ASAYİŞ - 15 Ağustos 2023 Salı 18:43

PKK, 39 yıl önce sıktığı ilk kurşunla 50 bin insanın ölümüne neden oldu

A
A
A

PKK’lı teröristlerin 15 Ağustos 1984 akşamı Siirt’in Eruh ve Hakkari’nin Şemdinli ilçelerinde gerçekleştirdiği, bir askerin şehit düştüğü, 9 asker ve 3 sivilin yaralandığı saldırılar hafızalardan silinmedi. 39 yıl önce sıkılan ilk kurşundan bugüne yaklaşık 50 bin insan hayatını kaybetti.

PKK’lı teröristlerin 15 Ağustos 1984 akşamı Siirt’in Eruh ve Hakkari’nin Şemdinli ilçelerinde gerçekleştirdiği, bir askerin şehit düştüğü, 9 asker ve 3 sivilin yaralandığı ilk saldırıların üzerinden 39 yıl geçti.

İlçe Jandarma Komutanlığında görev yapan ve Eruh’taki saldırıyı ilgili birimlere iletmek üzere telsizin başına geçen Erzincanlı Jandarma Onbaşı Süleyman Aydın, teröristlerce şehit edilen ilk isim oldu. 15 Ağustos 1984 günü başlayan eylemler o gün, bugündür devam ediyor. Olaylarda 6-7 bin kadar güvenlik görevlisi ve vatandaş şehit olurken, teröristlerle birlikte ölenlerin sayılarının 50 bini aştığı tahmin ediliyor. Terör olaylarından ve terörle mücadeleden kaynaklı ülkenin ekonomik yönden kaybı ise 1 trilyon dolar olarak değerlendiriliyor.

Anadolu Güvenlik Korucuları ve Şehit-Gazi Aileleri Federasyonu Başkanı İsmail Şehitoğlu, İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine, ilk gün Kürt adı altında kurulan sözde terör örgütü, Kürtlere ve Kürtlerin yaşadığı bölgelerde zulümler yaptığını söyledi. Kürtlere karşı oluşturulmuş büyük bir tuzak olduğunu her zaman belli ettiğini belirten Şehitoğlu, terörün bugüne kadar yaklaşık 50 bin insanın hayatının kaybetmesine ve ülkeye 1 trilyon dolar zararı bulunmakta olduğunu ifade etti.

Eli kanlı PKK’nın 15 Ağustos 1984 tarihinde gece saat 21.30 sıralarında ilk alçakça baskınını Kürt adı altında Kürt ilçesi olan Kürtlerin yoğunlukla yaşadığı Eruh ilçesinde yaptığını hatırlatan Şehitoğlu, şöyle konuştu:

"O gün maalesef ilk şehidimiz olan Süleyman Aydın kardeşimiz şehit oldu. PKK terör örgütü hemen ardından yıllarca bölgede Eruh ve Güneydoğu ile Doğu Anadolu bölgesinde Kürt adı altında Kürt köylerinde Kürt toplumuna saldırılar düzenledi. O günden bugüne binlerce alçakça saldırılar yaptı. Çoluk çocuk demeden kundakta ki bebeğe kadar saldıran alçak bir terör örgütüdür. Ama o günde bizler dimdik ayaktaydık bugünde dimdik ayaktayız ve son terörist yok olana kadar bizler onlara karşı mücadelemizi sürdüreceğiz."

Bugün terörün bitme aşamasında olduğunu aktaran Şehitoğlu, "Devletimizin dik duruşu, halkımızın dirayeti ve milletimizin terör örgütüne karşı sergilediği tutum bugün örgütü bitme noktasına getirmiştir. İlk gün Kürt adı altında kurulan sözde terör örgütü Kürtlere ve Kürtlerin yaşadığı bölgelerde zulümler yaptı. Kürtlere karşı oluşturulmuş büyük bir tuzak olduğunu her zaman belli etmiştir." dedi.

