SAĞLIK - 26 Eylül 2025 Cuma 12:53

Samsun’da okul kantin ve yemekhaneleri denetlendi

A
A
A
Samsun’da okul kantin ve yemekhaneleri denetlendi

Samsun’da okul kantin ve yemekhanelerinde denetim gerçekleştirildi.


Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren eğitim kurumlarındaki kantin ve yemekhanelere yönelik denetimleri sürüyor. Bu çerçevede İbrahim Tanrıverdi Sosyal Bilimler Lisesi kantin ve yemekhanesi Tarım ve Orman Müdürlüğü personelince denetlendi.


Yapılan denetimlerle ilgili bilgi veren Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü Kemal Yılmaz, "İlimizde 13 bin civarında bir toplu tüketim ve satış yeri mevcut. Toplamda da ise 15 bin gıda işletmesi mevcut. Bu gıda işletmelerinde gıda kontrolü ve denetim faaliyetleri yürütülmektedir. Amacımız burada tüketici sağlığının korunması, gıda güvenilirliğinin sağlanması. Okullarda, yemekhanelerde, kantinlerde de bu denetimlerimiz devam ediyor. Gıda Güvenliği Bilgi Sistemimizde kayıtlı şu an 451 adet eğitim kurumu yemekhanesi mevcut. Yine 455 adet de kantin kayıtlı. Biz bu yemekhane ve kantinlerde her eğitim öğretim döneminde her yarıyılda en az bir defa olmak üzere denetim gerçekleştiriyoruz. Son eğitim öğretim yılında toplamda 2 bine yakın denetim faaliyeti gerçekleştirdik. Burada amacımız yemekhanelerde çocuklarımızın güvenilir gıdaya ulaşmasını temin etmek. Bu denetim faaliyetlerimiz önümüzdeki süreçte de devam edecek" dedi.



"22 numuneden 5’i olumsuz çıktı, adli ve idari işlemler başlatıldı"


Bu yıl içerisinde yapılan denetimlerde alınan 22 numuneden 5’inin olumsuz çıktığını belirten Müdür Yılmaz, "Yaptığımız denetimlerde genelinde çok büyük bir olumsuzlukla karşılaşmadık. Ancak bir takım uygunsuzluklar da tespit ettik. Bu denetimler esnasında 22 tane numune aldık. Bu numunelerden 17’si olumlu çıktı, 5 tanesinin sonucu olumsuz çıktı. Bu olumsuz çıkan numuneler hakkında analiz sonuçlarına göre adli ve idari işlemler başlatıldı. Adli süreç sonrasında da yine kanun gereğince uygulanması gereken yaptırımlar uygulanmaya devam edecek. Çocuklarımızın sağlıklı ve güvenilir gıda dediğimiz gıdalarla buluşmasını temin etmek istiyoruz. Çocuklarımıza faydalı olacak bu gelişme çağlarında bu dönemlerde onlara en çok ihtiyaç duyacakları ürünlerin burada satılmasını, onlara zararlı olabilecek ürünlerin de onların gelişimine katkı sağlamayacak ürünlerin de olmasını istemiyoruz. Hijyenik şartlarda üretimin yapılmasını, çocuklarımızın hijyenik ortamlarda bu gıdayla buluşmasını ve bu gıdayı tüketmesini istiyoruz. Denetimlerimiz bu minvalde devam ediyor" diye konuştu.


Denetimler kapsamında okuldaki kantin ve yemekhanelerden numuneler alınırken, buzdolabı, pişirme makineleri, yağlar, içecekler ve gıdalar da incelendi.



Samsun’da okul kantin ve yemekhaneleri denetlendi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Ateş savaşçılarının zorlu yarışları başladı Orman Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen Türkiye Ormancılık Yarışmaları (TOY), Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ev sahipliğinde Ula Gölet mevkiinde gerçekleştirilen etaplarla tüm heyecanıyla devam ediyor. Ormancılık alanında görev yapan personelin mesleki bilgi, beceri ve fiziki yeterliliklerini geliştirmeyi amaçlayan yarışmalar, Bölge Müdürlüğüne bağlı şube müdürlüklerinin koordinasyonunda hazırlanan özel parkurlarda yapılıyor. Zorlu etaplarda yarışan ekipler; koşu, oryantiring, atış, istikbal ağacı belirleme, mesaha ve orman yangınlarıyla mücadele gibi kritik alanlarda yeteneklerini sergiliyor. Toplam 12 Orman İşletme Müdürlüğünün katılım sağladığı organizasyonda ekipler, hem dayanıklılık, hem de teknik bilgi gerektiren parkurlarda en iyi dereceyi elde edebilmek için kıyasıya mücadele ediyor. Yarışmalar boyunca ekiplerin performansı, alanında uzman jüri üyeleri tarafından titizlikle değerlendiriliyor. Doğaya hâkimiyet, hızlı karar alma ve ekip koordinasyonu gibi unsurların ön plana çıktığı yarışmalar, aynı zamanda kurum içi dayanışmayı güçlendirmesi açısından da önem taşıyor. Katılımcılar, gerçek saha şartlarını aratmayan parkurlarda hem bilgi hem de pratik becerilerini test etme fırsatı buluyor. Yarışmalar sonunda dereceye giren ekipler, Denizli’de düzenlenecek bölgeler arası finallere katılmaya hak kazanacak. Final etabında başarılı olan ekipler ise Türkiye genelinde düzenlenecek büyük organizasyonda mücadele edecek. Türkiye Ormancılık Yarışmaları, ormancılık teşkilatının sahadaki etkinliğini artırmanın yanı sıra, orman yangınlarıyla mücadele başta olmak üzere kritik görevlerde görev alan personelin hazırlık seviyesini üst düzeye çıkarmayı hedefliyor.
Tokat Tokat’ta ehliyet sınavında yapay zekalı "joker aday" operasyonu: 14 tutuklama Tokat’ta ehliyet sınavına yönelik düzenlenen "joker aday" operasyonunda 14 şüpheli tutuklandı. Edinilen bilgilere göre Tokat İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, gelen ihbar üzerine harekete geçti. Tokat Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen çalışmada; yazılı ehliyet sınavını geçemeyen bazı kişilerin kimlik kartlarını "kayıp" gerekçesiyle yeniledikleri, bu süreçte gerçek kimlik sahibinin yüzü ile "joker adayın" yüzünü yapay zeka kullanarak ortak fotoğraf haline getirerek nüfus müdürlüğü yetkililerini kandırdıkları ve bu yöntemle yerlerine başkalarını sınava soktukları tespit edildi. 4 yıllık sınav evrakları incelendi Tokat merkezli yürütülen soruşturma kapsamında Tokat ili Niksar ilçesi ve Şanlıurfa’da da bağlantılar belirlendi. Son 4 yıla ait sınav evraklarının incelenmesi sonucu Tokat ve Şanlıurfa’da 12 joker aday, 5 de organizatör olduğu belirlendi. 14 şüpheli tutuklandı Ekipler tarafından eşzamanlı düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınan 17 şüpheli, emniyetteki işlemlerinin ardından Tokat Adliyesi’ne sevk edildi. Şüphelilerden 14’ü çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderilirken; 2 şüpheli adli kontrol, 1 şüpheli de ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Olayla ilgili soruşturmanın sürdüğü öğrenildi.