 17:46

Kardiyoloji uzmanından uyarı: "Kurban Bayramı’nda yeni kesilen eti bekletmeden tüketmeyin"

A
A
A
Kardiyoloji uzmanından uyarı: "Kurban Bayramı’nda yeni kesilen eti bekletmeden tüketmeyin"

Yeni kesilen kurban etinin sert bir yapıya sahip olduğu için pişirme ve sindirimde sorunlar oluşturabileceğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mustafa Yaşan, “Bu nedenle özellikle mide ve bağırsak rahatsızlıkları bulunanların eti hemen tüketmemesi önerilir. Buzdolabında birkaç gün boyunca saklanan kurban eti, daha sonra ızgara ya da haşlama gibi sağlıklı pişirme yöntemleri ile tüketilmesi önerilir” dedi.

Liv Hospital Samsun Kardiyoloji Uzm. Dr. Mustafa Yaşan, Kurban Bayramı’nda yeni kesilen etin bekletmeden tüketilmemesi gerektiğine dikkat çekti. Uzm. Dr. Yaşan, “Kurban Bayramı’nda kurulan sofralardaki yemeklerin çoğunun et ve şerbetli tatlılardan oluşması özellikle hipertansiyon, yüksek kolesterol, kalp ve şeker hastalıklarının tetikleyicisi olabilir. Bu yüzden bu hastalıklara sahip kişilerin bayramda önerilere daha dikkatli uyması gerekiyor. Kolesterol insanlar için vazgeçilmez bir moleküldür. Çünkü hücre zarında akışkanlığın sağlanması, kararlılık, bütünlük ve geçirgenlik gibi yapısal fonksiyonları düzenlemektedir” diye konuştu.

“Kan kolesterol düzeyi belli bir limitte tutulmalı”

Kolesterolün bağışıklık sisteminin düzenlenmesine de katkı sağladığına değinen Uzm. Dr. Yaşan, “İhtiyacımız olan kolesterolün yüzde 60’ı vücutta sentezlenirken (yaklaşık 700 mg/gün) geri kalanı vücuda diyetle birlikte alınır. Kan kolesterol düzeylerinin yüksek oluşu ateroskleroz ve kalp hastalıkları başta olmak üzere çağımız insanının önemli sağlık problemlerinden biri haline gelmektedir. Bu yüzden kan kolesterol düzeyini belirli bir limitte tutmak veya dengelemek, birçok hastalığın ortaya çıkmasının önüne geçmektedir” şeklinde konuştu.

“Kolesterol problemi olanlar haftada 350-500 gram et tüketebilir”

Diyetten alınan kolesterolün en önemli kaynağının kırmızı et olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Yaşan, “Kırmızı et ve sağlık etkileri üzerine birçok çalışma yapılmıştır. Detaylı araştırmalar porsiyon kontrolüne dikkat edildiği takdirde kırmızı et tüketiminin şeker hastalığı ile kalp ve damar hastalıkları üzerinde bilinen bir etkisi olmadığını gösteriyor. Kırmızı etin asıl zararı içerdiği kolesterolden değil, trimetilamin N-oksit gibi diğer maddeler nedeniyle oluşur. Yağsız dana eti, görünen yağları temizlenip, pişirme şekline dikkat edilmek koşuluyla kolesterol problemi ve kalp hastalığı olanlarda da haftada 350-500 gram arası tüketilebilir. Etleri yağda kızartmak yerine ızgara, haşlama veya fırında pişirme yöntemleri seçilmelidir” açıklamasında bulundu.

“Yeni kesilen kurban etini hemen tüketmeyin”

Yeni kesilen kurban etinin sert bir yapıya sahip olduğu için pişirme ve sindirimde sorunlar oluşturabileceğini söyleyen Uzm. Dr. Yaşan, “Bu nedenle özellikle mide ve bağırsak rahatsızlıkları bulunanların kurban etini hemen tüketmemesi önerilir. Buzdolabında birkaç gün boyunca saklanan kurban eti, daha sonra ızgara ya da haşlama gibi sağlıklı pişirme yöntemleri ile tüketilmesi önerilir” ifadelerini kullandı.

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara TİKA, Pakistan’da el yazması ve nadir eserler kütüphanesini yeniledi Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Pakistan’da Yazma Eserlerin Korunmasına Yönelik Program kapsamında 22 binden fazla el yazması eserin yer aldığı Pencap Üniversitesi El Yazması ve Nadir Eserler Kütüphanesi’ni yeniledi. TİKA tarafından gerçekleştirilen proje kapsamında Pencap Üniversitesi El Yazması ve Nadir Eserler Kütüphanesi’nin arşiv bölümünde kompakt dolap sistemi, ışıklandırma ve iklimlendirme çalışmaları yapılarak, modern temizlik ekipmanları temin edildi ve kütüphane yazma eserlerin korunması için uygun hale getirildi. Kütaphanenin açılış töreni, Türkiye’nin Lahor Başkonsolos Vekili Ali Erbaş, Pencap Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halit Mamud, TİKA İslamabad Koordinatörü Muhsin Balcı, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Kitap Şifahanesi ve Arşiv Daire Başkanı Dr. Nil Baydar, öğretim üyeleri ve basın mensuplarının katılımıyla gerçekleştirildi. Türkiye’nin Lahor Başkonsolos Vekili Erbaş, törende yaptığı konuşmada Pencap Üniversitesi’nin nadir el yazmaları koleksiyonuna sahip olduğunu belirterek, proje ile yazma eserlerin korunması ve dijitalleştirilmesinin İslam medeniyetine ait bilinmeyen birçok eserin gün yüzüne çıkmasına katkı sağlayacağını ifade etti. Pencap Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmud ise, 22 bin el yazması ile Pakistan’ın en büyük koleksiyonuna sahip olduklarını belirterek, projeyle eserlerin korunmasına verdikleri destek için TİKA’ya teşekkür etti.