"Terör örgütü olmasaydı emin olunuz ki bölgemiz çok daha güzel olacaktı"

1984 yılından bugüne kadar 39 senedir bu ülke, alçak terör örgütlerinden çektiğini ifada eden Şehitoğlu, "Ülkenin ve bölgenin gelişimine engel olmuştur. Ama bugün çok şükür milletimiz refah ve huzur içinde yaşamaktadır. Terör örgütü 39 sene içerisinde 50 bine yakın insanımızın kaybına ve 1 trilyon dolar maddi kayba sebebiyet vermiştir. Alçak terör örgütü olmasaydı emin olunuz ki bölgemiz çok daha güzel olacaktı. Hem Yeraltı hem doğası hem de insanı ile muhteşem bir bölge olacaktı." diye konuştu.

Bugünden sonra daha güzel günlerin beklendiğini kaydeden Şehitoğlu, "Terör örgütü günümüzde bitme noktasına gelmiştir. Onlar Kürt adı altında zulüm yaptıkça Kürt milleti vatanına ve bayrağına daha çok sarıldı. O gün bir ise bugün bin aşkla sarıldı. Biz askerimizle, polisimizle ve korucumuzla canla başla her daim bu milletin devletin ve milletin hizmetinde ve emrindeyiz. Son terörist yok oluncaya kadar da mücadelemize devam edeceğiz. Ben Kürdüm ama ben Türkiye Cumhuriyeti’nin bir vatandaşıyım. Hiçbir zaman terör örgütü bizlerin, vatansever Kürtlerin temsilcisi olamaz. Kundaktaki bebeği dahi katledecek karaktersizlikte ve alçaklıktaki zihniyetti hiç kimsenin desteklemesi mümkün değildir." şeklinde konuştu.

Süleyman Tayfur Kılıçvuran

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Muğla üretiyor, büyükşehir destekliyor Tarım, turizm ve ticaret alanlarında güçlü bir potansiyele sahip kentte yem üretiminden fidan desteğine, hayvancılıktan yerel tohum çalışmalarına, laboratuvar analizlerinden sulama hizmetlerine kadar birçok alanda üreticilere destek veriliyor. 2024-2026 yılları arasında 269 bin zeytin ve ceviz, bin 500 narenciye fidanı dağıtılırken, bin 500 üretici aileye 330 ton yem bitkisi desteği sağlandı. Tritikale, arpa ve yulaf tohumlarıyla 13 bin 200 dekar alanda üretim hedeflendi. Ayrıca 7 bin 900 feromon tuzak dağıtılarak narenciye üreticileri desteklendi. Laboratuvar analizleriyle bilimsel üretim destekleniyor Bilimsel üretimi desteklemek amacıyla 100. Yıl Gıda Analiz Laboratuvarında 390, Toprak, Bitki ve Sulama Suyu Analiz Laboratuvarında ise 2 bin 435 analiz gerçekleştirildi. Türkiye’nin en kapsamlı Yerel Tohum Merkezi aracılığıyla Muğla’da üretilen yerel tohumlar ise 81 ile ulaştırıldı. Su kaynaklarının verimli kullanılması amacıyla il genelinde 379 bin 160 metre sulama kanalı temizlenirken, 30 bin 252 metre kanalda bakım ve onarım çalışması yapıldı. Hayvancılığa aşı, yem ve ekipman desteği Hayvancılık alanında da üreticilere destek sağlanarak 5 bin büyükbaş hayvan için 10 bin doz aşı uygulandı. Alabalık yetiştiricilerine 11 ton yem desteği verilirken, Temiz Petek Projesi kapsamında 34 bin 220 petek şoklandı. Ayrıca bin 59 işletmeye 18 bin 500 mineral blok dağıtıldı; 57 süt soğutma tankı, 5 süt transfer tankı ve 5 jeneratör desteği sağlandı. Sel ve don sonrası üreticiye destek Muğla Büyükşehir Belediyesi, kış aylarında yaşanan sel ve don olaylarının ardından hızla sahaya inerek üreticilerin yanında oldu. Köyceğiz, Ortaca ve Dalaman’da don nedeniyle zarar gören narenciye üreticilerine eğitim ve zirai ilaç desteği sağlanırken, Köyceğiz’de selden etkilenen sera alanlarında zarar tespit çalışmaları yapılarak destek süreci başlatıldı. Başkan Aras; "Bizim vazifemiz üreten köylümüzün her alanda yanında olmak" Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras verimli toprakları ile önemli bir tarım kenti olan Muğla’da üreten köylüye desteklerinin devam edeceğini söyledi. Başkan Aras; "Dünya’nın en özel çam balı, uluslararası yarışmalardan birincilikle dönen zeytinyağımız, aromasıyla tüm dünyaya ithal edilen susamız ve daha birçok marka ürünümüz Muğla’mızın topraklarında yetişiyor. Muğla verimli toprakları ile dünyanın en önemli tarım kentlerinden biridir. Bu toprakları emekleri ile işleyen, tarımsal üretime tüm olumsuz şartlara rağmen devam eden üreten köylümüz de Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi milletin efendisidir. Bize de düşen üreten köylümüzün her alanda yanında olmak, onların alın terinin karşılığını almasını sağlamaktır. Büyükşehir olarak tarıma, üreten köylümüze destek olmaya, Muğla’nın verimli topraklarında üretimin devam etmesine desteklemeye devam edeceğiz" dedi.
Malatya Gelinciktepe’ye 5 bin 800 metrekarelik gençlik merkezi Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Gelinciktepe Gençlik Merkezi’nin temeli törenle atıldı. Malatya’da spor ve gençlik merkezi yatırımlarına devam eden Büyükşehir Belediyesi, kentin yeni yüzü, yükselen değeri Gelincik Tepe’de, önemli bir hizmete imza attı. Battalgazi ilçesi Gelinciktepe TOKİ Konutları bölgesinde 5 bin 800 metrekarelik bir alanda inşasına başlanılan Gelinciktepe Gençlik Merkezi’nin temeli törenle atıldı. Temel atma töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, "Bugün temelini attığımız bu merkez, 5 bin 800 metrekarelik bir alana sahip. Merkezimiz, 3 bin 585 metrekare kapalı kullanım alanına sahip olacak. Bodrum, zemin ve birinci kattan oluşan modern ve fonksiyonel bir yapı olarak inşa edilecek. İçerisinde çok amaçlı salonlardan kitap kafelere, inovasyon odalarından müzik atölyelerine kadar gençlerimizin kendilerini geliştirebileceği birçok imkân bulunacak" dedi. Malatya’nın geleceğine yön verecek projeleri hayata geçirdiklerini söyleyen Başkan Er, "Bizler sadece Malatya’da depremin yaralarını sarmıyoruz. Biz aynı zamanda geleceğin Malatya’sını inşa ediyoruz. Şehircilikten sanayiye, turizmden tarıma kadar her alanda güçlü bir vizyonla hareket ediyor, yeni bir Malatya’yı adım adım inşa ediyoruz. Emin olun, bugün bir kısmını gördüğünüz bu değişimi önümüzdeki aylarda çok daha net hissedeceksiniz. Birkaç ay sonra daha fazla, yıl sonuna doğru ise inşallah ulaşımıyla, sanayisiyle, yollarıyla, caddeleriyle her yönüyle yepyeni bir Malatya’yı hep birlikte göreceğiz. Ancak biz şehri sadece binalardan ibaret görmüyoruz. Şehrin ruhunu inşa eden en önemli unsurun gençlik olduğunu biliyoruz. Bu yüzden gençlerimizin gelişimi, sosyal hayatı ve yarınlara hazırlanması bizim en büyük önceliklerimizden biridir. Bu kapsamda Malatya’mızda yaklaşık 4 milyar liralık gençlik ve spor yatırımı gerçekleştiriyoruz." diye konuştu. Başkan Er, Malatya’nın yeniden inşa sürecine büyük katkılarından dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’a ve emeği geçen herkese teşekkür etti. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın katkılarıyla Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen temel atma törenine; Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit, Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Akpolat, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli, Gençlik ve Spor İl Müdürü Ebu Bekir Kayhan ile çok sayıda davetli katıldı. Konuşmaların ardından dua edilerek, gençlik merkezinin temeli atıldı.